Bomen in steden

Lees ook nog even in dit topic over de bomenmaniak in Boekarest:

https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=55533

Als je deze video bekijkt van een brandweer overste in de USA, zal je merken dat zij dit interessante informatie vinden.

Ik meen me te herinneren dat ze wel graag het “soort” boom weten.

Hoi!

Bedankt voor alle reacties. Ik moet nu dus JOSM leren gebruiken, met AHN en de bomen registratie van gemeente rotterdam.

Wow ik heb Boekarest bekeken, zoveel bomen dicht bij elkaar lijkt me te veel. Ze overlappen zelfs, dan doe ik gewoon tree line.

Allroads, als JOSM de WMS lijst niet kan vinden, weet je waar aan het kan liggen?
In de preferences van Imagery, de WMS “Get Layers” geeft error met de “couldn’t retrive list”. Van de WMS die jij gaf. De WMS van op de nationaalregister website staan geven dezelfde error.

wat doe ik fout?

Jimie, probeer het even met http en dan de string. geen s.

In de metadata vermelden ze tegenwoordig alleen met s https

Dit is AHN3, heb hem ook zonder de s ingevoerd.


http://geodata.nationaalgeoregister.nl/ahn3/ows?SERVICE=WMS&

Het heeft met certificaten te maken, straks in de nieuwe JOSM stabiele versie zou je wel https kunnen gebruiken.

Hallo allemaal,

Wat leuk om deze actuele discussie te vinden. Samen met iemand uit de Nederlandse bomenwereld ben ik bezig een nog gesubsidieerd project op te zetten voor aantal workshops met veldwerk om boomdeskundigen die nog geen ervaring hebben met OSM een collectie bijzondere en zeldzame bomen in Nederland op de kaart te zetten.

Als secundair doel willen we in het momentum dat we creëren ook een aantal digitale bomencollecties van gemeentes lospeuteren. Ik zie dat Rotterdam daar een mooi voorbeeld van is. Bij dezen ben ik op zoek naar Nederlandse OSM-mappers en OSM-importeerexperts met een interesse in bomen die aan deze workshops mee zouden willen doen.

Is er bijvoorbeeld ergens een overzicht te vinden van welke gemeentelijke en andere collecties allemaal al zijn geïmporteerd. Dat helpt als showcases en hoeven we die organisaties ook niet meer te benaderen. Query’s uitvoeren in OSM-data kan ik maar weet niet waar ik op moet zoeken.

Zelf heb ik wel een beetje ervaring met OSM en ben al 20 jaar ICT’er met ervaring in open data maar in de context van de Nederlandse OSM-gemeenschap een relatieve nieuwkomer. Is het handig om voor dit project een aparte discussie op het forum te starten?

Stuur me een persoonlijk berichtje als je interesse hebt in dit project.

Er is geen overzicht van wat geimporteerd is.
Vaak wat nu er nu in staat is handmatige survey er in gezet, met behulp van ondergronden luchtfoto.
Uitvoeren drukken en later exporteren
http://overpass-turbo.eu/?template=key-value&key=natural&value=tree
dan met genus, duurt even wat langer uitvoeren.
http://overpass-turbo.eu/s/phq
Dan zie je dat er nog niet veel boomexperts bezig zijn.
of species
http://overpass-turbo.eu/s/php

Lelystad.

Let op:
Hoe correct de import.
Daar is in het verleden discussie over geweest.
https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=57550

Bij import uit databestanden. Daar zijn regels voor:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import
Bespreking maak een eigen topic aan.

Er zijn (naast Rotterdam) nog een aantal gemeenten die hum bomenbestand als open data beschikbaar hebben gesteld. Zie ten minste https://play.google.com/store/search?q=bomenspotter&c=apps voor:

  • Rotterdam
  • Alphen aan de Rijn
  • Dordrecht
  • Eindhoven
  • Den Haag
  • Utrecht
  • Arnhem
  • Amsterdam

Zag net dat in JOSM de Topo NL (PDOK) kaart is toegevoegd, hier staan ook bomen op in de vorm van zwarte puntjes.

[EDIT] schijnt iets anders te zijn… Denk dat ik hem zelf ooit heb toegevoegd, maar nooit heb gebruikt…

Misschien leuk om te weten dat men in Birmingham, UK een slechte import gedaan heeft van bomen, meer op de Engelse mailing list: https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-gb/2017-May/020176.html

BRT, Top 10NL mogen we niet gebruiken.

Na de BGT, als gevolg van nieuwe technieken/systemen zijn Gemeentes ook bezig met andere datasets, waar ze eerst om de zoveel tijd een inventarisatie doen willen ze het nu constant bij houden, Beheer Openbare Ruimte systemen, maar eerst moeten vele Gemeentes nog een inhaalslag maken.

Het is dan beter om met zo’n bestand te wachten, slechte import geeft naderhand zeer veel handmatig werk.

Ik zie dat het alleen bomen zijn waar de desbetreffende gemeente verantwoordelijk voor is. Dus bomen handmatig toevoegen die op eigen terrein staan is direct al een meerwaarde voor OSM.

Ik zag dat er voor het toevoegen of bewerken van een boom in OSM het een en ander verbeterd kan worden. Zie dit issue https://github.com/simonpoole/beautified-JOSM-preset/issues/18

Hey Jimiiee, ik heb jouw voorbeelden bekeken en heb misschien nog een nuttige tip voor je. Als je een kaarsrechte rij bomen wilt (of een willekeurige andere vorm) dan kun je het jezelf een stuk makkelijker maken als je eerst een hulplijn (gewoon een lijn zonder tags) trekt/tekent (die bijvoorbeeld exact parallel met een straat loopt) en daar dan vervolgens de bomen aan vast plakt. Je kunt die lijn kopiëren met de toetscombinatie Ctrl+c en plakken met Ctrl+v zodat je aan weerszijden van de straat exact dezelfde parallelle lijn krijgt. Je kunt ook de lijn (inclusief bomen) verschuiven zodat je makkelijker de afstand aan weerszijden van de straat o.i.d. kunt afstellen. Uiteraard kun je ook een vierkant of een cirkel gebruiken, waarbij je dus ook de helft van een cirkel kunt gebruiken door simpelweg zoveel bomen te plakken als nodig. Als het klaar is verwijder je gewoon de lijnen en de bomen blijven staan.

Voorbeelden van bomen die op deze manier zijn gedaan:
http://www.openstreetmap.org/#map=18/52.21796/6.89176
http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.22548/6.88936

Succes, Robby

Goh, voor een bomenrij is er een aparte tag: natural=tree_row Dan krijg je natuurlijk niet die leuke groene bolletjes :wink:

Inderdaad, dan krijg je van die mooie dikke groene strepen, m.i. gemakkelijk te verwarren met grasstroken. Ik had even query features nodig toen ik het voor het eerst zag :confused:

Ik wilde hem niet vertellen wat hij al weet.

Bedankt voor de tip :slight_smile: ga ik gebruiken!

Allroads, de AHN3/WMS die je mij gaf laat nu alleen het gebied zien dat alleen ten noorden van de nieuwe Maas is. Charlois in mijn eerste voorbeeld is niet meer te zien met de huidige WMS. Weet jij snel of ze verschillende gebieden in nederland hebben opgesplitst in verschillende wms links?

Het AHN3 is inderdaad niet overal beschikbaar. Het AHN2 is wel overal beschikbaar.

In JOSM kun je de specifieke nodes selecteren en in lijn leggen. Dit doe je door de functie “Align Nodes in Line” (Sneltoets L)
YouTube filmpje