You are not logged in.

#1 2020-06-03 12:19:37

jawor84
Member
Registered: 2020-05-29
Posts: 6

Geoportal - mapa topograficzna Polski

Cześć,

Pytanie "nowego".

Czy to normalne, że przy próbie załadowania mapy topograficznej Polski z Geoportalu jako podkładu wyskakuje mi błąd "Could not read data from: https//mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/WMTS/guest/wmts/TOPO". To normalne czy może robię coś nie tak?

Z góry dziękuję za informacje.

Offline

#2 2020-06-04 18:55:21

Piotr Strębski
Member
From: Warszawa
Registered: 2018-01-17
Posts: 114
Website

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Gdzie - w jakim programie - chcesz załadować jako podkład ten Geoportal?
Gdy unikasz konkretów, nie licz że ktoś Ci pomoże - bo niby na jakiej podstawie?
Pozdrawiam

Offline

#3 2020-06-04 19:57:24

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 2,173

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Geoportal coś ostatnio mi wadliwie działa w Vespuccim i w iD (ładowały sie białe kafelki)

Last edited by Mateusz Konieczny (2020-06-04 19:57:42)

Offline

#4 2020-06-07 20:53:44

jawor84
Member
Registered: 2020-05-29
Posts: 6

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Piotr Strębski wrote:

Gdzie - w jakim programie - chcesz załadować jako podkład ten Geoportal?
Gdy unikasz konkretów, nie licz że ktoś Ci pomoże - bo niby na jakiej podstawie?
Pozdrawiam

No tak, nie napisałem konkretnie. Chodzi o JOSM.

Offline

#5 2020-06-08 07:47:40

Piotr Strębski
Member
From: Warszawa
Registered: 2018-01-17
Posts: 114
Website

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Jeśli JOSM, to nie będę w stanie Ci pomóc - codziennie mapuję w tym programie, używam podkładu z listy podkładów w programie (konkretnie: Geoportal WMTS) i nie zauważyłem żadnych problemów w ostatnim czasie (przynajmniej na Mazowszu i w warmińsko-mazurskim).
Patrzyłeś na logi dziennika programu, z menu Pomoc?

Pozdrawiam

Offline

#6 2020-06-08 10:20:50

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,725

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Cześć, sprawdź w ustawieniach czy masz odwzorowanie mapy PUWG 1992.
Możesz też sprawdzić, czy coś nie blokuje ci ruchu np. ładując ten podkład w QGIS-ie (choć, no cóż, to cięższy program).

Last edited by RicoElectrico (2020-06-08 10:21:00)

Offline

#7 2020-06-08 10:24:17

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 617

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Zakładam, że chodzi o podpięcie nowego podkładu WMTS, ale o ile się orientuję obecnie na WMTS-ie z Geoportalu chodzi tylko Ortofoto i BDOT10k.

Offline

#8 2020-06-08 20:17:40

jawor84
Member
Registered: 2020-05-29
Posts: 6

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Cześć, sprawdź w ustawieniach czy masz odwzorowanie mapy PUWG 1992.

Miałem odwzorowanie Merkatora, zmiana nie pomogła więc wróciłem do pierwotnego.

Zakładam, że chodzi o podpięcie nowego podkładu WMTS, ale o ile się orientuję obecnie na WMTS-ie z Geoportalu chodzi tylko Ortofoto i BDOT10k.

Z ciekawości spróbowałem wgrać BDOT10k... początkowo użyłem adresu skopiowanego z Geoportalu (dodałem podkład a następnie skopiowałem jego adres z okna warstw Geoportalu) co, przy próbie wgrania go do JOSMa, dało taki sam błąd jak w przypadku topo. W drugim podejściu znalazłem adres na wiki i ten wszedł bez problemu. Podkład uruchamia się normalnie. Więc chyba jednak robię jakiś błąd w adresie...

Offline

#9 2020-06-08 20:27:58

RicoElectrico
Moderator
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,725

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

jawor84 wrote:

Więc chyba jednak robię jakiś błąd w adresie...

Aaa.. kluczem jest to:

{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Standardowo w user agencie JOSM-a zawiera się m.in. słowo "Java". Geoportal wtedy blokuje takie połączenia. Z tym, że nie chodzi tu o blokadę JOSM-a, a najpewniej (moja spekulacja) automatycznego pobieracza o nazwie MOBAC napisanego w Javie, który może im nieźle obciążać serwery.

Last edited by RicoElectrico (2020-06-08 20:28:13)

Offline

#10 2020-06-08 21:06:12

jawor84
Member
Registered: 2020-05-29
Posts: 6

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

I teraz wszystko działa pięknie big_smile Skleciłem taki adres:

wmts:https://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/WMTS/guest/wmts/TOPO?SERVICE=WMTS&REQUEST=getcapabilities{header(User-Agent,Mozilla/5.0 (JOSM)}

Bardzo, bardzo dziękuje za pomoc smile

Offline

#11 2021-02-05 15:11:48

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,819
Website

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

Co można zrobić, jeśli gmina zmieniła numer domu z 241 na 245, e-,apa pokazuje 245, a Geoportal:
Zc02TXC.jpg

Offline

#12 2021-02-05 15:43:30

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 617

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

rmikke wrote:

Co można zrobić, jeśli gmina zmieniła numer domu z 241 na 245, e-,apa pokazuje 245, a Geoportal

Gmina prowadzi ewidencję adresową w iMPA ?

Offline

#13 2021-02-05 20:17:41

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 2,026

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

rmikke wrote:

Co można zrobić, jeśli gmina zmieniła numer domu z 241 na 245, e-,apa pokazuje 245, a Geoportal

Skoro to wiesz, to
addr:housenumber=245
old_addr:housenumber=241

Offline

#14 2021-02-07 00:25:30

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,819
Website

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

szydzio wrote:
rmikke wrote:

Co można zrobić, jeśli gmina zmieniła numer domu z 241 na 245, e-,apa pokazuje 245, a Geoportal

Gmina prowadzi ewidencję adresową w iMPA ?

Nie znam się, wygląda jak e-mapa (patrzyłem urzędnikowi przez ramię)

maraf24 wrote:
rmikke wrote:

Co można zrobić, jeśli gmina zmieniła numer domu z 241 na 245, e-,apa pokazuje 245, a Geoportal

Skoro to wiesz, to
addr:housenumber=245
old_addr:housenumber=241

Tam sprawa jest bardziej skomplikowana, nr 241 istniał zasadniczo wyłącznie w papierach i e-mapie smile

Na budynku było 168...

Offline

#15 2021-02-07 16:07:06

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 617

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

szydzio wrote:
rmikke wrote:

Co można zrobić, jeśli gmina zmieniła numer domu z 241 na 245, e-,apa pokazuje 245, a Geoportal

Gmina prowadzi ewidencję adresową w iMPA ?

rmikke wrote:

Nie znam się, wygląda jak e-mapa (patrzyłem urzędnikowi przez ramię)

Zasadniczo gmina przy następnym zasileniu danymi bazy adresowej PRG musi usunąć nieaktualny numer 241.
Jeśli prowadzi adresację w iMPA (czyli *.e-mapa.net) można taką sytuację zgłosić poprzez funkcję „zgłoś problem”=> „błąd w numeracji adresowej lub przebiegu ulicy”.
Jeśli prowadzi adresację w innym programie to konieczny będzie kontakt telefoniczny do osoby prowadzącej ewidencje adresową i wskazanie na problem.

Offline

#16 2021-02-08 15:00:00

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,819
Website

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

szydzio wrote:
szydzio wrote:
rmikke wrote:

Co można zrobić, jeśli gmina zmieniła numer domu z 241 na 245, e-,apa pokazuje 245, a Geoportal

Gmina prowadzi ewidencję adresową w iMPA ?

rmikke wrote:

Nie znam się, wygląda jak e-mapa (patrzyłem urzędnikowi przez ramię)

Zasadniczo gmina przy następnym zasileniu danymi bazy adresowej PRG musi usunąć nieaktualny numer 241.
Jeśli prowadzi adresację w iMPA (czyli *.e-mapa.net) można taką sytuację zgłosić poprzez funkcję „zgłoś problem”=> „błąd w numeracji adresowej lub przebiegu ulicy”.
Jeśli prowadzi adresację w innym programie to konieczny będzie kontakt telefoniczny do osoby prowadzącej ewidencje adresową i wskazanie na problem.

No to tak:

  1. Prowadzą w iMPA

  2. Na e-mapie jest tylko 245

  3. W Geoportalu są oba

  4. PRG to jest baza, z której korzysta GeoPortal?

Offline

#17 2021-02-08 15:15:49

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 617

Re: Geoportal - mapa topograficzna Polski

rmikke wrote:

PRG to jest baza, z której korzysta GeoPortal?

Tak dokładnie.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB