Samenwerking Rijkswaterstaat (RWS)

Zijn er enige vereisten om mee te doen? Ik heb een redelijk aantal edits gedaan op de map en weet mijn weg wel te vinden, maar ben op geen manier verbonden met de OpenStreetMap Foundation en ik weet ook heel weinig van hun activiteiten af.

Buiten dit ben ik wel geïnteresseerd in de sessie. Het klinkt als een veelbelovende samenwerking!

Nee, die zijn er niet. De meeting staat overigens geheel los van OSMF.

Gert-Jan en ik hebben vorige week overleg gehad bij Rijkswaterstaat over de brainstormsessie op 19 september. Die gaat plaatsvinden in het inspirerende LEF future center in Utrecht. Maar alleen op die locatie indien tijdig voldoende aanmeldingen van OSM’ers binnen zijn. Concreet houdt dit in dat voor 22 augustus 15 mensen zich aangemeld moeten hebben. Er is ook een maximum: om de sessie goed te laten lopen kunnen maximaal 20 OSM’ers zich aanmelden. Het Ministerie van I&M heeft overigens ook belangstelling geuit voor deze brainstormsessie, wat concreet inhoudt dat de BGT (http://www.kadaster.nl/web/Themas/Registraties/BGT.htm) waarschijnlijk ter sprake gaat komen.

Wil je je svp (ook al heb je je eerder bij Eric aangemeld) via http://www.meetup.com/OpenStreetMap-Nederland/events/223500394/ zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 22/8 opgeven voor deze sessie?

Cheers, Johan

Als je interesse hebt om op 19 september iets te weten te komen over een dataset van Rijkswaterstaat, dan kun je dat op talk-nl aangeven. Zie https://lists.openstreetmap.org/pipermail/talk-nl/2015-July/015299.html

Ik moet hier ook nog naar kijken. Gert-Jan vd W had op Talk dit lijste van RWS datasets gepost. Is er eenvoudig te zien welke datasets licentietechnisch al “compatible” zijn (of binnenkort wellicht worden) met OSM? Ik zou het zonde vinden als er een RWS medewerker een mooi verhaal komt vertellen over een dataset waar we als OSM niets mee kunnen.

Van de 1.239 datasets van RWS op data.overheid.nl hebben er 1.238 de CC0 licentie en 1 een PD licentie. Licentietechnisch kunnen we dus in OSM met al die datasets iets. Het is daarmee vooral de vraag welke van die datasets een verrijking (dan wel door importeren, dan wel door linken) kunnen zijn voor OSM.

Bedankt voor je reactie. Dat wordt lastig kiezen :wink:

Over het linken van data. Ik kan me een beetje een voorstelling maken hoe een dataset gelinkt kan worden aan OSM.
Het voordeel hiervan is dat de bronhouder de data up to date houdt.

Maar hoe kun je deze data dan visueel zien in OSM.
Kunnen de kaartrenderers dit alleen visualiseren?

Kortom: Wat zijn de voor -en nadelen van linken naar datasets tov het importeren?

Een link (ik veronderstel hierbij iets van de vorm ref:ABC=XYZ waar ABC het bedrijf is vanwaar de gegevens komen en XYZ hun nummer voor het ding) heeft het voordeel dat software eenvoudig hetzelfde ding in de 2 databanken kan terug vinden en wijzigingen kan koppelen in de twee richtingen. Hierbij moeten allerlei technische gegevens uit de externe databank niet in OSM komen. Probleem is wel dat eender welke mapper die refs kan weghalen omdat zij niet weet waarover het gaat. Er is in sommige kringen ook wat weerstand om allerlei externe refs, die niet in het veld kunnen gecontroleerd worden toe te voegen aan OSM.

Als al die data enkel in de externe databank zit, moet de eigenaar maar op 1 plek updates doen. Gebruikers die de gegevens willen gebruiken moeten dan natuurlijk wel die extra gegevens ook vinden en combineren met OSM data (of een andere databank). Als je dat voor 1 land wil doen, is dat wel doenbaar, als je dat echter moet herhalen voor een reeks landen, heb je waarschijnlijk liever dat alles op 1 plek (bv OSM zit).

Dus voor de eigenaar van de data is de externe set beter, voor iemand die met de data aan de slag wil gaan, is een centrale plek beter. Ook al omdat dan alle dataset in hetzelfde formaat (en hopelijk ook tags) opgeslagen zijn.

Of die externe data set beter is dan wat er in OSM zit hangt een beetje van de eigenaar af. In Vlaanderen zijn de dataset (bv. bushaltes, wandelknooppunten, adresgegevens) van de officiële instanties wel vollediger, maar bevatten ze ook wel veel fouten.

Een terugkoppelformulier om correcties die je in OSM maakt terug te melden aan de instantie is niet altijd bruikbaar/handig/zinvol, omdat iemand die iets in OSM wijzigt niet altijd weet dat er nog op een andere plek een fout gerapporteerd moet worden (bv BAG, maar ook voor AGIV in Vlaanderen voor adressen). Welke buitenlander weet dat nu dat als je een huisnummer corrigeert, je dat ook nog even aan het kadaster moet melden.

Zijn er voorbeelden op OSM naar gelinkte datasets?

Niet dat ik weet. Op http://www.meetup.com/OpenStreetMap-Nederland/events/223500394/ tref je in de discussiethread iets meer aan over linked data. De standaardsite osm.org zal een no-go zijn voor linked data, maar we kunnen wel wat doen op basis van openpoimap. Bijvoorbeeld met doorlinken van dynamische informatie, of informatie over poi’s (het Ministerie van Onderwijs heeft bijvoorbeeld databases met alle scholen in Nederland)

Ik heb de lijst even vluchtig doorgenomen. De voor mij meest interessante zijn reeds genoemd in de post van Johan. Ik heb geen aanvulling.

Lijkt me prima om die te bespreken. Hier zullen er meer in geïnteresseerd zijn. Lijkt me al uitdagend genoeg :wink:

Zou dit iets zijn om te bespreken op 19 september?
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=32103

Het programma voor aanstaande zaterdag staat online, zie http://www.meetup.com/OpenStreetMap-Nederland/events/223500394/. Graag op tijd aanwezig zijn, want het is een vol programma. Vergeet overigens ook je legitimatiebewijs niet.

Het staat niet op het programma, maar liefhebbers krijgen de mogelijkheid om vanaf circa 19:00 een hapje te gaan eten ergens in Utrecht

Cheers, Johan

Vanuit het noorden rijd ik via lelystad almere utrecht, dus …

Wellicht dat RWS de snelheden heeft opgevraagd voor gebruik deze app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rwssistent.LARA
Hopelijk stellen ze het ook beschikbaar via de “Maximum snelheid” WMS interface in weggeg of zo, want dat bevat nu slechts een gedeelte van de snelwegen.

Deze applicatie is gemaakt door twee collega-studenten en mij. Wij zijn software engineering student aan de Hogeschool Utrecht. LARA was in opdracht van een innovator die werkzaam is bij Rijkswaterstaat. Voor data hebben wij enkel gebruik gemaakt van de overpass API. In eerste instantie zouden wij data ontvangen van Rijkswaterstaat via het Nationaal Datawarehouse. Deze data hebben wij tot op heden nog geen toegang toe. In de toekomst zou dit wel geregeld (moeten) worden.

Morgen zijn wij (van LARA) ook aanwezig. Voor eventuele vragen kunt u bij ons zijn.

Is het mogelijk om vanuit JOSM met een linkconstructie naar een map van een derde partij te gaan, bijvoorbeeld een meldingskaart.

Waarbij de geselecteerde node way wordt getoond.

Of gegevens verzamelen en dan in een keer uploaden, 1 keer een omschrijving geven.

Hi Samme, misschien een beetje laat, maar bij deze, welkom bij OSM en op het Forum.

In dit artikel wordt de samenwerking tussen rws en osm genoemd:
http://webwereld.nl/big-data/89760-experimenteren-in-de-data-schatkamer-van-rijkswaterstaat