OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

Announcement

A fix has been applied to the login system for the forums - if you have trouble logging in please contact support@openstreetmap.org with both your forum username and your OpenStreetMap username so we can make sure your accounts are properly linked.

#1 2017-10-02 10:00:41

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 4

Preslovljavanje preko wikipedije

Postovanje svima,
Znam da ima velika tema za preslovljavanje i jos jedna novija za bota:), ali moja je malko drugacija, pa ne bih da zagadjujem ove druge dve. Pitanje je - da li je bilo tema/prica da se uradi "poluautomatizovani" bot za preslovljavanje koriscenjem wikipedije? Koristim OsmMap na androidu sa srpskim jezikom i strani gradovi/drzave su (u najboljem slucaju) poluprevedeni. Ideja mi je da bot moze da nadje grad "Barcelona", da vidi da on nema sr ime i doda ga, koristeci https://en.wikipedia.org/wiki/Barcelona da ga pronadje. Naravno, mogao bi o istom trosku da radi i validaciju postojecih tagova.

Pitanje bi bila:
* da li je neko tako nesto vec radio (deluje bas kao ocigledna ideja),
* da li postoji neki svetski bot koji to radi, posto vidim da ovo vrlo lako moze da se generalizuje
* sta mislite da krenem ovo da radim, sta bi vam smetalo da ima/nema ovaj bot (npr. nikako automatizaciju, nikako da je Ruby...:),
* kako da reportujem progres (da koristim ovaj topic?)

Offline

#2 2017-10-02 17:43:11

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 4

Re: Preslovljavanje preko wikipedije

Da delimicno odgovorim sam sebi, postoji ovo: https://github.com/EdwardBetts/osm-wikidata i pokriva bas dosta use case-ova, ali ne vidim da je ovo bot, vise kao nesto sto rade ljudi preko http://osm.wikidata.link/. Kontaktiracu coveka,vidim da ima kao neki API. Mozda postoji razlog zasto se ne pravi bot:) (mada sam ja mislio da pravim mnogo uzi skup funkcionalnosti - samo gradovi, samo kad postoji wikidata:* tag...). Mozda cak bot koji proverava da li je latinicno ime isto kao cirilicno, ili da proverava da li link na wikipediji vodi na engleskom na isto ime, kao i name:en tag. Sta mislite?

Offline

#3 2017-10-10 08:04:41

mpele
Member
Registered: 2012-02-25
Posts: 189

Re: Preslovljavanje preko wikipedije

Бранко,

Овде демократија функционише мало другачије - када направиш "нешто" онда заинтересовани (ако их има) могу да се укључе да предлажу/критикују или просто користе те нове алате. Процес планирања у напред се, углавном, своди на планирање једног човека.

Иначе, сваки унос нових тагова је свакако користан...

Offline

#4 2017-10-12 17:19:10

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 4

Re: Preslovljavanje preko wikipedije

Hvala,
Poznato mi je malo kako open tehnologije funkcionisu;) Elem, naravno da sam se bacio na posao, samo htedoh da proverim da ne radim dupli posao.

Program je ovde: https://github.com/stalker314314/serbian-osm-lint. Program radi svasta nesto, najbolje da se pogleda README. Trebalo bi da je dosta lako da se napravi novi "check", tako da, ako neko ima ideju sta bi voleo da automatizovano proverava ili automatski ispravlja, nek se dere ovde (ili nek sam napravi:) Iskoristio sam deo koda od "zeljkovu" (ako citas ovo - hvala!:)

Trenutni izvestaj je ovde: http://kokanovic.org/serbian-osm-lint/. Ukljucio sam za sad svega nekoliko zemalja i nekoliko check-ova. Opet - najbolje tu da pogledate koji su check-ovi prisutni i sta/kako rade. Ima tu dosta i smeca, ali bitno je da dosta od ovoga moze da se ispravi automatski.

U svakom slucaju, plan mi je da dodajem nove check-ove, i da ispravljam ono sto se ovde moze ispravljati (napravicu novi bot nalog i dodacu se na wiki). Svako je dobrodosao da daje ideje za check-ove, da ih implementira, ili da samo prolazi kroz report i ispravlja rucno ono sto ne moze automatizovano:) Ja cu svakako gledati da saslusam i (mozda cak i implementiram:) svaciju ideju:)

Za vas koji ste aktivni na OSM - razmisljajte razmazeno:), razmisaljte sta moze sve da doda od provera/sanity check-ova... Framework je tu, sad trebaju Vasi input-i:)

Offline

#5 2017-10-15 19:44:33

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 4

Re: Preslovljavanje preko wikipedije

OK, botko počeo da radi (mislim, nije ovo bot, ovo je više skripta smile ). Napravio sam nalog za njega:
https://www.openstreetmap.org/user/Serb … Lint%20bot

Napravio i wiki stranu:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Aut … n-OSM-Lint

Poslednja dva dana je uglavnom radio na dodavanju sr-Latn tamo gde je falilo "kako u zemlji, tako i u inostranstvu":) Molim pogledajte kako vam se čini!!!

Jedno pitanje:
Primetio sam stariji "name_1" tag, šta mislite, da li bi mogao da proveravam da je to izbrisano? (report da prijavljuje to kao problem, a fix bi bio da se izbriše). Vidim da ovde i ovde kažu da su deprecated? To je jedino što mi je palo još od ideja, a da moram da se konsultujem. I dalje stoji - ako imate ideja, šibajte ovde!

Last edited by Branko Kokanovic (2017-10-15 19:45:52)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB