OSM-aineistot myös Spatialite-kantana

Muunsin osm2pgsql-ohjelmalla tuodut tiedot PostGIS:stä Spatialite-tietokannaksi. Tiedoston saa ladatuksi täältä
http://hip.latuviitta.org/tiedostot/OSM_Suomi_2011_08_25.zip Tiedoston koko on 300 megatavua.
Spatialitehän on tietokanta, joka voi sisältää tauluja ja indeksejä ihan kuten isotkin tietokantaohjelmat, ja se tukee samaa SQL-kieltä. Spatialitekanta on kuitenkin vain yksi ainoa tiedosto, eikä sen käyttämiseksi tarvitse asentaa erillistä tietokantaohjelmaa eikä huolehtia käyttäjätilien luomisesta ym. tietokantatuskasta, josta ei henkilökohtaise ssa käytössä ole oikeastaan mitään hyötyäkään. Spatialitekantaa voi käyttää mainiosti esimerkiksi QGIS-ohjelman kehitysversiolla 1.8.0, jonka käytöstä on lyhyt esimerkkivideo http://latuviitta.org/documents/QGIS_1.8_Spatialite.swf.

Huomasin vasta kun olin ladannut tiedoston palvelimelle, että QGIS ei pidä osm_polygon -tasosta, koska sillä on yksiosaisia ja moniosaisia alueita (oikeita multipolygoneja) sekaisin. Aluetaso ei siis toimi QGIS:ssä suoraan. Tutkin tilannetta joskus myöhemmin ja koitan keksiä jonkin ratkaisun. Siihen asti täytyy tyytyä leikkimään ainakin tuolla ohjelmalla pelkillä pisteillä ja viivoilla. QGIS 1.8.0:ssa näyttää olevan myös mukavan näköinen GPS-kytkentä, jota en ole toistaiseksi kokeillut. Se voisi olla aika hyvä työkalu laadunvalvontaan, koska QGIS pitää vaivatta auki vaikka koko maan aineiston, siihen voi ladata kyselyillä haluamansa kohteet, kuten vaikkapa bussipysäkit, ja ominaisuustiedoissa on mukana osm_id, jonka perusteella voi ryhtyä tekemään korjauksia oikeilla OSM-työkaluilla.

Samat tiedothan on saatavilla yhtä hyvin tai jopa paremmin myös WFS-palvelusta, mutta Spatialitekanta on kyllä nopea tapa jakaa paikkatietoja käyttäjälle helpossa muodossa. Valitettavasti Maanmittauslaitoksen vektoreita minä en käsittääkseni saa laittaa Spatialitekantana jakeluun. Aion kuitenkin kirjoittaa Latuviitan sivuille ohjeen siitä, miten sen voi tehdä itse.