Juuri lisätyn polun näkyminen eri zoomaustasoilla - ei näy?

Hei,

Lisäsin juuri yhden polun Suomen karttoihin. OSM karttoja olen katsellut Locus Map Pro nimisellä Android ohjelmalla. Lisäämäni polku tuleekin tietyllä aika tarkalla zoomaustasolla, kun alla lukee 80m, näkyviin. Näkyvyys ei mielestäni ole oikein, kun vähemmän zoomaten toinen samankokoinen polku näkyy, mutta tämä ei. Mitähän asialle voi tehdä? Polun leveyttä muuttelin sen vientitiedoissa.

Toisekseen lisäämäni polku näkyy vain OSM - Muu ja Classic nimisessä kartassa. Olisin halunnut karttani näkymään OSM - Ulkoilma ja sieltä Outdoors, mutta sinne ei tunnu tulevan mitään näkyviin. Mitähän tälle voisi tehdä? Kun reittiä vein web-editorissa, niin valitsin sinne, että reitti on kävely eli patikointikohde. Ehkä käyttöliittymässä haittaa, kun se on osaksi suomeksi.

Kiitos, jos tähän on mitään ideoita, mitä voisin tehdä? Voin myös paljastaa, että missä muutokseni on, vaikka näkyyhän ne kyllä järjestelmätiedoista kai muutenkin.

t. Jukka

Hei,

Kyse lienee tästä tiestä? En osaa ottaa kantaa OSM dataa käyttävien ulkopuolisten ohjelmien tai appsien toimintaan, mutta polun näkyminen tai näkymättömyys eri zoomitasoilla voi johtua rasterikuvien hitaahkosta påäivittymisestä, josta oli puhetta vähän aiemmin tällä samalla palstalla.

Ainakaan OSM:n karttapohjilla ‘width’-tagin arvot eivät näy kartalle piirtyvän viivassa mitenkään erityisesti (siis tie ei piirry paksumpana, tjms.), vaan tämä tagi on puhdasta metadataa.

Toivottavasti tämä auttoi!

Yst. Tolstoi

Hei,

Tosiaan mainitsemasi hyperlinkin tie oli kyseessä. Rasterikuvien hidas päivittyminen oli minulle uusi tieto, kiitos siitä! Ottaa aivoon kun poluistani näkyy useimmiten puolet tai vastaavaa ja ihmettelen, että missä vika.

Seuraava kysymys oli, että miten pyöräpolun saa näkymään kuten tässä kuvassa? Näkyy usemmallakin katseluohjelmalla noin, että ei ole minusta erityisemmin katseluohjelmasta kiinni. Kaikenlaisia tägejä olen yrittänyt:

Tarkoitan siis tuota lilalla merkittyä pyöräilyreittiä punaisen ympyrän sisällä. Tuo on OSM Cycle näkymä eli suurinpiirtein kai sama kuin opencyclemap.org yms. Ainoa, mitä saan mihinkään cycle karttaan vietyä on enintään päällystetty tie, mikään muu merkintäni ei näy kahdella eri katseluohjelmallani mitenkään?

Voin laittaa screenshotin tageista joita käytin yms.

Kiitos tiedosta.

t. Jukka

Hei,

OSM:n polkupyöräkartta merkitsee eri pyöräilyreittirelaatioihin kytketyt ‘highway=cycleway’-tiet tuolla liilalla lisävärillä ja virallisella “ref=”-tagin numerolla (tai sen puuttuessa, “name=”-tagin arvolla).

Lisätietoa löytyy OSM Wikistä. Huomaathan, että kysymäsi tienpätkän relaation tagitukseen pätevät juuri Paikallisreitin tai Seudullisen reitin arvot.

Tuo ruutukaappauksessasi merkattu reitti päinvastoin kuuluu viralliseen Valtakunnalliseen pyörämatkailureittiin, joille on omat merkit maastossakin. Ja ennen kuin lisäät pyöräteitä/polkuja paikallisreittirelaatioonkaan, tarkistathan, että tuo polku on todella maastossa merkattu kuuluvaksi johonkin paikalliseen pyöräreittiin! Siinä tapauksessa sillä on varmaan myös joku muu virallisempi nimi kuin Pyorapolku.

Siitä, onnistuuko relaatioiden luominen ja niihin liittäminen muulla editorilla kuin JOSMilla, en ole ihan varma. Lisätietoa löytynee Googlaamalla!

Yst. Tolstoi

[EDIT:] Huomasinkin uudestaan tien dataa tarkemmin katsoessani, että oletkin liittänyt sen jo kahteen relaatioon (liitos Helsingissä kulkevaan Kotiseutureittiin (relaatio 269869) on varmaankin virhe/koe?).

Unohdin mainita, että tuon polkupyöräkartan päivittyminen on erittäin hidasta. Se taidetaan päivittää suunnilleen kerran kahteen viikkoon, eli menee aikaa ennen kuin muutoksesi näkyvät tuossa kartassa. Googlettamalla löytää tarkemman aikataulun/statuksen.

Rasterikuvien luominen kaikille zoomitasoille koko maailmalle on ymmärrettävästi aika intensiivistä laskennallisesti, ja ilmeisesti pyöräkartan ylläpitäjillä ei ole liikaa tietokoneaikaa tuhlattavaksi. Niin, ja changesettiesi tietojen perusteella näköjään relaatioiden luominen onnistuu myös Potlatchilla!

Hei vielä, muutama juttu tuli mieleen:

Tämä ei ole tarpeen, vaan kaikki tagit ja relaatiotiedot viivasta saa näkyviin valitsemalla OSM:n kartan layers-välilehden Map Data -boxi. Koska osa rasterikartoista päivittyy hitaasti, tuota kautta voi heti varmistaa, että data ja tagitiedot ovat oikein.

Kaikki tagitiedot ovat kyllä tietokannassa, mutta vain rajallinen määrä niistä voidaan piirtää viivalle. OSM:n yksi perusidea on, että itse data on kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä (kunhan mainitsee lähteen, ym.) ja datan perusteella saa piirtää omia karttoja vaikkapa käyttämällä tai korostamalla juuri niitä tageja, jotka ovat omalta kannalta kiinnostavia. Esim Maperitive tai uMap ovat hyviä esimerkkejä, Googlaamalla löytää lisää vastaavia ohjelmia. Noiden ohjelmien kanssa leikkimällä ymmärtää nopeasti myös, miksi OSM peruskartoissa on vain hyvin rajallinen määrä tageja otettu huomioon piirtäessä. Kartasta tulee äkkiä todella sekava, jos kaikki tagit huomioitaisiin piirtämisessä.

Tämän takia on tärkeää, ettei karttaa tagita jotain karttapohjaa ja sen piirrustussääntöjä varten, vaan että tagit todella vastaavat luonnossa olevia ominaisuuksia. Eli ‘surface=asphalt’-tagi vain jos tie on todella asfalttipäällysteinen ja ‘name=’-tagi vain jos tielle todella löytyy nimikyltti, ym.

Happy hacking!
Yst. Tolstoi

Ensimmäinen postaus - tein epähuomiossa kaksi viestiä ja tämän joutaa poistaa - eli hyppää tästä yli

Trailmap lienee se pyöräpuolen ykkös OSM ratkaisu Suomessa juuri nyt: https://trailmap.fi/. Se hanskaa nuo cycleway=yes bicyle=yes asiat sinipalluraisina pyöräteinä, mutta mikä on itselleni tärkeintä se kuvaa polkujen mtb:scale=0/1/2/3 luokituksen. Eli minusta sinun tapauksessa oikea termistö olisi: bicycle=yes ja sitten kaveriksi mtb:scale=0 tai mikä se kulkemisen helppous nyt sitten onkaan. Tuolla Lallujärven ympäristössä tuskin on kovin montaa vain pyöräilylle tarkoittettua uraa vaan sama polku/tie/ura on tarkoitettu useamman liikuntamuodon käyttöön tasaveroisesti ja siten on väärin kuvata asia vain pelkkänä cycleway=yes tai bicycle=designated muotoisena erityisesti vain pyöräilyyn tarkoitettuna urana.

Kokeile tuota Trailmapia - vaikka se on tarkoitettu maastopyöräkäyttöön se on minusta ylivertainen urakartta yleensä pyöräilyn ja koirankusetuksen tarpeisiin. Pyörällä voi ajaa niin monesta muustakin paikasta, kuin pyöräteiksi luokitelluiilta urilta ja siten tuo antaa paljon enemmän käyttäjälle, kuin globaalit OSM pyöräkartat, jotka rajoittuvat tuohon pyörätie merkintään. Muutaman päivän päivitysviive Trailmapissakin on, mutta kun data sinne päätyy se siellä pysyy - kaikilla zoomaustasoilla.

Minusta tuntuu, että Locus Map on yksi sovellus, jota moni on Trailmapin kanssa käyttänyt, eli tuonut datan sieltä Locus Map ympäristöön:
https://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?50282-MTB-polut-ja-reitit-Tampere