HSL-OSM-mapathon, ke 19.5. klo 16 alkaen

Tervetuloa ensi viikon keskiviikkona online-tilaisuuteen kuulemaan & keskustelemaan joukkoliikennettä & OSM:ia koskevista ajankohtaisista asioista. Ke 19.5. klo 16 alkaen HSL-OSM-mapathon.

t. HSL:n puolesta, Markku Huotari

Kiitokset kaikille eilisen HSL-OSM-mapathonin osallistujille! Mielestäni varsin onnistunut tapahtuma, vaikka varsinainen Mapathon-osuus jäikin olemattomaksi. Itse ainakin koin saavani tilaisuudesta paljon ideoita ja palautteitakin HSL:ään vietäväksi. Yleisöäkin oli paikalla ihan mukavasti (10 hlöä), joten se rohkaisee kyllä uuden vastaavan tilaisuuden suunnitteluun jonnekin syksylle. Toivottavasti silloin voidaan järjestää tapahtuma ainakin osittain livenä. Jatkoa siis on taatusti luvassa. Olkaahan yhteydessä jos mahdollisten esittelyjen aiheista tai tapaamisten teemoista syntyy jotain ideoita.

Alla vielä lyhyt yhteenveto eilisestä…

Alussa pidettiin kaksi esitystä. Ensimmäisessä “Keimo” esitteli totettamaansa OSM:n joukkoliikennedatan & Digitransit-API:n datan vertailua. Toisessa “HSL_HRT” esitteli vastikään toteutettua HSL:n pysäkki-importtia.

Tämän jälkeen keskusteltiin yleisesti ajankohtaisista aiheista. Käytiin mm. läpi muutamia ongelmatapauksia reittioppaiden reitityksissä Helsingin ja Turun seuduilla. Nostettiin myös esiin “Keimon” vertailulokien kautta löytyneitä aineistovirheitä. Näitä luvattiin selvittää HSL:n toimesta.

Tagityksistä keskusteltiin ja todettiin että pysäkkien laituritietojen merkitsemiseen on käytetty sekä loc_ref että local_ref-tagitystä. Näistä jälkimäinen on wikin mukaan suositeltava muoto. Kaupunkipyöräasemien tagityksistä todettiin että wikin mukaan amenity=bicycle_rental yksilöi jo sen että kyseessä on ns. kaupunkipyöräaseman, joten HSL:n syntaksi jossa vielä virallisen nimen loppuun on OSM:ssa tuotu sana “kaupunkipyöräasema” todettiin turhaksi.

Tietojen päivityksestä OSM:iin keskusteltiin myös ja todettiin että sekä Keimon vertailuskriptit että HSL:n import-skriptien lokit (jotka sisältävät mm. pysäkkien katostietojen vertailuja OSM vs HSL) ovat varsin käyttökelpoisia muokkausten lätötietoina. Todettiin myös että esim. Maproulette-työkalua voisi hyödyntää vaikkapa juuri noiden katostietojen oikeellisuuden tarkistuksissa. HSL:n seudulle (Helsinkiin ja Vantaalle) todettiin tälle kaudelle ilmeistyneen runsaasti uusia kaupunkipyöräasemia jotka OSM:sta vielä puuttuvat.

Siinä kai ne tärkeimmät? Pahoittelut jos unohdin jotain jonkun mielestä olennaista. En tehnyt varsinaisesti mitään muistiinpanoja joten tämä yhteenveto on kasattu ulkomuistista. Alle saa kernaasti täydentää jos jotain olennaista unohdin.

t. Markku Huotari, HSL

PS. Alkuun alunperin kaavailtu “OpenStreetMapin alkeet” päätettiin jättää väliin kun todettiin että OSM oli jo kaikille paikallaolijoille jollain tasolla tuttu. Jos joku jäi kaipaamaan tuota OSM:in esittelyosuutta niin vastaava esitys löytyy kyllä valmiina tallenteena esim. täältä.