You are not logged in.

Announcement

*** NOTICE: forum.openstreetmap.org is being retired. Please request a category for your community in the new ones as soon as possible using this process, which will allow you to propose your community moderators.
Please create new topics on the new site at community.openstreetmap.org. We expect the migration of data will take a few weeks, you can follow its progress here.***

#1 2016-07-12 12:15:28

jazzko_barba
New Member
Registered: 2016-07-12
Posts: 1

Подробна планинска карта

Здравейте на всички,
Имате ли представа как може да се интегрира в OSM ето тази карта: http://map.bgmountains.org/#map=14/2620 … 45403.03/0

Картата е изключително подробна по отношение на планински пътеки, релеф, хижи, чешми и каквото се сетите необходимо за планината в България.

Тъй като ползвам maps.me а те са с основата на Open Street Map ако се внедри тази информация приложението ще стане много функционално.

Разбира се редно е да пуснем и дарение на колегите направили планинската карта на: http://www.bgmountains.org/bg/donate

Offline

#2 2016-07-13 19:58:23

REAKTOR
Member
Registered: 2011-04-07
Posts: 66

Re: Подробна планинска карта

Здравей,

Ако създателите решат, че искат да добавят тази информация в ОСМ няма да е проблем. Аз се съмнявам да се решат понеже гледам че има хвърлено усилие да се направи отделен рендер(с остатъци от оригиналния ОСМ рендер), а и ако тази информация се пренесе в ОСМ, може сайта им да се обесмисли предполагам. В ОСМ хората сами добавят обектите които са видели. Събира се доста разнородна информация, за която е измислен настоящия рендер. Тяхната карта е изчистена от landuse и е сложена топография която е много нужна на планинарите. Наистина ако решат да добавят информацията ще е полезно откъм непознати пътеки и разни обекти като чешми и хижи, но няма да направи рендера същия след като липсва топографията. Иначе всеки може да си направи свой рендер и да включи ОСМ информация с други източници като DEM или сателитни снимки.

Offline

#3 2016-07-21 06:28:45

ivanatora
Member
Registered: 2011-04-05
Posts: 70

Re: Подробна планинска карта

Повечето данни вече ги има в ОСМ. За разходки в планината ползвам OsmAnd на телефона. Там има опция да си включиш слой с релефа. Даже има опции да ти оцвети hiking routes в цвета на маркировката. Офлайн навигацията също е доста добра - оправи ме в цяла Исландия.
Забелязал съм че част от "допълнителните" данни в bgmountains идват от стари карти, и се е случвало да търся пътеки, които от години не съществуват. Няма гаранция че това няма да се случи и с данни от ОСМ, но тук поне мога да влезя и да редактирам проблема.

Offline

#4 2016-08-01 19:06:52

babu6ka
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 82

Re: Подробна планинска карта

Като бивш участник в проекта и въобще като човек много добре запознат с картографското общество в България от години искам да се обединят 3-те големи картни проекта за България като съм подхвърлял идеята повече от един път на авторите на тези карти. Който не знае това са БГМаунтинс, Openstreetmap, и БГ Топо Мап на DHV. Основния проблем на тези карти т.е. тези които им тръгна проекта за карти за Гармин основно и продължават да са основно за тях е че данните които са ползвани не са напълно свободни така да се каже поне според правилата на Openstreetmap. Голяма част от данните идват от гугълски сателитни снимки, както и от различни топографски карти на България. Който ползва GPS от години знае за кои карти става става дума.
Донякъде Реактор е прав. Единия автор от БГМаунтинс (дидо) ми е споменавал че не искат да ползват например данни от Openstreetmap в тяхната карта точно поради това че има доста неточности в нея, но като цяло като пуснаха сайта kade.si я допълниха именно с части от Openstreetmap така че картата да обхване цялата страна и на онлайн варианта още се виждат границите дето свършват данните от БГМаунтинс и започват тези от Openstreetmap. То като се замислиш няма перфектна карта във всяка има неточности и промени с времето по нея. Още по-големия парадокс е че например вече доколкото знам БГМаунтис се прави основно в OSM формат и просто те ползват собствен рендер за онлайн версията на картата.
По принцип преди време май ги бях питал дали са съгласни да се налеят например данни от БГМаунтинс в OSM и май не бяха против но трябва пак да се пита. За мен лично например основните данни с които Опънстрийтмап дърпа назад са например планинските маршрути които са много добре картирани в БГМаунтинс и ако се импортнат там доста добре ще се допълни картата. Не знам ама нашето картографско общество в България е нещо много разделено от години. Например всеки си прави разни проекти поединично кой както може и нещата стават разнородни. Преди години така и руснаците имаха един два големи картографски проекта но откакто се появи Openstreetmap на фона си хвърлиха всичките сили там в името на общото дело. Е такова нещо ми се струва че скоро тук няма да стане при нас за съжаление ;(. То и затова в последно време все по малко правя корекции по Openstreetmap от време на време като забележа нещо, защото взе да ми се убива желанието нещо с това ни мислене.

