Licentiekwestie bij wandelroutes overgetekend van andere kaarten

Een gebruiker heeft wandelroutes overgetekend van andere kaarten. Ik vraag af hoe het nu met de licenties zit en hoe we met zoiets om moeten gaan.

Het gaat onder andere om delen van het Groene Hartpad (zie ook https://www.openstreetmap.org/changeset/48403437 ):

  • Zoetermeer - Woerdense Verlaat
  • IJsselstein - Rotterdam
  • Drie kleine onderbrekingen in Delft en Rotterdam-Noord

De bron is de streekpadenlaag van de PDOK-viewer. Deze is volgens de gebruiker CC-BY-SA, maar in de changesets stond geen bron. Ik heb de bron daarom toegevoegd aan de route-relation met een source-tag.

En om bijna het gehele wandelnetwerk Krimpenerwaard (zie ook https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=644469#p644469 ).
Dit netwerk had ongeveer 4 km aan routes voor het overtekenen en nu 189 km.
De bron is Wandelen123. Op hun site staat expliciet copyright (met een (c) ), maar de data komt van overheden.

Volgens mij staan de gebruikersvoorwaarden van deze gegevens hier: https://www.nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dataset/5adc7588-b72d-41d2-b5bc-771880902a9d
Ik lees daar bijvoorbeeld: ‘uitsluitend voor beleidsdoeleinden’ en ‘Stichting Wandelnet heeft hiermee ook het exclusieve publicatierecht van routes voor zowel analoge als digitale media.’
Volgens mij hoef je geen rechten te hebben gestudeerd om te snappen dat ze niet willen dat je deze gegevens ongevraagd overneemt.

Zo te zien is wandelen123 ook van Wandelnet. Ik neem aan dat ze in de Krimpenerwaard niet opeens wel hun gegevens ‘afstaan’, maar ik kan de gebruikersvoorwaarden niet vinden.
In geval van twijfel over de licentie adviseert OSM altijd om gegevens niet te gebruiken, om dure rechtzaken e.d. te voorkomen. Het alternatief wat genoemd wordt, is naar buiten te gaan en daar gegevens te verzamelen door eigen waarneming ;), een survey noemen ze dat.

Ik ben bang dat deze overgetekende kaartgegevens weer uit OSM vewijderd moeten worden.

Misschien even wachten daarmee?
Erkan ook alsnog toestemming worden gevraagd / gegeven.

Daarnaast kan het ook de andere kant op werken:
als de overheden die de data hebben aangeleverd het verloop van de wegen waarmee ze dit netwerk hebben vastgelegd (deels) op OSM hebben gebaseerd -en voor bepaalde delen is dat wel aannemelijk/aantoonbaar-, dan kan is de daaruit voortkomende database volgens de OSM-licentie mij een afgeleide database van OSM en zou deze ook onder gelijke voorwaarden als de OSM-data moeten worden vrijgegeven (en zou OSM ook als bron moeten worden vermeld, en je ziet. Hopelijk weet ik snel iets meer daarover.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/ODbL_Compatibility
CC-BY-SA

cannot be made ODbL compatible, consider contacting rights holder(s) for explicit permission to integrate data into OSM

Wel vreemd dat op de website PDOK.nl deze data dan als CC-BY-SA mag publiceren. Als er blljkbaar nog een andere bron (nationaalgeoregister.nl) achter zit. Dat klopt dan toch ook niet? Ik heb de website pdok.nl redelijk goed door gelezenen daar vind ik niets over de rechten van wandelnet. https://www.pdok.nl/nl/over-pdok/uw-speciale-aandacht/open-data
Op https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-services/overzicht-urls/n wordt deze laag ook als open aangeduid, dus daarom neem ik aan dat eerder genoemde pagina over open-data van toepassing is.

Ook al zou je het niet overgetekend hebben, maar in het veld gecontroleerd hoe moet Wandelnet dan het verschil zien tussen overtekenen en in het veld controleren, omdat in principe, maar nooit helemaal het er in OSM hetzelfde uit blijft zien.

Het is bij kaartmateriaal sowieso lastig te controleren of iets van jouw werk is gekopieerd, omdat het allebei dezelfde werkelijkheid zou moeten weergeven. Een manier is opzettelijk een paar kleine foutjes aanbrengen in je kaart. Als iemand dezelfde fouten in zijn kaart heeft, is die van jou gekopieerd. Geen idee of Wandelen123 dat doet, maar veel kaartenmakers doen dit of deden dit in het verleden.

In open data zit ook nog hele range aan mogelijkheden, die niet allemaal compatibel zijn met OSM. Denk aan dingen als beperkt tot niet-commercieel gebruik en delen onder gelijke licentie.

http://www.nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/5adc7588-b72d-41d2-b5bc-771880902a9d

bij beschrijving de licentie pdf
www.fietsplatform.nl/uploads/Gebruikslicentie_Fietsplatform.pdf

https://geodata.nationaalgeoregister.nl/streekpaden/ows?SERVICE=WMS&&request=GetCapabilities&service=WMS

Als je deze code wms layer gebruikt is, staat in de xml


<Fees>NONE</Fees>
<AccessConstraints>
copyright; Bronvermelding verplicht en gebruik met doelbeperking.
</AccessConstraints>

Aan naamsvermelding kan niet worden voldaan, dus het kan niet gebruikt worden.

Tenzij expliciete toesteming.

Als het ik het goed heb begrepen, is de conclusie als volgt: Er moet op korte termijn toestemming worden geregeld. Zo niet, dan moeten de delen van de routes die zijn overgetekend uit OSM worden verwijderd.

Van het Fietsplatform hebben we ook expliciete toestemming gekregen, dus verwacht ik ook geen problemen van het Wandelnetwerk, dat is nl. dezelfde organisatie. Het betekent nl voor hun ook een winwin situatie als het in OSM komt. Laten we maar eerst afwachten hoe hun overleg met Multimodaal loopt voor dat we op zaken vooruit gaan lopen.

Zie update in het orginele draadje:
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=645881#p645881