Πρώτες ερωτήσεις και προτάσεις

Πριν 2-3 μέρες ανακάλυψα το openstreetmap ψάχνοντας να βρω κάποιο καλό πρόγραμμα για το κινητό μου και ομολογώ ότι με εντυπωσίασε. Έκανα αρκετές αλλαγές στο χάρτη της Καβάλας. Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις και προτάσεις:

  1. Στην πόλη της Καβάλας υπάρχει ένας Primary road (Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ερυθρού Σταυρού κλπ) που έχει 2+2 λωρίδες με νησίδα στη μέση και ένας Secondary road (7ης Μεραρχίας) 1+1 λωρίδα χωρίς νησίδα. Και οι δύο έχουν όριο 50χλμ αφού είναι μέσα στην πόλη. Είναι σωστό να χαρακτηρίζονται οι δρόμοι αυτοί έτσι με δεδομένο ότι και ο Primary και ο Secondary χαρακτηρίζονται στο wiki ως highway;
  2. Ο μόνος τρόπος για να έχουμε αρίθμηση στους δρόμους είναι να σχεδιάσουμε με το Area το κάθε κτίριο και να δώσουμε εκεί νούμερο;
  3. Μπορώ να δω αν υπάρχουν άλλοι που κάνουν αλλαγές στην Καβάλα;

Από τη στιγμή που η χαρτογράφηση του openstreetmap στηρίζεται στους εθελοντές που συμμετέχουν, δε θα ήταν καλό να γίνουν κάποια σχετικά τόπικ σε Ελληνικά φόρουμ που ασχολούνται με κινητά τηλέφωνα πχ myphone.gr ή πλοήγηση που να ενημερώνουν για το openstreetmap; Οι αναφορές που υπάρχουν είναι ελάχιστες. Πρέπει να ενημερωθούν όλοι και να αυξηθούν οι συμμετέχοντες. Στη Γερμανία από ότι βλέπω στο forum.openstreetmap.org οι συμμετέχοντες είναι πάρα πολλοί και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, πχ Φρανκφούρτη.

Ευχαριστώ

Καλώς ήλθες και χρόνια πολλά :smiley:

Για το 1, αν και πιθανότατα δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείς, έτσι κι αλλιώς είναι highway το tag, είτε για αυτοκινητόδρομο, είτε για ορεινό μονοπάτι…
τα Primary / Secondary / track κτλ, είναι τιμές που έχουν αποδίδονται σε αυτό, ακριβώς για να ξεχωρίζει ο αυτοκινητόδρομος από το μονοπάτι.

  1. Αρίθμηση μπορείς να βάλεις και χωρίς τα κτίρια, προσθέτοντας ένα σημείο (node) και τα απαραίτητα tags (addr:street & addr:housenumber κατ’ ελάχιστον). Αν δεν βρίσκεις το πως, πες μας ποιον editor χρησιμοποιείς για να σου δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες :wink:

  2. Όντας συνδεδεμένος στο openstreetmaps.org, αν κοιτάξεις στο “To προφίλ μου” θα σου δείξει άλλους χρήστες που έχουν δηλώσει πως βρίσκονται στην περιοχή σου.

Όσο για την διάδοση, ναι, σαφώς, κάθε συζήτηση, οπουδήποτε, σαφώς βοηθά το όλο εγχείρημα.

Σαφώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι τρόποι να συνεισφέρει κανείς, πέρα από την συλλογή & καταχώρηση δεδομένων, με την διάδοσή του openstreemaps να είναι κατ’ εμέ ένας από τους ουσιαστικότερους :slight_smile:

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
1.Οπότε αυτοί οι 2 κεντρικοί οδικοί άξονες που ανάφερα είναι σωστά χαρακτηρισμένοι;
2. Προτιμότερο δεν είναι αρίθμηση με κτήρια;
3. Υπάρχουν 5 άτομα από τα οποία μόνο ο ένας έκανε 4 αλλαγές πριν 4 χρόνια… οι υπόλοιποι δεν έκαναν καμία… Απογοητευτικό…
4. Σε ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε τους openstreetmaps; Εγώ χρησιμοποιώ (δοκιμάζω) το OsmAnd.
5. Όταν ένας δρόμος έχει Ελληνικό και Αγγλικό όνομα, στο χάρτη φαίνεται το Αγγλικό όνομα, γίνεται να φαίνεται το Ελληνικό;

Να κάναμε ένα ωραίο ενημερωτικό ποστ και να το βάζαμε σε 2-3 φόρουμ;

