Hoe map je een rotonde

vaak moet eigenlijk soms zijn, ik was iets te enthousiast met het opsommen van de verschillen.

Voor de fietsroutes geldt het zelfde als voor de busroutes. Het feit is alleen dat de rotondes voor de fietsroutes voor 90% (is wel vaak :)) zijn geknipt en voor de busroutes is dat andersom.

Ik had dit nooit gedurfd als niet vaak zou voorkomen. Geldt andersom ook voor de fietsroutes.

                 eenvoudige
                 rotonde                    rotonde
                 motorisch                 fiets
                 verkeer                    verkeer

CeesW 1-stuk geknipt
Frankl2009 ? geknipt

Daar ben ik het niet mee eens. Bij de navigatieaanwijzingen bij het oprijden van zo’n fietsrotonde krijg je dan aanwijzingen als: rij rotonde op, neem zoveelste afslag rechts.
Als de rotonde in beide richtingen in gefietst mag worden, moet je naast de tag junction=roundabout nog oneway=no toevoegen (de meeste routers beschouwen het standaard als oneway=yes).
Hier een voorbeeld waar je de rotonde met de klok mee mag fietsen. Mapsource telt de wegen waar je niet mag fietsen overigens niet mee, dus zegt ie bij de eerste afslag links.

Als het zo eenvoudig werkt ben ik al gauw om. :laughing:
Alleen jammer dat de eenrichtingspijltjes blijven staan.

                 eenvoudige
                 rotonde                    rotonde
                 motorisch                 fiets
                 verkeer                    verkeer

CeesW 1-stuk 1-stuk
Frankl2009 ? geknipt
ligfietser ? 1-stuk

Op welke kaart zie je die pijltjes? Niet op de Mapnik kaart, noch op de Openfietsmap.

http://www.openstreetmap.org/browse/way/103524626

Overigens kan je die rotonde best opknippen tbv routes, als je op ieder segment junction=roundabout gebruikt ziet de router het nog steeds als een rotonde.

In JOSM blijven de pijltjes staan

Dan zou je de style sheet moeten aanpassen, maar ik weet niet hoe dat werkt bij JOSM

Als je alle rotondes als een cirkel invoert, ga je dit ook doen voor de rotondes waar fietsers geen voorrang hebben?
De wegbeheerder beschouwd in dit geval de fietspad niet als onderdeel van de rotonde, maar een kruisend pad.

Voorbeeld :
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.447501&lon=6.063399&zoom=18&layers=M

Binnen de gemeente hebben we rotondes waar fietsers wel voorrang hebben en rotondes waar fietsers geen voorrang hebben.
Dat leidt dan ook regelmatig tot verwarring.

De stylesheet is JOSM internal Style.
Misschien wil een andere gebruiker van JOSM controleren of de eenrichtingspijltjes ook blijven staan bij: “juction=roudabout” gecombineert met “oneway=no”.

Ik zou er zeker geen cirkel van maken. Als het geen deel uitmaakt van de rotonde staat er ook geen “juction=roudabout” bij.
Bij de betreffende rotonde staat bij de fietspaden geen “oneway=yes”. Alleen het fietspad langs de Venloseweg, richting centrum is tweerichtingsverkeer. (ligfietser kan dat waarschijnlijk beamen, zie Streetview ;))
http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=Meldersloseweg%2c+Horst&aq=1&oq=melderslo&sll=52.469397%2c5.509644&sspn=4.277003%2c9.876709&vpsrc=6&ie=UTF8&hq=&hnear=Meldersloseweg%2c+Horst%2c+Horst+aan+de+Maas%2c+Limburg&ll=51.447669%2c6.063123&spn=0.001035%2c0.002411&t=m&z=19&layer=c&cbll=51.447721%2c6.063195&panoid=fao5HXRTA9W20-sCOrLJHA&cbp=12%2c94.51%2c%2c0%2c11.71

Ik heb geen driewieler :wink: en het is al een tijdje geleden dat ik in Horst was. Heb daar in die buurt (America) ooit het landgebruik in kaart gebracht maar dat was nog lang voor het OSM tijdperk.

De oneway zal ik toevoegen.
Het is op de rotonde wel eenrichtingsverkeer voor fietsers. Al zie je dat eigenlijk alleen aan de haaientanden goed terug.

Deze rotonde heb ik zelf op de kaart gezet toen ik pas met osm begonnen was.
De fietspaden in de omgeving die ik kende heb ik toen op de kaart gezet, maar de oneway tag heb ik toen nog niet op de fietspaden gezet.

Ik woon vlak erbij en daarom had ik deze als voorbeeld genomen.

Overigens gaat de tweerichtingsfietspad van het centrum weg (richting Venlo). De Venloseweg is in het verleden door de rotonde onderbroken.
Op deze rotonde en de volgende richting centrum moet je als fietser altijd voorrang geven, hetzelfde is het geval bij de rotonde iets zuidelijker richting Melderslo.

Ik wil alles proberen. Dus “mijn” fiets-rotonde herstellen met opgedeelde stukjes voor de routes, en voorzien van junction=roundabout. Maar eerst even een vraagje: en als het opgedeeld is in stukjes (vanwege verschillende routes) wat heeft de voorkeur, een relatie?

Gewoon ieder partje van de rotonde de tag geven junction=roundabout en highway=… is voldoende.

OK.
Oneway=yes is niet nodig?
En als het fietspad onderbroken is (haaientanden), dan niet taggen als junction=roundabout?

Bij de meeste routers houdt junction=roundabout ook automatisch oneway=yes in, dus alleen als het een 2-richtingenfietspadrotonde betreft: oneway=no

Haaientanden en voorrangsregels verschillen per lokatie , ik zou eerder naar de vorm kijken. Een rotonde is een rotonde zou ik zeggen dus als die fietspaden om de rotonde heen uit rechte stukken met haakse bochten bestaat zou ik die niet als rotonde taggen (zoiets bijvoorbeeld: http://g.co/maps/94cms ), maar een mooi rondje wel, want dan snapt de navigatie het beter (of dan kan ik beter volgen wat de navigatie bedoelt) en dat staat los van wat de voorrangsregels zeggen want daar houdt de gps sowieso geen rekening mee.

Hallo,

Sorry voor mijn late reactie.
Ik heb o.a. de kluifrotonde onder de N3 in Papendrecht getekend: http://osm.org/go/0EtnlaDwv

Op zich ben ik er voor om een rotonde zo eenvoudig mogelijk in te tekenen. Bij ‘echte’ traditionele rotondes -waar je rondjes kan rijden en van rijbaan kunt wisselen volstaat i.m.o. 1 way. Bij turbo-rotondes met gescheiden rijbanen, waarbij je rond kunt rijden om een eventueel gemiste afslag alsnog te kunnen nemen en op punten van rijbaan kunt wisselen, lijkt me het intekenen met 1 way ook niet zo’n probleem, hoewel ik dat al wel een twijfelgeval vind worden.

Maar hoe moet het dan met de moderne pseudo-rotondes waar je vooraf moet voorsorteren, vervolgens een -gescheiden- rijbaan wordt opgedwongen om op een bepaald punt weer door de ‘rotonde’ te worden uitgespuwd, terwijl het rondrijden van de rotonde voor bijv. een herstelrondje niet (legaal) mogelijk is?
Genoemde kluifrotonde bij de N3 is er zo één. Dit is niet alleen op kaart, maar ook in werkelijkheid een warboel van onoverzichtelijke rijbanen, waar dan ook regelmatig ongelukken gebeuren.

Zo’n situatie, in principe elke rotonde, zou je als een soort stroomdiagram moeten benaderen: welke lijn (way) moet je volgen op de rotonde om bij een bepaalde afslag uit te komen? Bij een wirwar van gescheiden rijbanen en kruisingen levert dat dito lijnen en kruispunten op.
Dit type rotondes vereenvoudigen geeft m.i. alleen problemen: kaartlezers zien een simpele rotonde op papier, maar worden geconfronteerd met een ingewikkelde kruising; navigatiesystemen kennen de juiste rijbanen niet, waardoor verkeersdeelnemers onnavolgbare aanwijzingen krijgen.
Dat sommige kaarten er vervolgens wat rommelig uitzien is iets wat de bewuste ‘kaartenmakers’ op zouden moeten lossen (renderregels aanpassen).

Dit is mijn bescheiden mening :wink:

Ha Robert,

De kluifrotonde is een ramp om te rijden of als fietser over te steken. Zie…
http://www.papendrechtsnieuws.nl/2011/12/betonwagen-gekanteld-op-turbo-kluifrotonde/
en
http://www.papendrecht.net/nieuws/2012-03-20-7799-aanrijding-op-de-burgemeester-keijzerweg.html.

Kom er vaak. Hij is wel knap “gemapt”, en dat is niet in 10 min gedaan denk ik. Kon het niet nalaten met de laatste Bingfoto’s de fietspaden iets te verschuiven naar de werkelijkheid.
'k Heb gelijk op de burgemeester keijzerweg bij het busstation de oneway op het fietspad weer omgedraaid. Stond tot m’n verbazing is de laatste versie van de OFM verkeerd om.
http://www.openstreetmap.org/?lat=51.83795&lon=4.686696&zoom=18&layers=M

Groet,
Eggie

Dit is een topic van vier jaar geleden dat ik nu naar boven haal. Interessante discussie wel.

Eggie, je haalde de kluifrotonde aan de Burgemeester Keijzerweg onder de N3 in Barendrecht aan.
Zoals die nu is gemapt (door ‘Stereo’) staat het mooi op de kaart met een multipolygoon als middenstuk.
Echter, een inner is getagd als voetgangersstraat en dat lijkt mij niet te stroken met de werkelijkheid.

Andries,

Dat is Guillaume Rischard geweest. Dan is hij wel ver weg bezig. Dit is dus “mappen voor de renderer”. Bovendien pakt het verkeerd uit. Want in de OFM loopt er nu een voetpad in de “kluif”.
'k Heb er area yes aan toegevoegd om het nog even “erger” te maken. Weet jij een andere oplossing voor zo’n vlak?
foot=no? :slight_smile:

http://www.openstreetmap.org/#map=19/51.83087/4.70721

Je zou hem een berichtje kunnen sturen in het Lëtzebuergesch … In het Fries of Nederlands gaat niet lukken.

ps weghalen vind ik ook zo wat.

Eggie,

Als bron wordt Bing gegeven. Zonder survey als (gedeeltelijke) bron lijkt mij er in zo’n geval niets op tegen dat iemand die er wél bekend is het weghaalt (met duidelijke verklaring). Ik heb het ook alleen maar op beeldmateriaal bekeken, daarom heb ik jou aan je lokale mappersjasje getrokken.

Een goede tag voor zo’n vlak is er volgens mij niet en het lijkt me niet de bedoeling om alle soorten vlakken te taggen, al weet ik dat sommigen dit wel heel graag willen.

uiteindelijk moet het iets worden met area:highway misschien?

area=yes
area:highway=traffic_island
barrier=kerb 

zie bijvoorbeeld
http://www.openstreetmap.org/way/313949210#map=19/51.10297/17.03044&layers=D
en kijk dan eens via de Poolse renderer: http://osmapa.pl/w/area/