keep right!

Kuinka moni on kokeillut tuota keep right! tarkistusta? (Linkki wikiProject-sivulla) Kartalta löytyy paljon pieniä korjattavia kohtia – ehkä reititys toimii paremmin kun ne kaikki korjaa… :slight_smile: Toistaiseksi en ole pahemmin huomannut vääriä hälyytyksiä siellä – automatiikka ei voi aina osua oikeaa ja niitäkin on joukossa.

Yksi linkki eteläiseen Suomeen
http://keepright.ipax.at/report_map.php?zoom=9&lat=60.42539&lon=24.94477&layers=B0T

Mä korjailin parina päivänä varmaan toista sataa keeprightin ilmoittamaa virhettä Tuusula/Kerava -alueella. Suurin osa oli irtonaisia teitä tai kirjotusvirheitä tageissa. Takuulla reititys parani kun tiet nykyään ihan oikeasti johtavatkin toiselle tielle eivätkä jää noin metrin päähän toisesta.

Itse kurkkailen nykyään tuota keeprightia noin kerran kuukaudessa, samoin osm inspectoria, openstreetbugsia ja paria muuta vastaavaa validaattoria. Keravalla näyttäisi vieläkin olevan ziljoona pientä virhettä, pitää varmaan taas joku päivä käyttää tunti tai pari enimpien korjailuun. Eräs noin vuosi sitten hetkellisesti hyvinkin aktiivinen kartoittaja kun on näköjään tehnyt noita virheitä kartalle oikein urakalla.

Vääriä hälytyksiäkin löytyy kyllä tietyntyyppisissä kohdissa, mutta pääsääntöisesti ne ovat sellaisia paikkoja joissa kone ei voi tietää onko asia oikein vai väärin.

Keepright ei ainakaan valittanut siitä, että epävirallinen polku menee sillanpielestä, niin kuin JOSMin validator-liitännäinen. Korjasin muutaman virheen Korson lähistöltä. Suurin osa niistä oli minun tekemiäni. Paria poikkeusta lukuun ottamatta ne eivät varmaankaan vaikuttaneet reititykseen.
Keepright valitti mielestäni turhaan siitä, että highway=service, access=no risteää rautatien kanssa eikä risteystä ole merkitty tasoristeykseksi. Samoin se ei tunnu ymmärtävän, että pysäköintialueen poikki voi kävellä, mutta eivätpä taida kaikki työkalutkaan ymmärtää. Sen virheen ratkaisin kytkemällä pysäköintialueelta lähtevän polun toiseen tiehen. Kytkös jäi alun perin tekemättä, koska en ottanut siitä reittijälkeä.

Tuo näyttää valittavan (pienten) jokien ja teiden “risteyksistä” (intersects but no junction).
Pitäskö joet laittaa “layer -1” vai jättää virhe huomiotta?

Parasta on katkaista tie tai joki kolmeen osaan; joko tie menee sillalla joen yli (bridge=yes+layer=1) tai joki/puro on pakotettu tunneliin (tunnel=yes + layer=-1) ja äsken katkaistuista keskimmäinen osuus tagataan vastaavasti.

Tuntuu kyllä vähän työläältä ratkaisulta, kun edes yrittää ajatella, kuinka monta pelto-ojaa ja siltarumpua Suomessakin on, eikä kenellekään ole epäselvää, virtaako niissä vesi tien ali vai yli. Minun mielestäni Keep right nalkuttaa turhaan.

On tasan tarkkaan varmaa etten esimerkiksi Oulun kaupunginojaa rupea pätkimään kolmeen osaan joka tienalituksessa.

Jätän “virheen” huomiotta.

Onko joskus tarvetta piirtää kiertoliittymä useammassa osassa?

Korjasin tuon:
http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/2026393
http://www.openstreetmap.org/?lat=60.283787&lon=24.970865&zoom=18&layers=B000FTF
liittymän ympyräksi, kun navigaattori (Garminin Nüvi 205) opasti sen hassusti. Siis ei antanut ohjetta kiertoliittymäajoon, vaan opasti kuten tavalliset risteykset → vaikeampi huomata mistä kuuluu ajaa pois.

Näköjään on hyvä ajaa OSM:n kartan kanssa, niin saa uutta näkökulmaa karttojen merkityksiin & piirtämiseen. Oman kartan hain http://www.raumbezug.eu/ag/internet/osmGarmin.htm, wiki sivuilla sinne linkki. Sitä en ole tutkinut onko tämä jossain parempi http://www.polkupyoraily.net/osm/

Raumbezug ei kerro, mitä mkgmap-versiota ja mahdollisia muutoksia se käyttää, mutta se väittää päivittävänsä kartan päivittäin. Seuraan mkgmapin kehitystä ja pyrin tekemään kartan aina tuoreimmalla mkgmap-versiolla. Lisäksi julkaisen kaikki käyttämäni skriptit, niin että niitä on mahdollista muokata. Karttani päivittyy epäsäännöllisesti, koska käännän sen käsin. Polkupyoraily.netin palvelimella ei ole mahdollista ajaa isoja ohjelmia, eikä oma tietokoneeni tai verkkoyhteyteni ole aina käynnissä.

Marko

Kiitoksia hyvistä ohjeista :slight_smile: Hain ne skriptit ja ajoin muunnoksen itse. Malttamattomana pitää saada tuorein versio käyttöön.

Eilisellä mkgmap:n versiolla (1120) navigaattori reititti yhden kohteen paremmin (kehäkolmosen sisältä lähtö ja seiskatieltä ulos), kun taas Raumbezug:n img:llä ei toiminut. Johtuiko sitten tuoreimmasta karttadatasta vai Suomeen sovitetuista skripteistä?? esim. kartan palat sattuu vaihtuun kesken matkan.

Tämä aihe: Garminin käyttö Suomen kartoilla sopisi omaksi aiheekseen – menee ohi keep rightin, vaikka sama päämäärä onkin.

Veikkaan syylliseksi karttapalojen rajanylitystä. Yritin valita karttapalojen rajat järkeviksi, mutta otan toki ehdotuksia vastaan. En ole tainnut vielä käydä Keski- tai Pohjois-Suomen karttapalojen alueella. :slight_smile:

Olisi mukavaa, jos joku voisi ottaa tuon muunnoksen ajaakseen säännöllisesti. Mieluiten vieläpä niin, että pääsen kirjautumaan kyseiselle koneelle ja päivittämään muunnosskriptejä tarvittaessa. mkgmap ja splitter kehittyvät jatkuvasti.

Sinänsä tämä liittyy validointiin, että mkgmap valittaa useista teistä, joissa pisteet ovat liian lähekkäin (parin metrin päässä toisistaan). Nykyään virheilmoituksissa on näppärät URLit. Joku innokas voisi varmaankin jaksaa korjata nuo. Minunkin pitäisi ryhdistäytyä ja poistaa Metsolansuon alle metrin mittaiset kuormalavoista, laudanpätkistä ja oksista rakennetut sillat. Nehän eivät oikeastaan edes ole kiinteitä rakenteita, ja ojat voi kyllä ylittää lähes yhtä hyvin ilman siltojakin.

Päivitin kartan tänään.

On tarpeellista että ne on paloissa, koska siitä kulkee bussireitti. Jos reititin ei tajua että se on yhtenäinen ympyrä, on vika reitittimessä.

Kannattaa aina tarkistaa ennen polkujen toisiinsaliittämistä, ettei se riko olemassaolevia reittirelaatioita (tai muita relaatioita, kuten kääntymiskieltorelaatiot)

Lähetin tuosta viestiä mkgmap-dev-listalle. Ehkä sen voisi lisätä myös wikiin. Mielestäni mkgmapin kuuluisi yhdistää kiertoliittymä.

Muistaakseni JOSM huomauttaa, jos yhdistettävät tiet kuuluvat eri relaatioihin.

Vielä yksi vinkki aloitteleville kartoittajille: muistakaa name:fi silloinkin, kun nimi on yksikielinen.

Juu, mutta ei välttämättä jos samassa relaatiossa ovat samassa roolissa, mutta silloinkin relaatio saattaa hajota, koska eri ajosuunnat on erikseen lisätty relaatioon.

Potlatch ei taida näyttää kaikkea relaatioista tai sen kautta ei näe suoraan niiden logiikkaa. Kaikki tarpeellinen taitaa löytyä http://www.openstreetmap.org/browse/way/… ja http://www.openstreetmap.org/browse/relation/… tiedoista, joskaan ei selviä yhdellä tai kahdella vilkaisulla se datan kokonaisuuden toiminta.

Pahoittelut, että pidennän tätä threadia vielä yhdellä alkuperäiseen otsikkoon liittymättömällä kysymyksellä, mutta:

Suomi on kaksikielinen maa, mutta useilla (pienillä) teillä on vain yksi ja ainoa nimi, suomenkielinen tai ruotsinkielinen, riippuen kunnasta. Onko tällöinkin syytä merkata :fi (tai :sv) -tunnus? Wikin teksti antaa ymmärtää, että pelkkä name= on ‘default’, jonkinlainen perustulkinta, ja kielikoodit sen päälle rakentuvia. En tosin ole seurannut spesifisti kaksikielisyydestä käytyjä keskusteluja, vain wikin tekstiä.

Enpä minäkään ole keskusteluja seurannut, mutta järkeilin niin, ettei metadataa voi koskaan olla liikaa. Kielikoodista voi joskus olla arvaamatonta hyötyä aineiston koneellisessa käsittelyssä, vaikka oikoluvussa. Ja voihan nimelle joskus sittenkin löytyä käännös. Esimerkiksi ruotsinkieliselle koululle (vaikkapa Klemetskog skola tai Dickursby skola) voi jostakin internetin syövereistä löytyä virallinen suomenkielinen nimi, vaikka sitä ei rakennuksen seinässä luekaan. Oma lukunsa ovat huonot käännökset, joita näkee ainakin Sipoossa, esimerkiksi Jokivarsivägen ja keksittynä esimerkkinä Åkervägen-Åkerintie, p.o. Peltotie. Klemetskogin koulu olisi muuten samaa sarjaa, mutta vähän matkan päässä on suomenkielinen Ruotsinkylän koulu (mitähän se lienee ruotsiksi?).

Vastaavia virheitä on kyllä muuallakin, mutta tämä taitaa olla perua siitä, että Vantaan kaupunginosalle “Jokivarsi” ei äkkisältään lyödy ruotsinkielistä nimeä, ts. Jokivarsivägen rinnastuu muihin erisnimellisiin teihin. Hullulta se silti kuulostaa.

Ainakin mkgmap tunnistaa monessa palassa piirretyn kiertoliittymän. Nykyään se myös varoittaa, jos kiertoliittymä haarautuu. Parissa kiertoliittymässä oli päällekkäinen tie, ja erään kiertoliittymän ”sädetiet” oli virheellisesti merkitty junction=roundabout. Korjasin kaikki Suomen kääntymiskieltorelaatiot ja yritän jatkossa pitää ne kunnossa Garmin-karttaani päivittäessäni. Vielä aion korjata virheelliset ”sädetiet”. Niiden pitäisi olla yksisuuntaisia.