Idee om wat met BAG te gaan doen

Ik denk het laatste, de BAG import is van 3 jaar geleden. Zie ook de luchtfoto’s van het PDOK uit 2014. Als je het zeker wilt weten, zal je contact moeten opnemen met desbetreffende ambtenaar van de gemeente hoe het precies zit.
Ik zal tzt als die wijk helemaal af is (is nog steeds in aanbouw, zie mijn Mapillary foto’s) een nieuwe import draaien en alle gebouwen daar vervangen.

Hi heeft iemand van de BAG importers / specialisten opgemerkt dat de ene gemeente een heel terrein als opstel plaats aan merkt, terwijl een andere gemeente dit per plaats doet ? Als je het ziet lijkt het nergens op, het is dan een terrein grote caravan, nu weet ik wel dat de huidige caravans niet meer op een woonwagen lijken met alle mogelijke aanbouw combinaties, maar terrein groot ? Zie link http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.34157/6.64440
En laten we dat zo of leggen we dat voor aan de door de overheid ingestelde BAG commissie.
De werkwijze wordt bepaald door deze zinsnede [“een door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen terrein of
gedeelte daarvan dat bestemd is voor het permanent plaatsen van een niet direct en niet duurzaam
met de aarde verbonden en voor woon -, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte ruimte.”]

Die verschuiving zou enkel het gevolg moeten zijn tussen toevoegen van het pand door de gemeente en de finale status na officiele inmeting.
Nou zou ik zeggen dat de gemeente dat best gelijk al goed kan doen omdat de bouwvergunning al de exacte locatie zou moeten specificeren. En dan handhaven als de bouwer er een halve meter naast zit :smiley:
Maar goed praktijk is weerbarstiger dan de theorie…

Opstelplaatsen ben ik nog niet tegengekomen. Wel iemand die op vrijdagmiddag (of zoiets) even een nieuwe woonwijk schots en scheef heeft neergekwakt.

Sander, ik heb net door zo’n wijk gelopen waar in de 70 tiger jaren, een rijtje twee onder een kappers met A nummers was opgetuigd. Navraag leerde mij dat er vrij staande woningen, duur en onverkoopbaar, stonden gepland. De panden zijn dus opgerekt en gedeeld van daar de A nummers anders kon t niet. Dat speelt nu ook her en der, een bouwer vraagt en krijgt toestemming voor een bebouwingsplan maar de kopers willen of kunnen niet betalen en dan wordt er een ander plan getrokken soms zelfs met politieke goedkeuring en aangepaste besluitvorming. Of er komt een andere projectontwikkelaar met een andere bouwer en andere plattegronden. De aangekaarte verschuiving is IMHO precies dat, een verschuiving van 2.50 m.

Klopt inderdaad. Formeel zijn het standplaatsen (of ligplaatsen daar zie je het soms ook), maar veel gemeenten tekenen alleen de woonwagen/woonboot in die er op dat moment staat/ligt. Op dat laatste is de import-plugin gebaseerd. Later kwamen we er achter dat er ook gemeenten zijn die het hele terrein intekenen. Het onderscheid is niet uit de BAG-data af te leiden. Sommige mappers hebben bij de import de contouren van de woonwagens/boten overgetekend, maar dat veel werk.
Wie een goede oplossing heeft, mag het zeggen.

Ik weet het zeker. Als ik het gebiedje rechtreeks uit de BAG haal, zonder te filteren op begin of einddatum krijg ik het zelfde beeld. Helaas duurt het vaak lang tot de ‘definitieve’ ingemeten versie in de BAG database staat.

Gertjan Idema, dat is nou jammer een standplaats geeft een onjuist beeld, als er meerdere wooneenheden (wagen of boot) in een gebied aanwezig zijn. BAG is dan geen goede bron en komt het logischer wijze uit op handwerk. Dat kan als je over een goede luchtfoto beschikt waarop je schuur en huis kunt onderscheiden of ter plaatse verkennen en met de foto vergelijken ;-)) Maar een tocht over of door Beukenburg, (dat wel goed is ingevoerd) http://www.openstreetmap.org/#map=16/52.1209/5.2727 zal naar verwachting niet geheel soepel verlopen.

In Enschede heb ik in zo’n geval de standplaatsen omgetagged naar landuse=residential. Hier was de situatie zo dat er zelfs gebouwen op die standplaats stonden ingetekend vanuit de BAG (de schuurtjes), de caravans heb ik toen zelf maar ingetekend.
het is dus niet zozeer een probleem van de BAG zelf maar van de vertaling in de import en de verschillende omgang door gemeenten met het begrip standplaats.

Destijds is afgesproken om alleen het gebouw op te nemen wat betreft de woonwagens/boten.

De BAG Handleiding zegt er hetvolgende over:

STAP 2C punt 2
Bij vailidatie error crossing buildings:

  • bij een static_caravan mag alleen de opbouw (het gebouw) als building in OSM worden opgenomen.

Bij validatie error building inside building:
  • bij een static_caravan mag alleen de opbouw (het gebouw) als building in OSM worden opgenomen. Kopieer alle tags van de landuse naar een nieuw getrokken lijn van de stacaravan en verwijder daarna de landuse.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Name_finder:Abbreviations#Nederlands_-_Dutch

geocode search timeout op 100 gezet.

Op UITVOEREN drukken.

Met key: addr:street

Burg. bbox http://overpass-turbo.eu/s/chx geen Burgemeester maar, Burg. , ook Belgie!!

Burg. Nederland http://overpass-turbo.eu/s/chy

Prof. bbox http://overpass-turbo.eu/s/chk , ook Belgie!

Prof. Nederland http://overpass-turbo.eu/s/chB

Dr. dr. bbox http://overpass-turbo.eu/s/chn , ook Belgie!

Dr. dr. Nederland http://overpass-turbo.eu/s/chm

Met key:highway,name

Burg. bbox http://overpass-turbo.eu/s/chv geen Burgemeester maar, Burg. , ook Belgie!!

Burg. Nederland http://overpass-turbo.eu/s/chw

Prof. bbox http://overpass-turbo.eu/s/chz , ook Belgie!

Prof. Nederland http://overpass-turbo.eu/s/chA

Dr. dr. bbox http://overpass-turbo.eu/s/cho , ook Belgie! ( dr ) zonder punt http://overpass-turbo.eu/s/chr

Dr. dr. Nederland http://overpass-turbo.eu/s/chq , ( dr ) zonder punt http://overpass-turbo.eu/s/chs

met of zonder punt en met spatie maakt dus ook nog een verschil.
Bij de andere zelf even de . weghalen.

[Bb] zoeken, is geschreven met grote of kleine letter

Meestal hebben de groepjes allemaal dezelfde fout.

En dan nog alle andere afkortingen.!!!

De BAG plugin werkt helaas niet meer bij mij en de volgende meldingen zie ik in de JOSM Show Status Report onder Help in het menu.

  • E: org.openstreetmap.josm.plugins.PluginException: An error occurred in plugin opendataservices. Cause: java.lang.reflect.InvocationTargetException. Cause: java.lang.NoSuchMethodError: org.openstreetmap.josm.gui.MainMenu.addMenu(Ljava/lang/String;IILjava/lang/String;)Ljavax/swing/JMenu;
  • E: org.openstreetmap.josm.plugins.PluginException: An error occurred in plugin ods-bag. Cause: java.lang.reflect.InvocationTargetException. Cause: java.lang.NullPointerException

Net geupdate naar JOSM 15.10 (8964) en het valt me op dat alle andere plugins ineens zijn bijgewerkt. De plugin commons-imaging.jar is vervangen door apache-commons.jar. Zou dat er iets mee te maken hebben?

Inderdaad, bij mij ook.

Ik heb als backup systeem de install windows versie er nog naast staan. Hier kan ik nog wel BAG updates mee importeren.
@gertjan, als je meeleest, zou jij hier naar kunnen kijken?

Ik lees mee en heb er even naar gekeken. De nieuwe Josm versie heeft een parameter toegevoegd aan een functie om het menu aan te passen. Daardoor is de opendataservices plugin versie 0.5.1 niet compatible met Josm versies > 15.09 (8800). Binnenkort hoop ik een bug-fix versie 5.2 van de plugin uit te brengen waarin dit probleem verholpen is.

Er is vandaag weer een nieuw release van JOSM uitgekomen; 8969
Kennelijk zaten er in 8964 nog wat bugjes oid, die gerepareerd moesten worden. In iedere geval werkten mijn eigen gebakken presets niet meer goed in 8964.
Maar dus wel iets om in de gaten te houden.

Inmiddels werkt mijn BAG plug-in ook niet meer op JOSM (portabel PC applicatie)
Vermoedelijk doordat de Java versie de opendataservices plugin heeft proberen te updaten.

Gertjan, is er al iets meer bekend over de opendataservices plug-in/BAG plug-in?

Er is meer bekend, maar het is geen goed nieuws. De plug-in is niet meer compatible met Josm >= 8964. Het probleempje dat ik eerder noemde met de menu’s is eenvoudig opgelost met 1 regel code. Er is echter een ander probleem dat niet zo eenvouding is op te lossen. In Josm zitten de nodige Java bibliotheken geintegreerd. Dat maakte het al lastig om uitbreidingen te schrijven, maar nu zijn er ook nog eigen (Josm) beveiligingscodes toegevoegd aan de externe Java bibliotheken. Daardoor is het niet meer mogelijk om externe Java bibliotheken toe te voegen die afhankelijk zijn van externe bibliotheken die nu in Josm een beveiligingscode gekregen hebben. Helaas bevat opendataservices 0.5 zo’n bibliotheek. Daardoor ben ik sterk geneigd om opendataservices 0.5 als end-of-life te beschouwen.
Het goede nieuws is dat opendataservices 0.6 die gewraakte externe bibliotheek niet gebruikt en daardoor wel samenwerkt met josm 8969. Althans in mijn ontwikkelomgeving. Het is nog steeds een lastige klus om vanuit de code in de ontwikkelomgeving een werkende plug-in te bouwen. Dit ga ik binnenkort proberen. Tot die tijd kan ik wel af en toe van de onwikkelomgeving een gebiedje importeren, om meteen de nieuwe functionaliteit te testen. Zo wordt nu bijvoorbeeld met kleuren aangegeven waar de verschillen tussen OSM en BAG zitten.

Ik heb gelukkig mijn BAG plug-in weer aan de praat op de portable PC applicatie.

Helaas nog wel een oude JOSM versie (8800)
Java versie 1.8.0_65

Hopelijk lukt de 0.6 versie van gertjan, zodat ook de nieuwere functie erin zit.

Wees er maar heel zuinig op.
Zo her en der moeten nog flinke imports worden gedaan.
Dinsdag was ik in Nijmegen Lent en daar bouwen ze zo snel, daar kan geen import tegen op :stuck_out_tongue:

In Deventer in het Havengebied zijn een heel stel - inmiddels gesloopte - panden in de BAG blijven staan en ook in OSM. Ik heb een tijd terug al contact gehad met de beheerder van de BAG, die zou er naar kijken, maar tot dusver geen resultaat.
Eronder staan de nieuwe panden.
Als er een update wordt gedaan van dat gebied komen dan die nieuwe panden wel mee?
In dat geval graag een update voor het Havengebied, oostkant van de Meester de Boerlaan en dan tot aan het water tussen Oostzeestraat en Noordzeestraat
https://www.openstreetmap.org/#map=18/52.24868/6.17107&layers=N

Alles wat in de BAG staat met sloopvergunning verleend, kan weg, dat is allemaal gesloopt.

Inmiddels geupdate, je hebt gelijk dat de BAG hier achter loopt, de oude panden staan nog in de BAG en worden allebei geïmporteerd.

Het pand met adres:
Mr. H.F. de Boerlaan 137 A Deventer
Mr. H.F. de Boerlaan 137 B Deventer
Mr. H.F. de Boerlaan 137 C Deventer

Hebben status bouwvergunning verleend, is dus niet te importeren met de plug-in, wel evt. over te trekken.