Last edited by babu6ka (2016-08-02 17:23:37)

Offline

#5 2016-08-06 08:53:47

Константин Коцев
Member
Registered: 2012-09-15
Posts: 18

Re: Подробна планинска карта

За съжаление и при БГМаунтинс има много разнородни като качесто региони, зависи кой точно мапер ги е рисувал. Хубаво е че накрая узряха и май смениха формата с ОСМ (нещо което бях направил тестово за Дидо преди 3-4г. примерно и тогава го отриче wink. Освен многото пътеки в планините имат и добро (на места) земно покритие рисувано ръчно, но интеграцията му на местета с налично такова в ОСМ не е тривиална, или поне изисква доста човешко участие. Иначе мисля че са ок за вкаравнето на данни, поне доколкото съм коментирал с Дидо (не зная регистриран ли е тук).

Извън темата: още когато се появи ОСМ зарязах всичко и се съсредотичх тук, не за друго ами заради това, че силата е в общността... всеки в определн период няма време и т.н. и "частните" проекти умират.

Offline

#6 2016-08-06 17:03:45

babu6ka
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 82

Re: Подробна планинска карта

Здрасти К2 wink.
Забелязах че малко си възродил твоя стар проект БГТопомапс (т.е. сайта като цяло) и забелязах че си си почнал да правиш всекидневни Гармински билдове с mkgmap. Искам да попитам има ли възможност да се добави към този билд и версия на кирилица който правиш, тъй като вградената транслитерация в mkgmap e доста сгрешена и много имена се транслитерират грешно и с ? знаци на место където например има ''ъ" в името на някоя улица.
Относно планинска карта преди около 3 години си правих някакви експерименти да правя топографска карта базирана на Openstreetmap за Гармин с помощта на руския скрипт osm2mp, по принцип бях достигнал до някакви добри видими резултати но поради липсата на добро описание на този скрипт официално, се отказах да го дълбая по-подробно в последствие. Има някои руснаци които са добре запознати с него и знаят как да ползват пълните му възможности но аз бях само конвертирал някои полигони и точки с помощта на къстъм typ файл така че да изглежда конвертираната карта много близко до старите руски топокарти. После като се поразви mkgmap който вече имаше възможности за рутиране и индексиране пак ми хрумна тая идея за конвертирането на данните но малко поради липса на време и донякъде и желание това остана само като идеен проект. Та в този ред на мисли мисля че е постижимо например да се направи някаква топографска карта например за Гармин базирана изцяло на данните от Openstreetmap. Пък и ако например се съберат достатъчно желаещи да помагат и с разрешението например на авторите на БГМаунтинс може да се почне някакъв импорт на данни за различни планински маршрути например.
За другите програми като OruxMaps, LocusMap които използват карти в mapsforge формат там отдавна има вече направени карти и с подходящи теми в стил топографска карта от други чужди автори.

Last edited by babu6ka (2016-08-06 17:09:38)

Offline

#7 2016-08-09 12:40:04

Константин Коцев
Member
Registered: 2012-09-15
Posts: 18

Re: Подробна планинска карта

Здрасти, babu6ka,
преди време като пуснах аутобилда не успях нещо да доабвя файл с хубава транслитерация, трябва пак да опитам. Визуализацията която ползвам на http://garmin.opentopomap.org/ ми харесва и за приемник, може да погледнеш на сайта им как изглежда (тe правят някакви билдове, но на по-голям период от време). Вкъщи билдвам с техния .typ файл и е добре (има маркировка и т.н), но не съм го направил и във автоматичната версията.

Last edited by Константин Коцев (2016-08-09 12:47:55)

Offline

#8 2016-08-09 16:22:10

REAKTOR
Member
Registered: 2011-04-07
Posts: 66

Re: Подробна планинска карта

С Дидо малко се засякохме в настоящата фирма в която работя, как не съм знаел да го питам за данните...

Offline

#9 2016-08-21 16:14:28

dido3
Member
Registered: 2016-08-21
Posts: 22

Re: Подробна планинска карта

Здравейте,

Дидо съм от БГМ. Както излиза с повечето от вас се познаваме по една или друга линия. Към коментарите горе - да върна няколко уточнения:

Към ivanatora: пътеки от старите карти не слагаме -- през годините е станало ясно, че ако въобще ги има, точността им не е дори задоволителна. Към babu6ka: данните в ОСМ за съжаление все още не са това, което бих искал да бъдат. Преди 2 години взех всичко от ОСМ в равнинните области. БГМ по идея няма кой знае какъв интерес в равнините и каквито и да е свободни данни щяха да ни свършат работа. Към Константин Коцев: предимствата на съхранението в ОСМ формат бяха явни още тогава. Да вдигна цялата инфраструктура и особено да конвертирам данните, ми отне адски много време - грубо около година и половина.

Принципно имаме желание и готовност да качим наши данни в ОСМ. В идеалния случай ако в ОСМ влезе всичко ценно, което е в БГМ, бихме качвали само в ОСМ. Ясно е обаче, че такова преливане на данни в най-добрия случай ще отнеме години. Трудностите ще са адски много - примерно как би протекло мърджването на 'наши' и 'ваши' данни - там където има конфликт и т.н.

Една първа стъпка от моя страна. Случайно днес видях забърсаните полигони в Рила и обсъдих проблема в чата с Константин Коцев. Тъй като ми се ще България да не е бяло петно между околните държави, мога постепенно да прелея нашия слой полигони в ОСМ. Ако смятате, че идеята е ОК - моля пишете.

Offline

#10 2016-08-22 14:32:21

asterix85
Member
Registered: 2011-04-26
Posts: 13

Re: Подробна планинска карта

Не си играйте с глупости господа - mkgmap и пр. Не четете ли западни форуми?:
http://www.gpspower.net/creating-maps/2 … 8-3-a.html

Offline

#11 2016-08-22 15:00:23

REAKTOR
Member
Registered: 2011-04-07
Posts: 66

Re: Подробна планинска карта

Рила съм я чертал преди доста време и то по подробни сателитни снимки. Преди време имахме идеята да направим класификация (автоматично разпознавне на разни features) на горите по Ландсат и имаме успешни опити, но с идването на Sentinel2 ще има още повече детайли само че се иска още време да излезнат подходящи снимки (есенни). От БГМ изглеждат добре и ако решиш може да ги добавим и може при евентуален успехна класификацията да се наложи да ги мърджваме.

Offline

#12 2016-08-22 16:29:57

Константин Коцев
Member
Registered: 2012-09-15
Posts: 18

Re: Подробна планинска карта

asterix85 wrote:

Не си играйте с глупости господа - mkgmap и пр. Не четете ли западни форуми?:
http://www.gpspower.net/creating-maps/2 … 8-3-a.html

Това на картинката какво прави, защото от линка поне не разбрах? Както и не разбрах какво му е източнто и глупавото на mkgmap. smile

Offline

#13 2016-08-22 17:14:45

asterix85
Member
Registered: 2011-04-26
Posts: 13

Re: Подробна планинска карта

Компилатор от гармин. Прави карти - с дем, без дем, нт, с растер, без растер, 3д сгради тн. Обаче не се надявайте да си правите сити навигатор.

Приятно ми е да се запознаем. smile

Все пак мисля, че е по интересно това, което постнах в покета. Доста ще ви помогне с картирането.

Поздрави,

Last edited by asterix85 (2016-08-22 17:20:59)

Offline

#14 2016-08-22 17:36:37

Константин Коцев
Member
Registered: 2012-09-15
Posts: 18

Re: Подробна планинска карта

asterix85 wrote:

Компилатор от гармин. Прави карти - с дем, без дем, нт, с растер, без растер, 3д сгради тн. Обаче не се надявайте да си правите сити навигатор.

Приятно ми е да се запознаем. smile

Все пак мисля, че е по интересно това, което постнах в покета. Доста ще ви помогне с картирането.

Поздрави,

По съществено за мен е подържа ли директно ОСМ формата и може ли да се автоматизира ползването му? Тоест за мен е глупаво да цъкам всеки път по бутончета, вместо да пусна скрипт с параметър осм файл за сваляне и на изхода да имам инсталатор за Мапсорс. Иначе похвално ако Гармин са узряли за това да пуснат компилатор, но изпуснаха влака преди 10 години. wink

Словете от гиса на мррб технически безпроблемно се ползват в JOSM (както е писано в другата тема), но ограничението за ползването им е административно.

Last edited by Константин Коцев (2016-08-22 18:06:09)

Offline

#15 2016-08-22 18:11:43

asterix85
Member
Registered: 2011-04-26
Posts: 13

Re: Подробна планинска карта

Не е ''пуснат'', а е ''изтекъл'' от някъде си и то доста отдавна. За втората част на въпроса не знам. Руснаците пишат някви скриптове за конвертиране. Вижте в 4пда. (те и в този форум трябва да знаят!) Относно гео сърверите, съжалявам но съм гол и бос на тази тема. Иначе основният формат са есри шийпове или dxf. Така, че надали ще откривате топлата вода.

ПП: Не знам какво е josm, но със SAS планета всичко се сваля бепроблемно в tiff, bmp с георефериращ файл или пр.

ПП В какъв формат са изходните данни, на какво чертаете?

Last edited by asterix85 (2016-08-22 18:24:28)

Offline

#16 2016-08-22 18:29:47

Константин Коцев
Member
Registered: 2012-09-15
Posts: 18

Re: Подробна планинска карта

asterix85 wrote:

ПП: Не знам какво е josm, но със SAS планета всичко се сваля бепроблемно в tiff, bmp с георефериращ файл или пр.

ПП В какъв формат са изходните данни, на какво чертаете?

JOSM един от многото (и вероятно най-мощният и гъвкав) редактори за данни в ОСМ.
Втората част на въпроса не я разбирам, но:
- подържа зареждане на словеве от разнообразни източници (не се сещам за ограничения)
- записва данните в OSM формат (вид xml), или къмитва редакциите директно на сървъра.

Offline

#17 2016-08-22 18:56:50

asterix85
Member
Registered: 2011-04-26
Posts: 13

Re: Подробна планинска карта

На какво чертаете картата - Arcgis, Autocad, MI, Mapedit тн? Като ви гледам сайта всичко е на тайлове във формат png, така че въобще не виждам някаква трудност. В момента съм обаче само с един телефон, така че ми е доста трудно да се ровя. Каква платформа ползвате за сайта ви? Мога ли да я изтегля и аз от някъде.

Offline

#18 2016-08-22 19:16:05

Константин Коцев
Member
Registered: 2012-09-15
Posts: 18

Re: Подробна планинска карта

asterix85 wrote:

На какво чертаете картата - Arcgis, Autocad, MI, Mapedit тн? Като ви гледам сайта всичко е на тайлове във формат png, така че въобще не виждам някаква трудност. В момента съм обаче само с един телефон, така че ми е доста трудно да се ровя. Каква платформа ползвате за сайта ви? Мога ли да я изтегля и аз от някъде.

Нагоре съм отгoворил - основно ползвам за "чертане" JOSM, преди ползвах Потлач. По въпросите които задаваш оставам с впечатление, че имаш неясна представа какво точно е ОСМ, но тов аможе да се коригира.
Тайловете които виждаш се рендват от векторните данни които "чертаем" след всяка промяна в тях.

Въпросите вече са много офтопик, така че ако имаш още може би трябва да ги зададеш в друга тема, или да пунеш нова.

Last edited by Константин Коцев (2016-08-22 19:17:08)

Offline

#19 2016-08-29 17:56:38

dido3
Member
Registered: 2016-08-21
Posts: 22

Re: Подробна планинска карта

Здравейте,

Приключих качването на два листа полигони от BGMountains, в периметъра на К-34-71 и К-34-72. По-натам ще продължа да качвам подобни обработени листи в посока север към Ихтиман и Стара планина, запад към Краище и изток/юг към Родопа. Пирин на юг ще остане за времената, когато векторизираме детайлно покритие от изображения.

Ако има мераклии, можем да споделим други наши слоеве данни за обработка и качване в OSM. Примерно - хидрография - реки и потоци, извори, чешми, кладенци, дошли от векторизиран микс топокарти 1:5000, 1:25 000 и 1:50 000. Разполагаме също с адски добър сет от морски обекти, векторизирани от съвсем актуални наши и британски адмиралтейски карти, тагвани по openseamap стандарта. Ако някой набележи други интересни слоеве, може да обсъдим тук как да се подготвят и вкарат в OSM.

Поздрави,
Дидо

Offline

#20 2016-09-02 10:22:51

Константин Коцев
Member
Registered: 2012-09-15
Posts: 18

Re: Подробна планинска карта

Въпреки че всичко изглежда много добре, все пак мисля че временно е добре да не качваш. Според мен е по-добре земното покритие да е в релации и без дублирани линии, което освен че избягва повтарянето на обекти, прави и редакциите в бъдеще по-лесни. Почти съм сигурен, че има скриптове които подгортят данните в "релационен" вид, ако не - не е философия да напишем един.

Offline

#21 2019-02-18 22:14:04

Bat Sande
Member
Registered: 2019-02-18
Posts: 3

Re: Подробна планинска карта

babu6ka wrote:

от години искам да се обединят 3-те големи картни проекта за България като съм подхвърлял идеята повече от един път на авторите на тези карти. Който не знае това са БГМаунтинс, Openstreetmap, и БГ Топо Мап

Тук мисля, че трябва да се спомене и OFRM-ската карта на Сабин. Аз също съм за обединение на тези проекти, защото така повече хора ще работят по едно и също нещо, ще се вкара някаква "стандартизация", но не знам дали е възможно.
Отскоро съм член на общноста и почнах да добавям на терен някои неща с ОСМАНД+, че JOSM към момента ми е труден. Мислех да почна да прехвърлям обекти от планинската карта, но първо реших да проверя да не разсърдя някои и доколкото разбирам не е добра идея.
Направил съм една база с блоковете в някои населени места и до преди 3 години беше доста добра от към коректност на информацията, а за СФ и откъм покритие. Официално давам съгласието си тук, който има време, знание и умение да я прехвърли в ОСМ картата - да го направи. Аз явно имам още доста какво да уча и няма да се справя сега.

Offline

#22 2019-04-06 20:00:31

babu6ka
Member
Registered: 2011-07-10
Posts: 82

Re: Подробна планинска карта

Здравей. Ми OFRM си е комерсиален продукт и него въобще не го коментираме тук. Още повече че и той не е идеален пък колко данни са крали от други карти и те ползват също данни от OSM. Или пък тяхното земно покритие въобще не може да се сравнява с това на DHV или БГМаунтинс като източника е Corine2000.
Ако ти е труден JOSM защо не ползваш онлайн едитора. Той е една идея по user friendly макар че един път свикнеш ли с JOSM няма да ползваш друг cool Между друготто онлайн едитора работи най-добре в Chrome.

Last edited by babu6ka (2019-04-06 20:01:18)

Offline

#23 2019-06-15 08:45:17

openwiki
Member
Registered: 2019-06-15
Posts: 3

Re: Подробна планинска карта

babu6ka wrote:

За мен лично например основните данни с които Опънстрийтмап дърпа назад са например планинските маршрути които са много добре картирани в БГМаунтинс и ако се импортнат там доста добре ще се допълни картата.

OSM си е доста добре като маршрути, ето примерно в Waymarked Trails:

https://hiking.waymarkedtrails.org/#?map=3!34.6!-7.9

Offline

#24 2021-11-30 14:55:09

MorganFrost
Member
Registered: 2021-11-30
Posts: 3

Re: Подробна планинска карта

без проблеми и без загуба на време, благодаря за инструкциите

Offline

Board footer

Powered by FluxBB