Idee om wat met BAG te gaan doen

  1. Wat is de BAG
  2. Afspraken over de BAGimport
  3. Uitleg JOSM (MapCSS, filteren, plugins, mergen, replace geometry, lagen)
  4. ODS (de plugin van Gertjan)

Het lijkt mij wel aardig om per onderwerp een andere OSMer aan het woord te laten. Ik wil graag de tweede doen. Hopelijk is Gertjan er, en hopelijk wil hij dan de vierde doen. Vrijwilligers voor de eerste en de derde?

En als iedereen die aanwezig is goed om zich heen heeft gekeken, kan die info goed gebruikt worden als referentie. Hoe staan de betreffende panden/adressen momenteel in OSM, hoe ziet het eruit in de BAG, welk nawerk is nog nodig om het echt perfect te maken.

Cheers, Johan

Ondertussen zie ik via de mailinglist voorbij komen dat we (=OSgeo.nl & OSM) de nieuwjaarsborrel op 12 januari om 15.00 in café Dudok in Hilversum houden. Daarvoor staat de zaal inmiddels gereserveerd (via Just vd Broecke)

Ik wil wel het postcodegebied Bunnik (3981) doen. Als iemand kan helpen met de dataset en eventuele technsiche ondersteuning dan wil ik dat wel importeren en controleren. Kan prima tussen de feestdagen :slight_smile:

Je hulp is van harte welkom. JOSM ervaring is wel een vereiste. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de plugin, maar hij is nu nog niet bugfree. Ik kan je aanraden om naar de nieuwjaarsborrel in Hilversum op 12 januari te komen. Daar wordt de plugin gedemonstreerd en is er een presentatie over de BAG en de BAGimport.

Cheers, Johan

Johan, Ik ben van plan om te komen en heb al de nodige JOSM ervaring. Ik neem aan dat ik dan al kan werken met een dataset (op postcode) die ik dan in JOSM over de data heen kan leggen en vervolgens deze bewerken.

Wat verder handig lijkt is om de import per postcodegebied te doen en deze ergens op de wiki (?) vast te leggen met de BAGimport datum. Dan kan dit later eventueel in een soort HOTmap worden neergezet zodat er een goed overzicht bestaat, Verder is het inderdaad noodzakelijk dat degene die de import doet ook lokaal bekend is.

Gr,
ArjanO

@Arjan
Importeren per postcodegebied is minder praktisch dan het lijkt. Omdat de postbode graag beide kanten van een straat de zelfde postcode geeft, lopen de grenzen tussen postcode gebieden vaak dwars door panden heen. En niet alleen voor 6 cijferige, maar ook voor 5 en 4 cijferige postcodegebieden. Hier is een voorbeeld:
BAG pand 0344100000017784 in Utrecht bevat 3 verblijfsobjecten:
Oudegracht 166, 3511NP
Wed 1 A, 3512JH
Wed 1 B, 3512JH

Het is dus niet te zeggen in welk postcodegebied dit pand hoort.
Omdat de oude (te vervangen) 3Dshapes ‘gebouwen’ vaak een heel huizenblok beschrijven, werkt het in de praktijk beter om gebieden te gebruiken die gescheiden zijn door (hoofd)wegen, waterwegen en spoorwegen. De wijk- en buurtkaarten komen een heel eind wat dat betreft, maar doorsnijden nog steeds af en toe panden. Waaronder het pand hierboven. Zie ook http://maps.geodan.nl/nl/maps/indelingen.htm en selecteer ‘Buurt en wijkkaart’.
Op zich denk ik dat de wijk-en-buurtkaarten een aardige basis kunnen zijn, waarbij je op basis van gezond verstand kunt afwijken van de grenzen waar ze onlogisch zijn.
In de Josm plug-in wil ik kijken in hoeverre het mogelijk is om op basis van huizenblokken met kleuren aan te geven in hoeverre het blok BAG of 3Dshapes panden bevat.

Gertjan Idema

@GertJan

Helder. Nooit geweten dat panden tot meerdere postcodes konden behoren. Ben benieuwd naar de plugin…

Succes!

