Esimerkki OSM-datan käytöstä GIS-ohjelmassa

Laitoin wiki-sivuston discussion-läpän alle alimmaiseksi kuvaruutukaappauksen osoittamaan sitä, että OSM-dataa voi ihan hyvin käyttää perinteiseen GIS-tapaankin (http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Talk:WikiProject_Finland). Data on peräisin tämän päiväisestä Skandinavian OSM-dumpista, jonka latasin PostGIS-kantaan ja muunsin YKJ-koordinaatistoon. Kuvassa on hätäisesti kokeiltu muutamaa eri asiaa:

  • tiet on erotettu kyselyllä tyypin mukaan omiksi tasoikseen, joiden tyyliä voi säätää vapaasti
  • sama juttu on tehty muutamalle “amenity”:lle (värillisen neliön sijasta symbolina voisi käyttää myös kuvatiedostoa)
  • teille on laitettu nimet “name”-kentästä
  • highway- ja amenity-tasojen näyttämisen voi valita päälle/pois -rastilla
  • aluekohteet on luettu yhdeksi tasoksi ja väritetty luokittelun perusteella; värit voi valita vapaasti, mutta esimerkiksi metsiä ei voi laittaa erikseen pois näytöstä, vaan kaikki alueet katoavat samalla kertaa
  • kohteista saadaan tietoa viemällä hiiri sen päälle

Kartta on ruma, mutta varmaan siitä voisi saada kauniimmankin. Minusta pikakokeessa oli hauskinta saada sellaisetkin kohteet helposti kartalle, joita ei näytetä Mapnik- tai Osmarender-tasoilla. Esimerkiksi kuvan alueelta “cafe”,“fast_food”, “fire_station”, “nightclub” ja “police”.

Oletkos tuota osm2pgsql:n windows versiota käyttänyt? Koitin sitä taannoin mutten saanut toimimaan. Ilmeisesti se tekee oletuksia käyttäjätunnuksista, salasanoista ja kannan nimistä, enkä ainakaan nopeasti löytänyt tietoa näistä mistään.

Artem Pavlenko teki osm2pgsql:stä korvausta vastaan uuden version, joka kyllä tulee julkiseen jakeluun mutta se varmaan vielä ole. Minä voin ja saan kyllä postittaa sen. Uusi versio vie PostGIS-kantaan muutaman uuden tagin, ainakin historic, is_in, address, postal_code, URL ja telephone, jos nyt muistan oikein mitä tuli tilatuksi. Ajatuksena oli, että jos joku viitsisi tehdä sovelluksen, joka kyselee OSM-datasta vaikkapa lähettyvillä olevia palvelupisteitä, niin vastaukseen voisi saisi mukaan käyttökelpoisia yhteystietoja.
Tälle versiolle voi antaa parametrinä tietokannan nimen, mutta se on edelleen niin tyhmä, että käyttäjänä on Windows-käyttäjä (PostGIS-kantaan täytyy siis luoda tili samalla nimellä), eikä salasanaa voi välittää (eli PostGIS täytyy laittaa asentoon “trust”, niin ettei se vaadi salasanaa). Oli puhetta, että myöhempiin versioihin tulisi kunnollinen mahdollisuus antaa hostname, portti, käyttäjätunnus ja salasana PostGIS yhteyden muodostamista varten komentoriviltä.

PostGIS näyttää myös tekevän oletuksena muunnoksen YKJ:hin väärin, joten spatial_ref_sys -taulu on ensin päivitettävä. Voin antaa siitäkin ohjeet, jos ei ole ennestään tuttua. Lähetä postia jukka.rahkonen at latuviitta.fi.