Salattu pääkaupunkiseudun OSM-pyöräilykartta

Huomasin tänään ihan sattumalta, että pääkaupunkiseudun OSM-pyöräilykartta löytyy osoitteesta:
http://www.gravitystorm.co.uk/osm/?zoom=11&lat=8447315.2239&lon=2769140.31219&layers=B00
En usko, että tuon kartan olemassaoloa tunnetaan kovin yleisesti muutenkaan.

Tuohan on sama fillarikartta kuin www.openstreetmap.org -osoitteen Cycle Map. Itse en ainakaan huomannut mitään eroa noiden kahden välillä.

No niinpä onkin sama kartta. Olen kokeillut katsoa tuota Cycle Map -tasoa eri puolilta Suomea, mutta kun koskaan ei ole karttaa näkynyt, niin luulin, ettei siinä ole dataa Suomesta ollenkaan. Onkohan siinä oikeasti joku aluerajaus, vai renderöikö palvelu karttoja vasta pyynnöstä sellaisille alueille, joilla on vierailtu? Tietokannassa muuten oli tänä aamuna Suomesta 3017 kilometriä pyöräteitä.

Tuo Cycle Map ei ole Suomesta kovin kauaa näyttänyt mitään, nyt ihan lähiaikoina on vasta ruvennut näkymään. Veikkaisin, että aiemmin tuo on ollut rajattu johonkin pieneen alueeseen mutta nykyään renderoi varmaankin koko planeetan? Korkeuskäyrästö tosin loppuu about Vantaan korkeudelle, Kerava ja Hyrylä ainakin ovat ilman.

Lisää pyörätietä tulisi Suomen kartalle minun toimestani helpostikin pari sataa kilometriä, kunhan vaan sattuisi hyvä fillarointisää ja vapaata aikaa samaan aikaan. Viimeiset pari kk on aina hyvällä säällä ollut muita kiireitä ja silloin kun olisi ollut aikaa, on satanut kaatamalla tms. Tuusula - Kerava -alueella kun tuntuu kartoittamattomia pyöräteitä riittävän. Keravallakin kuulemma on liki 100km pelkkää pyörätietä ja niistä ei takuulla ole kuin 20-30% kartalla.

Pitävätköhän muuten nuo kilometriluvut, ym. arviot pyöräteistä mukana bicycle=yes tai cycleway=lane tagattuja teitä? Ainakaan tuossa pyöräilykartassa (joka on muuten melko kätevä ja ennen kaikkea selkeä) tai muissakaan kartassa näitä pyöräteitä ei mitenkään näy, mikä on hieman harmi.

postgis=# select sum(length2d(way)) from osm_line where highway<>‘cycleway’ and bicycle=‘yes’;
sum

362881.983736432
(1 row)

Eli 362 kilometriä on lisäksi tuollaisia bicycle=yes tageja. Teitä, jotka on merkitty cycleway=lane minä en voi PostGIS-kannastani etsiä, koska minä käytän ainoaa olemassa olevaa Windows-versiota osm2pgsql-ohjelmasta, eikä se noita tageja siirrä. Uudemmissa Linux-versioissa käyttäjä voi valita itse, mitkä tagit siirretään ja tuokin laskenta onnistuisi.
Paremman pyöräilykartan tekeminen OSM-datasta vaatisi vähän keskittymistä. On helppoa valita kaikki tiet, joilla on tagi highway=cycleway, mutta kaikkien pyöräiltävien teiden valitsemiseksi pitäisi kai lisäksi valita kaikki sellaiset, joissa
bicycle=yes tai
bicycle=dedicated tai
cycleway=lane tai
cycleway=track
cycleway=opposite_lane tai
cycleway=opposite_track tai
cycleway=opposite

Olisi vielä mukava, jos kaikki voitaisiin esittää kartalle kauniisti ja selkeästi. Ja lisäksi kaikkiin luokkiin vielä tuubirenkaallisten iloksi tieto siitä, onko surface=unpaved. Ei ihan helppo tehtävä varmaankaan, mutta ytv:n kevyen liikenteen reittihaku http://kevytliikenne.ytv.fi/fi/ on ihan hyvin toimiva esimerkki.

Cycle map-taso perus-OSM:ssä on kai uudempi asia kuin tuo GravityStorm:in pyöräilykartta. Luulisin että myös tuo cycle map -taso tulee Gravity Stormin työn perusteella perus-OSM.n näkyviin, näyttäisi siltä ainakin päätellen että tuossa on vain pieni siivu eteläisintä Suomea

Ainakin viime keväänä (2008) pyörätiekartan rakentamisen alueet oli määritelty manuaalisesti, huhti-toukokuussa pyysin sinne Etelä-Suomen pyöräteitä alueilta joissa niitä enemmälti näytti olevan, ja GravityStormin (tai siis nykyään taitaakin olla opencyclemap.org) ylläpitäjä Andy Allan ne sitten sinne lisäili. Sitten ehdotin Helsingin pyöräilijöille linkkiä tuonne että useampi tulisi tuosta tietoiseksi, ja linkki lisättiin.

Ilmeisesti muita alueita ei ole Suomesta pyydetty. Jos muuallakin Suomessa on kartoitettu enemmälti pyöräteitä, kannattaa pyytää opencyclemapin ylläpidolta että lisäävät alueet karttaan piirrettäviksi. Yksi hyvä ominaisuushan tuossa pyörätiekartassa on että siihen piirtyvät myös korkeuskäyrät.

Pyöräilijöille hyödyllinen ehkä aika harvan tietämä palvelu on myös http://www.yournavigation.org/ jonka avulla voi reitittää pyöräteitä pitkin (myös auto ja kävely). Parhaiten näyttää toimivan valinta “cycle network” tasopuolella, tasovalinta vaikuttaa myös reitititykseen. Reitityksen hoitaa muokattu versio gosmoresta, ja toisin kuin esim. GpsMid:n reitittäjä, tämä näyttää reitittävän myös pitemmät matkat (esim. 800 km) ja reitit näyttävät myös järkevämmiltä pyöräkäytössä kuin esim. pyöräteitä varten säädetyn GpsMid:in jälki. Vielä kun joku rakentaisi GpsMidiin ominaisuuden että se hihkaisisi “olet lreitin vasemmalla puolella” tms. jos GPX-jäljeltä eksytään, niin voisi kätevästi korvakuulolta ajella suunniteltua pyöräreittiä. Sattuuko joku tietämään löytyisikö tuollaista jotain muuta softaa kännykkään, siis joka seuraisi että pysytään GPX-jäljellä ja antaisi äänimerkkiä jos eksytään?

Samalla kun pyöräilykartta tuli suoraan tasoksi openstreetmap.org:iin, alue ja zoomitasot kasvatettiin koko maailmaan samaksi kuin Mapnik-tasolla kun kaista- ja levytilakulut saatiin pois alkuperäiseltä pyöräilykartalta. Monin paikoin karttapaloja ei ole piirretty vielä syvemmille tasoille, mutta (kokeilin) joidenkin minuuttien odotuksen jälkeen ne ilmestyvät ainakin reloadilla.

Muualla Suomessa on vasta vain muutamia satunnaisia pyöräilyreittejä syötettynä, esim. Seinäjoella, Vaasassa ja Muoniossa. Korkeusdataa ei ilmaisessa SRTM-aineistossa ole kuin oliko-se-nyt-61 leveyspiirille asti, ja vain siksi käyrät loppuvat Keravan eteläpuolella.

Yhtäänkään luotettavan korkeusdatan kerääminen itse kauempana rannikosta osoittautunee jokseenkin mahdottomaksi.

Ahaa, mukava kuulla että asia on edistynyt ja korkeusaineiston näkymättömyyteen perustunut päätelmäni
virheellinen. Vilkaisin Oulun kohdalta, ja siellähän näkyy noita pyöräteitä ja pyöräilyreittejäkin tosiaan näkyvän cyclemap-tasossa.

Sattuuko muuten kenelläkään olemaan käyttökokemusta polkupyöräkäyttöön tarkoitetuista navigaattoreista? OSM-aineistoon perustuvassa kännykässä toimivassa We-Travel:issa on pyöräilytoiminto, ja ainakin vanhassa Navicoressa oli pyöräilytila, ehkäpä myös sitten sen seuraajassa Wayfinderissa. GpsMidinkin saa style-tiedostolla säädettyä käyttämään pyöräteitä.

Ovat tehneet hienon oppaan OSM ja pyöräilyyn liittyen: “Cycle mapping for cycle routing” (http://www.cyclestreets.net/blog/2012/03/27/community-mapping-guide/).
Bongasin tuon OSM Weekly:stä http://opengeodata.org/weekly-osm-summary-40.

Edit: tuo sivutson Journey Planner on varsin hieno: http://www.cyclestreets.net/journey/. Suomeen pitäisi saada samanlainen.