Ik woon letterlijk bij Cafe Dudok om de hoek, dus ik kom de 12e ook graag meekijken bij de demo. Als ik het zie zitten wil ik uiteraard ook een deel van de import voor mijn rekening nemen.

Binnenkort ieder dag een verse BAG!

De updatefrequentie van de BAG WMS, de BAG WFS en de BAG Viewer gaat omhoog. Op dit moment zijn de BAG-gegevens in deze drie producten maximaal twee maanden oud. Vanaf begin 2014 vernieuwen we dagelijks de gegevens van de BAG WMS en WFS. De BAG Viewer krijgt wekelijks een update.
(bron: https://www.pdok.nl/nl/actueel/nieuws/artikel/23dec13-bag-pdok-wordt-binnenkort-dagelijks-ververst))

Aanvullende info:
De downloadservice (http://geodata.nationaalgeoregister.nl/inspireadressen/atom/inspireadressen.xml), waarmee je de gehele dataset in een keer kunt downloaden en bijv. in NL-extract kunt verwerken blijft een maandelijkse updatefrequentie houden.

== Zondag 12 januari: nieuwjaarsborrel OSGeo.nl en OSM. 15.00u, Café Dudok – Hilversum ==

GeeJee, ieder op OSM ingetekend pand komt voor zover mijn ervaring strekt de volgende dag al op de Vieuwer in beeld. De update ronde, vraag me niet hoe, maken ze IMHO gedurig en automatisch ?

@Hendrikklaas: haal je nu niet Bag en Osm doorelkaar ? :rage:

Keesm, nee ik noem dat kruisbestuiving, zie hier http://www.openstreetmap.org/#map=19/52.45597/4.57125 de naast de batterij (bunker) staande restanten zijn van mijn hand en staan in de BAG vieuwer, http://bagviewer.pdok.nl/index.html. Het vreemde is dat Velsen de bunkers een verblijfsfunctie (junks en baldadige jongeren) heeft toegekend en dus van adressen heeft voorzien. Volgens de BAG definities vallen die niet onder de panden. Andere overheden voeren dat soort panden wel in op de kaart maar kennen er geen functies aan toe. Enschede kent alle bouwwerken op vliegveld Twente een verblijfs- en industriefunctie toe, zie deze Bag ID 0153010000469164 lees, vergelijk met OSM en glimlach.

Ha Hendrikklaas,

Boven 40b staat nog een zielig bunkertje uit z’n voegen. Zou dat ook door die junks komen?

'k Kwam er achter dat aan het begin van de Dordtsche Kil (Strijensas) http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.72181/4.61604 de laatste zieltogende Raatbouwtoren van Nederland staat. (vijandelijke vliegtuigen spotten) Ook nog een gemeentelijk monument. Meen uit 1937. Die toren staat weer op een vis-kazemat. (wat dat ook moge zijn) . Wellicht kun jij nog eens kijken of dat goed gemapt is? De toren staat als node en je ziet 'm op de ofm als toren.
Groet,
Eggie

Hoi Eggie, BW, die dingen staan er alleen maar dankzij een onverzettelijke eigenschap, bomvast gewapend beton. Die toren, volgens Wikipedia meer, staat op een VIS kazemat uit 1937, dat is een uitstekend fundament voor een toren, de 1 m dikke fundatie vloer is maximaal 17 bij 20 met heipalen. De grote is afhankelijk van het type V.I.S. er zijn verschillende types door derden bij infrastructurele werken onder de vlag van defensie gebouwd. Er werden altijd een kanon en twee flankerende mitraillieurkazematten gebouwd, zijn die er ook nog ? Er kan wel een paar kilometer tussen zitten.

Eerlijk gezegd ben ik er nog dichtbij geweest, want je mag er niet komen. Landbouwweg. No access helaas. Die toren is in zeer slechte staat. Betonrot, … goedkoop uitgevoerd in een soort raster. in mijn idee kwam ik zo’n uitkijktoren vroeger tegen als ik naar Ouddorp reed (50 j geleden) :slight_smile: . Ergens bij Dirksland. Nooit meer gezien. Volgens de historische site van de hoekse waard is het zo’n beetje de laatste… nog sterker… het is de laatste!
http://hoekschewaard.wordpress.com/2009/04/10/korps-luchtwacht-dienst/

De BB heeft daar nog gepost tijdens de koude oorlog. Bij die BB ben ik nooit komen opdagen.

Hoi no access is gelijk aan art 461, dat zie ik altijd als een papieren regel, maar vragen staat vrij en als ik iemand zie werkt dat goed. Mocht wel eens niet het erf op of over maar 95 % gaat t goed en tis nog leuk ook maar kost veel tijd. Hoe moet je anders carteren, t kan alleen ter plaatse en met GPS, dat is een mooie sleutel voor allerlei poorten en deuren, dan heb je net weer wat anders dan die andere mensen die eerder toegang wensten en vroegen. Soms heb ik weleens behoefte aan een kaartje voor belangstellenden, want waar vind je OSM ? Dan zou een kaartje met www en tel goed zijn om nagekomen reacties of vragen af te vangen, die blijven nu in de lucht hangen en mappers werven gaat dan ook niet. De toren is de laagggste dat wel, zie Wikipedia.
Goh BB tja das ook wat.

Ik had het geluk om de alpha testing uit te voeren van de BAG plugin van Gertjan. Op basis daarvan heb ik de gemeenten Delft, Zoetermeer, Lansingerland, twee wijken van Den Haag en Rotterdam Centrum geïmporteerd in de kerstvakantie. Dat heeft geleid tot een praktische werkwijze die is vastgelegd in een document van 2 A4-tjes. Alle complimenten voor Gertjan, want hij heeft van de plugin een heel mooi stuk vakwerk gemaakt. Aanstaande zondag zal hij tijdens de nieuwjaarsreceptie een demo geven van de plugin, voorafgegaan door korte presentaties van Nick over de de BAG en van mij over de afspraken die we hebben gemaakt over de import en mijn ervaringen van de import.

We (Gertjan en ik) zijn op zoek naar circa vijf OSM’ers die in de komende weken een betatest willen uitvoeren op de plugin en de werkwijze, door het importeren van minimaal een gemeente. Het is dan wel noodzakelijk dat je een laptop met een geïnstalleerde recente versie van JOSM-latest meeneemt naar de nieuwjaarsbijeenkomst, want dan krijg je de plugin en de werkwijze uitgereikt en toegelicht.
Na de betatest kunnen de plugin en de werkwijze live, waarbij het misschien praktisch is om een of meerdere workshops te organiseren (bijvoorbeeld startend in Duivendrecht ergens in februari/maart). Uiteindelijk zou het mooi zijn als enkele honderden OSM’ers hun eigen regio zouden gaan importeren en onderhouden. Dus hopelijk willen alle lezers op dit forum vanaf maart meehelpen met de BAGimport.

Graag reactie wie de komende weken mee wil doen als betatester!

cheers, Johan

Hoi Johan, waar zijn die a4tjes van GertJan ? k Ben nieuwsgierig en ter plaatse ook wel vrijwillig. k Hoor het wel. Wil je de presentatie PP nog zien ? Dan kun je er nog op schieten en kan ik de gaten dichten.
Hendrikklaas

Ik wil wel weer testen. Ik ben er zondag ook bij. Moet ik dat nog ergens doorgeven of is het bij deze geregeld?

Hoe zeker is het dat deze workshop(s) er gaan komen ?

(Ik dub nog om aan te geven dat ik er 12/1 bij ben voor de BAG-uitleg. Vrees dat het toch nog iets te technisch en te vroeg voor mij is, omdat ik net pas begonnen ben met de overstap van Potlatch naar JOSM. Gebruik de BAG-viewer (check voor eigen gps-opnames en waarnemingen) wel regelmatig omdat ik een aantal nieuwe woonwijken in aanbouw in mijn regio aan het bijhouden ben. Dus wil wel wat met de BAG-import gaan doen. Vandaar mijn aarzeling, workshops zijn later, voor mij dan tijd om JOSM onder de knie te krijgen).