Buslijnen, halteinfo, OV-routes - overzicht en discussie

Wat is het beleid rondom gezamenlijke bushaltes van een Nederlandse vervoerder en De Lijn. In Nederland is het mijn inziens gebruikelijk dat alleen de haltenaam meegegeven wordt, maar in Zeeuws-Vlaanderen hebben enkele haltes ook de plaatsnam erbij staan, omdat De Lijn die zo gebruikt. Twee bushaltes op één locatie aan een straatkant intekenen lijkt me dan ook weer zoiets om te doen!

Hoe gaan we hier mee om?

Ik weet niet of dit de goede plaats is om zoiets te melden, maar er is iets goed mis gegaan in deze changeset. Alle leden van verschillende busroutes in Utrecht en omgeving zijn verwijderd en vervangen door een route van Utrecht naar Gorinchem. Bijvoorbeeld lijn 1, lijn 2, lijn 120 en (helaas) nog vele anderen.
Ik hoop dat die changeset op de één of andere manier ongedaan gemaakt kan worden, het kost dagen werk om dat handmatig weer terug te zetten.

In totaal zijn er 88 buslijnen in Utrecht vervangen door de lijn naar Gorinchem.
@Jeroen, ga je dit zelf herstellen?

Oh jee dat is niet helemaal de bedoeling natuurlijk. Ik heb het .osm bestand nog liggen maar ik weet niet of ik dit daarnee automatisch kan fixen. Ik ben nu op vakantie en heb dinsdagavond pas tijd om hier naar te kijken. Ik weet niet hoeveel haast hierbij is?
Verder hoop ik dat jullie een beetje begrip hebben voor deze fout. De changeset vervangt compleet Utrecht centraal en dat is niet de makkelijkste plek om te mappen. Bvd.

Ik kan me voorstellen dat het lastiger wordt om dingen nog te herstellen des te langer het duurt, maar wachten tot dinsdagavond zal nu ook niet zoveel meer uitmaken. Er zit dagen werk in al die buslijnen, dus het is een “beetje jammer” als dat opnieuw met de hand zou moeten.
Over Utrecht Centraal verder niets dan lof, ziet er goed uit.
Hoewel, toch een dingetje: het taggen van deze polygonen als pedestrian lijkt me puur esthetisch, of zie ik dat fout?

Bedankt voor je constructieve reactie @Zugführer.

Op zich zijn de winkels dermate openbaar gebied dat ik dit een oplossing vond die nog enigszins acceptabel was. Als dit niet was gebeurd dan was er wel vrij veel overzichtelijkheid verloren gegaan, maar deze oplossing blijft inderdaad wat twijfelachtig.

Verdere “known issues”:
Trappen en liften in en naast het Beatrix Theater die er niet horen
Op busperron D is de multipoligon nog niet goed getuned waardoor pilaren van de overkapping op Outer ipv Inner staan

Bij het nalopen van de bushaltes in Nederland loop ik tegen een vraagje aan.

In de diverse landelelijke gebieden in Nederland staat langs de route van een buslijn één haltepaal, die dan voor beide richtingen gebruikt wordt, desondanks staan in OSM wel gewoon twee haltesymbooltjes op de kaart getekend. Is het niet het idee om op die locaties dan ook maar één symbooltje aan te geven en de stop_position dan voor beide richtingen daar aan toe te kennen.
Overigens heb ik voorgaand al gedaan in Friesland met de Opstappers, gewoon één symbooltje, daar waar letterlijk één paal staat. Als er wel een relatie ligt tussen de gebieden, dan voeg ik er een ‘note’ aan toe.

Graag zou ik willen weten hoe hier over gedacht wordt.

Er zijn diverse manieren om ernaar te kijken. Bijvoorbeeld vanuit de gebruiker die op een OSM-kaart kijkt. Is het verwarrend om ter plaatste geen haltepaal aan te treffen terwijl die er op de kaart wel leek te zijn? Of is het juist verwarrend dat er wel een lijnbus aan die kant stopt terwijl op de kaart leek van niet?
Ik plaats de icoontjes (nodes) zo precies mogelijk op de daadwerkelijke locaties van haltepalen, uitzonderingen daargelaten (bijv. onder een viaduct kan het beter zijn om iets af te wijken). Uit de gebruikte terminologie kun je overigens niet opmaken dat het om de haltepaal zou gaan maar dat is niet iets vreemds binnen OSM. En verwar (highway=)bus_stop niet met (public_transport=)stop_position.

Ik heb ervoor gekozen om altijd de icoontjes/nodes te plaatsen als een bus volgens de dienstregeleing aan die zijde stopt (met een note dat de haltepaal niet fysiek aanwezig is). Want er zal toch aan de rechterzijde van een weg of baan gestopt en in- en uitgestapt moeten worden. En er zijn zoals eerder al eens aangegeven in Fryslân enkele haltelocaties van buurtbuslijnen waar helemaal geen paal staat. Oké, je zou dan kunnen kiezen voor public_transport=stop_position maar die wordt niet weergegeven op de standaard Transport Map en zonder palen is de daadwerkelijke stoppositie ook maar een gok.

De Opstapper is een ander verhaal omdat één paal daar volgens mij de standaard is en er geen vaste route wordt gereden.

Uit een document van BISON:

Dus ook als er slechts één paal is, maar de bussen wel beide richtingen rijden, wordt er geacht ook een halte aan de andere kant van de weg te zijn.
Kunnen we volgens mij simpel overnemen, zoals Andries ook al aangeeft.

Ik ben nu eindelijk klaar met het nalopen en verbeteren van alle buslijnen van Concessie Zuidoost-Fryslân en Wadden. Vele kleine maar zeker ook grotere correcties heb ik uitgevoerd. Sommige bushaltes stonden meer dan honderd meter uit de richting.
Op de Friese Waddeneilanden had mapper Zugführer aan het busvervoer gewerkt. Die had de route en bushaltes binnen de relatie echter in het geheel niet geordend. Ik heb ook weer zelf alle bushaltes nagelopen.
Verder viel op dat het grootste deel van de uitlijning van wegen op de eilanden behoorlijk te wensen over laat. Ik heb het hier en daar wat verbeterd.

Een aantal wijzigingen in de dienstregeling per 11 juni heb ik ook verwerkt.
De busroutes, plaatsing van de bushaltes en koppeling van al deze informatie zijn voor Fryslân nu dik in orde.
Heel veel uren heb ik erin gestoken. Ik kan me nu richten op andere zaken binnen OSM.
Ik zal wel blijven letten op toekomstige wijzigingen zodat ik de kwaliteit van de informatie op peil kan houden.

Ik miste een template in de wiki om snel de kaart of het diagram van de route met de overpass PT API te zien. Ik heb daar een eerste versie van gemaakt met als uiteindelijk doel iets te hebben dat in de verschillende lijstjes voor busroutes gebruikt kan worden.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Template:BusRoute
Het is een beetje geënt op de Relation template. Ik heb zelf zeker nog een paar wensen die er in moeten: een korte versie zoals ook in de relation template zit, de padua stijl moet er misschien bij en misschien wat opties om alleen kaart of diagram te laten zien.
Een voorbeeldje van hoe het uit ziet heb ik in een sandbox van mij staan op https://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Mdeen/Sandbox
Opmerkingen en aanvullingen welkom. Het beste op de talk pagina https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Template_talk:BusRoute

Komende zondag (3 september) worden diverse buslijnen in de stad Groningen aangepast, met name bij de Westerhaven waar nieuwe busstroken en haltes in gebruik genomen worden. Ik verzoek andere mappers even geen wijzigingen aldaar aan te brengen, totdat ik de buslijnen verlegd heb.

Super dat je dit oppakt Henk!

Verleggen van buslijnen en haltes bij Westerhaven is gereed. Wegligging zal hier en daar nog wat verfijnd moeten worden, alsmede tags voor stukken fietspad (moped ja/nee).
Wijzigingen buslijnen elders in de stad Groningen wordt nog aan gewerkt.

Goedenavond,

Ik kom hier per toeval terecht omdat ik eigenlijk naar een navigatieoplossing voor stads- en streekbuschauffeurs op zoek was. Ik werk zelf als chauffeur bij Connexxion concessie Haaglanden en ik kan melden dat i.v.m. de ombouw van de Hoekse lijn van spoorlijn tot metrolijn (forse) routewijzigingen op komst zijn, zowel voor Connexxionroutes (vrijwel het gehele Westland) als voor RET busroutes (voornamelijk in Maassluis).
In grote lijnen is ook al wel bekend hoe e.e.a. zal gaan rijden tegen die tijd, volgens huidige planning zou dat omstreeks februari 2018 moeten gaan worden.

Daarnaast is het de bedoeling dat er tussen Delft en Den Hoorn nieuwe infrastructuur opgeleverd gaat worden speciaal voor de streekbussen welke invloed zal gaan hebben op 3 streeklijnen en mogelijk een kleinere wijziging op 1 stadslijn.

Tevens zullen (in december 2017 al) de streeklijnen 46 en 51 een grote routewijziging ondergaan:

  • Streekbus 46 zal tussen Voorschoten en Voorburg dezelfde route houden als hij al rijdt, echter vanaf station Voorburg tot Den Haag CS aan toe zal hij via dezelfde route als stadsbus 28 gaan rijden (via de Binckhorst v.v.).
  • Streekbus 51 zal tussen Delft en Rijswijk via de Prinses Beatrixlaan gaan rijden waarmee een deel van de oude halteplaatsen van de allang opgeheven lijn 129 weer in gebruik zullen komen (op een aantal plaatsen ligt deze infrastructuur er nog altijd).

Dus mocht er iemand toevallig het idee hebben opgevat om in Haaglanden Streek de boel eens onder handen te nemen: niet doen, er komt een grote veranderslag aan!

Ik kwam deze site tegen van zverik, hierop zijn validatieresultaten van metro’s te zien (http://osmz.ru/subways/). In Nederland zijn er ook verbeterpunten gevonden http://osmz.ru/subways/netherlands.html

Let op: die validatiesite is bedoeld om te valideren op het “Metro Mapping”-schema, dat zojuist afgeschoten is, zie <https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposed_features/Metro_Mapping>.
Ik heb met hulp van deze check-pagina Amsterdam (en de Erasmuslijn van Den Haag CS tot Rotterdam Centraal) onder handen genomen.
De fouten die er nu nog in Amsterdam in zitten zijn géén fouten volgens het PT v2-schema, maar fouten in het voorgestelde (maar niet aangenomen) Metro Mapping-schema, dat grotendeels maar niet geheel compatible is met het PT v2.

Één van de grootste struikelpunten was het verplichten van een stationsnode op een metrostation, terwijl zowel het hebben van een stationnode/way/area als dat dat een node moet zijn niet uit PT v2 voortkomt.

Ik ben zelf niet zo voor het maken van een “station” voor metro- en zeker niet voor lightrailstations, omdat ik vind dat dat moet volgen uit de platforms en de stop_area, en dat de station-tag “mapping voor de renderer” is - al kan de huidige renderer nog niet helemaal correct met het PT v2-schema omgaan.

Verzoek om dus niet massaal station-tags aan de Amstelveenlijn en Metrolijn E ten noorden van Rotterdam CS (die beiden “light rail”, geen metro’s zijn)

De afgelopen dagen heb ik buslijnen in Fryslân bijgewerkt naar aanleiding van de nieuwe dienstregeling. Er waren niet zoveel wijzigingen van belang. Wel waren er weer veel busroutes met gaten als bijkomende schade van andere mappers. Echter, niet alleen van beginners die iD gebruikten. Minstens zoveel gevallen kwamen van diverse ervaren mappers met JOSM, soms zelfs in de veronderstelling dat ze juist busroutes repareerden.
Het gaat meestal mis bij het opsplitsen van wegen en met name dichtbij rotondes. Dan zitten de stukjes weg wel in de relatie maar in verkeerde volgorde. JOSM geeft hier als het goed is wel een waarschuwing voor bij het valideren maar dit wordt blijkbaar vaak genegeerd in de veronderstelling dat het wel klopt.

Ik heb een jaar geleden zoveel tijd gestoken in het grondig bijwerken van de bushaltes en -routes van de Friese concessies dat ik het nu nog even zonde vindt om het te laten versloffen.

Wat nu actueel nog moet gebeuren is het toevoegen/bijwerken van het splinternieuwe busstation bij Joure. Hopelijk kan iemand met meer lokale kennis dat doen zodat ik daarna de aansluitingen van de buslijnen kan maken of controleren.

Nu de nieuwe dienstregeling weer is ingegaan heb ik middels QGis weer alle bushaltes en toebehoren van OSM afgetrokken en daarbij viel me op dat de tab “highway=bus_stop” ook met regelmaat op perrons wordt toegekend. Hiervan kwam ik circa 40 stuks tegen en deze heb ik dan ook aangepast en nu ga ik verder met de nodes van de bus_stops.

Is dat al af?

Ik heb het een tijdje geleden geprobeerd toe te voegen maar toen was het nog niet af, en meer dan wat ik van wegenforum.nl haal weet ik niet.