Idee om wat met BAG te gaan doen

a. is nog even te vroeg adressen niet bekend in BAG en niet alle gebouwen
b bag objects niet bekend.

Mooiste is als zo’n wijkje af is en ingemeten, dan kan je alles in een keer doen, nu zou je het nog een keer moeten doen.

niet bekend, dan heeft het pand nog niet de status in gebruik
te vroeg dan zou het pand bouwvergunning verleend of bouw gestart hebben als dit al is doorgegeven aan de BAG.

Die panden worden nog niet meegenomen in de BAGimport uit wfs, zo ook de adresnode.
Na melding bouw gereed worden de panden ingemeten en komen ze definitief goed in de BAG.

MAAR,

Status: schijnbaar is er ook een status Pand in gebruik (niet ingemeten)
Dan komt bij de wfs import de adresnode niet mee. Voorbeeld a

Na inmeten zie je de adres node wel eens verschuiven, of het dan zinvol is om eerder adres nodes aan te passen/mee te nemen.

@ henk
om gelijk de plaats te bepalen is het fijn als er een verwijzing is naar de openstreetmap.org kaart van daar uit kunnen we direct naar Josm linken, je zou een opmerking kunnen plaatsen met een verwijzing naar de bag kadaster pagina, met verzoek voor een bag import. Heb je ook meer kans dat anderen in die omgeving het zien.
Daarna een vermelding op het forum.

Was ik dus iets te vroeg. Ik zal het over een poosje weer bekijken en dan de procedure van Allroads volgen.

http://overpass-turbo.eu/s/bIP

Waar staan al die construction and more

“proposed=yes or abandoned=yes or vacant=yes or demolished=yes or construction=yes or empty=yes or building=planned or building=proposed”

alroads, handig hulpmiddel, dankjewel! alleen dingen als construction=house worden niet gevonden.

edit: buiding=construction zou een handige toevoeging zijn

Ohh, het lijstje is niet van mij, had ik even moeten zeggen.

In IJsselmuiden wordt de wijk Het Meer gebouwd. Een deel daarvan is klaar. Ik heb de wegen getagged en ingetekend. Graag een BAG import. https://www.openstreetmap.org/note/447437#map=17/52.56099/5.93807&layers=N

Inmiddels een update met BAG data verricht.
Niet alles is op dit moment te importeren, dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • Bestemmingsplan aangepast (bouw gaat niet door)
  • Bouw nog niet gestart (of de status nog niet omgezet door de gemeente)

Bedankt voor de vlotte service :slight_smile: Er ontbreken wel een paar panden, maar het meeste dat klaar is, staat er nu ook in.

In Den Haag is de bouw van een nieuw buurtje afgerond. Het gaan om de drie blokken tussen de Amstelstraat, Lekstraat, Scheldestraat, en Maasstraat. Zou iemand een nieuwe import uit kunnen voeren? Alles wat er zich nu in die drie blokken bevindt mag weggegooid worden.

Misschien nog even wachten met importeren. Veel gebouwen staan nog op bouwvergunning verleend (dus komen niet mee) en een aantal schuurtjes staan middenin de woningen nog.

Ok, prima! Moet ik denken aan een kwestie van weken, maanden of jaren?

Dat ligt aan de gemeente. Kan dagen zijn, maar ook maanden.

Omdat hier gemiddeld 1 keer per maand aan iemand word uitgelegd hoe je een BAG update doet leek het me wel handig als deze info in de wiki stond: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/BAG#Updaten

Voel je vrij om deze text aan te vullen of te wijzigen.

Op deze afbeelding is mijn vraag te zien: (gebied is noorden van Amersfoort Vathorst).

Ik dacht eerst dat de kaart niet goed lag, maar andere panden liggen in JOSM perfect op de BAG laag.
Kortom, wat veroorzaakt die verschuiving van een aantal panden (uit een eerdere BAG import) t.o.v. de (latere) BAG laag?
Is die import fout geweest?
Zijn de panden uiteindelijk allemaal ergens anders gebouwd, iets verschoven t.o.v. bouwplan?

Ik denk het laatste, de BAG import is van 3 jaar geleden. Zie ook de luchtfoto’s van het PDOK uit 2014. Als je het zeker wilt weten, zal je contact moeten opnemen met desbetreffende ambtenaar van de gemeente hoe het precies zit.
Ik zal tzt als die wijk helemaal af is (is nog steeds in aanbouw, zie mijn Mapillary foto’s) een nieuwe import draaien en alle gebouwen daar vervangen.

Hi heeft iemand van de BAG importers / specialisten opgemerkt dat de ene gemeente een heel terrein als opstel plaats aan merkt, terwijl een andere gemeente dit per plaats doet ? Als je het ziet lijkt het nergens op, het is dan een terrein grote caravan, nu weet ik wel dat de huidige caravans niet meer op een woonwagen lijken met alle mogelijke aanbouw combinaties, maar terrein groot ? Zie link http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.34157/6.64440
En laten we dat zo of leggen we dat voor aan de door de overheid ingestelde BAG commissie.
De werkwijze wordt bepaald door deze zinsnede [“een door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen terrein of
gedeelte daarvan dat bestemd is voor het permanent plaatsen van een niet direct en niet duurzaam
met de aarde verbonden en voor woon -, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte ruimte.”]

Die verschuiving zou enkel het gevolg moeten zijn tussen toevoegen van het pand door de gemeente en de finale status na officiele inmeting.
Nou zou ik zeggen dat de gemeente dat best gelijk al goed kan doen omdat de bouwvergunning al de exacte locatie zou moeten specificeren. En dan handhaven als de bouwer er een halve meter naast zit :smiley:
Maar goed praktijk is weerbarstiger dan de theorie…

Opstelplaatsen ben ik nog niet tegengekomen. Wel iemand die op vrijdagmiddag (of zoiets) even een nieuwe woonwijk schots en scheef heeft neergekwakt.

Sander, ik heb net door zo’n wijk gelopen waar in de 70 tiger jaren, een rijtje twee onder een kappers met A nummers was opgetuigd. Navraag leerde mij dat er vrij staande woningen, duur en onverkoopbaar, stonden gepland. De panden zijn dus opgerekt en gedeeld van daar de A nummers anders kon t niet. Dat speelt nu ook her en der, een bouwer vraagt en krijgt toestemming voor een bebouwingsplan maar de kopers willen of kunnen niet betalen en dan wordt er een ander plan getrokken soms zelfs met politieke goedkeuring en aangepaste besluitvorming. Of er komt een andere projectontwikkelaar met een andere bouwer en andere plattegronden. De aangekaarte verschuiving is IMHO precies dat, een verschuiving van 2.50 m.

Klopt inderdaad. Formeel zijn het standplaatsen (of ligplaatsen daar zie je het soms ook), maar veel gemeenten tekenen alleen de woonwagen/woonboot in die er op dat moment staat/ligt. Op dat laatste is de import-plugin gebaseerd. Later kwamen we er achter dat er ook gemeenten zijn die het hele terrein intekenen. Het onderscheid is niet uit de BAG-data af te leiden. Sommige mappers hebben bij de import de contouren van de woonwagens/boten overgetekend, maar dat veel werk.
Wie een goede oplossing heeft, mag het zeggen.

Ik weet het zeker. Als ik het gebiedje rechtreeks uit de BAG haal, zonder te filteren op begin of einddatum krijg ik het zelfde beeld. Helaas duurt het vaak lang tot de ‘definitieve’ ingemeten versie in de BAG database staat.