OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

Announcement

A fix has been applied to the login system for the forums - if you have trouble logging in please contact support@openstreetmap.org with both your forum username and your OpenStreetMap username so we can make sure your accounts are properly linked.

#1 2010-05-07 09:39:10

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Мапимо Дніпро та навкруги

Сьогодні, переглядаючи мапу, побачив, що вулиці рясніють написами FIXME. Таке «лайно» з'явилось по всіх інших вулицях в Дніпропетровську, що не мали назви, навить на розв'язках на під'їздах до мостів та т.і. де назви не може бути взагалі.  Глянувши на історію однієї з них виявив таке:

fixme = set name or ref or change classification
highway = residential
name = FIXME

Звісно, до цього цим вулицям досі не були проставлені назви, але я це й так знав, бо крім мене  цією ділянкою досі ніхто не переймався і зараз я не маю часу, щоб проставити назви.

Поглянувши на профіль цього користувача — http://www.openstreetmap.org/user/Buccaneer побачив що він щось робив в Одесі та навкруги, та й в інших місцях.

Навіть не знаю як на таке реагувати? Дякувати чи ображатись?

Як на мене, то мені простіше додавати потім потрібні вірні теґи, ніж вилучати вже існуючи помилкові, або правити їх.

Звертаюсь за порадою. Що робити? Звертатись до того хто вніс останні правки, чи зціпивши зуби мовчки правити самому далі?

PS. Для себе я вибрав такий порядок роботи: спочатку креслимо обрану ділянку, ставимо мінімально потрібні теґи (вид лінії і т.п.), а потім проставляємо назви та інші потрібні теґи. Бо на мапі краще щоб спочатку з'явилось будь-яке зображення, яке потім буде обростати подробицями, ніж пуста мапа з одним гарно зробленим елементом.
Такий підхід обрав для себе після того як поглянув на Багдад, який мав тільки накреслені вулиці (та дуже мало назв), але він вже виглядав як місто, а не дві вулиці.

UPD
Перегляньте всі цей набір змін http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/4593416, він накриває дуже велику територію. Можливо, його треба буде відмінити.

UPD1. Змінено назву гілки (Buccaneer для Дніпропетровська відмінив свої правки - спасибі). Тепер тут обговорюємо інші питання, що стосуються Дніпропетровська.

Last edited by andygol (2010-09-06 15:12:05)

Offline

#2 2010-05-07 16:48:58

va-deam
Member
From: Ukraine
Registered: 2009-07-24
Posts: 110
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Можливо, він скористався специфічним доповненням до JOSM, який самостійно додав такі теги? 81 сторінка FIXME  — треба обов’язково звернутись, і, скоріше за все, відмінити.

Offline

#3 2010-05-07 17:36:39

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Написав через пошту OSM листа з проханням пояснити такі дії та відмінити цей набір змін.
Чекаю на відповідь.

Offline

#4 2010-05-07 20:01:13

Buccaneer
Member
Registered: 2010-05-07
Posts: 5

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Здравствуйте
Откатить данное изменение особой проблемы не составляет. Уберу теги.
Причина такого решения проста - Josm validator plugin а так же OSM Inspector (которые входят в категорию OSM Quality Assurance http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Cate … Assurance)
на highway-и, которые имеют тип motorway, trunk, primary, secondary, tertiary, residential, pedestrian, living_street и у которых отсутсвует name=* и/или ref=* выдают предупреждение, и в этом я вижу здравый смысл.
Установка name=FIXME намеренна - чтобы "мозолить глаза" так как дорога нуждается в доработке. Все улицы в Днепропетровске, помеченные именем FIXME не имели name/ref вообще, но были одного из перечисленных выше типов (подавляющее большинство - residential). Таки действительно name=FIXME возымел эффект исходя из возникновения данного топика. Со своей стороны - я снесу name=FIXME & fixme=blablabla в Днепропетровске. Наверное там было все в порядке.

PS OSM Inspector permalink http://tools.geofabrik.de/osmi/?view=hi … 29&zoom=10
PPS 1618 ways вернулись к успокаивающей анонимности

Last edited by Buccaneer (2010-05-07 20:16:03)

Offline

#5 2010-05-09 12:52:21

Buccaneer
Member
Registered: 2010-05-07
Posts: 5

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

andygol wrote:

... навить на розв’язках на під’їздах до мостів та т.і. де назви не може бути взагалі...

Для этих случаев были введены highway=*_link.
Вы же сами и должны знать, т.к. wiki переводили http://wiki.openstreetmap.org/w/index.p … on=history

Offline

#6 2010-05-10 16:38:40

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Buccaneer wrote:
andygol wrote:

... навить на розв’язках на під’їздах до мостів та т.і. де назви не може бути взагалі...

Для этих случаев были введены highway=*_link.
Вы же сами и должны знать, т.к. wiki переводили http://wiki.openstreetmap.org/w/index.p … on=history

Вибачаюсь за невчасну відповідь, не було часу підійти до комп’ютера.
Те що стосується Дніпропетровська, то у нас склалось так, що маперів у нас дуже мало (мабуть менше 10 осіб). Як я зазначав у своєму профілі в вікі, я маплю західну частину Дніпропетровська (Ленінський район, Кайдаки, Діївку, Таромське), дещо підправляю в Центрі міста та на лівому березі.  Підправляю те, що накреслили інші. І підправляю лише те в чому я впевнений майже на 100%.
Тож я розумію ваші наміри показати, що багато чого недороблене (так воно і є насправді).
Але в мене є така пропозиція - не засіювати все навкруги теґами  FIXME, а спочатку спробувати внести відповідні дані (виправлення) до мапи.

Offline

#7 2010-06-10 08:57:04

Mir76
Member
From: Екатеринбург
Registered: 2009-12-18
Posts: 1,301

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Не нашел отдельной темы про Днепропетровск, напишу здесь. Собираюсь посетить этот город в ближайшее время, возникла проблема обмена рублей на гривны. Не могли бы местные товарищи отметить в районе вокзала (например в сторону К. Маркса) банки. Всем было бы полезно smile

Offline

#8 2010-06-11 09:12:10

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Mir76 wrote:

Не нашел отдельной темы про Днепропетровск, напишу здесь. Собираюсь посетить этот город в ближайшее время, возникла проблема обмена рублей на гривны. Не могли бы местные товарищи отметить в районе вокзала (например в сторону К. Маркса) банки. Всем было бы полезно smile

Попробую по памяти на выходных  нанести отделения банков и пункты обмена валют.

С обменом проблем у вас не должно быть так как в районе вокзала и далее от него по пр. К.Маркса (это наша центральная улица) находится много отделений банков.

Еще одно маленькое замечание: Сравнивайте курсы разных банков, так как во всех обменниках одного банка по всей Украине на день устанавливаются одни и те же курсы.

Offline

#9 2010-06-28 08:51:37

Crio
Member
From: Dnipropetrovsk
Registered: 2010-02-18
Posts: 5

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Я немного порисовал по спутниковым снимкам район приднепровска и выше, но потом вычитал что это в итоге не совпадает с данными полученными через жпс. Даже не знаю продолжать ли наносить дороги, объекты (у меня нет жпс), или не стоит, т.к. потом это все прийдется править...
Заметил что какой-то немец gosausee внес по днепропетровску кучу домов.

Last edited by Crio (2010-06-28 09:13:15)

Offline

#10 2010-06-28 20:00:30

iONiX
Member
Registered: 2009-08-14
Posts: 196

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Якщо з цих знімків дозволено змальовувати, то це краще ніж нічого. Потім дороги можна поправити по треках.

Offline

#11 2010-06-28 20:38:38

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

2 Crio

Я так розумію, що ти мапиш по знімках з Yahoo. Тож я приєднуюсь до  iONiX: потім все можливо поправити. Ти можеш зараз підправляти положення тла (фотографії з Yahoo) по пр. ім. Газети Правда, там є вже достатньо треків з GPS,  або по Набережній Перемоги, також є пара треків в Придніпровську по них реально вирівняти положення тла.

Для того, щоб підправити положення тла: треба завантажити/включити показ треків; в Potlatch (вкладка Правка на сайті) треба натиснути «пробіл» та мишею перетягнути тло як тобі потрібно; в JOSM — у вікні завантаження треба позначити прапорцем «Дані GPS» у вікні завантаження даних, після чого додати шар WMS (треба щоб був встановлений втулок wmsplugin) з супутниковими знімками від Yahoo та на панелі інструментів ліворуч натиснути кнопку кольору хакі з чотирма білими стрілками потім мишею пересунути тло.

Last edited by andygol (2010-06-28 20:44:24)

Offline

#12 2010-06-30 15:29:12

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Кому цікаво, може ознайомитись з генпланом забудови м.Дніпропетровська до  2026 року - http://gapu.dp.ua/download/mbudd/plan/001/001.jpg (7275*5359, 3.5Мб)
http://labs.metacarta.com/rectifier/rectify/4215 - цей же файл відректифікований (можна додавати у JOSM в якості тла)

Offline

#13 2010-07-05 12:45:06

Crio
Member
From: Dnipropetrovsk
Registered: 2010-02-18
Posts: 5

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Может тут есть кто катается по Днепропетровску на велосипеде с жпс?

Offline

#14 2010-07-16 13:21:59

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Crio wrote:

Может тут есть кто катается по Днепропетровску на велосипеде с жпс?

Не маю велосипеда sad та власного GPS. Інколи беру GPS на прокат у знайомих та їзжу автомобілем.

Для всіх, може кому знадобиться, інформація про громадський транспорт Дніпропетровська на «Городі» http://gorod.dp.ua/ut/

Offline

#15 2010-08-11 22:24:26

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Підправив положення елементів мапи по існуючих треках в цьому місці http://www.openstreetmap.org/?lat=48.47 … 4&layers=M

Будь ласка, до всіх хто мапить цю місцевість підправляти фон Yahoo під дійсне положення об'єктів на мапі, а не навпаки!

Offline

#16 2010-09-06 15:10:27

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Чомусь не рендеряться острови з набору змін - http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/5676565 sad
див. перелік ліній

Начебто робив все так як звичайно.  Накреслив острів, так щоб земля була ліворуч від лінії; позначив острови відповідними теґами; додав їх до зв'язку з роллю «inner».

Погляньте може я чогось недобачаю...

Offline

#17 2010-09-07 14:24:34

Buccaneer
Member
Registered: 2010-05-07
Posts: 5

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

andygol wrote:

Чомусь не рендеряться острови з набору змін - http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/5676565 sad
див. перелік ліній
...

Посмотрел - вроде рендерятся. У отрисовщика есть некоторая задержка перед тем как изменения будут им приняты для отрисовывания, причем эта задержка для разных уровней зума разная (бывает, что для бОльших / zoom < 11 / масштабов изменения начинают отрисовываться через пару недель, тогда как для мелких изменения появляются минут через 20). А еще есть такая штука как кеш броузера, принудительный релоад иногда помогает

Возвращаясь к самому первому посту...
Наткнулся та такую местность в окрестностях ДПетровска
Подумал что остатки моей деятельности, посмотрел историю. Ан нет - всё Ваше, процитирую первый пост, «лайно» . Мне вот просто любопытно - как же так?!

Last edited by Buccaneer (2010-09-07 14:40:53)

Offline

#18 2010-09-07 22:43:27

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Buccaneer wrote:
andygol wrote:

Чомусь не рендеряться острови з набору змін - http://www.openstreetmap.org/browse/changeset/5676565 sad
див. перелік ліній
...

Посмотрел - вроде рендерятся. У отрисовщика есть некоторая задержка перед тем как изменения будут им приняты для отрисовывания, причем эта задержка для разных уровней зума разная (бывает, что для бОльших / zoom < 11 / масштабов изменения начинают отрисовываться через пару недель, тогда как для мелких изменения появляются минут через 20). А еще есть такая штука как кеш броузера, принудительный релоад иногда помогает

Возвращаясь к самому первому посту...
Наткнулся та такую местность в окрестностях ДПетровска
Подумал что остатки моей деятельности, посмотрел историю. Ан нет - всё Ваше, процитирую первый пост, «лайно» . Мне вот просто любопытно - как же так?!

Известное дело, что рендеринг идёт с определённой задержкой, но почему-то здесь камыши отрендерелись, а острова нет sad хотя это всё одни набор правок.
Вот, например, http://www.openstreetmap.org/browse/way/75843830 - остров он не отображается, а камыши - http://www.openstreetmap.org/browse/way/75843791 - есть.


По второй части, я как-то бывал в Песчанке и Орловщине, помню по памяти расположение некоторых основных улиц, тем более что Яху дает нормальные снимки для этой территории, но с названиями у меня туго по этой местности (даже не знаю где и подсмотреть, кроме как выехать на местность, но это в ближайшем будущем не реально), поэтому, в первую очередь для себя, пометил, чтоб не забыть. А может кто-нибудь из более знающих эту местность людей подправит мои изыски (ваша тактика, стоит признать, действенна).

Offline

#19 2010-09-08 13:11:47

Buccaneer
Member
Registered: 2010-05-07
Posts: 5

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

andygol wrote:

Известное дело, что рендеринг идёт с определённой задержкой, но почему-то здесь камыши отрендерелись, а острова нет sad хотя это всё одни набор правок.
Вот, например, http://www.openstreetmap.org/browse/way/75843830 - остров он не отображается, а камыши - http://www.openstreetmap.org/browse/way/75843791 - есть.

Гляньте на это изображение(надо чуток ждать чтобы все отрисовалось)
Острова на юго-востоке от Подгорного являютя иннерами релейшна "Самара", но все аутеры этого релейшна расположены на севере от Новоселовки. Отсюда - иннеры вне тела какого либо аутера.

UPD 09.09.10 0810
Исправил острова(перенос из одного релейшна/мультиполи в другой). Никакие тэги не изменялись. Все отрисовывается.

Last edited by Buccaneer (2010-09-09 06:15:16)

Offline

#20 2010-09-08 13:17:46

invisible
Member
Registered: 2009-12-29
Posts: 37

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

підозрюю, що потрібно зняти waterway=riverbank з way, і залишити лише на мультиполігоні.

Last edited by invisible (2010-09-08 13:17:57)

Offline

#21 2010-09-08 16:04:51

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

invisible wrote:

підозрюю, що потрібно зняти waterway=riverbank з way, і залишити лише на мультиполігоні.

Я навіть не знаю чому цей набір змін не відпрацьовується повністю. Адже зв'язок до якого він вносить зміни був створений раніше і до цього все було добре. Зміни показувались нормально.

Offline

#22 2010-09-20 14:25:22

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Buccaneer wrote:
andygol wrote:

Известное дело, что рендеринг идёт с определённой задержкой, но почему-то здесь камыши отрендерелись, а острова нет sad хотя это всё одни набор правок.
Вот, например, http://www.openstreetmap.org/browse/way/75843830 - остров он не отображается, а камыши - http://www.openstreetmap.org/browse/way/75843791 - есть.

Гляньте на это изображение(надо чуток ждать чтобы все отрисовалось)
Острова на юго-востоке от Подгорного являютя иннерами релейшна "Самара", но все аутеры этого релейшна расположены на севере от Новоселовки. Отсюда - иннеры вне тела какого либо аутера.

UPD 09.09.10 0810
Исправил острова(перенос из одного релейшна/мультиполи в другой). Никакие тэги не изменялись. Все отрисовывается.

Спасибо  - теперь все ОК!

Offline

#23 2010-09-25 11:16:53

Upliner
Member
From: Moscow
Registered: 2008-09-18
Posts: 836

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Хто-небудь знає, метро в Дніпропетровську взагалі працює? smile Якщо так, може хто-небудь намалювати його на мапі?

Last edited by Upliner (2010-09-25 11:27:06)


Big cat is watching you

Offline

#24 2010-09-26 20:37:30

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

Upliner wrote:

Хто-небудь знає, метро в Дніпропетровську взагалі працює? smile Якщо так, може хто-небудь намалювати його на мапі?

Так, метро є і воно працює. Хоча це тільки 6 станцій sad. Спробую його позначити на мапі. Вже багато років обіцяють відкрити ще 2-3 станції, але коли це буде - невідомо.

Offline

#25 2010-09-26 22:34:05

andygol
Moderator
From: Дніпро
Registered: 2009-07-31
Posts: 1,758
Website

Re: Мапимо Дніпро та навкруги

2Upliner
Добавил на карту линию метро. Можешь глянуть, от Центрального ж/д Вокзала на запад до ж/м Коммунар.
TODO: добавить строящиеся 3 станции (Театральную, Центральную, Музейную) и собрать все это хозяйство в маршрут.

P.S. Не обязательно писать на украинском, если тебе это сложно, по-русски все прекрасно понимают и никто на тебя "пальцем показывать" не станет wink

Last edited by andygol (2010-09-26 22:36:41)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB