OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

Announcement

A fix has been applied to the login system for the forums - if you have trouble logging in please contact support@openstreetmap.org with both your forum username and your OpenStreetMap username so we can make sure your accounts are properly linked.

#26 2016-08-17 22:18:41

BollWeevil
Member
Registered: 2012-11-12
Posts: 45

Re: Горите в България

Сега виждам, че и гората на цяла Същинска Средна гора липсва. Бях едитирал много неща там на ръка. Някои са останали като поляни, но не всичко със сигурност.
От друга страна цялата планина беше една гигантска релация, която беше ултра трудна за промени.

Offline

#27 2016-08-19 08:37:41

ivanatora
Member
Registered: 2011-04-05
Posts: 57

Re: Горите в България

Една примерна заявка към Overpass API, с която могат да се видят обекти, съществували преди време: http://overpass-turbo.eu/s/hVO Евентуално заявката може да бъде модифицирана за други дати, или да филтрира специфични тагове. Така както е заявката показва само ways съществуващи към 2015-01-01.

Тук се виждат два язовира които в момента ги няма. С клик на обекта се вади линк за страницата му в OSM от където пише кой кога го е изтрил и може да се покаже история на обекта.

Last edited by ivanatora (2016-08-22 08:19:39)

Offline

#28 2017-07-04 12:50:48

atari_matari
Member
Registered: 2012-03-14
Posts: 24

Re: Горите в България

Здравейте, отдавна не съм писал тук. Качих наскоро известно количество гори между Котел, Сливен, Карнобат и Смядово. Правени са по Landsat 8 (30m резолюция) от миналата година и полу-автоматично класифициране с QGIS. После доизкусуряване по наличните Bing и DigitalGlobe. Искат доста работа още - има вътрешни полигони за добавяне и не са особено точни на места. Опитах се да ги понацепя малко полигоните по разни пътища и граници, но са си големи. Точността като цяло прилична за големите площи гори според мен и се надявам, че може да е стимул и други да се пробват. По-дребните площи обаче страдат от ниската резолюция и там трябва да се цъка на ръка. Процедурата със Semi-automatic classification plugin-a на QGIS е сравнително проста, аз следвах tutorial в youtube smile - после се векторизира автоматично и генерализира резултата + доста работа по чистене на грешки. Не съм пробвал със снимки от Sentinel2 - доста по-добри са откъм резолюция - 20m за инфрачервените дължини и ги пускат на средно 5-6 дена, но калибрирането им е малко отнесено. Все още не мога още да реша обаче, кое е по-добре - класифициране на Landsat/Sentinel и подобряване на точността в последствие, или бавно, но славно векторизиране на горите по пуснатите наскоро DigitalGlobe снимки.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB