Buslijnen, halteinfo, OV-routes - overzicht en discussie

Voor JOSM maakt het niets uit, voor mensen is het wat inzichtelijker als de haltes gesorteerd in die lijst staan.
Die versie kun je hier vinden en downloaden.

De concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog is inmiddels vrijwel volledig bijgewerkt. Er zijn nog een paar details die ik probeer op te lossen.
Als laatste heb ik de stadsbuslijnen van Leeuwarden gedaan. Deze staan nu nog in een aparte netwerk-relatie en ik had die willen overhevelen naar de netwerk-relatie voor de gehele concessie. Die netwerk-relaties verschenen voorheen bij het in JOSM downloaden van data die buslijnen bevatte maar nu alle lijnen volgens het nieuwe schema zijn getagd is dat niet meer zo. Wie kan me vertellen hoe ik hier alsnog bij kan?

Alle lijnen binnen de concessie die staan vermeld op de lijnennetkaart van Fryslân op de website van Arriva heb ik meegenomen. Dat zijn:

  • 37x streekbus op het vasteland
  • 5x bus op Schiermonnikoog
  • 12x stadsbus in Leeuwarden
  • 5x schoolbus
  • 2x buurtbus
  • 6x Qliner
  • 6x belbus

De meeste bushaltes heb ik goed gecontroleerd op positionering en afwijkingen van de werkelijkheid zullen daarom minimaal zijn.
Bijzonderheden aangaande bushaltes:

  • In enkele gevallen staat er een paal aan één kant van de weg terwijl de bus aan beide zijden stopt, o.a. op Schiermonnikoog. Ik heb dan de virtuele tweede paal wel aangegeven met soms daarbij een opmerking over de fysieke afwezigheid.
  • Enkele buslijnen bevatten haltes die fysiek helemaal afwezig zijn. Ik heb dan wel een ‘paal’ aangegeven op de ingeschatte locatie maar daarbij een opmerking. Dit geldt voornamelijk voor buurtbuslijnen 102 en 103.
  • Op sommige plaatsen staan haltes voor vraagafhankelijk vervoer volgens de formule Opstapper. Deze lijnen zijn niet opgenomen in OSM en daarom deze haltes ook niet.

Hele consessie zien: een route_hoofd xx kiezen en bewerken, tabblad ‘ouder-relaties’ bovenaan, knop ‘Herladen’ linksonder.

Ik heb niet zo’n kijk en interesse in OV routes.
Deze OSM gebaseerde site kwam ik tegen, het viel me op dat in Zweden een Openbaar Vervoersbedrijf gebruik maakt van OSM data.
Ook de aankomst- en vertrektijden staan op deze site. Nu weet ik niet of deze tijden van een interne server van het OV bedrijf komen of dat deze in OSM staat?
Ik vond het best interessant om dit in deze topic te plaatsen.
http://sl.se/en/#/Realtime/Stockholms%20C/9001

Dat is de implementatie in Duitsland. Ik heb eens gekeken hoe onze buren dat in de praktijk gedaan hebben. De :dd staat kan dan slaan op soort vervoer (bus, S-bahn, U-bahn etc), maar ook op zaken als trap, roltrap, lift, parkeerplaats. De :ee is dan weer het volgnummer daarbij; bij twee tegenoverliggende bushaltes kan het dan zijn 1/2, maar ook ein/aus.

Voor zover ik weet zijn in ons land trappen, liften etc. nog niet voorzien van IFOPT nummers, maar wel:

a) “Een Haltecluster (= StopPlace) is een plaats opgebouwd uit één of meerdere
locaties waar voertuigen mogen stoppen en reizigers kunnen in en/of
uitstappen. Een StopPlace heeft één of meer bij de reiziger bekende namen.
De haltes behorend tot een StopPlace liggen in eenzelfde straat, op
eenzelfde level (= niveau qua hoogteverschil, bijv. -2, -1, 0, 1, 2 etc.) Vanaf
een halte zijn de andere haltes behorend tot de StopPlace zichtbaar.”

b) “Halte (= Quay): een plaats, zoals een perron, berm, kade, steiger, etc., waar
reizigers toegang hebben tot het OV-netwerk. Iedere plaats waar een
voertuig halteert is een Quay, een Quay is altijd een plaats waaraan een
voertuig halteert of kan halteren. Op landelijke wegen komt het voor dat aan
één zijde van de straat een haltepaal staat, die ook wordt gebruikt om de
vertrekken aan de overzijde van de straat aan te duiden. In deze situatie is er
sprake van 2 afzonderlijke instapplaatsen, derhalve 2 Quays.”

