You are not logged in.

#1 2009-07-22 13:01:30

Piotr Górski
Member
Registered: 2009-07-15
Posts: 5

layer - co ja robi? ?le?

Witam!

Czy kto? by?by w stanie udzieli? mi informacji z jakiego powodu OSM renderuje drog? http://www.openstreetmap.org/browse/way/37798759 (layer: -1) poni?ej drogi http://www.openstreetmap.org/browse/way/26264800 (layer 1) ?

Ju? kilka wersji przetestowa?em i jako? nie mog? doj?? do ?adu z tym wjazdem na A4...

Pozdrawiam,
Piotrek

Offline

#2 2009-07-22 17:17:52

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: layer - co ja robi? ?le?

Nie przyjrzałem się temu dokładnie (podaj linka z dużym zoomem?), ale layer < 0 oznacza, że coś jest poniżej poziomu gruntu, a >0 - powyżej. Tak więc droga z layer=-1 powinna być zakryta przez drogę z layer=1.

Offline

#3 2009-07-22 18:17:06

Piotr Górski
Member
Registered: 2009-07-15
Posts: 5

Re: layer - co ja robi? ?le?

rhn wrote:

Nie przyjrza?em si? temu dok?adnie (podaj linka z du?ym zoomem?), ale layer < 0 oznacza, ?e co? jest poni?ej poziomu gruntu, a >0 - powy?ej. Tak wi?c droga z layer=-1 powinna by? zakryta przez drog? z layer=1.

No w?a?nie! Ale tak si? nie dzieje niestety...

Wi?kszy zoom:

http://www.openstreetmap.org/?lat=50.00 … rs=B000FTF

Offline

#4 2009-07-22 19:52:42

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: layer - co ja robi? ?le?

Przeoczy?em jedn? wa?n? rzecz - mapa jest uaktualniana co jaki? czas, wi?c mo?esz eksperymentowa?, ale zmiany s? uwzgl?dniane co najwy?ej raz dziennie na mapie tiles@home (na informationfreeway,org). Mo?e by? te? tak, ?e mapa jest renderowana nieprawid?owo, ale poczeka?bym z tydzie? ze stwierdzeniem tego (wtedy ma si? prawie pewno??, ?e zmiany zosta?y uwzgl?dnione na g?ó?nej mapie).

Offline

#5 2009-07-22 20:49:44

Piotr Górski
Member
Registered: 2009-07-15
Posts: 5

Re: layer - co ja robi? ?le?

Nie, nie... Teraz mapa jest renderowana na bie??co - oko?o 2 godzin potrzeba na zobaczenie zmian smile Nie tak jak by?o wcze?niej, ?e co ?rod? mo?na by?o patrze? smile

Offline

#6 2009-07-23 13:06:27

rhn
Member
Registered: 2008-10-30
Posts: 214

Re: layer - co ja robi? ?le?

O, sprawdzę to. Ostatnio miałem mało czasu na mapowanie, dzięki za informację!

Offline

#7 2009-07-27 12:35:22

ericandor
Member
Registered: 2008-10-17
Posts: 1

Re: layer - co ja robi? ?le?

Cloudmade robi "nearly-live" rendering smile

Link do mapy:
http://matt.sandbox.cloudmade.com/

Wiecej info:
http://blog.cloudmade.com/2009/01/23/nearly-live-tiles/

Offline

#8 2009-07-27 23:03:49

balrog-kun
Member
From: Warsaw, Poland
Registered: 2008-08-10
Posts: 1,365
Website

Re: layer - co ja robi? ?le?

ericandor wrote:

Cloudmade robi "nearly-live" rendering smile

Robil w API 0.5, czyli gdzies do kwietnia. (zauwaz ze w tym momencie w ogole nie ma jeszcze tej niebieskiej drogi u nich)

Jesli chodzi o to dlaczego zle sie renderuje to nie mam pojecia.  W Osmarender jest OK.  Moze rzeczywiscie nie zalapal tej zmiany layeru jeszcze i trzeba poczekac, czasami ma taka czkawke...

Last edited by balrog-kun (2009-07-27 23:16:54)

Offline

#9 2009-07-29 18:43:14

Sebastian Podjasek
Member
Registered: 2008-12-30
Posts: 29

Re: layer - co ja robi? ?le?

Piotr Górski wrote:

Witam!

Czy kto? by?by w stanie udzieli? mi informacji z jakiego powodu OSM renderuje drog? http://www.openstreetmap.org/browse/way/37798759 (layer: -1) poni?ej drogi http://www.openstreetmap.org/browse/way/26264800 (layer 1) ?

Ju? kilka wersji przetestowa?em i jako? nie mog? doj?? do ?adu z tym wjazdem na A4...

Pozdrawiam,
Piotrek

Próbowa?e? zamiast -1 i 1 u?y? 1 i 2, wiem ?e to w sumie ma?o logiczne ale przegl?da?em plik ze stylem mapnika do renderowania:

http://svn.openstreetmap.org/applicatio … ik/osm.xml

I tam layer<0 nie istnieje ;-) tzn. nie jest zapisany, wi?c zapewne b?dzie renderowa? si? jak layer:0 - co i tak powinno da? po??dany efekt, ale spróbowa? mo?na.

Last edited by Sebastian Podjasek (2009-07-29 19:00:32)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB