You are not logged in.

#1 2020-09-23 00:28:30

Sjaak12
Member
Registered: 2020-09-23
Posts: 6

Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Hallo,

Ik rijdt regelmatig naar Duitsland via A50, A73, A74 om daar in de Eifel te touren. Nu viel mij al een tijdje op dat bij routeberekening via GraphHopper de route in Nederland langs een aantal afritten gestuurd wordt, in plaats van de hoofdbaan van de snelweg te blijven volgen.

Na wat zoekwerk, begrijp ik nu dat dit waarschijnlijk te maken met de manier waarop deze wegen in OSM zijn gecategoriseerd.

Zou iemand eens meekunnen kijken wat hier niet goed gaat?

Route Venlo - Arnhem:
https://graphhopper.com/maps/?point=51. … =Omniscale

Hier wordt de route langs 4 afritten gestuurd, terwijl de meest logische route is om gewoon de A73 danwel A50 te blijven volgen:
Knooppunt A73 - A67 wordt je over de parallelbaan met uiteindelijk afslag Grubbenvorst - N295 gestuurd: https://graphhopper.com/maps/?point=51. … =Omniscale
Een onnodige afslag bij Boxmeer - N272: https://graphhopper.com/maps/?point=51. … =Omniscale
Zelfde bij Heumen - N271: https://graphhopper.com/maps/?point=51. … =Omniscale
En bij Heteren - N873: https://graphhopper.com/maps/?point=51. … =Omniscale

EDIT: Nu ik de heenweg ook nog eens goed bekijk, zie ik dat ook daar twee onnodige afslagen zitten:
Bij Horst: https://graphhopper.com/maps/?point=51. … =Omniscale
En ook weer bij Boxmeer - A272: https://graphhopper.com/maps/?point=51. … =Omniscale

Als ik afslag 18 van de A50 even als voorbeeld mag gebruiken, zie ik in de OpenStreetMap viewer dat het gehele stuk A50 juist is aangemerkt als 'motorway':
https://www.openstreetmap.org/way/50966 … 392/5.7657
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 417/5.7671
https://www.openstreetmap.org/way/64876 … 450/5.7654
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 497/5.7648

Waarom wil Graphhopper mij niet over de hoofdbaan sturen? Ben ik correct in mijn veronderstelling dat dit kan liggen aan de OSM data?

Last edited by Sjaak12 (2020-09-23 08:49:37)

Offline

#2 2020-09-23 08:28:12

Geim
Member
From: MM
Registered: 2017-03-29
Posts: 686

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Offline

#3 2020-09-23 08:31:56

JeroenHoek
Member
Registered: 2014-06-22
Posts: 804

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Daar lijkt iemand vergeten om de afritten ook de juiste maximumsnelheid te geven. De afrit staat op altijd 120km/h, terwijl de hoofdweg 100km/h met op bepaalde tijden 120km/h.

Je lijkt gelijk te hebben dat dit een fout is in de tags. Ik heb de mapper die daar bij Arnhem de snelheid aan heeft gepast een berichtje gestuurd via de changeset.

Offline

#4 2020-09-23 08:37:22

JeroenHoek
Member
Registered: 2014-06-22
Posts: 804

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

IIVQ wrote:

We hebben hier volgens mij de concensus bereikt dat je, als je een oprit hebt waar alleen een bord G01 G01.png staat, dat we dat dan taggen als maxspeed=130, ook al kom je op een snelweg waar je (overdag of altijd) maar 100 mag.

Ah… Ja, dan is er niets mis. De router stuurt je terecht over de afritten, want daar mag je harder. Persoonlijk zou ik ze dezelfde maximumsnelheid geven als de hoofdweg, maar daar lijkt niet voldoende steun voor te zijn.

Offline

#5 2020-09-23 09:10:09

Sjaak12
Member
Registered: 2020-09-23
Posts: 6

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

big_smile
Heren, bedankt voor de snelle antwoorden!!

Ik heb werkelijk van alles geprobeerd en uren gezocht naar informatie over de app, de routeberekening met GraphHopper om uiteindelijk hier uit te komen en met behulp van deze post is alles duidelijk: https://forum.openstreetmap.org/viewtop … 83#p793383. Blijkt maar weer dat je soms met een kleine duw in de goede richting een stuk verder komt. Bedankt Geim!

Van álles waar het aan zou kunnen liggen, had ik nooit gedacht dat dit te maken zou kunnen hebben met de recente snelheidswijzingen in Nederland.

Last edited by Sjaak12 (2020-09-24 07:01:30)

Offline

#6 2020-09-23 11:55:44

alphensebezorger
Member
Registered: 2016-02-08
Posts: 215

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

De echte oplossing voor dit routeringsprobleem zal moeten komen van verbeterde routers. Vermoedelijk bouwen die nu nog niet genoeg vertraging in voor de kruising aan het eind van de afrit. (Zie graphhopper issue.)

In dit geval kunnen kleine correcties in de OSM-data misschien al een verbetering opleveren. Ik zie hier dat sommige afritten (b.v. deze bij Heteren) overdag nog op 120 km/u staan. Dat moet volgens mij naar 100. Misschien is dat genoeg om de router niet over afrit en oprit te laten gaan.

De consensus is toch:
Oprit (vanaf bord 'begin snelweg', zolang geen maximumsnelheidsbord aanwezig) --> 130
Afrit (tot bord 'einde snelweg', zolang geen maximumsnelheidsbord aanwezig) --> zelfde snelheid als snelweg voor de afrit.

Offline

#7 2020-09-23 17:55:41

goedegazelle
Member
From: Nederland
Registered: 2017-07-19
Posts: 684

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Ik denk dat de oplossing inderdaad in de routeerders moet worden gezocht, zoals je al aangaf, want dit zal niet helpen:

alphensebezorger wrote:

De consensus is toch:
Oprit (vanaf bord 'begin snelweg', zolang geen maximumsnelheidsbord aanwezig) --> 130
Afrit (tot bord 'einde snelweg', zolang geen maximumsnelheidsbord aanwezig) --> zelfde snelheid als snelweg voor de afrit.

Dat is gemiddeld nog steeds >= 115 km/h.

Offline

#8 2020-09-24 08:29:29

Geim
Member
From: MM
Registered: 2017-03-29
Posts: 686

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

alphensebezorger wrote:

De echte oplossing voor dit routeringsprobleem zal moeten komen van verbeterde routers. Vermoedelijk bouwen die nu nog niet genoeg vertraging in voor de kruising aan het eind van de afrit.

Laten ze gewoon de highway=motorway_link een lagere prioriteit geven dan de highway=motorway zelf.

Offline

#9 2020-09-24 08:41:45

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 471

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Routeerders die alleen naar de maximumsnelheid van de weg kijken zijn te dom om te gebruiken. Je moet op zijn minst ook wegcategorie meenemen en dan instellen dat afritten duurder zijn dan de autosnelweg zelf. Dan krijg je dit soort dingen niet.

Ik heb al je voorbeelden in http://brouter.de/brouter-web met het car (fast) profiel geprobeerd en krijg die omleidingen niet.
Het lijkt me dus ook niet in de OSM data te zitten maar in de routing engine van graphhopper.

Offline

#10 2020-09-24 09:23:20

Sjaak12
Member
Registered: 2020-09-23
Posts: 6

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Oei, oei. Ik heb blijkbaar een heikel punt aangekaart.. yikes

Aan de ene kant is er het argument dat het aan de router (GraphHopper) ligt:
- er bestaat blijkbaar geen -logische- voorkeur voor het type 'motorway' boven 'motorway_link', ookal is de reistijd/afstand in het tweede geval -minimaal- korter
- er wordt blijkbaar helemaal geen rekening gehouden het type 'give_way'. In de praktijk zal men bij een kruispunt onderaan de afslag moeten afremmen, eventueel stoppen/voorrang verlenen en weer optrekken. De ideale reistijd gebaseerd op de 'legale' snelheid is alleen in theorie te behalen, niemand zal met 100/120/130 doorrijden over een kruispunt (hoop ik)

GraphHopper is echter niet de enige router waar dit van toepassing is. OSRM & OSMand worden ook genoemd.
Apart dat de 'onnodige afslagen' pas na de snelheidswijziging in Nederland in de routeberekening op zouden duiken, ik kan me niet herrinneren ze in de afgelopen jaren in mijn route app te hebben gezien.

