Hauska Navigaattori! Onnellista Uutta vuotta 2010 kaikille!

Openstreetmap.org-karttaan on merkity mm. kierrätyspisteitä. Minulla on Garmin Etrex Legend hcx. Sivulla polkupyoraily.net/osm sanottiin, että jotkut paikat in navigaattoreissa hassusti. No tarkistin asian, minun laitteessani mm. kierrätyspisteiden sijoitus valikkoon on suht. looginen. Valitsen ETSI-KAIKKI POIT (eli koiinnostavat kohteet). Kierrätyspisteeet on vain nimettty minusta hauskasti: “Nimetön käyttötavara”. Kauppiaathan sanovat käyttötavaraksi ns. non-food -tuoteryhmään kuuluvia tuotteita. Tuota valikoa katsellessani muistuu mieleeni eräs pariskunta 1970-1990-luvulta. He keräsivät lähes kaikki taloudessaan tarvitsemansa elintarvikkeista lähtien, kaatopaikalta, silloinhan näitä kierrätyspisteitä ei vielä ollut. Kylän kaatopaikkakin sai pariskunnan mukaan nimen “Tannisen market”. Rauha herra Tannisen muistolle, hän menehtyi noin 15 vuotta sitten. En tiedä vaikuttiko kierrätys hänen elinikäänsä. Säästyneet rahat hän kuitenkin käytti voimajuomiin.

Saksaksi se on Edge 705:ssä Versorgung (hankinta) eli juuri päinvastoin kuin haluttu sana Entsorgung (hävitys). Käsittääkseni noita käännöksiä samoin kuin symboleita ja viivanpiirtotyylejä voisi korjata TYP-tiedoston avulla, mutta en ole asiaan vielä viitsinyt paneutua.
Jos nimettömyys häiritsee, niin määrittelehän pisteille operator. Paperinkerääjiä voi olla useita, mutta laajemmat kierrätyspaikat ovat usein kunnallisen jätelaitoksen hallussa. Olen yrittänyt määritellä pisteille myös addr:*, koska osoitehan näkyy ainakin Edge 705:n valikossa, kun POI:n valitsee.
Pysäköintipaikkojakin olen nimennyt esimerkiksi viereisen kaupan mukaan ja asettanut osoitteen.

Kierrätyspaikoista olisi kyllä virallinenkin luettelo (http://www.kierratys.info), mutta pyyntöni saada lista käyttöömme torjuttiin. Saatanpa kohta kysellä uudelleen ja samalla kertoa, että Stena Technoworldin Kierrätyskatu (http://www.kierratyskatu.fi) on heidän karttapohjallaan puolisen kilometriä liian pohjoisessa, ihan väärän tien varressa. Olisivat vain katsoneet sijainnin OSM:sta, olin lisännyt sen ennen heitä. :slight_smile:

Pääkaupunkiseudulla on viime aikoina perustettu aluekeräyspisteitä, joissa kerätään melko hyvin kaikkea paitsi ei ongelmajätteitä, elektroniikkaromua eikä energiajaetta. Joitakin olen lisäillyt kartalle tähän tyyliin: http://www.openstreetmap.org/browse/node/574659460. Aluekeräyspisteet ovat sekä http://www.kierratys.info:ssa että osoitteessa http://jatehuolto.hsy.fi/aluekerays/ (vuoden 2008 loppuun saakka http://www.ytv.fi/aluekerays/, mutta olisihan toimivan HTTP-uudelleenohjauksen tekeminen liian vaikeata). Siitä tulikin mieleeni, että kartan kaikki viittaukset YTV:hen pitäisi nimetä uudelleen, joko HSL (Helsingin seudun liikenne) tai HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelut). Saatan tehdä sen joskus itsekin, ellei kukaan muu tartu toimeen.

Unohdin mainita, että ilmeisesti kyseinen koodi on tarkoitettu angloamerikkalaiseen maailmaan, jossa käydään
viemässä käsin kirjoitettu shekki kaasu- tai sähkölaitokselle laskun maksamiseksi. Sivistyneessä maailmassa, jossa tilisiirrot ja verkkopankit toimivat, lienee tärkeämpää tietää kierrätyspisteiden kuin energialaitosten sijainnit. Toisaalta, jos jätteenpolttolaitoksia rakennetaan lisää, niin siinähän on ”kierrätys” ja voimalaitos samassa. Jätehuoltomääräyksissä poltto tai kaatopaikka on tosin vihoviimeinen ratkaisu. Sitä ennen tulevat kierrätys raaka-aineena, uusiokäyttö sekä jätteen synnyn ehkäiseminen.

No minä kokeilin, laitoin kierrätyspisteille tagin name=Kierrätyspiste. Nyt minun navigaattoriversioni näyttää aivan oikein, Kierrätyspiste on valikossa Etsi - Kunnallis nimellä “Kierrätyspiste”, kuten pitääkin. Nettikartalla näkyy edelleenkin pelkkä kierrätyspisteen symboli.
Näin siis minun ohjelmistoversiollani ja asetuksella Suomen kieli, paikkakunnalla, jonka ainoa virallinen kieli on Suomi. Ideaani saa käyttää muuallakin.

Mkgmap:n tyylitiedostolla voi vaikuttaa näkyvyyteen navigattorissa. Käytän itse tuota esim. nimien luontiin tietyille asioille. Esimerkiksi shop=* saa mulla nimen shop-tagin mukaan, jollei varsinaista nimeä ole. Tällöin esim kioski näkyy navigaattorissa nimellä kiosk eikä “unnamed”. Muutamaa muutakin vastaava on käytössäni.

TYP-tiedostolla voi muokata (ja luoda) symboleja sekä vaikuttaa viivojen näkyvyyteen. Garmin all-in-one map on tutustumisen arvoinen esimerkki, jos haluaa nähdä mitä noilla voi tehdä. Viivojen osalta pitää olla kuitenkin varovainen, koska kaikki viivatyypit eivät ole reitittyviä, joten reitittyvälle tiestölle saa vain rajallisen määrän symboleja.

Mkgmap on nyt niin kehittyvässä tilassa, etten ole voinut päivittää karttaani. Tuoreimmalla yritykselläni Etelä-Suomen karttapala jäi pois, ja lähimpien kierrätyspisteiden joukossa oli ”Jesse kerhon vaatekeräyspiste”. Käyhän se noinkin, mutta minä jättäisin tienvarren pöntöiltä nimen kokonaan pois ja kirjoittaisin operator=FIDA tai mikä se sitten onkaan.

Mitä tulee symboleihin ja reitittyvien viivatyyppien rajallisuuteen, niin Charlie Ferrero suosii viivatyyppejä 0x10…0x2f ja tekee erillisen näkymättömän ”reititystason” viivatasojen alle. Hän on määritellyt nuolia yksisuuntaisille teille ja reunoja silloille.

Tarkoitukseni on lähiviikkoina lisätä joitakin karttatasoja: joukkoliikennereitit, pyöräilyreitit, liikennerajoitukset (nopeusrajoitukset, hidasteet, esteet) jne. Saattaa olla, että myös vesialueet rupeavat kohta näkymään.