import lantaarnpalen Utrecht

Ik weet wel dat het héél druk wordt op de kaart als je ze gaat renderen. Hier zijn de 33000+ lantaarnpalen in Utrecht die ArjanO wel heeft kunnen plaatsen.

Ik heb Arjan een PM gestuurd en hoop dat hij hier nogmaals wil reageren. Want hij zegt hier wel Mea Culpa, maar vraagt dan ook of wij de rotsooi op willen ruimen.
Ik stel serieus voor dat we al die lantaarnpalen verwijderen, waarbij we dan ook de mislukte 24000+ meenemen.
En misschien daarna eerst eens gaan discussiëren over het nut ervan.
Wereldwijd zijn er ruim 800.000 lantaarnpalen getagd.

Mij ontgaat ten enenmale nut en noodzaak van deze actie. Binnen de bebouwde kom kun je - volgens mij - prima uit de voeten met de tag lit en de meeste straten/wegen zijn dan lit=yes. In het buitengebied is het een ander verhaal. Daar heb ik wel eens lantaarnpalen gezet omdat die vaak alleen op de kruispunten staan. Bij de FB is daar een kenmerk voor: beperkt verlicht. Zou mooi zijn als lit iets meer waardes kende dan alleen yes en no.
En asap opruimen dat spul, allemaal losse nodes, die allemaal in de weg zitten en ook nog eens het potentiele gevaar lopen bij een edit actie onbedoeld te worden verplaatst.

Volgens mij zijn snelwegen tegenwoordig ook niet allemaal meer verlicht de hele nacht. Vaak wel 's avonds en vroeg in de ochtend, maar niet meer de hele nacht. Je zou daar de lit tag een soort van opening times syntax kunnen geven zoals een aantal al gedaan hebben als je naar taginfo kijkt.
Zie er daar ook een aantal op 24/7 staan. Zijn zeker tunnels en dergelijke.
Voor rond kruisingen zou je ook de kruising node kunnen taggen of de weg een rondom de kruising kunnen taggen om lit=yes/no te kunnen taggen op de secties die al dan niet verlicht zijn.

Ik lees regelmatig mee, maar reageer weinig, ben meer een doener dan een schrijver, maar hier word ik toch wel even getriggerd.

Redenen om een aanpassing terug te draaien zijn:

  • incorrecte gegevens (verzinsels, vandalisme, foutieve interpretatie luchtbeelden etc.)
  • import zonder volgen import-richtlijn
  • foutief uitgevoerde import ondanks volgen import-richtlijn
  • illegaal gebruik externe gegevens
    en misschien nog dingen waar ik zo snel niet aan denk

Het is zeker niet dat wat iemand anders wel of niet nuttig vindt. Als je dat wil opleggen kan je beter bij als directeur bij een groot tech-bedrijf gaan solliciteren dan kan je bepalen wat je welke zaken je wel en niet nuttig vindt om in je database te zetten. Als die straatlantaarns er echt staan dan staan ze er en als er iemand is die het zijn tijd waard vindt om ze in osm te zetten dan zet ie ze in osm. Als het “kaartbeeld te druk wordt”, past de betrokken renderer zijn kaartbeeld wel aan.

Neemt niet weg dat als ik alles zo eens doorlees, deze import niet volgens de import richtlijn heeft plaatsgevonden en het dus verdient om teruggedraaid te worden, maar als ArjenO daarna nog steeds de motivatie heeft om ze te importeren, de richtlijn helemaal volgt, kan motiveren dat de volgende import wel gaat lukken, dat zijn databestand de juiste licentie heeft en voldoende nauwkeurig is etc. staat niks hem in de weg om die lantaarnpalen erin te zetten. Wie die data vervolgens gebruiken wil, gebruikt het.

Dat geldt voor alle data in osm, misschien moeten we dan maar alles weghalen?

Het renderen van lantarenpalen heeft zeker zin voor sommige toepassingen, bijvoorbeeld om te laten zien dat er “gaten” in de verlichting zitten (sociale veiligheid, vooral voor vrouwen).

JOSM bijvoorbeeld doet best een mooie rendering met lichtcirkels zodat je dat mooi kunt zien.

Ik vraag me alleen bij dit soort data wel af of dit echt in de OSM database moet.
Je kunt misschien beter een overlay op de OSM kaart maken, met de andere dataset.

Bij een import moet je ook altijd nadenken over onderhoudbaarheid (er moet dus sowieso een id op de nodes zodat een eventuele latere update makkelijk gedaan kan worden).

Op ieder punt zal er iemand zijn die zegt: “Nu gaan we te ver.” Dat zal zijn gebeurd toen gebieden werden ingekleurd, toen gebouwen werden toegevoegd, toen adressen werden ingevoerd en nu opnieuw nu straatlantaarns worden geplaatst. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs iets te zeggen over de huidige import maar in het algemeen denk ik niet dat iemand een dergelijke grens kan stellen.

Ik schrok een beetje toen ik dat voor het eerst tegenkwam en ik denk dat byckel dit terecht aanhaalt. De kaart is een weergave van de werkelijkheid: als het rustig is dan is het rustig, als het druk is dan is het druk.

+1

Mee eens. Het heet niet voor niks 'Open’StreetMap. Als je het ‘te druk’ vindt op de kaart, render je het gewoon niet.
En waarschijnlijk zullen niet veel renderers de lantaarnpalen willen weergeven.

Omdat de import guidlines niet zijn aangehouden zou wat mij betreft de hele import ongedaan gemaakt mogen worden. Of iets druk wordt op de kaart of niet vind ik niet zo belangrijk zolang het maar data is waarvoor in de community genoeg critische massa is om het bij te houden. Stap 2 van de import guidelines gaat over “Community Buy-in”. Ik vraag me voor deze lantaarnpalen ernstig af of er voldoende personen zijn om deze actueel te houden zodat we niet over 10 jaar opgescheept zitten met een zeer onbetrouwbare dataset. Voor huizen en adressen is het al lastig om alles actueel te houden laat staan voor lantaarnpalen.

Er zijn gemeentes die putdeksels in de straat in BGT zetten. Het is inmiddels voor velen een koud kunstje om die data in OSM te dumpen maar ook daarvan is mijn verwachting dat 10 jaar later niemand het meer gebruikt omdat de data niet actueel is.

In dat licht ( :wink: ) begrijp ik ook wel de opmerking van Dick dat het erg druk op de kaart wordt. Op zich niet zo heel erg maar als je over 5, 10 of 15 jaar in Utrecht wilt mappen en je komt telkens die lantaarnpalen tegen waar geen hout van klopt dan wordt je daar niet vrolijk van.

Even los van een import is het m.i. verstandig jezelf de vraag te stellen of iets dat je mapt voldoende draagvlak heeft. Ik heb in het verleden losse verkeersborden gemapt maar kwam er later achter dat die nogal eens veranderde en dat dan ook nog eens veel vaker dan ik had gedacht. Wie gaat dat dan allemaal corrigeren?

Whilst the discussion continues about that, it’s perhaps worth mentioning that there are still some “totally misimported items” such as https://www.openstreetmap.org/node/5003583820 in OSM.

Best Regards,

Andy (DWG)

Isn’t that yet another good reason to revert all this?

Yes, but if the consensus of the community here is to “keep it and fix it” rather than “revert and start again” then that would be good also.

Fixing is one but maintaining and keeping up to date is another. I have not read that anyone feels responsible for this. And besides that I think we need at least more then one person feeling responsible.

If there are community members that are willing to fix and maintain please respond.

(NL : Zijn er mensen die dit willen fixen en bijhouden?)

Some?? I found 24091 of them with this overpass.

In my post #8 I made the suggestion to ArjanO that there was a simple way to update the wrong import (24091 nodes) in one step.
I also have a private mail exchange with ArjanO and he wrote he “would look after it” this weekend.
I also asked him to join the conversation here in the forum.

British understatement :slight_smile:

In principe wel, lokaal ben je het sterkst.

Zelf plaats ik wel verkeersborden vooral de C borden met onderborden, vaak ook met omschrijving tekst ( afwijkende teksten of landbouwverkeer etc.) van het verkeersbord/onderbord, dan weet ik op welke basis ik de weg zo heb getagd. Die C borden met forward en backward. Goed om te weten, waar het bord staat en in welke direction. Er zijn nogal wat C borden fout getagt in Openstreetmap. (begrijpelijk, soms moeilijk om de impact van het bord naar de routering te vertalen).

Ook lantaarnpalen, wanneer je de stoep in een dorp/stad tekent, dan is een lantaarnpaal een barrier voor blinde of slechtziende.
Overal kan je vraagtekens bij zetten waarom wel, waarom niet.

Hangt ook af van ontwikkeling in controle systemen.
Vergelijking bron dataset met data in openstreetmap.
Lantaarnpalen en de afstand tot elkaar. Is daar een methodiek in terug te vinden?
Wanneer te kort/ te ver bij elkaar een melding krijgen.
Vergelijking source met niet source palen.
Misschien is hier een overpass setup te maken.

Of een stap verder en dan kom je bij zulke initiatieven terecht.

En zo is het eigenlijk bij elke import, maar ook eigen data/reeds ingevoerde data, vergelijken met andere bron data sets.
Controlesysteem ontwikkeling.
Dit is een specialisme, die enkele van ons bezitten. Binnen de community hier meer aandacht aan geven zou welkom zijn. (scholing).
Ook hier tijd is vaak de beperkende factor.

Hetzelfde geldt ook voor bomen (natural=tree) en nog vele andere losse node tags, die allemaal eenzelfde type controle systeem kunnen gebruiken.

Dan wat betreft lit op de highway, hoe ga je als je lit zet dit met andere brondata controleren?
Waar begint de lit en waar houd de lit op knippen van de weg.
Want waar geen lantaarnpalen staan hoort er geen lit op de weg staan.
Hoe nauwkeurig wordt er getekend?

Ik had eerder al de - retorische - vraag gesteld: “Kan iemand mij vertellen wat voor zin het heeft om (alle?) lantaarnpalen te importeren?”.

Na enkele argumenten gelezen te hebben:
Neen de lantaarnpalen worden in geen enkele mij bekende algemene rendering gerenderd en laten we dat ik hemelsnaam ook niet gaan doen.
Het argument dat het van nut is in verband met sociale (on)veiligheid vind ik erg zwak en geldt bovendien alleen als de l.p.'s juist wel gerenderd worden en de dame met OSM op de GSM op pad gaat. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

OSM is geen ruimtelijke database voor de gemeente om hun l.p’s, brandkranen, putdeksels duplicaat in te zetten (en dus te onderhouden). Daar hebben de gemeentes hun eigen database voor en de verantwoordelijkheid die te onderhouden. OSM is daar niet voor.

Het mappen van zitbankjes en prullenbakken als andere detailelementen (die worden wel gerenderd): zitbankjes is nuttig in bos en ander natuurgebied: al wandelend kun je besluiten om nog even door te lopen om de krentebollen te eten. In stedelijk gebied mappen van alle bankjes heeft niet zo veel zin - vind ik persoonlijk.

Ook prullenbakken: je gaat toch niet op zoek naar een OSM-prullenbak om het zakje van de krentenbollen in te deponeren?

En de massa-import van dergelijk spul legt de verantwoordelijkheid van het up-to-date houden bij de importeur, maar daar heeft hij of zij meestal zo’n zin niet meer in.

Maar ik kan het mis hebben natuurlijk…

Ik heb vandaag ArjanO nogmaals gevraagd om hier zijn standpunt uiteen te komen zetten.
Als hij niet reageert stel ik voor om dan maar het mislukte deel van zijn import (24000+ zinloze nodes) te verwijderen.

Mee eens…