Kadun reunassa olevan pyörätien merkitseminen

Wiki-sivustolla on ansiokkaat ohjeet kevyen liikenteen teiden merkitsemisestä. Ohjeissa on kuitenkin yksi kohta, jonka muuttamista voisi ainakin harkita. Ohjeissa nimittäin neuvotaan merkitsemään “Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä kiinni ajoradassa” pelkästään pääkadun ominaisuudeksi, lisäämällä sille tagit cycleway=lane ja foot=yes. Tällä tavalla merkitty pyörätie ei kuitenkaan tule näkyviin missään mittakaavassa sen enempää Mapnik- kuin Osmarender-tasoillekaan. Esimerkki:
http://openstreetmap.org/?lat=60.22872&lon=25.07129&zoom=17&layers=B0FT
Kurkimäentien pohjoispuolella kulkee cycleway=lane -merkitty pyörätie, vaikka se ei kartalla näykään.

Omilla kartanpiirtosäännöillä tällaisenkin pyörätien saa näkyviin, mutta sen piirtäminen järkevästi kartalle on vaikeaa. Ensin onnistuin piirtämään pyörätien katkoviivalla päätien keskilinjalle, mikä ei kuitenkaan näytä hyvältä eikä vastaa todellisuutta. Sitten kokeilin piirtää pyörätien siirtymän avulla päätien sivulle, mutta tulos on oikea vain sattumalta, koska tageissa ei ole tietoa siitä, kummalla puolen päätietä pyörätie/jalkakäytävä on. Ja vaikka olisikin, niin päätien suunnan muuttuminen jonkun muokkauksen yhteydessä heittäisi pyörätien toiselle puolelle katua.

Ehdotukseni on, myös aivan kadun reunassa olevat pyörätiet piirrettäisiin omina teinään, ja merkittäisiin highway=cycleway + foot=yes, jos ne on erotettu reunakivellä autotiestä. Cycleway=lane voisi käyttää siellä, missä pyörätie on vain maalaamalla erotettu kaista autotien reunassa.

Kannatan tätä muutosta toimintatapaan. Vaikka kartalla näkyminen on periaatteessa renderöintiongelma, en itse ole keksinyt syytä miksei tuota voisi noin merkata. On selkeämpi ja helpompi tapa merkitä kummalla puolella väylä kulkee ja muutenkin selventää esimerkiksi tilanteita, joissa pyörätie on lyhyellä matkalla välillä kiinni ajoradassa ja välillä erillään.

Kuitenkin toiminnan kannalta samanlaisia kevyen liikenteen väyliä ovat, oli sitten 15 cm reunakivi tai 3 metriä nurmikkoa siinä välissä.

Hei,

Olen itse tehnytkin mm. juuri Kurkimäkeä ja Kivikkoa, juuri kevyen liikenteen väyliä ja kävelypolkuja, ja tämä kysymys on tullut usein mieleen!

Toinen kohta olisi aivan läheinen Kivikonkaari, jonka molemmin puolin kulkee pyörätie, jossa on vielä hankalia “epäjatkuvuuksia” mm. Llinnoituksentien ja etelämmässä Kehä I:n liittymän kohdalla. Pyöräteiden erottaminen kivikonkaaresta olisi sitenkin perusteltua, että tien ja pyörätien välissä on todella metrin verran nurmikkoa ja istutettuja puita, vaikka kartalla näyttää (ehkä) hassulta todella piirtää tien molemmin puolin pyörätiet.

Käsittääkseni reitinhakualgoritmeille ei tuota ongelmia vaikka tiessä olisi vain tagi cycle=yes, mutta kieltämättä ihmiselle on helpompi prosessoida reittiä kun pyörätiet on eksplisiittisesti merkitty.

Tällä tavalla tulee kyllä todella paljon uusia teitä…

Juu, minäkin kannatan tätä esitettyä merkintätapaa. Esimerkiksi Keravalla ja Tuusulassa tuo pyörätie luikertelee vähän väliä ihan tien viereen ja taas muutaman metrin päähän eli tuolla saa pyörätien jopa näyttämään fiksulta ja selkeältä. Uusien teiden määrä toki lisääntyy, mutta ainakin minun mielestäni tuo on selkein tapa merkitä nuo pyörätiet.

Tolstoi, sä olet tainnut “vähän” kartoittaa Savion suunnalta, loistavaa työtä! Kattelin vaan yksi päivä että mitäs kautta ajelisin kaverin luokse Saviolle niin huomasin että sinne oli tullut monta kilometriä lisää tietä.

Piirtäessä kevyen liikenteen väyliä omina teinään kannattaa muistaa, että OSM:n dataa käytetään karttojen piirtämisen lisäksi myös navigaattorien (navigaatio-ohjelmien) reittisuunnittelussa. Navigaattorit eivät osaa päätellä, että metrin tai parin päässä toisistaan kulkevat auto- ja pyörätie ovat itse asiassa samaa tietä. Tieltä toiselle ei pääse, jos niillä ei ole yhteistä nodea. Jos autotiestä lähtee sivukatu, ei pyöräilijä pysty navigaattorin mukaan kääntymään sille, jos pyörätiestä ei ole piirretty lyhyttä tietä sivukadun alkuun. Ainakin suojateiden kohdalle kannattaisi piirtää tie autotien eri puolilla olevien pyöräteiden välille.

Kannatan myös ehdotusta. Ainakin Oulussa joissain kohden pyörätie vaihtaa puolta. Usein se on myös molemmin puolin, paitsi että saattaa päättyä toiselta puolelta.
Mielestäni olisi hyvä tehdä samoin kuin moottoriteiden kanssa, niissähän molempien suuntien pisteet on tarkoitus olla “vierekkäin”.