Maanmittauslaitoksen maastotiedot julkisiksi toukokuussa 2012

Pekan twitterissä on asiasta lisää, esim. http://twitter.com/#!/posiki/status/131643509903069184/photo/1

Osm palvelee sellaisiakin käyttäjiä, jotka eivät tiedä muista (MML:n ilmaisen aineiston päälle rakennetuista) palveluista mitään. Lisäksi OSM sisältää monipuoliset aineiston hyödyntämismahdollisuudet

Mikäli MML:n lisenssi sallii, minusta aineistoa kannattaa OSM:iin siirtää siltä osin mikä sinne sopii. Ymmärtäisivät luovuttaa sopivalla lisenssillä.

Lisenssi on sama MML:n ilmaiskäyttölisenssi joka on voimassa aikaisemmin julkaistuillekin aineistoille, eli lähde on mainittava, mutta muuten saa tehdä mitä lystää. Ei minun mielestäni ole syytä moittia MML:ää lisenssin takia. Onhan se kuitenkin vapaampi kuin OSM:in omat, sekä uusi että vanha lisenssi, eikä tuosta vapaammalta puolelta löydy enää kuin CC-0 tai Public Domain.

CC-0 tai Public Domain olisivat olleet oikein hyviä lisenssivaihtoehtoja :slight_smile:

…myös OSM:lle :slight_smile: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/User:JRA

Kirjoitin vielä nopean kokoaman tuosta MMLn avauksesta: http://paikkatieto.com/2011/11/02/maanmittauslaitoksen-ehdotus-maastotietojen-avaamisesta/

Kun nyt tuota aineisto listaa luin taas uusilla silmillä ja katsoin sitä ilmaisten aineistojen käyttöehtoja: jotenkin tuntuu siltä, että pieni poika olisi päässyt yhdistettyyn karkki-lelukauppaan kehoituksella: ota tästä, vapaasti. Ei jaksa uskoa todeksi!

Ehdotan, että nyt istutaan alas ja ruvetaan pohtimaan miten tätä voidaan OSM:ssa hyödyntää. Tässä muutamia ajatuksia:

  • Ilmakuvia voidaan hyvin käyttää täydentämään kartoituksia
  • Korkeuskäyristä saadaan tehtyä loistavat ulkoilukartat OSM:n kautta
  • Rakennusten ja teiden geometriat saadaan ladattua kokonaan. Ei ladata koko aineistoa vaan sieltä mistä OSM:ssä on puutteita
  • OSM:n nimistöä täydennetään kunnolla. Esimerkiksi ruotsin- ja saamenkieliset nimet tekevät Suomen OSM:sta superhienon

Sitten tulee mieleen, että mitenkäs tehdään nuo aineistojen päivitykset. Varmaan MML pystyy nyt tuottamaan muutostiedot. Tätä pitää kanssa miettiä.

Ai niin, Google Mapsin muuttuminen maksulliseksi tuo varmasti lisää OSM käyttäjiä.

Äkkiseltään tulee mieleen, että lisätään tuotuihin kohteisiin source:mml_id ja source:mml_version (tms.). Mutta entäs sitten, jos/kun joku muuttaa aineistoa OSMissa edellisen tuonnin jälkeen? Päivityksen yhdeydessä pitäisi katsoa ensimmäinen OSM-versio, jossa kyseiset id,version ovat tulleet mukaan, ja sitten ratkaista konfliktit jollain tavalla. Tagien lisäykset sekä pisteiden siirrot on mahdollista ratkaista automaattisesti niin kauan kuin kyseiset muutokset tapahtuvat vain toisessa aineistossa. Jos molemmat aineistot ovat muuttuneet, tarvitaan jotain JOSMin konfliktienratkaisimen tapaista.

Jostain pitäisi varmaan hankkia lisää palvelinkapasiteettia, jos suosio lisääntyy. Kuka mahtaisi sponsoroida sitä OSM:ille? Microsoft Bing? Onkohan meillä Wikipedia-tyylinen suhtautuminen mainoksiin?

Saattaa tulla automaattipäivitykselle vaikeuksia heti siinä vaiheessa, kun ensimmäinen yli 2000 taitepistettä sisältävä viivanpätkä katkaistaan, jotta se saadaan ylipäätään tallennetuksi OSM:iin. Mutta nuo ovat harvinaisia, lähinnä järvenrantoja.
Perinteinen ratkaisu relaatiotietokannassa olisi tallentaa eri lähteistä peräisin olevat omimaisuustiedot omiin tauluihinsa ja yhdistää ne toisiinsa relaatioilla. OSM:ssa tämä ei helposti onnistu, mutta ainakin teoriassa relaatioit voisi kai levittää jonnekin nettiavaruuteen. OSM:iin tuotu kohde säilyttäisi source_id:n ja siihen lisättäisiin source_url mistä sen alkuperäiset ominaisuudet olisi löydettävissä. OSM-käyttäjien omat tagit pidettäisiin OSM:in sisällä. Tällä tavalla ensinkin päivitetyt lähtöaineiston ominaisuustiedot olisivat automaattisesti OSM:in käytettävissä. OSM:iin ei olisi pakko kopioida kaikkia lähtöaineiston tietoja, vaan vain käyttäjien itse havaitsemat uudet tiedot ja lähtöaineiston tietojen korjaukset. Tällä tavalla voisi yrittää hallita myös tilanteita, joissa asioista on erilaisia mielipiteitä. OSM:ssa päättely olisi tietysti suoraviivaista: Jos OSM on eri mieltä kuin ulkoinen lähde, eli molemmilla puolilla on käytössä sama avain, mutta niillä on eri arvo, niin OSM on oikeassa.

Ehkä jos nyt alettaisiin rakentaa OSM:ia uudestaan tyhjästä, ja tiedettäisiin, että yksi sen tavoitteista on jo toteutunut, eli hyvälaatuista julkista paikkatietoa on saatavilla, niin siihen mietittäisiin sisäänrakennettuja keinoja ulkoa tuotavien tietojen hallintaan.

Eipä tainnut olla tarvetta pohtia asiaa sen isommin. Valitettavasti tuon toisen thredin http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=12737 pessimismi taitaa olla realismia.

http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2011/12/08/karttadatan_maksuttomuus_tyssasi_valtiovarainministerioon

“Maanmittauslaitoksen suunnitelmat karttadatan avaamisesta ilmaiseen käyttöön ovat tyssäämässä valtiovarainministeriön budjettiosaston vastustukseen.”

Vaikka toivo ja usko ovat jo menneet, niin jaksoin kirjoitella yhden raapustuksen lisää: http://paikkatieto.com/2011/12/09/kun-usko-demokratiaan-kuolee/.

Perustin sitten myös Facebook-sivuston, jossa voi purkaa tuntoja. Ehkä saamme koottua myös kansanliikettä: http://www.facebook.com/VapauttakaaMaastotiedot

Niin, pessimisti ei pety. Mutta lievää turhautumista on ehkä havaittavissa tuossa kirjoituksessani :wink:

Ehdotin eilen Effin aktivistien listalla, että Effi ottaisi asiaan kantaa, ja avoin kirje syntyikin porukalla nopeasti illan aikana ja lähti tänään ministeri Jutta Urpilaiselle. Löytyy osoitteesta http://www.effi.org/kirjeet/effi-maanmittauslaitoksen-kartat111212.html

Painetta lisää - EU komission ehdotus avoimen datan strategiaan liittyen:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1524&format=HTML&aged=0&language=FI&guiLanguage=en

Jos kyse olisi pelkästä rahasta, eikä periaatteesta, niin MML:n ensimmäisen vuoden tappiot voisi hyvinkin saada katetuksi tutkimusrahoista. MML:n avaus on riittävän suuri, data on hyvälaatuista ja sitä on helppo hyödyntää nopeasti kuluttajasovelluksia myöten, joten siitä varmaan saisi EU:ta kiinnostavia kokemuksia.
“Kolmas osio on edellä mainittujen toimenpiteiden tukeminen 100 miljoonalla eurolla, jotka myönnetään vuosina 2011–2013 datankäsittelyteknologian parantamista koskevaan tutkimukseen.”

NeelieKroesEU Neelie Kroes
best way to get value from data is to give it away. #opendata

NeelieKroesEU Neelie Kroes
to public authorities: give your #opendata away now – generate revenue, jobs, save money, better information & decisions

Ja vielä yksi lainaus Neelie Kroesin puheesta:
“The revised Directive will need approval from the Parliament and the Council – […] but my real message is that Public Authorities do not need to wait for this package to become law, start this afternoon. You can give your data away now and generate revenue and jobs.”

Pikkulinnut näyttävät visertävän, että MML:n paikkatietojen vapauttaminen toteutuu.

http://www.hs.fi/kotimaa/Maanmittauslaitos+saa+sittenkin+antaa+karttansa+ilmaiseksi/a1305551858129

Oho! Ja lupaillaan jo ensi kesäksi.

Joskus on kiva olla väärässä. Väitin kivenkovaan vielä viime kesänä, että Maanmittauslaitos ei ikinä avaa tietojansa. Muistaakseni tämä väitös on vain ihmisten mielessä, videoita ei kaiketi löydy :wink:

Noh, nyt sitten tuleekin aika paljon hommia. Eiku käärimään hihoja. Vietetään nyt kuitenkin ensi joulut ja ammutaan raketit.

Olisikohan mitenkään mahdollista julkistaa koko Suomen kattava OSM, johon olisi luettu aineistot MML:n avoimesta datasta, samaan aikaan kun asetus astuu voimaan? Olisi aika hienoa, jos aineisto olisi heti OSM:n kautta käytettävissä. Tarkoittaisi tietty pääsyä aineistoon ennen sen julkistamista, yms. Ja paljon työtä tietty. Mutta toisi varmasti nostetta OSM:lle. Toki saattaa olla muitakin, jotka haluaisivat esim. toteuttaa jonkin hienon karttapalvelun mahdollisimman pian tai jopa heti 1.5., eikä OSM:ia voi varmaan laittaa muiden edelle.

OSM:n ajaminen on mahdollista suunniteltujen käyttöoikeuksien puitteissa. Teknisesti tuo vaatii aika paljon hommia. Olen juuri kirjoittamassa mailia Foundation hallitukselle, että meillä on täällä tämmöinen positiivinen ongelma :wink:

Palaan asiaan kun jotain vastauksia tulee.

MML:n datan avaamiseen liittyvä sivusto ja blogi (linkki löytyy sivulta): http://www.maanmittauslaitos.fi/avoindata

Kertoisivat nyt sen lisenssin, jolla avaamisen suorittavat. Vai ovatko jo jossain kertoneet?

Tullee noudattamaan nykyisiä ilmaisten aineistojen käyttöoikeuksia (http://www.maanmittauslaitos.fi/node/6417).

No, entäs ehdot ja niiden sopivuus OSM-käyttöön?:

Vai saattaisiko OSM:n uusi lisenssi auttaa tässä asiassa?
Lisenssistä on keskusteltu tässä ketjussa: http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=9831