Welkom!

Toevallig een onderwerp wat mij interesseert. Ik wil graag wat looproutes onder bestaande pleinen hebben omdat ik heb gemerkt dat de routering op de .org (OSRM, Mapzen, GraphHopper) anders niet goed werkt. Het is dus niet de bedoeling dat er zichtbare paden bovenop de pleinen komen maar juist eronder en dus onzichtbaar. Kan dit alleen met een voetgangersstraat of zijn er nog andere mogelijkheden? (relatie o.i.d.)

Hierbij ben je volledig afhankelijk ban de kaartenmaker. OSM is een database waar kaartmakers gebruik van maken.
Bewust mappen omdat het mooi lijkt op de kaart is niet gewenst.
Het kan zijn dat er een tagging is die voldoet aan de eisen en wensen.

Hier begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt.

De bedoeling is de routering werkend te krijgen, niet te vervalsen c.q. te taggen voor de renderer.

Zoals?

Bedankt voor jullie reacties Johanmyst en Commodoortje!

  1. Ik heb hem nu zowel aan het fietspad als aan de onverharde weg gekoppeld. Vervolgens heb ik ze verbonden met een nieuw stukje pad (situatie/changeset). Is dit slordig en kan ik het pad beter koppelen aan één andere weg (fietspad óf onverharde weg) of is het juist handig omdat op deze manier alles met elkaar verbonden is?

  2. Moet ik hiervoor een nieuwe node op hetzelfde gebouw maken of moet ik deze tags toevoegen aan een bestaande (adres)node/winkel? Welke tags zal ik in het laatste geval moeten toevoegen? De tags name= en operator= zijn namelijk al ‘bezet’.

  3. Ik vrees dat ik me toch maar eens in JOSM moet gaan verdiepen. :roll_eyes:

De camera en batterijduur van mijn huidige telefoon zijn niet echt geschikt voor Mapillary, maar misschien is dit wel iets voor in de toekomst. Ik wandel (en fiets) graag en op deze manier kan ik mijn wandelingen ook nog eens nuttig maken.

Dit bedoelde ik http://www.openstreetmap.org/way/181461865#map=19/52.21756/6.89905&layers=N Hier is een looppad onder de voetgangersstraat aangegeven. Ik weet alleen niet hoe het gedaan is…

Hallo allemaal, ik heb me sinds kort aangemeld op openstreetmap. Ik heb altijd al interesse in kaarten gehad.
Ik ben hier terecht gekomen omdat ik een alternatief zocht voor google mapmaker. Aangezien dat nu is gereduceerd tot alleen wat info toevoegen over openingstijden etc…

Ik vond het leukste juist het tekenen van wegen etc… Dus dat hoop ik nu hier te doen.

Ik ben maar begonnen rond mijn woonplaats want daar weet ik het meeste van. Verder probeer ik bij iedere wijziging de wiki erbij te pakken. Maar er zijn blijkbaar ook een hoop ongeschreven regels maar daar help eggie me gelukkig op weg

Ik kies meestal voor de optie van eggie: De highway op zijn plek laten.
De reden:

  • Bij een wandelroute wordt je via een bepaalde route over een plein gestuurd en niet via de randen.
  • Fietsers mogen soms door voetgangersgebieden (bv. buiten de winkeluren, of gecombineerd voetgangerszone + fietspad). De fietsers volgen de weg door het voetgangersgebied en gaan niet via de zijkant of er dwars overheen.

Gebsss, welkom op het forum.
Die ongeschreven regels zijn voornamelijk consensus voor de Nederlandse situatie en komen uiteindelijk wel in de wiki. Zie de discussie over routeren in voetgangersgebieden hierboven.
Elk land heeft toch net weer andere (verkeers-)regels en de tags zijn hier op aangepast. Kijk maar eens hoe fietspaden in Duitsland worden getagd.
Daarom is het ook van belang het forum te blijven volgen.

Alles verbinden is het best, tenminste als je van het voetpad beide wegen kan bereiken.

Ik zou geen amenity=post_office toevoegen aan de node van shop, uitgaande dat de shop hun core business is. De kaart laat dan alleen het postkantoor zien en de winkel niet (terwijl het vnl een winkel is, géén postkantoor). Beter een aparte node of alleen de toevoeging post_office=yes icm post_office:operator=PostNL;UPS;DHL of iets dergelijks.

Mocht je veel gaan mappen is het zeker niet verkeerd om over te schakelen op JOSM. Voor het gebruik van Mapillary is een action cam handig, dat hoeft geen dure Gopro te zijn, met bv een Xiaomi Yi ben je veel minder dan €100 kwijt en kan je ook prima uit de voeten.

Ik woon in Luxemburg en heb een vraag over het volgende gebouw:
https://www.openstreetmap.org/#map=19/49.63907/6.14542

Het gebouw heeft als naam het adres, terwijl het gebouw een eigen naam heeft: Terrasses de l’Europe. Dit is een groot gebouw met 5 entrees met huisnummers 2 t/m 10. Hoe zal ik dit correct wijzigen?

Hier in NL taggen we adressen als losse nodes, met de volgende tags:
addr:city=
addr:housenumber=
addr:postcode=
addr:street=
Daar kun je nog addr:country= aan toe voegen.
Lijkt me dat je dat ook op je gebouw in Luxemburg kunt toepassen, per adres een losse node.
En dan kun je name= gebruiken voor de gebouwnaam

Hi,

Mijn naam is Wouter en ik ben sinds kort begonnen met mappen. Na wat hulp van Eggie met de eerste beginnersfouten (waarvoor dank!) zit ik met een vraagstuk: worden wegwerkzaamheden ook opgenomen in OSM?

In Haarlem wordt de Amsterdamsevaart ingrijpend verbouwd. Op dit moment is één deel van de weg afgesloten en wordt het verkeer op één wegvlak in twee banen opgedeeld. Ook is een kruispunt tot nader orde afgesloten. Ik kan hier verschillende zaken verduidelijken, maar wat is wijsheid:

  • aantal rijbanen van 2 naar 1 brengen?
  • locatie van de secundaire weg verplaatsen?
  • object toevoegen waardoor duidelijk wordt dat er een wegwerkzaamheden zijn?

Wat doen jullie in zo’n geval?

groeten, Wouter

Ik zou in dit geval wachten tot het klaar is (oktober volgens planning), omdat het slechts enkele maanden duurt.
Uit de Wiki:

Diverse toepassingen updaten veel vaker. Denk aan OFM om de week, OSMand en meer navigatie apps doen het ook regelmatig. Ik denk dat die termijn van 6 tot 9 maanden achterhaald is.

Vind ik niet, afgezien of de kaartmaker snel updates ter beschikking stelt. Het kan zijn dat de gebruiker niet elke update ophaald, of niet (goed) weet hoe hij het moet doen en daardoor afhankelijk is van anderen.
6 tot 9 maand vind ik (persoonlijk) nog steeds een goede termijn om in acht te nemen bij wegwerkzaamheden.
Persoonlijk zou ik (kleine) wegwerkzaamheden niet mappen, maar de tunnels in Rotterdam wel, als ze 2 jaar uit de roulatie zijn.

Je kunt natuurlijk tijdens de wegwerkzaamheden al wel voorbereidingen treffen, zorg dan dat je de routering in tact blijft van de oude situatie, tot de oplevering van het nieuwe gedeelte is geweest.

Je kunt met
highway=proposed
proposed=*

of daarna:
highway=construction
construction=*

Nogmaals benadruk ik om de oude situatie in tact te laten, om routeringsproblemen te voorkomen op navigatie systemen/apps.

… en zeker als er met borden toch omleidingsroutes zijn aangegeven.

Ok helder, dan doe ik voorlopig niets aan die situatie.

Een vraag van een beginner (Leen).
Ben op vakantie in Zeeland en kom daar veel vakantiewoningen tegen, vaak voorzien van een naam. Er is de mogelijkheid om woningen een naam te geven (en contactgegevens zoals een email-adres), en na inzoomen komt de naam dan ook tevoorschijn op de kaart. Lijkt ook wel een beetje op winkelnamen.
Is natuurlijk wel informatief, maar ik lees hier dat ook waarde wordt gehecht aan een rustig kaartbeeld. Wat is gewenst?

De database en de renderer staan los van elkaar. Het ligt aan de renderer wat en hoe er wordt afgebeeld. Als gebouwnamen gaan overheersen dan kan hun zoomniveau worden aangepast of de weergave kan geheel worden geblokkeerd. Ook kan de renderer rekening (gaan) houden met de grootte van gebouwen en onderscheid maken tussen gebouwen met of zonder speciale functie. Je zou daar als editor eigenlijk geen rekening mee moeten houden. De renderer moet geschikt zijn om de gegevens weer te geven en niet andersom.

Ik was trouwens helemaal vergeten me voor te stellen.

In de afgelopen twee maanden heb ik wijzigingen doorgevoerd in en rond Apeldoorn, met name in de wijk De Maten (Zuidoost Apeldoorn).

Winkelcentrum De Eglantier (Wilde Roos) is vrijwel afgerond, aan het bedrijventerrein Matenhoek heb ik de meeste bedrijven toegevoegd en het Beekbergerwoud heb ik opnieuw ingetekend. Daarnaast ben ik bezig om de waterlopen te volgen in het gebied tussen de Veluwe en Klarenbeek. Dit blijkt een hoogst opmerkelijk en gevariëerd gebied te zijn met heuvels, beken, een kanaal, snelwegen, bossen, akkers en weilanden, veel bomen en veel dieren. Er is een fokker die de vreemdste dieren fokt (zelfs vossen, die hier overigens ook in het wild voorkomen, maar ook kangoeroes), overal zie je ooievaars, havikken en buizerds, er zijn slangen, herten en verder nog veel kleine dieren zoals konijnen en hazen, maar ook wezels en bunzings.

Het Beekbergerwoud is een initiatief van Natuurmonumenten waar ze in 2006 mee zijn begonnen. Het zou volgens hen het laatste oerbos zijn geweest van Nederland. In 1871 is de laatste boom geveld. Sind 2006 is de vruchtbare toplaag afgevoerd en zijn de greppels gedempt waardoor een moerassig gebied is ontstaan. Veel bomen die op de luchtfoto zichtbaar zijn zijn bezig af te sterven terwijl elsen de grond uit schieten. Er wonen nu voornamelijk kikkers, (roof)vogels, vlinders en een aantal reeën. Het is de verwachting dat er ringslangen zullen opduiken en het is de bedoeling om een corridor te vormen met andere gebieden met het doel om de soortenrijkdom te vergroten.