You are not logged in.

#1 2021-03-04 14:34:40

Komadinovic Vanja
Member
Registered: 2019-02-05
Posts: 37

Поште Србије

Поздрав,

Покрећем одвојену тему од [1] са идејом да стандардизујемо именовање пошти на територији Србије. Такође, искористио бих ову прилику да пробамо да унапредимо информације о поштама.

Урадио сам неку анализу тренутног стања, тренутно имамо ~450 објеката означених са amenity = post_office.

Делује да се тренутно користе следећи облици за име
1. ништа
2. Пошта и варијације на тему, ћирилица, латиница, ћирилица и латиница
3. Пошта Србије
4. Поштански број и званично име, пример ”11053 Калуђерица 2”. У овом случају име се поклапа са именом које се налази у списку Пошта Србије.
5. Поштански број и произвољно име, пример ”11030 Београд-Чукарица”, званично име би било ”11030 Београд 8”
6. описно име, пример ”Pošta u Drenovcu”

Моја запажања су да коршћење 4. делује да носи највише информација, али захтева дозволу за коришћење података од стране Пошта Србије. Такође, званично име је нешто што поштари често упишу на оцепници када не успеју да изврше испоруку, или то ради само мој поштар smile Коришћење 3. делује да је најлакше и пружа могућност некоме ко тражи пошту ( потенцијално странац ) да је брзо нађе мада и симбол доста помаже у томе.

Да ли је уопште битно да имамо стандард како именујемо поште? Уколико успемо да се договоримо око стандарда за именовање шта да радимо са већ постојећим објектима?

За ref се у већини случајева користи поштански број, делује да има смисла да тако и остане. У теорији само појава приватне поште би могла да буде проблематична ал мислим да то тренутно не представља проблем.

За operator поље тренутно користимо варијације на тему Пошта Србије, тренутно стање [5]. Званични списак садржи радну јединицу, да ли би имало смисла то користити као operator?

Brand поље за сада има само вредност ”DHL”, да ли би имало смисла додавати и brand ”Пошта Србије”?

Поред пошти у ”ужем смислу” постоје и поштански шалтери који се налазе у тржним центрима и унутар неких других објеката који врше део услуга Поште Србија, како њих мапирати?

Покушао бих да добијем одбрење за коришћење података од Поште Србије. Користио бих [2] и [3]. Могли би да извучемо локацију, поштански број и потенцијално назив. На списку се налази и податак о улици и броју. Не знам да ли би било корисно извући и ПАК?

Поздрав,
Вања

[1] https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=15978
[2] https://www.posta.rs/cir/alati/lokacije.aspx
[3] https://www.posta.rs/DocumentViewer.asp … ta-cir.pdf
[4] https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag … ost_office
[5] вредности за поље operator

JP Pošta Srbije
POŠTA SRBIJE
Република Србија
ЈП ПТТ Саобраћаја "Србија"
Српска пошта
Пошта Србије
ЈП ПТТ Србија
PTT "Srbija"
PTT
Posta Srbije
Телеком
Posta
Поште Србије
ЈП Поште Србије
PTT Србија
Pošta Srbije
ПТТ Србије
ЈП „Пошта Србије“
Pošte Srbije
Pošta
ЈП "Пошта Србије""
PTT Srbija
JAVNO PREDUZEĆE „POŠTA SRBIJE”
ЈП "Пошта Србије"
Javno preduzeće „Pošta Srbije”
Poštanska Štedionica
Telekom srbije
ПТТ Србија
JP "Pošta Srbije"

Offline

#2 2021-03-04 17:00:42

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 162

Re: Поште Србије

Ako uspeš da izvučeš odobrenje, to bi bilo sjajno! Ja sam (na osnovu dvominutnog razmišljanja) za varijantu 3. Jel ima razlog da u ime upisujemo poštanski broj, ako to već imamo u ref-u? Deluje kao redudantno, ali bih se složio i za varijantu 4, ako je drugima to lepše.

Да ли је уопште битно да имамо стандард како именујемо поште? Уколико успемо да се договоримо око стандарда за именовање шта да радимо са већ постојећим објектима?

Pa ako imamo standard i dobijemo odobrenje, možemo da sredimo celu Srbiju lako. Ako ne dobijemo odobrenje, mislim da je svejedno da li imamo standard, ako već ne možemo import da radimo.

За operator поље тренутно користимо варијације на тему Пошта Србије, тренутно стање [5]. Званични списак садржи радну јединицу, да ли би имало смисла то користити као operator?

Ova radna jedinica ima smisla.

Brand поље за сада има само вредност ”DHL”, да ли би имало смисла додавати и brand ”Пошта Србије”?

Ja ne bih, previše istih podataka...

Поред пошти у ”ужем смислу” постоје и поштански шалтери који се налазе у тржним центрима и унутар неких других објеката који врше део услуга Поште Србија, како њих мапирати?

Pored toga, ako pogledaš ove njihove lokacije, imaš tu tri tipa - Pošta, Šalter i Postomat. Šta si ti tačno mislio od ova tri da se sređuje/uvozi? Sve ili samo nešto. Ako je sve, kako tagovima napraviti razliku između ovih?

Не знам да ли би било корисно извући и ПАК?

Kako da ne, samo koji bi tag stavili za PAK? Neki naš novi tag? "source_ref", "ref:pak"...?

Offline

#3 2021-03-05 09:42:07

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

Ja sam za varijantu 4 ili 5. Zvanično i nezvanično ime će se najčešće poklapati, osim u tim slučajevima kao što Beograd 8 -- tada možemo staviti različite official_name i name. 3 mi nikako ne dolazi u obzir, ta informacija je već sadržana u amenity=post_office; to je isto kad se landuse=cemetery da name=Groblje.

Poštanski broj treba da ide (bar) u ref, a ja bih ga stavio i u name, ipak je sastavni deo imena (iako generalno ne volim prenatrpana imena).

Wiki kaže da

operator=* - if a private company operates it.

što ima smisla. Pošto su sve naše pošte deo istog sistema, deluje mi redundantno tagovati i operator/brand. Ako se ipak odlučimo, možemo uneti i brand:wikidata=Q769311.

Postomat bi valjda bio amenity=post_box. Za klasifikaciju samih poštanskih ureda postoji Key:post_office:type, ali nema globalne specifikacije šta u njega ide, možemo napraviti svoju ako želimo.

Offline

#4 2021-03-05 10:23:17

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 580
Website

Re: Поште Србије

PAK je adresni podatak. On u stvari sledi na osnovu adrese.
Ako bi se PAK unosio u bazu onda bi to trebalo da bude jedan od adresnih podatka kao što su ulica, broj, sprat, ulaz i slični.

U addr:* nisam našao ključ koji bi mogao da se upotrebi pa je verovatno najbolje dodati neki novi na primer addr:postal_area ili tako nešto

Last edited by Pedja (2021-03-05 10:54:24)

Offline

#5 2021-06-25 12:16:53

Komadinovic Vanja
Member
Registered: 2019-02-05
Posts: 37

Re: Поште Србије

Добили смо сагласност од ЈП Пошта Србије да користимо податке објављене на сајту. Направио сам страницу за пројекат [4] где бих покушао да сумирам све што се договоримо а и да остане као документација за неког следећег ко се буде бавио овом проблематиком.

Поделићу ову дискусију и на Телеграму и talk-rs па можда добијемо још ставова али за сада делује смо ок са следећим начином мапирања:

amenity = post_office
name = 11198 Београд 123
name:sr = исто као и name
name:sr-Latn = name:sr на латиници
ref = поштански број

Извукао сам податке са сајта и дошао до 1475 пошти. Шалтере и постомате бих оставио за другу прилику. Мали проблем је што су сви подаци ( назив, адреса, локација ) дати великим словима па сам ту правио неку логику која користи ОСМ податке да нормализује називе. Пример са сајта Пошта Србије:

Локација: МЕЉАК
Назив: 11426 МЕЉАК
Адреса: МАРШАЛА ТИТА 32А
ПАК: 217921
Радно време: 09.00-15.00
субота:09.00-14.30
Телефон: 011/8340-033 011/8340-609
Услуге
ПРИЈЕМ ПОШИЉАКА
НОВЧАНО ПОСЛОВАЊЕ
ИСПОРУКА
ДОСТАВА
PAKET ZA ISPORUKU
ПРОДАЈА АКЦИЈА
WESTERN UNION

Извучени ОСМ тагови:

amenity = post_office
ref = 11426
name = 11426 Мељак
name:sr = 11426 Мељак
name:sr-Latn = 11426 Meljak

addr:pak = 217921
addr:street = Маршала Тита
addr:housenumber = 32А

opening_hours = Mo-Fr 09:00-15:00; Sa 09:00-14:30; PH off
phone = +381 11 8340-033;+381 11 8340-609


Да ли би имало смисла да ПАК извучемо у addr:pak? Адреса је често дата као име насеља ( БАЧЕВЦИ ББ ), ја сам ове случајеве игнорисао али можда је то валидна адреса? Шта да радимо у случају да је број ББ, да ли је то валидан addr:housenumber, за сада сам игнорисао.

Адреса је извучена у таг само у случају да сам исту нашао у ОСМ - у, због проблема са великим словима, тако да постоји могућност да адреса није извучена у таг а да је валидна.

Покушао сам да припремим opening_hours таг у валидном формату. Сматрао сам да само време означава понедељак - петак и да уколико није другачије речено пошта не ради празницима, делује да је и planplus.rs користио сличну логику.

По неким мапираним поштама делије да је некада постојала могућност да се дода website таг који би водио на мапу сајта Поште ал делује да то више није случај, истражићу још мало.

Окачио сам насумични узорак са 100 пошта на [1], одговарајући GeoJson [2] и [3] ( дугме Raw даје GeoJson у изворном облику. [3] би требало да може да се користи као подлога за iD. Уколико приметите неку грешку у извлачењу тагова јавите да пробам да поправим.

И традиционално, шта ћемо са Косовом? Постоје подаци и за Косово, игром случаја нису у узорку.

Следеће би било да утврдимо да ли су нам подаци ок за увоз. Ако јесу пре увоза би требало да пошаљем мејл на import листу. Ако би нас више било заинтересовано за увоз нека идеја би била да поделимо поште по тајловима зума 9 па полако увози ко колико стигне. Или MapRoulette ако мислите да има више смисла?

Ми у ОСМ имамо око 500 пошти тако да свакако мора да се ради спајање са постојећим подацима, такође требало би проверити извучене тагове пре уписа за сваку пошту тако да ми делује да је посао доста мануелан.

Шта кажете?

[1] https://vanjakom.github.io/zanimljiva-g … e-100.html
[2] https://github.com/vanjakom/zanimljiva- … 00.geojson
[3] https://github.com/vanjakom/zanimljiva- … iD.geojson
[4] https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Ser … anje_pošta

Offline

#6 2021-06-29 16:33:55

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 162

Re: Поште Србије

Pošto se niko ne javlja nešto, a da ne ispadne da te ne slušamo:), evo nekih mojih odgovora ako mogu da potvrde tvoja pitanja:)

Sjajno što smo dobili saglasnost! Slažem se sa načinom mapiranja, slažem se da ostavimo šaltere i postomate kasnije, slažem se za addr:pak. Ja bih išao i sa "BB" za sad, obrazloženje mi je da će oni to izmeniti kod sebe, pa ćemo mi lako da poklopimo onda u OSM-u i da izmenimo. Slažem se za opening_hours. Pogledao GeoJSON, deluje OK. Kosovo ne bih dirao uopšte, ali ako imaš GeoJSON mogu da im pošaljem na Telegram, pa možda im znači (ali svakako bih im ostavio da oni biraju tagging šemu).

Što se tiče uvoza, ako planiraš da radimo ovo ručno, a ja sam za to, pošto pričamo o 1500 entiteta, ne vidim da treba da se javljamo na mailing listu. Moj predlog bi bio da od tog GeoJSON-a napravimo 20-tak .osc fajlova (po 70 pošti po fajlu), unesemo u wiki, zapljunemo se i dodajemo (ili menjamo postojeće). Ja se dobrovoljno javljam da napravim .osc fajlove, da ih splitujem i naravno - da unosim:)

Ako planiraš da radiš automatizovano ili preko neke platforme (MapRoulette...), ne bih predlagao ništa i gurao se, pošto ništa ne znam, ali bih i dalje radio na unosu:)

Offline

#7 2021-07-06 13:54:36

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

I ja bih se priključio, ako ima ručnog posla.

Offline

#8 2021-07-06 17:32:43

Komadinovic Vanja
Member
Registered: 2019-02-05
Posts: 37

Re: Поште Србије

Страва, има на претек. Обећали смо Бранку да ћемо завршимо све док се врати са мора smile. Упутство се налази на https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Ser … anje_pošta јави како ти делује. Иначе, последњих дана се често покрене дискусија на ову тему на Telegramu па ако си вољан дођи ( https://t.me/osm_sr ).

Offline

#9 2021-07-09 15:45:05

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

Vidim da je Branko tamo ostavio komentar ali ne nalazim način da mu tamo odgovorim...

Poste 21127 i 21138 su jedna do druge?

To je Poštin distributivni centar i tu uopšte nema "javne" pošte (da ja znam), pa verovatno treba skroz izostaviti amenity=post_office.
https://goo.gl/maps/cEnoW3dSv4ghKbcC9

A posta 21118 ima broj 167 u OSM-u, a u posti ima 67?

Definitivno treba 167.

Offline

#10 2021-07-14 12:08:27

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 580
Website

Re: Поште Србије

Valjalo bi da obaveštenje o ovom poslu i uputstvo stavite na https://openstreetmap.rs.

Offline

#11 2021-07-14 13:01:15

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

Već smo ga omalili, biće gotovo do kraja meseca. Možemo napraviti blog post kad završimo.

Offline

#12 2021-07-14 19:01:38

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 580
Website

Re: Поште Србије

Već? Ala ste brzi! smile

Offline

#13 2021-07-15 11:11:31

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

@Vanja, Branko, kako se pravilno podeli task na manje? Krenuo sam da mapiram okolinu Rume, ali je bila prevelika gustina, pa sam podelio task na 4 (ID 284-287). Nažalost, geojsoni se nisu automagično podelili. sad

Offline

#14 2021-07-15 11:17:36

Komadinovic Vanja
Member
Registered: 2019-02-05
Posts: 37

Re: Поште Србије

Нажалост, GeoJSON фајлове ја генеришем мануелно. Регенерисао сам сада, требало би да је ок. Можемо да се договоримо да када је превелик таск, поделиш и оставиш за касније. Ја ћу се трудити да регенеришем GeoJSON фајлове макар једном дневно.

Offline

#15 2021-07-21 12:38:22

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

Posao je, koliko vidim, gotov: smile
https://tasks.osm-hr.org/project/18/dashboard

Vanja je spomenuo da radi validaciju, i već je našao par bagova. Pretpostavljam da samo porediš ulazne podatke sa overpass turbo upitom, nećemo raditi formalnu validaciju kroz task?

Offline

#16 2021-07-21 13:18:34

Komadinovic Vanja
Member
Registered: 2019-02-05
Posts: 37

Re: Поште Србије

Успели смо!

План ми је да проверим унете податке поређењем ОСМ са припремљеним подацима, додам поште које смо прескочили и онда направим неки извештај. Окачим га овде па онда можемо видимо да ли има још нешто додатно.

Ако хоћете да радимо валидацију можда могу опет да направим неки случајни узорак па да прођемо кроз њега али не знам колико има смисла.

Offline

#17 2021-07-21 13:41:43

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 162

Re: Поште Србије

Treba proveriti (pored ovog što si već pomenuo) i pošte koje postoje u OSM-u, a nema ih u poštinim podacima (provera viška), kao i da li treba da izbacujemo "operator" tagove na postojećim entitetima? Ja to nisam dirao, a nekad sam i brisao čak.

Offline

#18 2021-07-21 13:47:49

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

Ja sam uglavnom brisao operatora, ali mi je i ostao na par mesta. Kontam da i ne smeta, ali je redundantan.

Na par beogradskih pošta sam ostavio originalno ime (skoro sve BG pošte su bile korektno mapirane i pre) a ovo novo stavio u official_name. Ne znam sad napamet kojih, ali bilo mi gre'ota preimenovati "11197 Železnik" u "11197 Beograd 96".

Offline

#19 2021-07-21 18:31:46

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 580
Website

Re: Поште Србије

Lepo ste vi do uradili smile

Vidim da ima još nekih objekata koji su iznačeni kao pošte ali nisu sređeni. Verovatno su to ti kojih nema u poštinim podacima.

Takođe sam primetio da iam nekih obejkat akoji su označeni kao post_office a radi se o kurirskim službama. Pretpostavljam da je to ok, ali zato treba da ima operator tag.

Offline

#20 2021-07-22 07:11:36

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 580
Website

Re: Поште Србије

Možda bi valjalo da se napravi spisak poštanskih operatora i da im se dodele oznake pa da se u operator stavljaju te oznake. Spisak može da se ubaci negde i na osm wiki, u opisu taga operator ili post_office, pošto nije veliki.

Zvaničan registar poštanskih operatora https://registar.ratel.rs/cyr/reg217?ac … VazenjaDo=

Zvaničan registar poštanskih operatora u CSV formatu https://registar.ratel.rs/cyr/reg217?ac … format=csv

Ima tu više polja koja mogu da figuriraju kao ID (redni broj upisa u registar, maticni broj, PIB)

Last edited by Pedja (2021-07-22 07:32:00)

Offline

#21 2021-08-15 11:42:55

Komadinovic Vanja
Member
Registered: 2019-02-05
Posts: 37

Re: Поште Србије

Напокон сам завршио проверу увоза. На [1] се налази документ који сумира разлике између тренутног стања базе и припремљеног сета за увоз. Зеленом су означени тагови или цели елементи који су додатак у односу а припремљени сет, црвеном они који недостају а плавом тагови који су имају другачију вредност у односу на припремљену. Прошао сам кроз документ и делује да су разлике очекиване. Нека сумаризација је у наставку.

Додатни подаци представљају „поште” приватних оператера, курирске службе. Постоји одређени број пошта које су унешене у OSM а не налазе се на списку или мапи, на основу сателитских снимака нисам могао да потврдим да више не постоје. Такође, у Мајданпеку су унешене две поште које су шалтери. Ми ове објекте нисмо планирали за увоз а може се дискутовати да ли их сматрати поштама. Често на техничким прегледима постоје шалтери поште који су заправо уплатна места.

Поште које недостају су поште на територији АП Косово и Метохија за које смо се договорили да не увозимо и поште за које локација није била довољно прецизна.

Од додатних тагова најчешће имамо operator, према документацији нема потреба да се користи када се ради о националној пошти али можда има смисла као таг за разликовање поште од курирске службе. Шта мислите?

На пар пошта сетован је и таг brand, који нам је ту став?

Такође, делује да је некада у прошлости било могуће креирати линк до одређене поште на сајту Поште, ови линкови више не раде. На пар пошта сетован је website http://www.posta.rs/ што ми некако делује да нема смисла. Некако ми делује да највише има смисла да немамо таг websiite, шта мислите?

Баците поглед на документ па јавите ако наиђете на још неку нелогичност.

[1] https://vanjakom.github.io/zanimljiva-g … mport/diff

Offline

#22 2021-08-17 08:24:23

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 580
Website

Re: Поште Србије

website tag treba popunjavati samo ako link vodi na sajt tog konkretnog objekta.

Offline

#23 2021-08-17 12:53:18

Duja
Member
Registered: 2019-03-13
Posts: 117

Re: Поште Србије

Slažem se da treba obrisati website gde god je stajao.

Na javnim poštama ne treba popunjavati ni operator ni brand. Na privatnim kurirskim službama mora da stoji bar operator, a može i brand i brand:wikidata. Evo npr. ovako gladi preset iD-ja za DHL-ove kancelarije:

operator=DHL
operator:type=private
operator:wikidata=Q489815
operator:wikipedia=en:DHL

Offline

#24 2021-09-17 20:12:19

Komadinovic Vanja
Member
Registered: 2019-02-05
Posts: 37

Re: Поште Србије

На основу претходне дискусије урадио бих следеће као завршну фазу увоза:

Избрисао website таг са свих Пошта Србије.

Избрисао operator таг са свих Пошта Србије.

Додао brand = Пошта на све Поште Србије, ово би омогућило да могу да се извуку само поште без курирских служби.

Додао OSM note за све поште које нисмо мапирали због недовољно прецизне локације, пример: https://www.openstreetmap.org/note/2857326 . Списак се налази унутар напомена на страни пројекта https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Ser … anje_pošta .

Јављајте ако мислите да нешто од овога нема смисла.

Offline

#25 2021-09-18 01:24:14

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 580
Website

Re: Поште Србије

Možda bi za brand trebalo staviti Пошта Србије или чак ЈП Пошта Србије?

Samo Пошта mi nekako ne deluje dovoljno.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB