Pro-rail import?

JJJWegdam,

, vallen daar dan ook de kunstwerken onder die zorgen dat het spoor geen hinder ondervindt van kanalen en wegen en de hellingen op rangeerterreinen ?

Op dit moment ben ik bezig een kaart voor Garmin te ontwikkelen met alleen spoorse gegevens (Dat valt nog niet mee… :slight_smile: :slight_smile:
Wat dat betreft zijn hectometerpalen (plaatsbepaling) als eerste welkom maar ook lichtseinen zijn nuttige punten om de plaats te bepalen.
Voor wat betreft de ligging van het spoor zitten er nu in OSM op een aantal plaatsen onvolkomenheden die dan misschien ook opgelost zijn

Ik heb dit zelf ondervonden door een aantal van m’n gebouwen, die vervangen werden door BAG. Ik onderken deze uitdaging dus zeker. Dit hoop ik op te lossen door wat ik hieronder beschrijf bij ‘2.) & 3.)’. Kan je je daarin vinden?

Zeer begrijpelijk.

2.) & 3.): ‘’…and the new way has all the tags and relations of the old one.‘’ Bedankt voor deze verwijzing. Het klinkt me zelfs dermate nuttig dat het me lijkt dat dit garandeert dat bestaande tags waar handmatige moeite in is gestoken behouden blijven. Dit zou wat mij betreft 2.) overbodig maken. Qua geometrie is mijn mening namelijk ‘de data is per definitie beter aangezien het professioneel ingemeten is’ en qua tags is alle moeite gegarandeerd behouden. ( 3.) is bij gebruik van deze manier wat mij betreft ook opgelost).
4.): Ik werk aan een mail aan de import en talk_nl mailinglists. Een voorproefje vind je/u hieronder:

Tegen de tijd dat deze sheet klaar is zal ik (naast de beide mails) ook een tekstversie hier posten, zodat er via quotes specifieke delen besproken kunnen worden. Graag hoor ik tegen die tijd jullie mening.

Gegevens zoals taluds, kunstwerken en stationsgebouwen zijn in te zien (zie onderstaand plaatje). Zoals je misschien al gemerkt hebt, staan ze helaas niet in het rijtje van objecten dat geëxporteerd kan worden. De shapes met de locaties van sporen (spoorassen in Railmaps) negeren dus het passeren van kunstwerken.

Leuk initiatief. Ik kan me zeker vinden in je prioriteiten.

Nu we het toch over treinen hebben…
Kenden jullie deze al?

http://tracker.geops.ch/?z=9&s=1&x=611779.4975&y=6840157.0274&l=transport

Hip. Die kende ik nog niet. Ik neem aan dat jullie http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/ al kenden?

NS is trouwens bezig om GPS transmitters van treinen te gaan gebruiken om de daadwerkelijke locatie van treinen te gaan weergeven op een openbare kaart. Let wel: mailspool en geops gebruiken de theoretische locatie o.b.v. de dienstregeling.

Mooie tool om bugs in de routing op te sporen trouwens. Fouten zoals onderstaande haal je er met mailspool er niet uit.

Hi JJJWegdam, bedankt jammer dat de kunstwerken erbuiten vallen, die zijn rond de sporen zeer lastig te mappen, voor je weet komt de machinist volgens het protocol vragen waarom je op of bij het spoor staat of loopt en das pas de eerste stap. Denk ik dat te vermijden helaas. De spoorkaart lijkt op de vliegtuigen kaart, die doet hetzelfde. Hoe actueel is de kubus applicatie, qua tijd ?

De kubus applicatie berekent op basis van dienstregeling en sporen de theoretische locatie van de trein in real time.

Ik wil geen paniek zaaien, maar is deze import de oorzaak er van dat ik in P2 noch de A12 meer zie, noch de spoorlijn:
http://www.openstreetmap.org/edit#map=18/52.06558/5.28619

In de slippy map zie ik ze wel.

nilodo, licht aan jou of t is opgelost, in P2 noch in JOSM is een dergelijke storing te zien. Allebei helder in beeld tot aan Maarn toe.

Nee die weg is oké… ligt aan het opbouwen van de data denk ik … maar de Lek staat voor de zoveelste keer weer eens leeg https://www.openstreetmap.org/#map=15/51.9385/4.9060&layers=N
'k zal even kijken en anders hulp gewenst

@nilodo: de lijnen worden alsnog zichtbaar als je eerst naar oost of west beweegt en daarna weer terug naar de oorspronkelijke positie. Werkt volgens mij hetzelfde als JOSM die geen lijnen kan selecteren zonder dat er een node van die lijn in je selectie zit.

Ik hoop dat ik niet al te domme vraag stel wat wordt er bedoel met “theoretische locatie”?

Waar de trein zou moeten rijden volgens de dienstregeling.
In geval van afwijkingen in de dienstregeling (lees: de beruchte NS-vertragingen) moet je de positie op de kaart dus met een korreltje zout nemen.

Aha op die manier. Zou mooi zijn dat elke vervoerder dit met gps positie kon geven kwa real time, alleen ik weet het zal duur zijn kwa dataverkeer, naar elke reiziger. Zou wel een mooie app op je telefoon zijn. Althans zo denk ik erover.
verder ook minder geklaag den ik. Omdat men weet waar zijn haar bus of trein is.

Dat is wat JJJWegdam ook aangeeft in deze post dat ze daar mee bezig zijn.

Moet denk ik ook wel aangezien men een aantal lijnen wil omzetten van een dienstregeling naar hoogfrequent spoor: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/openbaar-vervoer/groei-op-het-spoor/spoorboekloos-reizen waardoor je niets meer hebt aan een spoorboekje. Uiterlijk in 2028 ingevoerd, dus hopelijk duurt de actuele plaats van de trein doorgeven minder lang.

Ja dat snap ik, maar doelde ook op voor de andere vervoerders, de busdiensten. Maar dan ook van elke vervoerder (Arriva, Qbuzz).

Bij mij in de buurt (Voorne Putten) staan bij de belangrijkste haltes van Connexxion inmiddels dynamische borden waar afgeteld wordt hoe lang het nog duurt eer eerstvolgende 2 bussen komen. Ga er gemakshalve van uit dat dat gebeurt op basis van actuele informatie, want anders zou het nogal een megainvesteing zijn waar zo’n oud geel bordje (die er ook nog bij staat) ook zou voldoen. Of die informatie dan ook vrij beschikbaar is…
Ik neem aan dat andere vervoerders vergelijkbare eisen krijgen of hebben gekregen bij de consessies die ze hebben, maar mogelijk in verschillende stadia van implemtatie daarvan.

@Sander H: het programma hoogfrequent spoor staat los van de ontwikkeling van een kaart die de GPS-gegevens weergeeft. Dat laatste is bij de sneak preview op de Spoorparade namelijk naar voren gekomen als iets waar het app-ontwikkelings team aan werkt. Tevens vind ik het prima om aangesproken te worden met Jeroen hoor. :wink:

Jeroen, dat snap ik al kan ik me voorstellen dat het zodra hoogfrequent spoor een beetje van de grond komt, het prettig is als de “GPS kaart” al klaar is zodat je kan zien of je nog even snel door moet lopen om de eerstvolgende trein te halen of langzaam mag slenteren omdat je nog een paar minuten speling hebt.