ΟΣΕ - όρια ακίνητης περιουσίας

Καλησπέρα σας

Βρήκα πρόσφατα online γεωχωρικά δεδομένα της ΓΑΙΑΟΣΕ (θυγατρική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπεύθυνη για θέματα ιδιοκτησίας στην ουσία) στο οποίο δείχνει που ακριβώς έχει κτήρια ο ΟΣΕ και τι έκταση καταλαμβάνουν τα οικόπεδα της. (το είχα ανακαλύψει παλιότερα, αλλά είχε προβλήματα το site)
Αυτό το thread πιο πολύ το γράφω για να είμαι καλλυμένος για όποιον δεν είναι σίγουρός για την άδεια χρήσης.

Το site gaiaweb.gaiaose.gr δεν αναφέρει σε εμφανές σημείο την άδεια χρήσης των δεδομένων αυτών. Όμως αν πάει κανείς στο Ορια Ακίνητης Περιουσίας (Ανοικτή υπηρεσία), (είναι ο 5ος χάρτης που προσφέρεται στην κεντρική σελίδα) πάει ΛεπτομέρειεςΠληροφορίες γι’ αυτό τον χάρτηΠερισσότερες λεπτομέρειες… αναφέρει στο Όροι Χρήσης: Δημόσια χρήση. CREATIVE COMMONS V4.0

Για τα δεδομένα του χάρτη, μεν δείχνει που έχει τώρα (ή όπως τα είχαν καταγράψει πριν χρόνια, ποιός ξέρει…) την περιουσία του ο ΟΣΕ, αλλά βλέπω πολλά σημεία όπου εκεί που είναι π.χ. ευθεία η γραμμή, τα όρια κάνουν κάτι περίεργες εξοχές, ιδίως εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει δρόμος. Ακόμη και μες τις πόλεις.

Ένας πολύ πιο βολικός τρόπος για να δεις αυτά τα δεδομένα, κατ’ εμέ, είναι στον ειδικό χάρτη που έχουν στήσει στο Ακίνητη Περιουσία ΟΣΕ σε χάρτη και σε ορθοφωτοχάρτη, γιατί μπορείς να τα βλέπεις με OpenStreetMap υπόβαθρο και ταυτόχρονα με ESRI αεροφωτογραφία.

Edit (Αύγουστος 2021): Μετά από αλλαγές που έκαναν στο site τους, όπου πια φαίνεται ζητάει κωδικό ArcGIS για να δεις τους χάρτες (μπορεί να είναι προσωρινό αυτό, δεν ξέρω), βρήκα τον χάρτη όπου μπορείτε να βλέπετε τις ανωτέρω πληροφορίες ελεύθερα. Συγκεκριμένα η 1η επιλογή στην αρχική του gaiaweb (“Αναζήτηση κωδικών κτηρίων κι γεωτεμαχίων (APP)”).