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

  1. Σε πρώτη ανάγνωση θα έλεγα ναι :slight_smile:

  2. Όσο περισσότερη πληροφορία υπάρχει, τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι χρήσιμη και λίγο πιο… “λιτή” η πληροφορία.
    Για να το προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα, ιδανικά, το κάθε κτίριο θα ήταν συντηρημένο με το ύψος του κτιρίου, των αριθμό των ορόφων, την ακριβή θέση των εισόδων.
    Στην πράξη, στο 90% των περιπτώσεων, απλά η θέση του αριθμού στον χάρτη ωστόσο είναι υπέρ αρκετή για να κάνει κανείς την δουλειά του.
    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχει νόημα να συντηρούμε τα κτίρια.
    Προσωπικά προτιμώ να βάζω κτίρια σε δασικά / απομονωμένα μέρη, όπου μπορούν να χρησιμεύσουν ακόμη και ως σημείο αναφοράς. Για τον ίδιο λόγο συστηματικά βάζω τις εκκλησίες.
    Τώρα, όταν στην περιοχή μου βρήκα τον χάρτη γυμνό ακόμη και από τα ονόματα των οδών, θεώρησα πολύ πιο χρήσιμο να περαστούν τα ονόματα και σε γενικές γραμμές οι αριθμοί, παρά να προσπαθώ να ξεχωρίσω από τις αεροφωτογραφίες το κάθε κτήριο που αρχίζει και που τελειώνει.

Όλα αυτά όμως νομίζω είναι και λίγο υποκειμενικά.

Ξέχασα ωστόσο πριν να αναφέρω έναν ακόμη τρόπο καταχώρησης των αριθμών, το interpolation, κατ’ εμέ τον πιο “καλό” όλων, καθώς είναι ο πιο γρήγορος, τόσο κατά την συλλογή, όσο και κατά την εισαγωγή των δεδομένων (ασχολείσαι μόνο με τον πρώτο και τον τελευταίο του κάθε τετραγώνου), ταυτόχρονα άκρως αποτελεσματικός (αν βρεθείς στο σωστό τετράγωνο, το αν θα πρέπει να πας δύο πόρτες επάνω ή κάτω είναι λεπτομέρεια), αλλά και “ανάλαφρος” (η πολύ μαζεμένη πληροφορία καμιά φορά έρχεται να “μπουκώσει” το μάτι και τελικά να καταντήσει δύσχρηστο ένα χάρτη imho)

  1. Μην απογοητεύεσαι… γενικά η εθελοντική εργασία πάντα προσελκούσε λίγους.

Γενικά πιστεύω πως είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις εκεί έξω κόσμο να γκρινιάξει γιατί ο χάρτης έχει λάθος την κατεύθυνση του δρόμου του (που άλλαξε χθες) παρά κόσμο διατεθειμένο να κάνει τα 10 κλικ που απαιτούνται για την διόρθωση του όποιου σφάλματος.

Στο τέλος όμως τελικά μένει ένα έργο αξιόλογο και ζηλευτό imho. :slight_smile:

  1. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιώ προσωπικά το OsmAnd και καμιά φορά και το Keypad Mapper, αν και το τελευταίο με ιδιαίτερη προσοχή (την έχω πατήσει κάποιες φορές που μου έβαζε τα αριστερά στα δεξιά και τούμπαλιν.

Για την επεξεργασία / εισαγωγή των δεδομένων, ξεκίνησα με το Potlach (δεν υπήρχε το iD τότε) και πέρασα σιγά σιγά στο JOSM, που είναι ασύγκριτα πιο “δυνατό”, αλλά θέλει λίγο χρόνο για εξοικείωση.

  1. Αυτό είναι θέμα του προγράμματος / συστήματος που δείχνει τον χάρτη. Η όποια εφαρμογή, μπορεί να έχει σχετική επιλογή στις ρυθμίσεις της, ή και να διαβάζει την σχετική επιλογή του συστήματος (όχι με τον χάρτη, δεν θυμάμαι να 'μαι ειλικρινής με τι, αλλά είχα πετύχει που για να αλλάξει την γλώσσα έπρεπε να γυρίσω όλο το android .

Ευχαριστώ πολύ για τις εκτενείς απαντήσεις!

  1. Δεν απογοητεύομαι και προχωράω με εντατικούς ρυθμούς. Όμως όσες αλλαγές και να κάνω, μπορώ να χαρτογραφήσω όλη την Καβάλα μόνος μου; Μακάρι να υπήρχαν έστω 2-3 άτομα ακόμα…
  2. Και για την πλοήγηση για ένα ταξίδι πάλι το Osmand; Στην πράξη αρκεί ο συνδιασμός OSM-OsmAnd για μία καλή πλοήγηση ή πρέπει να πάμε σε πιο σίγουρες λύσεις (iGO κλπ) ;
  3. Το πρόβλημα με τις ξενόγλωσσες ονομασίες το έχω μόνο στον iD editor. Εκεί αν υπάρχει 2η ονομασία στα Αγγλικά στον χάρτη δείχνει αυτήν και όχι την Ελληνική. Υποθέτω ότι είναι bug του iD.
  4. Πρέπει/είναι καλό να σημειώσω σε όλους τους δρόμους τα πεδία Access (General, Foot, Motor Vehicles, Bicycles, Horses) ;
  5. Στην Καβάλα υπάρχουν πολλές παλιές καπναποθήκες που είναι διατηρηταία κτίρια. Πως τα χαρακτηρίζω; Public Building; Υπάρχει κάποιος άλλος χαρακτηρισμός για παλιά διατηρητέα κτίρια;
  6. Οι δαβάσεις (ζέβρα) που είναι σε φανάρια για αυτοκίνητα και πεζούς πως χαρακτηρίζονται; Σίγουρα δεν είναι σημαντικό αλλά όταν πέφτω σε τέτοιο σημείο τα βάζω.
    Ευχαριστώ!

Σαφώς το ιδανικό θα ήταν ένας άνθρωπος σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο της χώρας να ασχοληθεί για 30’ και σε λιγότερο από εβδομάδα θα 'χαμε δημιουργήσει την πληρέστερη βάση δεδομένων (κάτι πολύ πιο πολύπλοκο από κάθε χάρτη).

Αλλά σκέψου πόσο λίγοι έχουν ασχοληθεί ενεργά με το openstreetmaps, λιγότερο από 10 χρόνια, κοίτα τον χάρτη της Ελλάδος και φαντάσου τελικά την δυναμική που έχει :wink:

για navigation δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω κάτι, το ταπεινό μου καβουρδιστήρι δεν αντέχει τέτοιου είδους εργασίες.
Σαφώς πάντως υπάρχει πληθώρα εφαρμογών που αντλούν τα δεδομένα τους από το openstreetmaps που μπορείς να δοκιμάσεις είτε ελεύθερες, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή :slight_smile:

Τώρα, για την τελευταία σου απορία, προσωπικά πάντα, μπαίνω στην διαδικασία να εισάγω τέτοιου είδους δεδομένα, μόνο όταν υπάρχει κάποια άξια λόγου διαφοροποίηση.

Το να βάλουμε το κάθε στενάκι της υφηλίου προσβάσιμο με όλους αυτούς τους τρόπους μου φαίνεται λίγο υπερβολικό, το να ξεχωρίσει όμως ένα ορεινό μονοπάτι το οποίο είναι προσπελάσιμο από δίκυκλα, έχει κάποια ουσία. Το να σημειωθούν όλα τα στενάκια προσπελάσιμα από ποδήλατο μου φαίνεται ανούσιο, το να εισαχθεί όμως ένας ποδηλατόδρομος αναγκαίο.

Επίσης δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αντιμετωπίζεις το κάθε σημείο σαν να μην πρόκειται να ασχοληθείς ποτέ ξανά με αυτό… Μπορείς να αφήσεις πράγματα και για αργότερα.

Το θεωρώ αδύνατο να περπατήσω κάποια περιοχή και να σημειώνω ταυτόχρονα ονόματα οδών, αριθμήσεις, καταστήματα (με επωνυμίες, στοιχεία επικοινωνίας ίσως), στάσεις, περίπτερα, ταχυδρομικά κουτιά, κρουνούς, όλα ταυτόχρονα…

Την μία φορά μαζεύω ονόματα και αριθμούς, την δεύτερη κτίρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (π.χ. φαρμακεία), την τρίτη κάτι άλλο.

Αν δεν πρόκειται να ξαναπεράσω, δεν πειράζει, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα περάσεις κάποιος άλλος και θα συμπληρώσει ότι λείπει :slight_smile:

Τώρα είδα πως είχες προσθέσει κάποια ερωτήματα στο τέλος…

Δεν το λέω με σιγουριά, αλλά το building=warehouse σε συνδυασμό με κάποιο εκ των disused & abandoned ίσως σε καλύψει.

Για τις διαβάσεις, κοίτα το highway=crossing, ενώ μπορείς να δώσεις και περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτές με το crossing tag :slight_smile:

Σε ευχαριστώ πολύ!
Κατέγραψα 2 gpx (http://www.openstreetmap.org/user/hariskar/traces) που είναι η ίδια διαδρομή όταν πάω και όταν γυρίζω και βλέπω ότι στην εθνική οδό Καβάλας-Δράμας το ίχνος δεν πέφτει επάνω στον δρόμο του χάρτη. Πρέπει να διορθώσω κάτι στο χάρτη;
Ποιος είναι ο τρόπος για να βάλουμε όρια ταχύτητας στην εθνική οδό; Αν δούμε πχ ένα σήμα 80 χλμ πως θα σημειώσουμε που το είδαμε για να το βάλουμε στο OSM; Με τα όρια έχω πρόβλημα και με τους δρόμους της πόλης της Καβάλας, αφού κανένας δεν έχει και βάζω σε έναν έναν το όριο 50…
Άρχισα να κάνω και κάποια πράγματα με το JOSM.
Στα τηλέφωνα να βάζω και το +30 μπροστά ή δεν είναι απαραίτητο;

Νομίζω πως η διαφοροποίηση μεταξύ του gpx σου και του χάρτη ως έχει τώρα είναι στα όρια του λάθους του GPS…
Δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος να το αλλάξεις.
Αν κάνεις αρκετές φορές την διαδρομή, θα δεις πως ούτε η εγγραφή της μίας φοράς θα συμπίπτει με την άλλη.

Για το όρια το tag είναι το maxspeed. αντίστοιχα υπάρχουν τα maxweight και maxheight (κυρίως χρήσιμα σε γέφυρες, τούνελ κλπ).

Στα τηλέφωνα, ναι, το +30 είναι απαραίτητο, για να μπορεί να κάνει κλήση κάποιος που βλέπει τα δεδομένα από το εξωτερικό :slight_smile:

Το maxspeed είναι εύκολο, το θέμα είναι ότι πρέπει να το κάνω σε όλους τους δρόμους της Καβάλας… Σταδιακά το κάνω.

μαζικές επεξεργασίες μπορείς να κάνεις πολύ πιο εύκολα με το josm, αλλά είναι κάτι που θέλει τρελή προσοχή, γιατί είναι πολύ εύκολο, τόσο να περάσεις λάθος δεδομένα όσο και να “καταστρέψεις” δεδομένα που ήδη υπάρχουν.

iD και Potlach2 για τέτοιες επεμβάσεις νομίζω είναι αν μη τι άλλο ανεπαρκή.

Δε θα τολμούσα να κάνω μαζικές αλλαγές με το josm… Καλύτερα δρόμο δρόμο να βάζω το maxspeed με το iD.
Έβαλα αρκετά κτίρια στην Καβάλα με αριθμούς οδών.

Έβαλα κάποια κτίρια, όμως πολλές περιοχές με την πυκνή δόμηση που υπάρχει στην Καβάλα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω τι γίνεται από τις αεροφωτογραφίες … Τι κάνω με αυτές;
Επίσης μία ακόμα ερώτηση: Όταν σε μία οδό που έχει name ελληνικό, βάλω name:en το αγγλικό όνομα, στον χάρτη φαίνεται το αγγλικό όνομα. Πως γίνεται να φαίνεται το ελληνικό και στις multilanguage οδούς;

Ευχαριστώ!

Τα κτήρια είναι ένα θέμα που δεν με πολυαπασχολεί, αλλά αν δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις, και όλο το τερτάγωνο είναι γεμάτο, το πολύ-πολύ καντο σαν να είναι ένα.

Για ποιόν χάρτη (εφαρμογή) μιλάς;
Δεν έχω δεί τέτοιο πρόβλημα σε κάποιο από αυτά που χρησιμοποιώ, εκτός αν έχεις επιλέξει να δείχνει αγγλικά.

Τα λέμε
Γιάννης.

edit.τώρα είδα οτι μιλάς για τον ID, στις ρυθμίσεις του προφίλ σου, ποιες είναι οι προτιμώμενες γλώσσες;

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Τα κτίρια θέλω να τα βάλω κυρίως για την αρίθμιση των δρόμων. Εσύ πως βάζεις αρίθμιση, με interpolation;
Στο προφίλ είχα ρυθμίσεις γλώσσας: en-US,en,el. Τώρα δοκίμασα να αλλάξω τη σειρά σε el,en-US,en και δεν άλλαξε κάτι. Δοκίμασα να βάλω 2η γλώσσα και στο JOSM και έγινε το ίδιο, πάλι φαίνονται τα ονόματα στα Αγγλικά αν και το name είναι στα Ελληνικά. Αυτό το πρόβλημα με αποτρέπει από το να βάλω τα ονόματα και στα Λατινικά…

Εσείς βάζετε 2η γλώσσα; Φαίνονται τα Ελληνικά ονόματα μετά;

Με interpolation ή με κόμβους για κάθε αριθμό, δεν μου αρέσει το σύστημα με τα κτήρια, και δεν βρίσκω και λόγο να μπει έτσι, σκέψου ένα γωνιακό κτήριο που έχει δυο διευθύνσεις, τι θα κάνεις; θα κόψεις διαγώνια το κτήριο;

Άλλαξα για δοκιμή στο openstreetmap, τα μενου άλλαξαν σε αγγλικά αλλά τα ονόματα των δρόμων παρέμειναν ελληνικά.

Για τον JOSM, αν είναι στα Ελληνικά (τα μενού του) θα σου δείξει Ελληνικά, αν είναι Αγγλικά θα προτιμήσει τα Αγγλικά αν υπάρχουν.

Ο κόμβος στο iD φαίνεται σαν poi. Αν γεμίσει ο χάρτης με τέτοιυς κόμβους-διευθύνσεις δε θα γίνει ο χάρτης μπερδεμένος; Στο JOSM οι κόμβοι είναι διακριτικοί και δεν ενοχλούν.

Τι έβαλες στην επιλογή γλώσσας; el ;

Αυτό όντως ισχύει (αν και προτιμάω Αγγλικό μενού).

Διάβασα το wiki σχετικά με multilanguage και είδα ότι κακώς βάζω σα διεθνή γλώσσα name:en, θα έπρεπε να βάζω int_name. Με int_name=Λατινική ονομασία και name=Ελληνική ονομασία ο χάρτης εμφανίζεται όπως θέλω, δηλαδή στα Ελληνικά. Να συνεχίσω έτσι;

Αυτή τη στιγμή ο χάρτης της Καβάλας νομίζω ότι είναι σε αρκετά καλό επίπεδο, με σημαντικότερο και δυσκολότερο στην επίλυση πρόβλημα την έλλειψη αρίθμησης. Όταν ξεκίνησα τις διορθώσεις, είχε μόνο residential και secondary δρόμους… Λείπουν και αρκετά poi όμως αυτό λύνεται σχετικά εύκολα. Βέβαια στην πράξη θα βρεθούν σίγουρα και άλλα προβλήματα. Η αρίθμηση όμως μου φαίνεται βουνό…

Ευχαριστώ!

Πάντα υπάρχει όγκος εργασίας και αυτό δεν είναι λόγος για να μην κάνεις κάτι ή να το κάνεις με βιασύνη ή να αγχώνεσαι που είσαι ακόμα στην αρχή.

Για την αρίθμηση ξεκίνα με ότι είναι πιο έυκολο π.χ. interpolation.
Σιγά σιγά μπορείς πάνω στο interpolation να βάζεις και address nodes σε γνωστά σημεία με το νούμερό τους.
Αν φτάσει το interpolation να έχει όλα του τα σημεία γνωστά τότε αυτό δεν χρειάζεται.

Όσο δύσκολο ή άσχημο και να είναι στον editor το τελευταίο στάδιο είναι η ακρίβεια.
Όπου θεωρείς ότι ξέρεις την διεύθυνση του κτηρίου την βάζεις στο κτήριο.
Αν δεν έχεις κτήριο τότε σε node.
Και αν φτάσεις στο σημείο να βάλεις τις διευθύνσεις στις πόρτες των κτηρίων (entrance=main, entrance=yes) τότε ακόμα καλύτερα (αυτό λύνει και τα γωνιακά σπίτια)

Φιλικά

Προχωράω γρήγορα, αλλά χωρίς βιασύνη και άγχος. :slight_smile:

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Όταν έχουμε το κτήριο και βάλουμε την είσοδο (entrance=yes), τη διεύθυνση (πόλη, οδό, αριθμό) τη βάζουμε στην είσοδο και τη σβήνουμε από το κτίριο εντελώς; Ή αφήνουμε τη διεύθυνση και στα 2;
Επίσης όταν ένα κτήριο είναι κλινική αλλά στο ισόγειο του υπάρχουν καταστήματα, τράπεζες κλπ βάζουμε όλο το κτήριο σαν κλινική ή σημειώνουμε με node ότι είναι κλινική;

Ευχαριστώ!