De nummering in het Centraal Halte Bestand is NL:S:12345678 voor a) en NL:Q:12345678 voor b).

Een en ander volgens dit bestand.

b) komt overeen met public_transport=platform en a) komt overeen met public_transport=stop_area in OSM (niet/nauwelijks gebruikt)

Voor welke businesscase zou er een werkbaar alternatief moeten zijn?

De visualisaties intern vinden plaats op OpenStreetMap, Here of TomTom. Google levert immers geen vector data. Overigens neemt men haar eigen data (geojson etc.) om over de kaart heen te leggen. Niet de data van de leverancier.

Alle haltes zijn en worden geschouwd en ingemeten in het CHB. Er is tussen het CHB en het vervoerhalte nummer een relatiegemaakt.

Dit is openbaar vervoer data, geen kaartmateriaal.

Geef maar een go, dan gaan we lekker mechanical editen :wink:

Die lijnen hebben wel een lijnnummer en op vrijwel elke locatie staat ook een haltepaal. Dus daar ben ik het niet helemaal mee eens en deze haltes zou ik derhalve juist wel opnemen.

Bedoel je daar ook de normale halte’s mee?
Mijn ervaring is dat die informatie uiterst onbetrouwbaar is. Dat heb ik al meerdere malen in deze draad aangetoond, en met de door HenkL aangedragen data uit het CHB (afkomstig van het NDOV loket, waar ik zelf ook altijd mijn data vandaan haal) kan iedereen ook snel in eigen omgeving uitzoeken hoe betrouwbaar die gegevens zijn.

Eerder werd al gesuggereerd/vastgesteld dat Arriva er wat onbetrouwbaarheid van de haltelocaties uitspringt. Van de 69 haltes in mijn woonplaats, staan er meer dan 50 verkeerd in het CHB!
Maar wie spreekt Arriva daar op aan?
Ik heb er ooit een mail aan gewijd, maar antwoord moet nog komen…
En wat heeft het bijhouden van routes voor zin als die haltes niet kloppen?

Er zijn binnen deze concessie zo’n 200 Opstapper-lijnen (zonder vaste route), waarvan bijna de helft een beginhalte heeft zonder regulier busvervoer en dus een eigen bushalte. Deze bushaltes zouden inderdaad wel opgenomen kunnen worden in OSM.
Ik weet nog niet of ik daar aan ga beginnen. Volgens mij staan die palen er nog maar kort, sinds vorig jaar. Dit maakt het lastiger voor mij om de exacte locatie te weten of goed te controleren.

Hoeveel terugmeldingen heb je al gedaan Marc?

Niemand spreekt Arriva er op aan, want het is de taak van haltebeheer at crow-ndov punt nl

Nul, omdat ik nergens zie waar ik een terugmelding kan doen.
Of bedoel je dit:

Want ik ging ervan uit dat Arriva verantwoordelijk is voor het doorgeven/beheren van haltedata.
En daarom heb ik hen een keer of 4 gemaild en na het ontvangen van nul reacties besloten dat ik geen tijd ga besteden aan het verbeteren van de haltelocaties in bestanden die niet onder mijn verantwoording vallen.
OSM wil ik graag verbeteren door zelf haltes te plaatsen waar ze ook echt staan, maar als Arriva blijft volharden in het plaatsen van bushaltes in achtertuinen en vijvers of in straten waar al jaren geen bus meer stopt (of zelfs nooit heeft gestopt), dan moeten ze dat vooral doen.

Zie ook mijn reactie #64.

Dat aantal klopt ongeveer wel. De Opstapper wordt sinds 2012 gebruikt in Noord- en Zuidwest-Friesland en sinds afgelopen december ook in Zuidoost-Friesland, volgens hetzelfde principe. Afgaande op Streetview en de open bronnen die beschikbaar zijn kan ik ze wel in OSM plaatsen.

Oké, dat is goed. Wellicht handig om er dan bij te vermelden dat de halte alleen voor de Opstapper is door een standaardtekst toe te voegen (of toch het bijbehorende lijnnummer vermelden). De tagging kan dan als volgt zijn:
highway=bus_stop
public_transport=platform
name=Aalsum
note=Dit is een Opstapperhalte.

NEEEE! Laten we alsjeblieft de highway=bus_stop uitroeien door géén nieuwe meer toe te voegen!!!

En voor wat betreft Opstappers, haltetaxi’s e.d. (lijnen die niet op gezette tijden een vaste route rijden maar die van punt naar punt kunnen rijden) zou ik voorstellen om een “normale” routerelatie aan te maken, alleen dan zonder ways erin, maar alleen alle haltes (stop positions en platforms) zodat ook duidelijk is qua relatie welke lijnen daar stoppen. In bijv. OSMand kan je namelijk een halte aanklikken en zien welke lijnen daar stoppen.

Welk key moet er dan in de plaats van highway komen? (als beginneling vraag ik dat maar even)

Dat uitroeien kan alleen door die tag massaal te verwijderen terwijl die nu nog overal aanwezig is. Mogelijk wordt de tag nog benut en dat is wat op de diverse wiki’s wordt aangegeven.
Mocht er consensus zijn dat het tijd is om highway=bus_stop helemaal vaarwel te zeggen dan kan dat beter via een mechanical edit.

De tag public_transport=platform is de vervanger voor highway=bus_stop, maar ik zou ze dus voorlopig nog allebei toepassen.

Dan komen er dus zo’n tweehonderd relaties met twee tot vijf haltes bij. En dan krijgt halte Dokkum Busstation er in één klap 44 lijnen bij (nrs. 701 t/m 744). Dat denk ik: NEEEE! :wink:

Volgens mij laten we die highway=bus_stop nog altijd staan, omdat er anders geen icoontje met bus op de standaard kaart zichtbaar is (ja, taggen voor de renderer).

Overigens rijden die Opstappers in Friesland standaard wel vaste routes, die te vinden zijn in de data van het NDOV-loket.

Die begrijp ik niet. Je begint zelf met “waarom doen we het niet anders” en als ik daar een reden voor geef dan vraag je je af welke businesscase er is voor dat alternatief terwijl je het zelf anders wil.
Ik dacht dus dat jij het anders wilde, dan zou jij de businesscase ervoor moeten aandragen (ook al vind ik businesscase wel een hele zware term).

De kaart is van Google. Natuurlijk zit die data niet in Google maar ze gebruiken wel die kaart om het te visualiseren.
Welke maatschappijen gebruiken de OSM kaart? Ik zit niet dagelijks bij alle vervoerders op de website dus ik heb geen idee.

Geschouwd door wie? Het lijkt vooral op terugmeldingen van derden te drijven als ik het goed begrijp. Ik weet niet wie initieel de haltedata aanlevert (mijn voorbeeld, bushalte Koningslust, is een nieuwe halte en staat in de CHB data totaal niet op de juiste plek), maar die doet dat al verkeerd.

Je moet het ergens hebben om te kunnen visualiseren.

Wat editen?

Die indruk krijg ik nu ook.
Vanavond een terugmelding gedaan (op advies van Stefan in #93) en ik kreeg zowaar binnen een uur twee antwoorden!!
Daarbij was een lijst met gecorrigeerde haltelocaties die ik gecontroleerd heb en teruggestuurd met mijn aanvullingen.

Het verbazingwekkende is dat de lijst die ik terugkreeg vrij nauwkeurig was, maar die data bevindt zich dus niet in het CHB!

Al met al een uiterst zwak systeem van dataverzamelen. Rijkswaterstaat vraagt toch ook niet aan de burgers of die willen controleren of de coordinaten van de rijkswegen correct zijn? En of de bruggen wel op de juiste plaats op de kaarten zijn getekend omdat ze zelf niet over de coordinaten beschikken?

Er valt nog aardig wat te verbeteren! (En ondertussen toch weer tijd besteed aan iets wat Arriva zou moeten doen).