Mapillary

http://tasks.hotosm.org/?sort_by=priority&direction=asc&search=roads

Ik heb inmiddels eens paar timelapse filmpjes gemaakt en heb vervolgens geprobeerd of dat ook met 360 graden beelden lukt. Dat werkt dus ook. Hier een voorbeeld. Het grappige (vind ik althans) is dat als je deze bekijkt met een (moderne) smartphone middels de youtube app je door je telefoon te bewegen alle kanten op kunt kijken. Ik vermoed wel dat je telefoon een gyroscoop moet hebben. Op je tablet/PC kun je door met je muis in het beeld te schuiven alle kanten op kijken.

Zag er leuk uit, meteen ook geprobeerd met de aldaar genoemde software Blender. Zie mijn eerste test upload hier Alleen… de 360 dimensie heb ik NIET? Moet ik nog wat instellen om de exifdata te behouden zodat het gegenereerde videobestand als 360 wordt herkend?

Ja klopt…Je moet nog "meta data injecteren (stap2) " in het bestand. Nadat dat gedaan is kun je het ook goed afpelen in je LG software en uploaden naar youtube.

Ok, het werkt nu met de genoemde injectie tool (resultaat https://youtu.be/VYjJ-VX-MQ8 ). Moest overigens eerst wel zorgen voor een .mov bestand anders lukte het niet met de injectietool. Herinnering voor mezelf (en anderen om een .mov in blender te genereren:

in Blender Under output set to MPEG.
Under encoding, Format set to Quicktime and Codec set to H.264 

)

Wel jammer dat het beeld in de 360 cam video niet zo scherp is als het ruwe bestand maar ik zie dat jij dat ook hebt.

Bij mij werkt het ook met MP4 bestanden. Ik gebruik geen .mov. Ik kan je wel mijn .blend bestand sturen zodat je kan zien wat mijn instellingen zijn. Ik ben ook nog niet helemaal tevreden met de kwaliteit omdat de losse foto’s gewoon beter zijn dan wat er in de film te zien is. Ik heb het vermoeden dat het beter moet kunnen maar weet nog even niet hoe ik dat voor elkaar kan krijgen.

kwaliteit van zo’n 360 cam video is eigenlijk ondermaats gezien de redelijk goede images waarop ze zijn gebaseerd…heel erg jammer, ga ook proberen uitzoeken hoe dat beter kan

Hebben jullie een mening over de OSM Mapillary tag ?

Afgelopen week heeft de gebruiker ‘Amsterdam’ een gigantische hoeveelheid foto’s toegevoegd aan Mapillary (link). Allemaal 360 graden en hoge kwaliteit. Kan denk ik erg zinvol zijn bij het taggen van winkels, bedrijven, snelheidslimieten etc.
Weet iemand wie er achter deze gebruiker zit? Klopt het dat de gegevens direct van de gemeente afkomstig zijn? Iemand enig idee of er nog andere gemeenten zijn die zulke gegevenssets vrij beschikbaar stellen?

Ja, kijk eens naar het nederlandstalig forum op mapillary.
https://forum.mapillary.com/t/amsterdam-360-cam/1077

En lees eens de laatste blog over Here.
Frankrijk is plots wel mee in de vaart der volkeren.

Dit noem ik een doorbraak!
Super dit initiatief van Amsterdam, laat alle gemeentes het voorbeeld hieraan nemen.

Zie ook http://blog.mapillary.com/community/2017/06/28/amsterdam-in-360-from-imagery-to-map-data-in-seven-days.html

Op min 4:44 / 24:30 van deze youtube-film vermeld de stichter van Mapilarry , dat de beelden van Amsterdam komen. Begin ook meer interesse te krijgen van mapilarry. :wink:

Zeker met het taggen van het objecten is het interessant geworden.
In Nederland hebben jullie al een eend getagd.

Mapillary haalt weer geld op.
https://blog.mapillary.com/update/2018/04/12/scaling-up-with-a-15m-investment.html

Wat moet ik daarvan denken ?
Er zal toch wel een beurskenner tussen jullie zijn.
Werken we nu voor de Chinezen ?
Ik heb de indruk dat onze photo’s enkel van belang zijn om mee te experimenteren. Vooraleer een auto autonoom op een weg te laten rijden zal er toch zeker een lidar meting uitgevoerd worden.

Indirect draait een groot deel van de economie nog dankzij de Chinezen en ik weet zeker dat er veel meer mensen “voor Chinezen” werken dan dat ze zelf weten, maar goed.
Zelf was ik al liever veel eerder overgestapt naar OpenStreetCam als basis voor de kaartbewerkingen van OSM, maar de ontwikkelingen gaan daar zo tergend langzaam dat ik voorlopig nog wel Mapillary blijf voeden. Op het moment dat ik manueel foto’s kan uploaden naar OSC, weet ik niet hoe lang ik Mapillary nog blijf voeden. Het is allemaal leuk en aardig dat we sommige delen van Mapillary mogen gebruiken voor OSM, maar de commerciële mogelijkheden, worden wel mogelijk gemaakt mbv allerlei vrijwilligers, die foto’s uploaden en waar vervolgens een logo van Mapillary op komt te staan.

Er worden 3 investeerders genoemd: een (volgens mij) Duits, een Koreaans en een Chinees bedrijf.

Het lijkt me logisch dat als je werk weggeeft aan een bedrijf dat zij er dan kunnen mee doen wat ze willen.
Ik weet ook niet of het business model van Mapillary winstgevend is. Het lijkt normaal dat zij dan financiering zoeken. Wat die bedrijven daarvoor in de plaats krijgen staat er niet bij. Vermoedelijk zijn die bedrijven niet geïnteresseerd in de foto’s, wel in de algoritmes die geleerd hebben uit die foto’s.

Een auto die autonoom rijdt, gebruikt vele sensoren, o.a. Lidar. Maar ook beeldherkenning is belangrijk. Dat is wat Mapillary ontwikkeld op basis van “onze” fotos: een algoritme dat ziet wat er op een foto te zien is, oftewel wat er te zien is vanuit de auto.

Dus als zij hun technologie verkopen aan X, dan “werk” je heel indirect voor X.

Ik wil mijzelf voor mijn verjaardag een 360 graden camera laten geven voor mapillarywerk op wandelroutes. Dat is nog een achtergebleven gebied!
Ik ga dan wandelend en fietsend wandelroutes en wandelnetwerken “doen”. Wie doet dit ook? Heb je dan een camera die zelf ook trackt en uploadt, of hoe doe je dat anders? Zijn er ‘erkende’ combinaties van camera en smartphone of zo (ik heb een android phone)?

Ik gebruik de LG360 (geleend van PeeWee) en bij mooi weer maakt die behoorlijke foto’s. Niet zo haarscherp als mijn actioncam maar goed genoeg om de meeste zaken te mappen. Workflow is als bij mijn actioncam, de GPS track haal ik van mijn gps, gps coordinaten en kijkrichting kan mbv een tool als Javawa’s fotogeotag of met Mapillary’s Pytonscripts worden toegevoegd en het uploaden kan ook middels zo’n script of via de website handmatig (is het eenvoudigst). Voordeel van de LG is dat de foto’s al gestitched zijn in de camera dus je hoeft in feite alleen een batch file uit te voeren die de geotags toevoegt en de zaak upload. Meestal check ik eerst in JOSM of de foto’s wel op de goede plek liggen. Bij slechte GPS ontvangst in een bos of in de stad bijvoorbeeld kan je de foto’s dan handmatig op de goede plek schuiven.
De LG360 is op marktplaats al voor €50 te vinden en is een uitstekend apparaat om te kijken of 360 fotografie iets voor je is.
Zie https://www.mapillary.com/app/user/ligfietser voor wat voorbeelden.