Opmerkelijk dat we blijkbaar nog steeds 130 mogen rijden op een oprit, omdat er technisch gezien een verkeerd bord (G01 ipv A1) staat. roll

Aan de andere kant lees ik in dit topic dat de afspraak is dat men zowel een 'maxspeed' als een 'maxspeed:conditional' opneemt in de OSM data.
Uit deze kaart maak ik dat vlak voor A50 afrit 18 Heteren een 120 zone aanvangt. Dan zou de afrit als 'maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00)' opgenomen moeten worden, terwijl hij nu de tag 'maxspeed=120' heeft.
Net als de oprit (https://www.openstreetmap.org/way/77708 … 88/5.76761, https://www.openstreetmap.org/way/77708 … 54/5.76713, https://www.openstreetmap.org/way/9720823) die zoals RWS aangeeft dus getagd zou mogen/moeten worden met 'maxspeed=130'

Offline

#11 2020-09-24 11:02:41

Geim
Member
From: MM
Registered: 2017-03-29
Posts: 686

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

@Maarten, ben jij beter bekend met Brouter? Enig idee, waarom hij deze fietsferry niet pakt?
http://brouter.de/brouter-web/#map=18/5 … ,52.741646

Offline

#12 2020-09-24 12:05:20

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 3,131

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Geim wrote:

@Maarten, ben jij beter bekend met Brouter? Enig idee, waarom hij deze fietsferry niet pakt?
http://brouter.de/brouter-web/#map=18/5 … ,52.741646

Heeft misschien te maken met de begin en eind node van de route, dat daar geen amenity=ferry_terminal op staat.
Dat merkt ik laatst in een andere app. die ook niet routeerde, maar bij amenity=ferry_terminal wel.
Zo ook, deed hij het niet op deze locatie.

amenity=ferry_terminal er op gezet, wachten op nieuwe kaartdata voor gebruik en dan testen.

Edit:
Zal niet helpen, op andere locatie doet Brouter het ook niet met die extra tags amenity=ferry_terminal.

Last edited by Allroads (2020-09-24 12:23:55)

Offline

#13 2020-09-24 13:37:35

Geim
Member
From: MM
Registered: 2017-03-29
Posts: 686

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Fastbike pakt de ferry wel.

Offline

#14 2020-09-24 14:51:53

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 471

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Sjaak12 wrote:

GraphHopper is echter niet de enige router waar dit van toepassing is. OSRM & OSMand worden ook genoemd.
Apart dat de 'onnodige afslagen' pas na de snelheidswijziging in Nederland in de routeberekening op zouden duiken, ik kan me niet herrinneren ze in de afgelopen jaren in mijn route app te hebben gezien.

Ik heb in de begintijd van OSM ook wel routes gehad die bij de A73 vanuit het noorden afrit Horst-Noord pakte om dan direkt weer de A73 op te gaan. Ik zie dat die route nu exact even lang is als via de autoweg dus daar is in de wegalignment ook wat aangepast.
Maar ik zou dus niet zeggen dat het eerder niet voor kwam. Ik kan me wel indenken dat het nu erger is, want opritten zijn in feite altijd 130 km/h en dus sneller dan de hoofdrijbaan die 100 km/h.
Maar goed, dan heb je dus een vrij domme router die niet inziet dat je beter geen afslagen kunt nemen, of beter geen lagere wegen of gewoon geen kinematisch model heeft.

Offline

#15 2020-09-24 14:58:04

Allroads
Member
Registered: 2011-03-05
Posts: 3,131

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Geim wrote:

Fastbike pakt de ferry wel.

Daar staat consider elevation aan bij de opties.
incline=down is daar wel aanwezig. Is dat net het verschil?

Offline

#16 2020-09-24 15:06:25

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 471

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Geim wrote:

@Maarten, ben jij beter bekend met Brouter? Enig idee, waarom hij deze fietsferry niet pakt?
http://brouter.de/brouter-web/#map=18/5 … ,52.741646

Dat komt omdat er een cost van 10000 geplaatst wordt op het nemen van een ferry (dat staat gelijk aan 10 km op een goede weg).
Als je de Profile tab pakt en op regel 99

if ( equal initialclassifier classifier_ferry ) then 10000

verandert in

if ( equal initialclassifier classifier_ferry ) then 1000

dan word je wel over het veer geleid.

Het idee erachter begrijp ik wel een beetje. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van het soort veer, maar 10 minuten omrijden kan vaak sneller zijn dan het veer nemen.

Offline

#17 2020-09-24 15:29:43

Geim
Member
From: MM
Registered: 2017-03-29
Posts: 686

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Maarten Deen wrote:

dan word je wel over het veer geleid.

Yep, dat was em. Zou jammer zijn om deze veer te missen, leuk ding.
Raar dat fast-bikes er dan wel over geleid worden.

Offline

#18 2020-09-24 20:22:01

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 471

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Daar staat dat stukje ook niet in. Ik vind de cost van 10000 voor een ferry ook wel erg veel. Dat is een half uur fietsen. 10 minuten zou wel het maximum moeten zijn. Je moet natuurlijk niet op worst-case gaan routeren.

Offline

#19 2020-09-24 21:34:35

emvee
Member
From: Rotterdam, The Netherlands
Registered: 2010-07-27
Posts: 155

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Maarten Deen wrote:

Ik vind de cost van 10000 voor een ferry ook wel erg veel. Dat is een half uur fietsen. 10 minuten zou wel het maximum moeten zijn.

Het brouter profiel heeft een waarde voor alle veren niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Voor het voetgangersveer bij Amsterdam CS is 10000 ruimschoots te veel, maar voor een pont die maar eens per uur gaat en een half uur vaart aan de lage kant.

Het mooiste zou zijn als brouter voor elke pont een goed inschatting kan maken maar dat soort informatie is zover ik weet niet beschikbaar.

Het mooie van brouter is dat de profielen openbaar zijn in tegenstelling tot de meeste andere routers en dat je m.b.v. de website (de T toets) ook heel goed kan zien op basis waarvan die keuze gemaakt wordt.

Last edited by emvee (2020-09-24 21:48:15)

Offline

#20 2020-09-25 00:15:55

Sjaak12
Member
Registered: 2020-09-23
Posts: 6

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Wellicht dat de vraag van Geim en de daaropvolgende berichten over de fietsveerdienst even in een eigen topic besproken kan worden? hmm

In hoeverre klopt deze maximumsnelheidsdata op de site van PeeWee?

Ik begrijp uit dit topic dat de regel is dat bij een afrit altijd de snelheid van de hoofdrijbaan van toepassing is (de snelheid aangegeven op het laatste verkeersbord). Bij een toerit is het afhankelijk van de plaatsing van verkeersborden (al dan niet G01), maar in de basis is dit 130.
Daarnaast is in dat topic benoemd dat wegen gemarkeerd worden met zowel 'maxspeed' als 'maxspeed:conditional'.

Als ik dan even rond klik, kom ik toch een aantal discrepanties tegen:
- alle bovenstaande 'onnodige afritten' hebben in OSM enkel een 'maxspeed' markering, terwijl er dus ook een 'maxspeed:conditional' bij had gemoeten.
- A50 afrit 18: volgens PeeWee zou de hoofdrijbaan Noord vanaf deze afslag 120 moeten zijn, zo staat het ook in OSM. Echter uit Google Streetview maak ik op dat deze snelheid juist geldt voor de hoofdrijbaan Zuid. Dit staat dan weer niet in OSM.
- Waar de hoofdrijbaan A50 Noord dus -onjuist- is aangemerkt als conditional=120, is dit voor de afrit 18 dan weer niet overgenomen.
- A50 toerit 19: volgens Google Streetview staat er bij de toerit een bord G01, dus zou het wegdeel 130 moeten zijn. Uit de PeeWee kaart blijkt dit maar voor een klein gedeelte van de toerit te gelden. Er staat overigens wel een dichtgeklapt bord halverwege de toerit, wellicht dat op bepaalde momenten deze uitgeklapt wordt, maar de basissituatie is dat de gehele toerit 130 zou moeten zijn.
- A73 afrit 2 en 1a (PeeWee): beide afritten staat gemarkeerd als 130, terwijl de laatst geldende snelheid op de hoofdrijbaan 100 is.

Last edited by Sjaak12 (2020-09-25 07:12:23)

Offline

#21 2020-09-25 06:49:08

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 471

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Sjaak12 wrote:

In hoeverre klopt deze maximumsnelheidsdata op de site van PeeWee?

Als ik het goed begrijp is dit een overpass query op actuele data, dus wat je ziet is wat er in OSM zit.

Als je fouten in de maxspeed tegen komt staat het je vrij om die te corrigeren. Zelf vind ik dat alhoewel technisch correct, het niet heel handig om opritten alleen op 130 te zetten als de hoofdrijbaan 130/100 is. Dan geeft een navigatie bijvoorbeeld aan dat je tot 130 kunt optrekken, kom je op de hoofdrijbaan moet je weer remmen naar 100.
Maar dat is mijn opvatting. Ik ga ook niet overal een conditional van opritten verwijderen.

Offline

#22 2020-09-25 07:40:35

Sjaak12
Member
Registered: 2020-09-23
Posts: 6

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Maarten Deen wrote:
Sjaak12 wrote:

In hoeverre klopt deze maximumsnelheidsdata op de site van PeeWee?

Als ik het goed begrijp is dit een overpass query op actuele data, dus wat je ziet is wat er in OSM zit.

In dat geval klopt dit gedeelte niet:
http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee … FFFFFTTFTF
Dit wegdeel A50 vóór de afslag komt overeen:
https://www.openstreetmap.org/way/50966 … 41/5.76665
Dit wegdeel A50 vanaf de afslag toont bij PeeWee maxspeed=120, OSM toont maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00). Ik kan via Google Streetview géén bord vinden op de hoofdrijbaan die deze snelheidswijziging aanduidt:
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 21/5.76606
De afslag zou, volgens de logica 'snelheid van hoofdrijbaan van toepassing op afrit' dus 'maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00)' moeten zijn, echter staat deze op 'maxspeed=120':
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 47/5.76680

Maarten Deen wrote:

Zelf vind ik dat alhoewel technisch correct, het niet heel handig om opritten alleen op 130 te zetten als de hoofdrijbaan 130/100 is.

Dat is dus mijn punt: net als een hoofdrijbaan zou een op-, afrit of parallelbaan altijd een maxspeed én maxspeed:conditional moeten hebben.

Uit je quote haal ik een dubbelzinnigheid:

Maarten Deen wrote:

Dan geeft een navigatie bijvoorbeeld aan dat je tot 130 kunt optrekken, kom je op de hoofdrijbaan moet je weer remmen naar 100. Maar dat is mijn opvatting.

Volgens RWS is dit dus de situatie, de oprit is altijd 130. Door het ontbreken van een maxspeed=100 en de conditional op de zowel de op- als afrit, wordt dit door de router/navigatie gezien als de snellere optie, cq toont het de verkeerde snelheid.

Maarten Deen wrote:

Ik ga ook niet overal een conditional van opritten verwijderen.

Inderdaad, gezien bovenstaande zouden die juist toegevoegd moeten worden!

Last edited by Sjaak12 (2020-09-25 07:54:09)

Offline

#23 2020-09-25 08:00:03

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 471

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Sjaak12 wrote:

Dit wegdeel A50 vanaf de afslag toont bij PeeWee maxspeed=120, OSM toont maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00). Ik kan via Google Streetview géén bord vinden op de hoofdrijbaan die deze snelheidswijziging aanduidt:
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 21/5.76606

Je hebt de NL Motorway Max Speed under aan staan, en dat is de RWS overlay. Die laat de ononderbroken rode lijn zien.
Als je die uit zet en de overpass data vinkjes aan zet dan laat de kaart ook max=100 conditional=120 zien:
http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee … FFFFFTTFTF


De afslag zou, volgens de logica 'snelheid van hoofdrijbaan van toepassing op afrit' dus 'maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00)' moeten zijn, echter staat deze op 'maxspeed=120':
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 47/5.76680

Volgens mij ook, maar daar heb ik wel een sterke mening in:
Standaard is 130 op alle autosnelwegen. Dus eigenlijk moet overal maxspeed=130 staan.
Op plekken waar altijd een andere snelheid geldt moet maxspeed natuurlijk die andere snelheid zijn.
Als de snelheid "100 km/h 6-19" is dan is het dus maxspeed=130, maxspeed:conditional=100 @ (...).
Daar waar twee conditionals gelden (zoals hierboven 100 of 120) zou ik vanwege gelijkvormigheid voorstellen om maxspeed=120, maxspeed:conditional=100 @ (...) te taggen. Ook omdat de hoogste maxspeed normaal als de normale maxspeed wordt gezien.

Last edited by Maarten Deen (2020-09-25 08:00:53)

Offline

#24 2020-09-25 08:09:16

Sjaak12
Member
Registered: 2020-09-23
Posts: 6

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Maarten Deen wrote:
Sjaak12 wrote:

Dit wegdeel A50 vanaf de afslag toont bij PeeWee maxspeed=120, OSM toont maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00). Ik kan via Google Streetview géén bord vinden op de hoofdrijbaan die deze snelheidswijziging aanduidt:
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 21/5.76606

Je hebt de NL Motorway Max Speed under aan staan, en dat is de RWS overlay.

Dus zou, als alle OSM updates doorgevoerd zijn, de OSM data overeen moeten komen met die laag?

Maarten Deen wrote:

Die laat de ononderbroken rode lijn zien.
Als je die uit zet en de overpass data vinkjes aan zet dan laat de kaart ook max=100 conditional=120 zien:
http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee … FFFFFTTFTF

Maar waar komt dan die maxspeed=120 op de afrit vandaan?
http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee … FFFFFTTFTF

Maarten Deen wrote:

De afslag zou, volgens de logica 'snelheid van hoofdrijbaan van toepassing op afrit' dus 'maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00)' moeten zijn, echter staat deze op 'maxspeed=120':
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 47/5.76680

Volgens mij ook, maar daar heb ik wel een sterke mening in:
Standaard is 130 op alle autosnelwegen. Dus eigenlijk moet overal maxspeed=130 staan.
Op plekken waar altijd een andere snelheid geldt moet maxspeed natuurlijk die andere snelheid zijn.
Als de snelheid "100 km/h 6-19" is dan is het dus maxspeed=130, maxspeed:conditional=100 @ (...).
Daar waar twee conditionals gelden (zoals hierboven 100 of 120) zou ik vanwege gelijkvormigheid voorstellen om maxspeed=120, maxspeed:conditional=100 @ (...) te taggen. Ook omdat de hoogste maxspeed normaal als de normale maxspeed wordt gezien.

Maar dat was toch ook de 'consensus' uit dat topic? Begrijp ik hem nu verkeerd? Of is ergens anders nog een discussie gevoerd over dit onderwerp?

Offline

#25 2020-09-25 09:00:53

Maarten Deen
Member
Registered: 2010-05-20
Posts: 471

Re: Graphhoppper / OSM: route neemt afslag in plaats van snelweg

Sjaak12 wrote:
Maarten Deen wrote:
Sjaak12 wrote:

Dit wegdeel A50 vanaf de afslag toont bij PeeWee maxspeed=120, OSM toont maxspeed=100, maxspeed:conditional=120 @ (19:00-06:00). Ik kan via Google Streetview géén bord vinden op de hoofdrijbaan die deze snelheidswijziging aanduidt:
https://www.openstreetmap.org/way/68860 … 21/5.76606

Je hebt de NL Motorway Max Speed under aan staan, en dat is de RWS overlay.

Dus zou, als alle OSM updates doorgevoerd zijn, de OSM data overeen moeten komen met die laag?

Ja, als die correct is. Maar volgens mij worden daar niet de conditional maxspeeds getoond, alleen vaste snelheden, en dat ook nog op een vreemde manier. Die A50 in noordelijke richting zou dus eerst 120 zijn, dan 100 tot de afrit en dan weer 120.
Terwijl het waarschijnlijk overal 120 en 100 @ (06:00-19:00) moet zijn.

Maarten Deen wrote:

Die laat de ononderbroken rode lijn zien.
Als je die uit zet en de overpass data vinkjes aan zet dan laat de kaart ook max=100 conditional=120 zien:
http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee … FFFFFTTFTF

Maar waar komt dan die maxspeed=120 op de afrit vandaan?

Dat staat zo in OSM https://www.openstreetmap.org/way/6886084

Maar dat was toch ook de 'consensus' uit dat topic? Begrijp ik hem nu verkeerd? Of is ergens anders nog een discussie gevoerd over dit onderwerp?

Je hebt gelijk, ik las het niet goed. Je had het ook zo staan.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB