OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

Announcement

A fix has been applied to the login system for the forums - if you have trouble logging in please contact support@openstreetmap.org with both your forum username and your OpenStreetMap username so we can make sure your accounts are properly linked.

#1 2016-11-20 16:42:13

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Bij deze opmerking van HourOfTheWulf dacht ik: "dat doe ik wel even", maar stuitte toch op meer complicaties die ik graag even hier wil voorleggen. Vooral ook omdat na het bestuderen van de vele sluiscomplexen op de kaart (die al wel zijn ingetekend), het niet ondenkbaar is dat je daar zelf ook een complex van krijgt! tongue

Op de eerste foto de situatie die ik aantrof:
We zien hierin duidelijk:

1. de langsdam (ik geloof dat het zo wordt genoemd) in het midden van de rivier (parallel aan de stroomrichting)
2. de dam (weir) aan de noordzijde
3. de sluisbak met de 2 deuren
4. de rivierbedding die met natural=water is getagd
5. de river zelf die als waterway=river is getagd

Als de sluisbak over de volle breedte van de rivier zou liggen, was de oplossing simpel, zoals die ook in de wiki wordt gegeven.

&mode=thumbnail&size=medium

En op de 2e foto mijn oplossing:

1. ik heb de rivier gesplitst in twee stromen (analoog aan de situatie in Boxmeer)
2. ik heb de rivierbedding aan de noordzijde verschoven naar de langsdam zodat het gedeelte met de sluis kan worden getagd zoals in de wiki staat genoemd
3. ik heb de lege ruimte aan de noordzijde gevuld met een polygon natural=water (analoog aan de overige bedding)
4. ik heb de waterway=weir aangebracht  op de juiste plek (in Boxmeer is trouwens die weir ook nog met building=yes getagd, maar dat is volgens mij alleen maar omdat het dan mooi rendert... )
5. ik heb de waterway=lock (en de lock_gates) aangebracht in de sluisbak

&mode=thumbnail&size=medium

Ik heb nog niets geüpload, en ik krijg nog een JOSM 2 waarschuwingen van kruisende waterwegen waar:
1. de rivier door die polygon heen stroomt en
2. de weir kruist.

Ik vind die oplossing met die extra polygon niet zo mooi, maar als ik dat niet doe, dan kun je die weir niet goed neer leggen.
Wat nu ook nog ontbreekt is die langsdam, maar ik vond daarvoor nog niet de juiste tagging. Niet bij waterways en niet bij man_made...

Wat kan er aan verbeterd worden?

Last edited by marczoutendijk (2016-11-20 16:55:52)


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#2 2016-11-20 17:32:02

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

De vereenvoudigde oplossing zie er zó uit:

&mode=thumbnail&size=medium

Maar daarbij is dus de functie van de weir feitelijk niet goed, want die ligt (voor OSM) gewoon in de sluisbak...


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#3 2016-11-20 17:40:54

de vries
Member
From: Den Bosch
Registered: 2014-03-21
Posts: 469

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Ik zou de damwand als een eiland beschouwen. het is namelijk een constructie die groot genoeg is om op te lopen en boten aan vast te leggen.

Aan de rivier bedding zou je water=river kunnen toevoegen: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:water

De noordelijke helft van de rivier zou ook een vistrap kunnen zijn: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag … Dfish_pass

Edit: die tweede foutmelding kan je gerust negeren

Last edited by de vries (2016-11-20 17:43:31)

Offline

#4 2016-11-20 21:41:40

HenkL
Member
From: Groningen - NL
Registered: 2015-09-07
Posts: 387

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Zoiets?

wpqa0.jpg

Bedding van de rivier eerst in aantal delen gesplitst en verschoven om bassin van de sluis apart te krijgen (deze moet de tag water=lock hebben) en middenstukje over te houden die voorzien is van man_made=pier.
Waterway in twee 'lopen' gesplitst. Die bij de sluis voorzien van twee lock_gates, waarbij waterloop in de sluis (tussen de lock_gates) nog tag lock=yes krijgt.
De weir (waterway=weir) bovenaan in twee stukjes tekenen: eerst van de wal naar de waterway, dan naar de pier, zodat een 'kruising' ontstaat.

Als laatste stap alle stukken bedding weer gecombineerd, behalve het bassin van de sluis.

Last edited by HenkL (2016-11-20 21:43:20)

Offline

#5 2016-11-21 13:09:48

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

HenkL wrote:

Zoiets?

Mooiste oplossing vind ik dit Henk. Heb je hem nog klaar staan? Doe dan maar de upload.
Ik bleek gisteren al wel de loop van de rivier door de sluis te hebben gelegd, zonder mijn overige aanpassingen. Dus mogelijk krijg je daar een conflict mee.


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#6 2016-11-21 14:12:07

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

marczoutendijk wrote:

Heb je hem nog klaar staan?

Ik heb hem inmiddels zelf ook klaar staan (moest wel flink zoeken om het voor elkaar te krijgen), maar om rampen te voorkomen, wacht ik tot jij gereageerd hebt.


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#7 2016-11-21 14:38:04

HenkL
Member
From: Groningen - NL
Registered: 2015-09-07
Posts: 387

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Ik had het alleen maar als 'klad' geprobeerd, en niet bewaard. Aan jou de upload, Marc.

Offline

#8 2016-11-21 14:48:25

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

HenkL wrote:

Aan jou de upload, Marc.

Ok, is gebeurd.
Even in de gaten houden of we geen lekkage in de Kromme Rijn krijgen... yikes


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#9 2016-11-21 15:02:32

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Lijkt goed te zijn gegaan:

&mode=thumbnail&size=medium

Ik ga nu wel de landuse=residential iets mooier leggen.


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#10 2016-11-21 18:44:35

HourOfTheWulf
Member
Registered: 2016-11-02
Posts: 65

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Is mooi geworden, dank jullie wel.

Offline

#11 2016-11-21 19:20:53

Gertjan Idema
Member
Registered: 2010-09-04
Posts: 255

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Misschien als finishing touch nog de 'waterway=lock_gate' nodes vervangen door 'waterway=lock_gate' ways. Dit is ook toegestaan, geeft duidelijk aan waar de sluisdeuren zijn en als bonus rendert het  ook nog mooier.

Offline

#12 2016-11-21 22:17:46

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Goeie tip Gertjan! Dank, ik zal dat veranderen, want die 2 stippen die ze nu als sluisdeur neerzetten is inderdaad ook een raar gezicht.


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#13 2016-11-22 11:39:53

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

En dan is dit het eindresultaat:

&mode=thumbnail&size=medium


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#14 2016-11-23 07:51:50

SubieLibero
Member
From: Ergens in het noorden
Registered: 2016-08-03
Posts: 245

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Mooi werk!


Subaru Libero: klein 6-persoons busje met AWD, schuifdeuren, een panoramadak, 20cm bodemspeling, draaibare voorstoelen en een zuinige driecylinder!
Perfect voor Mapillary door de rechtopstaande voorruit.

Offline

#15 2017-09-07 20:04:22

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Hieronder diverse afbeeldingen van het sluizencomplex in de haven van Vlissingen.
Ik was daar op 28 augustus 2017 en passeerde toen de sluizen komend vanuit het zuiden.
Ik was verbaasd dat op mijn OFM kaart (afbeelding 1) de sluisdeuren waar ik overheen reed, niet op de kaart bleken te staan zoals duidelijk is te zien op onderstaande schermafdruk van de door mij gereden route. Ik blijk over het water te hebben gereden!

Wie het kaartje bestudeert ziet dat de noordelijke sluisdoorgang wel twee deuren per oversteek heeft, maar de grote zuidelijke sluis niet!
Vlogens mij moeten havens met getijdenverschil altijd sluisdeuren hebben die in beide richtingen van het niveauverschil open/dicht kunnen gaan.
Hoe zit dat dan in Vlissingen?
[1]
&mode=thumbnail&size=medium

Op deze luchtfoto is te zien dat de sluizen inderdaad steeds uit 1 paar deuren aan iedere zijde van de sluis bestaan, maar we zien ook dat de sluisdeuren (van de grote sluis) aan de zee-zijde helemaal zijn opengezet en weggedraaid in de sluismuur.
[2]
&mode=thumbnail&size=medium

Hoe is dat op OSM uitgewerkt?
Niet helemaal goed, want we zien wel de sluisdeuren op de kaart staan, maar niet het fietspad/voetpad dat over de sluisdeuren aan de zee-zijde loopt.

[3]
&mode=thumbnail&size=medium

Ik werd op deze fout gewezen door deze gebruikersopmerking.
Ik zal de missende wegen binnenkort intekenen.


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#16 2017-09-07 20:31:34

marczoutendijk
Member
From: Vught
Registered: 2012-03-04
Posts: 1,914
Website

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Na mijn edit ziet het er nu zó uit:
&mode=thumbnail&size=medium

Er lopen ook nog 7 routerelaties over deze sluisdeuren, maar die waren steeds maar ingetekend op één van de twee sluisdeuren. Dat heb ik maar even zo gelaten...


--
There is only one place where you can connect a high voltage line to a river: on osm!

Offline

#17 2017-09-08 11:56:59

IIVQ
Member
Registered: 2014-11-12
Posts: 395

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

marczoutendijk wrote:

1. de langsdam (ik geloof dat het zo wordt genoemd) in het midden van de rivier (parallel aan de stroomrichting)
2. de dam (weir) aan de noordzijde
3. de sluisbak met de 2 deuren
4. de rivierbedding die met natural=water is getagd
5. de river zelf die als waterway=river is getagd

Goed werk samen!

Even nog iets over de terminologie: Je hebt in het nederlands 2 soorten sluizen,
* De schutsluis (in het Vlaams: Sas, in oudnederlands Zijl*), bedoeld om schepen door te laten, heeft deuren aan beide kanten. In het engels een Lock. Het stuk water tussen de deuren heet de sluiskolk of sluiskom.
* De spuisluis is bedoeld om een waterniveau in te stellen en het water al dan niet (gedoseerd) tegen te houden. Dit kan vele vormen hebben, maar is meestal in de vorm van een paar hefbare schuiven. De engelse term is Sluice.
* Het Engelse "weir" is een constructie waar water (in de meeste vormen) overheen stroomt. De Nederlandse vertaling is "stuw", maar dat dekt meer: een Stuw is alles dat water tegenhoudt om het niveau te beheersen. Een stuw kan dus ook een spuisluis of een dam zijn.
* Een (stuw)dam (in het Nederlands en Engels) is een vaste constructie die het water geheel tegenhoudt. Vaak zit er wel een spuisluis of een andere waterdoorlaat in een dam.
* Een (kanaal)pand is een stuk water dat ononderbroken is en bij een kanaal eenzelfde waterniveau heeft (behoudens minieme verschillen over lange afstand door natuurlijk verval, als er stroming staat)

Als ik zoek dan lijkt het sluizencomplex in Cothen op aan de noordkant een stuw in de vorm van een klepstuw en een schutsluis.

Ik zou zelf bij de stuw (waterway=weir) het water onderbreken zodat je duidelijk twee kanaalpanden hebt (een bovenpand en een onderpand), waarbij de weir op de grens ligt.
De sluiskolk zelf is een apart kanaalpand (totdat de deuren opengaan, maar dat is natuurlijk lastig beheren, omdat je bij elke schutting (elke keer dat een boot doorgelaten wordt) OSM moet gaan hertekenen :-D

De as door het water heen was getagd als waterway=river.
Ik heb de noordelijke way (door de weir) als waterway=river gemaakt, volgens de rivier is dat namelijk war het water doorheen stroomt.
Door de sluis heen heb ik waterway=canal gemaakt.

Tijmen

* En om het helemaal complex te maken: Je hebt ook oude zeesluizen (zijlen) die maar één deuren(set) hebben, en dus geen sluiskolk. Toch konden hier schepen door, door de deur open te zetten als het water binnen en buiten even hoog stond - dus maar 4x per dag. Noordpolderzijl is hier een voorbeeld van.

Offline

#18 2017-09-08 13:18:34

multimodaal
Member
Registered: 2015-11-10
Posts: 166

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Hoi, mooi werk aan de sluizen en mooie achtergrondinformatie van IIVQ!

Zag discussie over stuw/sluis Cothen nu voor het eerst. Heb ter illustratie van de stuw een foto op Mapillary geplaatst  die ik nog in mijn archief had van een kanotocht (daarmee kan je zien dat het geen vistrap is, van boven herken je die doorgaans aan een veel meer omgeleid / of geleidelijker patroon, bedoeld om de sprongetjes stroomop haalbaar te maken, zoals hier - in groter water- https://binged.it/2gQA8Zw)

Cothen:
https://www.mapillary.com/map/im/UijazX9TIY6eyMHIYWF6EA

IIVQ wrote:

Ik zou zelf bij de stuw (waterway=weir) het water onderbreken zodat je duidelijk twee kanaalpanden hebt (een bovenpand en een onderpand), waarbij de weir op de grens ligt.

Dat lijkt me minder handig: een klepstuw kan ook naar beneden  worden gehaald of het water kan zo hoog staan dat het over een opgetrokken stuw heenloopt. In beide gevallen loopt het water dan door en soms is het water in die gevallen ook bevaarbaar, soms zonder dat je merkt dat er uberhaupt een stuw is.
En in bepaalde gevallen loopt er ook permanent water over de stuw

Door de waterway op te knippen gaat die relatie (en routeerbaarheid, zoals ook gebruikt in Brouter) verloren. Door de weir te laten kruisen (met een gezamenlijke node) met de waterway kan je zien dat er een stuw op de waterway ligt en daar zelf een beslissing over nemen in de routering.

(en wellicht ten overvloede ook als het routeert dan moet je verdraaid goed uitkijken voordat je besluit een bepaalde stuw te varen en bij de minste twijfel: overdragen)

---
edit: toevoeging over permanente stroom

Last edited by multimodaal (2017-09-08 13:33:41)

Offline

#19 2017-09-08 13:23:53

multimodaal
Member
Registered: 2015-11-10
Posts: 166

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Voorbeeld vistrap in kleiner water:
https://binged.it/2vKQu8P

Offline

#20 2017-09-08 13:46:37

dvdhoven
Member
From: Deventer
Registered: 2015-03-09
Posts: 1,182

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

multimodaal wrote:

(en wellicht ten overvloede ook als het routeert dan moet je verdraaid goed uitkijken voordat je besluit een bepaalde stuw te varen en bij de minste twijfel: overdragen)

Ja en als we nu nog een goede tag voor de ballenlijn en de kano in/uitzetplaatsen hebben, is het feest compleet :-)

Er zou eigenlijk een tag barrier=ball moeten zijn, als je die dan op lineair element plakt, dat je een lijn met balletjes krijgt.
Bij Deventer liggen diverse nieuwe rivierarmen, die met ballenlijnen afgezet zijn en ook bij de diverse stuwen hangen ballenlijnen.

Last edited by dvdhoven (2017-09-08 13:49:29)


Dick van den Hoven

Offline

#21 2017-09-08 13:58:40

IIVQ
Member
Registered: 2014-11-12
Posts: 395

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

multimodaal wrote:

Hoi, mooi werk aan de sluizen en mooie achtergrondinformatie van IIVQ!

IIVQ wrote:

Ik zou zelf bij de stuw (waterway=weir) het water onderbreken zodat je duidelijk twee kanaalpanden hebt (een bovenpand en een onderpand), waarbij de weir op de grens ligt.

Dat lijkt me minder handig: een klepstuw kan ook naar beneden  worden gehaald of het water kan zo hoog staan dat het over een opgetrokken stuw heenloopt. In beide gevallen loopt het water dan door en soms is het water in die gevallen ook bevaarbaar, soms zonder dat je merkt dat er uberhaupt een stuw is.
En in bepaalde gevallen loopt er ook permanent water over de stuw

Door de waterway op te knippen gaat die relatie (en routeerbaarheid, zoals ook gebruikt in Brouter) verloren. Door de weir te laten kruisen (met een gezamenlijke node) met de waterway kan je zien dat er een stuw op de waterway ligt en daar zelf een beslissing over nemen in de routering.

Even voor de duidelijkheid: de waterway=river/canal (way) of natural=water (polygonen) zitten wel aan elkaar. Zie node 4513695323 die aan onderdeel is van zowel de stuw, beide rivierpanden (polygonen) als beide rivierassen (ways).

Je opmerkingen dat de routeerbaarheid misgaat lijkt me niet te kloppen, er zijn zoveel waters die uit meerdere ways/polygonen bestaan. Net zoals dat een weg die uit meerdere ways bestaat niet onrouteerbaar wordt. Dit is exact hetzelfde als met de sluisdeuren.

Offline

#22 2017-09-08 14:09:31

multimodaal
Member
Registered: 2015-11-10
Posts: 166

Re: Sluiscomplex intekenen, hoe doe ik dat?

Als de afzonderlijke waterways inderdaad zijn verbonden door een gedeelde node, dan is er inderdaad geen probleem.
Ik interpreteerde je bericht -ten onrechte-  zo dat werd voorgesteld om ze echt los van elkaar te maken, excuus..

In die constructie is splitsen inderdaad mooi, zodat je helder onderscheid hebt tussen de veelal verschillende niveau's van de waterstand.

Het routeren over vlakken is volgens mij nog steeds moeizaam, wel fijn dus als het inderdaad aansluitende ways zijn (en niet twee ways die alleen door een vlak worden verbonden)

Last edited by multimodaal (2017-09-08 14:10:37)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB