You are not logged in.
- Topics: Active | Unanswered
#51 2021-02-09 09:29:56
- Mateusz Konieczny
- Member
- Registered: 2013-09-22
Re: Węzły drogowe (trwa głosowanie)
Proszę o wyznaczenie terminu rozpoczęcia głosowania.
Czy np. 13 II do 27 II byłby dobry?
#52 2021-02-13 15:26:20
- szalona_entropia
- Member
- Registered: 2016-12-30
szalona_entropia wrote:Proszę o wyznaczenie terminu rozpoczęcia głosowania.
Nikomu poza mną nie zależy
W takim razie proponuję zacząć głosowanie 15 lutego i zakończyć je 1 marca.
#53 2021-02-13 16:11:22
- Mateusz Konieczny
- Member
Mateusz Konieczny wrote:szalona_entropia wrote:Proszę o wyznaczenie terminu rozpoczęcia głosowania.
Też OK.
#54 2021-02-13 17:12:17
- Yunkers
- Member
- Registered: 2016-01-29
Mateusz Konieczny wrote:szalona_entropia wrote:Proszę o wyznaczenie terminu rozpoczęcia głosowania.
Zacznie też innym zależeć jak się nagle okaże, że zasady zmieniono bez nich
#55 2021-02-13 23:25:01
- Mordechai23
- Member
- From: Wrocław
- Registered: 2019-03-09
- Website
To jest sensowny termin, w 2 tygodnie każdy kto nawet rzadko wchodzi na forum zdąży zauważyć że takie głosowanie jest, i nikt raczej nie zapomni
#56 2021-02-14 12:18:16
- szalona_entropia
- Member
Zacznie też innym zależeć jak się nagle okaże, że zasady zmieniono bez nich
Pewnie tak.
Niedasizm totalny tutaj panuje.
Niech nawet głosowanie trwa miesiąc.
Last edited by szalona_entropia (2021-02-14 12:18:56)
#57 2021-02-23 16:38:57
- Yunkers
- Member
Tak jak mówiłem wcześniej - konta na Wiki specjalnie tworzyć nie będę ale napiszę tutaj co myślę.
Jestem za metodą A - jest to metoda najprostsza (można ją zastosować zarówno na starych węzłach, na których łącznice czasem łączą się w jedno i nie da się zaznaczyć rampy "wjazdowej" i "zjazdowej" jak i na nowych węzłach na których nie ma zdjęć mogących oznakować położenie znaku), najbardziej rozumiała dla "laika" i powszechnie stosowana - naprawdę nie widzę sensu tworzenia specjalnej metody tagowania dla Szczecina.
#58 2021-02-23 23:11:25
- rmikke
- Moderator
- From: Warszawa
- Registered: 2014-11-14
- Website
Nie rozumiem o co chodzi z niedasizmem. Proponujesz tu termin od "za dwa tygodnie" do "za miesiąc", jak nie ma protestów, to zaczynasz e tym terminie głosowanie (w tym - podajesz jeszcze raz link), kto się przez ten czas nie obudzi, to nie może albo ma w nosie, wolno mu.
#59 2021-02-24 10:10:51
- szalona_entropia
- Member
To znaczy że dobrze zrobiłem czy źle?
Z niedasizmem mi chodzi o to, że nie ma sprecyzowanych (albo spisanych w ogólnodostępnym miejscu - na jedno wychodzi) jasnych procedur jak mogę takie głosowanie przeprowadzić, żeby nikt nie miał potem pretensji. Oczekiwałem, że może ktoś z zarządu mi odpisze "OK, zatwierdzam głosowanie, rozpoczynamy tego i tego dnia", ale nic takiego nie miało miejsca. No to odczekałem parę tygodni i w końcu stwierdziłem że muszę to głosowanie zacząć bo inaczej temat umrze śmiercią naturalną.
#60 2021-02-24 14:35:35
- Mateusz Konieczny
- Member
Dobrze zrobiłeś, tak uruchamiane są głosowania w OSM.
Zobacz https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposal_process - nie ma zatwierdzania głosowania przez jakikolwiek zarząd.
Zatwierdzenia przez zarząd nie było bo to nie jest jego rola.
Zmienisz tytuł wątku dodając "trwa głosowanie" na końcu i dasz linka na początku pierwszego posta? Ewentualnie osobny wątek informujący o głosowaniu?
Last edited by Mateusz Konieczny (2021-02-24 14:37:03)
#61 2021-02-24 14:53:36
- RicoElectrico
- Moderator
- From: Trójmiasto
- Registered: 2012-07-01
Oczekiwałem, że może ktoś z zarządu mi odpisze "OK, zatwierdzam głosowanie, rozpoczynamy tego i tego dnia",
Stowarzyszenie OpenStreetMap Polska zrzesza i reprezentuje mapowiczów OSM z Polski, ale nie ma (a także lokalne stowarzyszenia w innych krajach) prerogatywy nad całą krajową społecznością OSM, bo nie trzeba być członkiem Stowarzyszenia, by mapować i w inny sposób się udzielać.
Prostuję to, aby ktoś nie przyswoił błędnej informacji.
#62 Yesterday 01:54:37
- rmikke
- Moderator
- Website
To znaczy że dobrze zrobiłem czy źle?
Jeśli rozpocząłeś to głosowanie, to w zasadzie dobre zrobiłeś, tylko... gdzie ono?
Organizujesz głosowanie i nie potrzebujesz do tego zgody żadnego zarządu, wystarczy że zrobisz sensowne opcje (zrobione, check, brawo)określisz konkretny i sensowny termin (taki żeby wszyscy zdążyli się obudzić ), dasz znać z linkiem, żeby nie trtzeba było kopać po wątku, że zaczynamy i trwa do (...) i już, jest głosowanie.
#63 Yesterday 07:46:56
- Mateusz Konieczny
- Member
Postawiłem https://forum.openstreetmap.org/viewtop … 04#p820104 "Index » users: Poland » Głosowanie nad sposobem oznaczania łącznic na węzłach drogowych"
#64 Yesterday 09:53:00
- gscscnd
- Member
- From: Rybnik
- Registered: 2013-08-13
Może jeszcze na talk-pl napisać?
#65 Yesterday 10:16:42
- szalona_entropia
- Member
Stowarzyszenie OpenStreetMap Polska zrzesza i reprezentuje mapowiczów OSM z Polski, ale nie ma (a także lokalne stowarzyszenia w innych krajach) prerogatywy nad całą krajową społecznością OSM, bo nie trzeba być członkiem Stowarzyszenia, by mapować i w inny sposób się udzielać.
Rozumiem. Chodziło mi nie tyle o "przystawienie pieczątki", tylko o to żeby ktoś (najlepiej z zarządu, bo wtedy można zakładać, że wie co robi) rozwiał moje wątpliwości czy robię dobrze, a jeśli robię źle to co mam poprawić.
szalona_entropia wrote:To znaczy że dobrze zrobiłem czy źle?
Jeśli rozpocząłeś to głosowanie, to w zasadzie dobre zrobiłeś, tylko... gdzie ono?
Przy starcie głosowania zamieściłem informację w wątku "Tematy ogólne": https://forum.openstreetmap.org/viewtop … 24915&p=24
Nie orientuję się za dobrze w formach komunikacji społeczności OSM i nie wiem, czy są jakieś lepsze "słupy ogłoszeniowe" niż to forum.
#66 Yesterday 11:27:24
- Yunkers
- Member
Może jeszcze na talk-pl napisać?
OSM ma do siebie, że o wielu przydatnych trzeba po prostu widzieć, bo informację nie tak łatwo znaleźć. Ale szczerze mówiąc to dyskusja na forum trwała od stycznia o samym głosowaniu też już jakiś czas wiadomo i była informacja w przyklejonym temacie, więc można śmiało założyć że każdy kto chciał się dowiedzieć o głosowaniu o nim wie.
#67 Yesterday 12:20:16
- maraf24
- Member
- From: Wrocław
- Registered: 2015-03-07
Nie orientuję się za dobrze w formach komunikacji społeczności OSM i nie wiem, czy są jakieś lepsze "słupy ogłoszeniowe" niż to forum.
Jeśli jesteś bardzo zdeterminowany, możesz wysłać PM do osób edytujących w Polsce w ostatnim czasie.
#68 Today 19:07:30
- rmikke
- Moderator
- Website
Przy starcie głosowania zamieściłem informację w wątku "Tematy ogólne": https://forum.openstreetmap.org/viewtop … 24915&p=24
Widziałem link, wlazłem, a tam że głosowanie wstrzymane. A teraz przekopałem wątek dwie strony wstecz i nie znalazłem linku. Może i był, tylko im dalej się cofałem, tym szybciej scrollowałem... Tak czy owak, zawsze warto link wrzucić w momencie kiedy zapada decyzja. Gdyby mi zależało na czymś takim, to jeszcze tymczasowo umieściłbym go w sygnaturce
No i spoko, nikt się nie orientuje w całym ekosystemie OSM nawet na poziomie Polski. Tym niemniej nadal najsensowniejszym miejscem do takich ogłoszeń jest to forum.