Зв'язки, як і де їх використовувати?

Серед елементів якими оперує ОСМ крім ліній, точок, ділянок (замкнених ліній) є зв’язки (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Uk:Relations).
Останнім часом я використовував їх для позначення островів на Дніпрі, а також для креслення будівель у формі «бублика» - з діркою в середині. Але мені сьогодні спало на думку, що використання зв’язків цим не обмежується. В першу чергу я подумав, що було б гарним використати зв’язки для креслення мостів по яких є двосторонній рух розділений трамвайними коліями.
До цього часу один міст в такому випадку виглядав як три мости (для кожної лінії).
Завтра планую переробити Кайдакський міст (Дніпропетровськ) у зв’язок., в якому кожен елемент буде мати власні теґи, а теґ «міст» буде вже встановлюватись на весь зв’язок одночасно. Цікаво, як в такому разі він буде показаний після наступного рендерингу на мапі? І ще одне питання: як креслити та позначати 2-во чи більше поверхові мости (такі є в Дніпропетровську та Запоріжжі: один рівень моста - залізничні колії, інший для руху автотранспорту)?

Про позначення мостів/тунелів як зв’язків - http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Relations/Proposed/Bridges_and_Tunnels

Сьогодні перетворив межі Дніпропетровськ із звичайної замкненої лінії на зв’язок - http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/5099328.

Після рендеренгу межа міста як показувалась пунктиром такою вона і лишилась, бо зв’язку я призначив ті ж самі теґи, що були раніше у лінії.
Також я створив зв’язок з межами Ленінського району до якого увійшли існуючі лінії (вулиці, форватер Дніпра, межа міста і т.д.) http://www.openstreetmap.org/browse/relation/1017310. Але після рендеренгу межа району з’явилась лише частково, тільки в тих місцях де для неї були накреслені окремі лінії. На лініях вулиць межа району не відтворюється. :frowning:
Подивився на Москву, там межі муніципальних утворень чітко видно. Але для цього використовуються окремі лінії для їх показу, що проходять поверх вулиць и т.п.

Отже в мене питання: чи треба все ж таки докреслювати лінії для показу меж району, чи чекати поки в «Мапніку», щось підкрутять, щоб він малював межі поверх вулиць, які входять до зв’язку який позначає межі/кордони?

PS Глянув на Київ там така ж ситуація як у мене

Взагалі в OSM є принцип - не малювати для якоїсь програми. OSM це база з геоінформацією, як цю інформацію відображають рендери - то іх проблеми. Звичайно шкода, що рендер не розуміє багатьох речей.
Ще зв’язки можна (і з моєї точки зору потрібно) використовувати для нанесення інформації про адреси.

Так, згоден з тобою. Про це багато разів читав. Але, все ж таки, доведеться додати окремі лінії для позначення адміністративних меж.

Перед тим як щось переробляти спробував створити тестовий міст, що складається з двох ліній проїзної частини та трамвайної колії. Кожній з ліній зв’язку призначив відповідні теґи, а на весь зв’язок поставив теґ «міст». На жаль, ні мапнік ні осмарендер не показали такий зв’язок, як міст :frowning: .

Ось мої спроби — http://osm.org/go/0pD3Mx14R-. Робив все трохи в стороні від реальних об’єктів, щоб потім все можна було просто прибрати.
upd. прибрав тестовий міст. щоб не засмічувати мапу.