OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

Announcement

A fix has been applied to the login system for the forums - if you have trouble logging in please contact support@openstreetmap.org with both your forum username and your OpenStreetMap username so we can make sure your accounts are properly linked.

#1 2018-02-08 19:10:31

silmu
New Member
Registered: 2018-02-08
Posts: 2

karttoja kirjaan Baltian maista

Olen tekemässä luonto-opaskirjaan karttoja Baltian maista ja ajattelin käyttää OpenStreettiä siinä. Onko sallittua piirtää kartan päälle merkintöjä siitä missä esitellyt polut kulkevat ja minkä nimisiä paikkoja kohteista löytyy? Merkinnät erottuisivat selkeästi käytetystä kartasta ja tietysti kartoissa näkyisi tuo OpenStreetmap-maininta.
Karttojen lataaminen painokelpoisen kokoisina on minulle myös vielä vierasta.

Offline

#2 2018-02-10 19:23:04

anttit
Member
Registered: 2012-09-23
Posts: 16

Re: karttoja kirjaan Baltian maista

Ei kai tuossa mitään väärää ole. Sanoisin jopa että on erittäin hyvä että OSM-materiaalia käytetään myös painetussa mediassa! Mikset samantien piirtäisi polkuja ja paikkoja itse OSM:ään?

Offline

#3 2018-05-06 17:47:23

silmu
New Member
Registered: 2018-02-08
Posts: 2

Re: karttoja kirjaan Baltian maista

Hei, nyt tunnen itseni hiukan tyhmäksi kun en ymmärrä miten saan kartan ladattua koneelleni. Kun yritän ladata VIE -painikkeen kanssa saan aikaiseksi sivullisen koodeja. Yritin muitakin vaihtoehtoja. Jostain ohjeesta ymmärsin että jopa PDF:n lataaminen onnistuisi. Nyt olen ottanut näyttökuvia ja niiden resoluutiot ovat aika huonoja.

Offline

#4 2018-05-10 16:23:53

Tolstoi21
Member
Registered: 2008-03-09
Posts: 41

Re: karttoja kirjaan Baltian maista

Hei!

Ei mitään syytä tuntea itseään hölmöksi!

Osm:n kartoista saa suoraan PDF, JPEG, PNG ja SVG muotoisia kuvia painamalla ensin pääsivun, kartan oikeassa reunassa olevaa "share" painiketta ja valitsemalla "image" osasta tiedoston formaatin ja ladattavan alueen. Itse surffaan nettiä englanninkielen oletuksella, enkä ole ihan varma, miten nämä kääntyvät suomenkielisellä kieliasetuksella surffailevalle, mutta tuon oikean laidan napit ovat siis olennaiset.

Esimerkiksi tuo SVG-vektoritiedostomuoto sallii myös sen, että kuvaa ja dataa voi hyvin helposti, ja tarvittaessa ohjelmallisesti, muokata haluamansa kaltaiseksi. Siis vaikkapa muuttaa tiettyjen alueiden värejä, ja viivojen ja tekstin asetuksia, tai vaikka poistettua oman käytön kannalta tarpeettomat alueet vaikka maankäytön perusteella, yms. SVG-formaatista saa tarvittaessa helposti myös tuotettua rasteroitua painokuntoista tavaraa.

Isojen SVG-tiedostojen pyörittäminen suoraan jossain kuvankäsittelyohjelmissa vaatii koneelta tehoa ja on aina tosi hidasta, mutta SVG on siis pohjimmiltaan XML-tyyppinen tekstitiedosto, ja koodia voi tosiaan helposti massakäsitellä myös esim. Pythonin erilaisilla kirjastoilla. Muillakin ohjelmointikielillä varmasti onnistuu, mutta Python sattuu olemaan itselleni tuttu ja hyvin helppokäyttöinen. Tämä vaatii vähän perehtymistä, mutta on ihan hauskaa!

Ylälaidan "export"-nappi tosiaan lataa kartan pohjalla olevan koodin XML-muotoisena, mutta tästäkin voi tosiaan muokata kuvankäsittelyohjelmilla kuvia.

Itse olen ihaillut esimerkiksi Kartographia ja Maperitivea, mutta kokeillut vain Kartographia kauan aikaa sitten. Se on kyllä kätevä, mutta vaatii vähän taitoa Python-ohjelmoinnissa.

Auttoiko tämä?

Last edited by Tolstoi21 (2018-05-10 16:37:13)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB