Pienet kysymykset

Onnistuuko noiden taustojen liittäminen JOSMiin?

Onnistuu. Valitse Muokkaa→Asetukset (F12) ja sitten WMS/TMS.
URL on muotoa tms:http://tiles.kartat.kapsi.fi/ortokuva/{zoom}/{x}/{y}.jpg

Kapsin ylläpidosta tuli vastaus

“Kiitoksia tiedosta, kyseiset ilmakuvat on tarkoitus lähiaikoina päivittää uudempiin versioihin koska vanhoissa on kyseisien kaltaisia puutteita.”

.

Kiitokset Hacy vaivannäöstä:) Toivotaan, että homma saadaan kuntoon…

-JL-

Tähän tyhmä jatkokysymys (kun en ole ihan pystynyt sisäistämään MML:n aineistojen hyödyntämiskeskustelun kaikkia hienouksia): Mitä kaikkea noilla pohjakartoilla saa tehdä? Onko esimerkiksi sallittua piirrellä OSM:iin teitä suoraan peruskartan tai ilmakuvan avulla?

Minun käsitykseni on, että MML:lle sopii piirtää karttojen ja ilmakuvien perusteella mitä vain ja myös viedä vektoriaineistoja OSM:iin, kunhan yritetään pitää huolta siitä, että MML mainitaan lähteenä esimerkiksi käyttämällä source-tagia ja laittamalla OSM:in wikiin maininta MML:n aineistoista lähtöaineistoina. Joidenkin muiden mielestä tämä on a) kohtuuton vaatimus b) sitä ei voida toteuttaa, koska kuka tahansa voi poistaa source-tagin myöhemmin. Yhteistä mielipidettä tästä ei ole tainnut syntyä, tuskin syntyykään.

Voisikohan MML:n lisenssiasiaa yrittää taas viedä eteenpäin? Itävallan karttaan näkyy kuuluvan paikallisen MML:n tietoja:
copyright-sivu sanoo: Itävalta: Sisältää karttatietoja Stadt Wienistä (CC BY -lisenssillä), Land Vorarlbergista ja Land Tirolista (CC-BY AT -lisenssillä tietyin muutoksin). Jälkimmäinen sivu sanoo melko lailla MML-tyylisesti: Die Namensnennung des Landes Tirol als Rechteinhaber hat in folgender Weise zu erfolgen:
“Datenquelle: Land Tirol - data.tirol.gv.at”. Sivulla ei ole mitään mainintaa erillisestä OSM-poikkeuksesta.

Jos OSM-lisenssi vaatii linkittämään sivulle http://www.openstreetmap.org/copyright ja jos tällä sivulla on linkki MML:n lisenssiehtoihin, niin eikö MML:n ehtojen vaatimus lähteen mainitsemisesta toteudu? Ellei, niin miksi Itävallan Tirolin osavaltion lisenssi kelpaa OSM:lle?

Tällä sivulla on lueteltu paljon alkuperäisen lähteen mainitsemista vaativia aineistoja
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Contributors
MML:n lisenssi joutaisi ihan hyvin olemaan siellä joukon jatkona, etenkin kun ainakin kuntarajat on jo tuotu OSM:iin. Datassa lähde onkin jo mainittu, esimerkiksi http://www.openstreetmap.org/browse/way/186017076.

Saksanosaamiseni ei riitä tuon Tirolin lisenssin tulkitsemiseen, mutta Google kääntäjän tuloksen perusteella siellä ei näyttäisi olevan MML:n lisenssin kaltaista ehtoa: “vaadittava vastaavat maininnat luovuttaessaan kolmannelle oikeuksia aineiston kopioihin tai aineistoa sisältäviin tuotteisiin tai palveluihin”

Voi tietysti olla niin, että OSM:n oma lisenssi täyttää tuon vaatimuksen, mutta linkitän edelleen tämän, jonka olen linkittänyt jo joitakin kertoja aiemmin: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Import/Guidelines, josta lainaus:

“We can offer some attribution: we can credit them on our website (not on the homepage, but in the Contributors page here on the wiki, and on www.openstreetmap.org/copyright for very large-scale contributions). We can link information about them in relation to the user account performing import edits, meaning the editing history will allow people to trace the source of the data donation. We can also set their name in the ‘source’ tags of our underlying data. This is perhaps more prominent, but may be removed by editors doing further mapping work. The credit to the “author” stops there. [What we certainly cannot do is require end-users of our data/renderings to give credit to the particular data donor. With this in mind, our attribution may not be sufficient legally speaking and might actually be considered unsatisfactory by the original “authors” of the data.”

Tietysti pitää huomata, että tuo edellinen ei ole lisenssitekstistä vaan on sen tulkintaa.

Mutta olen edelleen sitä mieltä, että MML:n pitäisi tehdä erillinen lupa tai muu poikkeustapaus OSM:lle. Harmillista, että Suomessa lähes kaikissa ellei kaikissa on tuo hankala"vaadittava vastaavat maininnat luovuttaessaan".

MML/OSM lisenssikeskustelu kannattaisi pitää yhdessä, omassa sille pyhitetyssä keskustelussa, ehkä se veisi asiaa eteenpäin?

Tuotiinkohan kuntarajat edellisen lisenssin aineistosta? En nyt ehdi tutkimaan, mistäköhän se edellinen lisenssi löytyisi? Siis tätä viimeisintä, 1.5.2012 edeltävä.

Edit: helpostihan se löytyi: http://www.maanmittauslaitos.fi/en/Terms_of_use_licence_until_20120430

Internet-maailmassa on joissakin asioissa käytäntö: “mikä ei ole erikseen sallittua on kiellettyä”. Tästä syystä on tullut nämä CC-BY- lisenssit. Toistaalta jokaisessa maassa lienee jonkinlainen “kohtuullisen käytön” -säännöstö (fair use, jonkin verran voi lainata esim. tekstiä toisen kirjoituksesta tms. “intellectual work” tai “creative work”).

Mutta esimerkiksi Google Mapsia ei saa käyttää OSM-digitoinnin pohjana. Bing Mapsia saa käyttää, koska Microsoft on antanut siihen luvan. Onko MML antanut luvan? Jonkun luvan on antanut, mutta tuo aiemmin mainittu vaatimus kolmannesta osapuolesta saattaa olla tässäkin kummittelemassa. Tässä tapauksessa kyse on johdetusta tiedosta, eli on käytetty MML:n aineistoa digitoinnin pohjana, mikä saattaa muuttaa tilanteen aivan toiseksi. Olisiko kyseessä “Fair use”? Tuskinpa.

Mutta minähän en näistä mitään ymmärrä. Toivoisin MML.lta edelleen erillistä lisenssiä OSM:lle. Monet muut organisaatiot ovat tehneet sen, miksi se ei onnistuisi MML:lta.

Pekan ajama memorandum (http://lists.openstreetmap.org/pipermail/legal-talk/2012-July/007122.html) ei ole sekään tainnut edetä.

Tuntuisi järkevältä ajatukselta.

Esitin omana kysymykseni “pienissä kysymyksissä”, kun ajattelin, että siihen olisi jokin selvä vastaus – olipa se sitten lakitulkinta tai implisiittisesti syntynyt konsensusmielipide – mutta näin ei sitten taidakaan olla. Tulkitsen siis vastauksia siten, että MML:n pohjakarttaa ei ainakaan toistaiseksi sovi käyttää päällepiirtelyyn.

Kannattaa myös muistaa että MML saattaa vastata eri kysymykseen kuin kysyjä ajattelee, tyyliin:

Kartoittaja: “Saako MML:n aineistoja laittaa OSM:iin?”
MML: “Saa.”

…Mutta MML toki vastasi oikeasti näin vaikkei sitä kaikkea sanonutkaan ääneen: “Saa. Siellä on ne lisenssiehdot, noudattakaa niitä.” Eli MML:n mielestä aineistoja “Saa” aivan varmasti käyttää niin kauan kuin noudattaa heidän lisenssiehtoja, ja siksi he tietysti vastaavat noin jos kysymys on liian yksinkertainen.

Valitettavasti tämä asia oli varsin huonosti hoidettu sen jonkun saksalaisen toimesta joka otti asian kauan sitten MML:n kanssa puheeksi ominnokkineen. Kaveri puhui MML:lle ilmeisesti vain CC-BY-SA:sta (posikin antamiin tietoihin nojaudun tässä) vaikka oli aivan ilmiselvää jo siinä vaiheessa että se ei ole pysyvä tila (vrt. Lahden ilmakuvalupa, jossa käsittääkseni oli alusta asti puheessa mukana myös ODBL vaikkei lisenssi ollutkaan vielä käytössä). Ja siksi nyt MML:llä ei välttämättä ole täysin kaikkien tiedossa ODBL:ssä muuttuneet asiat, vaikka varmaan tietävätkin että OSM:n lisenssiä on vaihdettu. CC-BY-SA eroaa käsittääkseni ODBL:stä oleellisesti juurikin tässä kohtaa:

Eli ODBL:n kohdalla tehtiin tarkoituksella tuo muutos ettei jokaikistä datan lahjoittajaa tarvitse alkaa erittelemään (ajatus oli ilmeisesti se että pidemmän päälle lahjoittajien määrän kasvu tai rajattua aluetta koskevien lahjoittajien selvittäminen voisi tuoda hyödyntäjälle ylitsepääsemättömiä haasteita). Sinänsä ymmärrettävää, mutta se samalla sulkee kaikki CC-BY pohjaiset aineistot ilman erillislupaa OSM:n ulkopuolelle. Brittien OS aineistojen kanssa oli käsittääkseni varsin samantapainen ongelma, ja niiltä on hienot erillislupa dokumentit sitten kuten mainittiin (mutta erillisluvista MML on taas kai todennut posikille että ei tehdä erillislupia).


i.

ps. Itävallan tai muiden aineistojen kanssa tapahtuneet lisenssirikkeet eivät minusta oikeuta meitä tekemään samaa.

pps. Tietääkö joku, voiko täällä forumilla jotenkin siirtää näitä toiseen threadiin?
[/quote]

Pari pikku kysymystä:

  1. Mikä on paras tapa merkitä purettu rakennus? Entä toiseen paikkaan siirretty, ja halutaanko silloin alkuperäinenkin paikka säilyttää tietokannassa historiallisista syistä?
    2.Voiko uusia multipolygoneja luoda suht huoletta? Esim piirrän peltoalueen jonka sisälle jää saareke, voinko luoda joka kerta uuden Outer/inner systeemin kuten tähän asti on tullut tehtyä?
    Vai pitäisikö nuo kasata isommalta alueelta samaan relaatioon?

Olisiko was:building=yes tai yleisemmin was:vanha_määre=vanhan_määreen_arvo?
Tammikuussa lisäsin palaneen rintamamiestalon, joka lopulta tällä tai viime viikolla sitten purettiin kokonaan pois. Annoin sille seuraavat määreet:

end_date = 2012-01-23
note = burned down
was:building = yes

Joskus olen siirtänyt jonkin shop-pisteen vanhasta paikasta uuteen, kun kauppa on muuttanut. Rakennuksia en vielä ole päässyt siirtelemään, paitsi ilmakuvien tarkentuessa. Ehkä rakennuksen voisi siirtää uuteen paikkaan, mutta vanhallekin paikalle voisi olla hyvä jättää jokin merkki. was:*-määreet estävät vanhojen rakenteiden ilmestymisen ilmakuvien pohjalta (jos joku tekee nojatuolikartoitusta jossakin, jossa ei ole vähään aikaan käynyt).

Nuo start_date ja end_date voisivat olla näppäriä historiantutkimuksen kannalta. Sitten joskus, kun koko Suomen kartta on täydellinen, niin voimme lisäillä erilaisia vanhoja rakennuksia ja teitä ja tehdä sitten animoidun kartan, jossa historiallinen kehitys näkyy. :slight_smile:

Mielestäni voi ja pitääkin. Juuri korjailin yhtä isoa multipolygon-relaatiota, jossa inner-alue meni outer-alueen rajaa pitkin tai jopa rajan yli. Tulos kyllä näytti Mapnikissa toimivan, mutta onhan niitä muitakin kartanpiirtäjiä. Mieluummin monta pientä aluetta kuin yksi älyttömän iso.

Vaikuttaa näppärältä ja loogiselta tavalta. Tästä lähistoltä on juuri purettu vanhoja puurakennuksia ja yksi uudempi kerrostalo, laitanpa jatkossa vastaavat määreet.

Tässä Oulaisten lähialueella tiedän parikin kohdetta, jotka siirretty toisaalle. Toinen on vanha viljamakasiini, joka toimii museona ja toinen vanha kyläkoulu. Molemmat hirsirakenteisina siirretty uudelle alueelle muiden vastaavien kanssa. Noiden alkuperäiset sijainnit on hyvä pitää tallessa.

Tuollainen historiallisen kartan tai animaation idea olisi mielenkiintoinen. Tuohon liittyen olisi kiinnostavaa tietää onko MML:llä vanhoja karttoja kuinka paljon tai ollenkaan digitoituna? Ne olisi mielenkiintoista aineistoa historian kannalta, samoin vanhat ilmakuvat. Muistaakseni vanhin nykyisen peruskartan lehti, jota on tullut hypisteltyä oli vuodelta 1957 ja se oli varsin nykyistä vastaava ja tarkka. Hyvin pystyisi käyttämään digitoituna editointi pohjana wanhaan OSM:ään :slight_smile:

No ainakin http://www.karjalankartat.fi/ (vähän hidas, mutta kyllä se sieltä tulee)

Noi vanhaksi jääneet kartat taitaa kuulua pikemminkin www.narc.fi:n toimialaan. Millä aikataululla siellä taas digitoidaan onkin jo toinen juttu. Niillä kun taitaa digitoitavaa olla paljon enemmän kuin ehtii kovin lyhyessä ajassa digitoimaan. Joitain vanhimpia karttoja ollaankin jollain tasolla rektifioitukin start_datejen keruuta ajatelleen: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:Vanhat_kartat


i.

OKF Finlandin puitteissa on vanhoista kartoista kiinnostuneet olleet kerran koolla. Muistiinpanoja on täällä: http://fi.okfnpad.org/historical-map-project? Lisäksi tehtiin Yammer-viritys, muttei ole kovin aktiivisesti lähtenyt liikkeelle: https://www.yammer.com/mapoffinlandthroughthetimes/

OSM aktiiveja toivottiin avustamaan: lupasin apua, kunhan selviää ensin mitä oikein pitäisi tehdä…

P

Mitkäs olisi tällä hetkellä parhaa määreet vanhoille pajua tai satunnaista puuta kasvaville pelloille? Peruskartassa nuo esim on paikoin merkitty keltaisella ja " II " lisämerkillä, selite antaa ymmärtää “niitty”. Onko Natural = scrub käypä vai ? Entäs mitä laitetaan heinittyneille kesantopelloille tai muuten vasta viljelystä poistuneille?