You are not logged in.

#1 2020-02-18 20:20:17

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 61

Awaria Geportalu

Nie istnieje w zakładce (Warstwa tła)   jeden z foto-podkładów od geoportalu  został tylko ten drugi   "Geoportal 2: Orthophotomap (aerial image)"  Ale niestety nie działa. Normą było to że obie te dwie warstwy od Geoportalu zaczynały funkcjonować  po godzinie 15 teraz nie można uruchomić żadnej i o żadnej porze..  Może ktoś pomoże.  https://photos.app.goo.gl/scSEjaVcdd6mJTH5A

Last edited by km2bp (2020-02-18 20:26:23)

Offline

#2 2020-02-18 22:11:39

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 155

Re: Awaria Geportalu

Ano nie działa od dwóch dni. My chyba nic nie możemy zrobić.
Ta druga warstwa od geoportalu nie działała jakoś od dwóch lat, więc chyba już ktoś usunął.

Offline

#3 2020-02-19 08:20:23

kwachu
Member
Registered: 2019-10-22
Posts: 1

Re: Awaria Geportalu

A nie ma to związku z funkcjonalnością Panel porównawczy?

https://www.geoportal.gov.pl/o-geoporta … orownawczy

Offline

#4 2020-02-19 16:16:51

VA00
Member
Registered: 2017-08-06
Posts: 28

Re: Awaria Geportalu

Nie ma ktoś linka do działających kafli?

Offline

#5 2020-02-19 17:22:58

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,352

Re: Awaria Geportalu

W JOSM-ie podkład WMTS działa. Sprawdziłem przed chwilą. Zawsze mówiłem, żeby osoby które mają setki edycji nie brnęły dalej w iD, który jest dobry, ale tylko dla początkujących. To jest przykład dlaczego. WMTS jest wspierany bez potrzeby używania żadnych proxy.

Offline

#6 2020-02-20 14:22:07

emtiwi
Member
Registered: 2020-02-20
Posts: 2

Re: Awaria Geportalu

A czy jest szansa na dodanie podkładu geoportalu orthophotomap w Vespucci jako własnej nakładki. Od kilku dni nie ładują się obrazy z podkładu "Geoportal 2: Orthophotomap ( aerial image) [wms], podkład Esri World Imagery może i jest w niektórych miejscach aktualniejszy ale jakość pozostawia wiele do życzenia.

Offline

#7 2020-02-20 19:56:28

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 61

Re: Awaria Geportalu

RicoElectrico wrote:

W JOSM-ie podkład WMTS działa. Sprawdziłem przed chwilą. Zawsze mówiłem, żeby osoby które mają setki edycji nie brnęły dalej w iD, który jest dobry, ale tylko dla początkujących. To jest przykład dlaczego. WMTS jest wspierany bez potrzeby używania żadnych proxy.

JOSM jest jak dla mnie za bardzo zawikłany  mam go na komputerze nawet udało mi się własny ślad GPS do niego wczytać  i pobrać obszar edycji faktycznie WMTS tam działa ale za nic nie potrafię podstawić tam nakładki z zdjęciami Mapillary tak jak to zawsze robię w edytorze ID próbowałem rysować albo poprawiać geometrię budynków szło mi bardzo ciężko. Zdenerwowałem się tylko. Trudno  mogę poczekać aż edytor ID zostanie naprawiany. Tylko nie wiem jak długo.  sad

Offline

#8 2020-02-20 21:11:23

Vratislaviensis
Member
Registered: 2020-02-20
Posts: 1

Re: Awaria Geportalu

Jest szansa, że to naprawią? ID jest bardzo intuicyjny, JOSM jakby 20 lat do tyłu... ale niedawno zainstalowałem i nie mam wogle wprawy, więc to tylko moje odczucia. Geoportal działa bez problemu, więc to coś z OSM...?

Offline

#9 2020-02-20 22:29:29

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 215

Re: Awaria Geportalu

Do JOSM jest sporo fajnych wtyczek, które się pobiera automatycznie z poziomu programu, a które dają naprawdę spore możliwości. Jest zdecydowanie szybszy w pracy, nie wspominając o wielości dostępnych podkładów, oraz możliwościach dodawania dowolnej liczby innych.
Może z początku wydaje się toporny, ale po kilku dniach walki życie staje się prostsze. big_smile

Offline

#10 2020-02-22 08:37:53

VA00
Member
Registered: 2017-08-06
Posts: 28

Re: Awaria Geportalu

Robi się z tego dyskusja o wyższości JOSM nad Id. Faktycznie, jak z Id znikną wszystkie użyteczne podkłady, to będzie można cały projekt skasować. Chyba nie o to chodzi? Nie każdy edytuje na akord, ja to robię dla przyjemności i w celach relaksacyjnych. Jak mi przychodzi ochota, odpalam przeglądarkę i działa. Na każdym komputerze, bez problemów. Uruchomienie JOSM wymaga sporo zachodu, po reinstalacji systemu znowu wyskakuje mi błąd ,,Out of memory''. Godziny szukania w necie jak to naprawić... nie chce mi się.

Offline

#11 2020-02-22 10:46:21

Adam_Piszczek
Member
From: Małopolska Zachodnia
Registered: 2015-07-22
Posts: 33

Re: Awaria Geportalu

Na ten czas pozostaje edytować w JOSM .Geoportal działa choćby tutaj https://geoportal360.pl/map/?src=adword … gLk5_D_BwE na bazie mapy OSM.

Offline

#12 2020-02-22 20:02:39

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 337

Re: Awaria Geportalu

Dla zainteresowanych - na facebook-owym profilu OSM Polska jest cały wątek o rzeczonej awarii.
Dla tych którym nie chce się czytać streszczam: WMS Ortofoto Geoportalu jest wolny a będąc pod sporym obciążeniem ma tendencję do zaliczania zgona, co też zdarzyło się i tym razem.
Reasumując dla edytujących w ID - pozostaje poczekać na podniesienie WMS-a przez GUGiK, lub używanie innego podkładu - w iD wrócił ostatnio (miejscami całkiem przyzwoity) podkład Maxar - bądź też (stety lub nie) przesiadka na JOSM (w którym działa WMTS z Ortofotomapą).

Offline

#13 2020-02-22 20:42:23

kasmar00
Member
Registered: 2018-04-11
Posts: 38

Re: Awaria Geportalu

VA00 wrote:

Uruchomienie JOSM wymaga sporo zachodu, po reinstalacji systemu znowu wyskakuje mi błąd ,,Out of memory''. Godziny szukania w necie jak to naprawić... nie chce mi się.

Rozwiązanie problemu z "out of memory" jest bardzo proste, choć nie oczywiste.
Wystarczy pobrać JOSM-a jako .jar (https://josm.openstreetmap.de/josm-tested.jar) a następnie w folderze w którym jest umieszczony uruchomić konsolę i uruchomić go poleceniem "java -jar -Xmx2000m josm-tested.jar", gdzie 2000 to ilość ramu (w MB) którą dostanie program. 1500MB ze spokojem wystarcza na edycje średniej wielkości obszarów.
Dla wygody wskazaną komendę można zapisać w pliku .bat (w tym samym folderze) i wtedy uruchomiamy podwójnym kliknięciem (na linuxie trzeba dodatkowo wykonać polecenie "chmod u+x nazwa_pliku" i uruchamiać poprzez wpisanie "./nazwa_pliku").
Szczegółowe opisy: https://josm.openstreetmap.de/wiki/Download#Java

Offline

#14 2020-02-23 12:05:49

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 61

Re: Awaria Geportalu

szydzio wrote:

Dla zainteresowanych - na facebook-owym profilu OSM Polska jest cały wątek o rzeczonej awarii.
Dla tych którym nie chce się czytać streszczam: WMS Ortofoto Geoportalu jest wolny a będąc pod sporym obciążeniem ma tendencję do zaliczania zgona, co też zdarzyło się i tym razem.
Reasumując dla edytujących w ID - pozostaje poczekać na podniesienie WMS-a przez GUGiK, lub używanie innego podkładu - w iD wrócił ostatnio (miejscami całkiem przyzwoity) podkład Maxar - bądź też (stety lub nie) przesiadka na JOSM (w którym działa WMTS z Ortofotomapą).


Niestety Facezbooka mam zablokowanego ale wpis na forum bez logowania mogłem przeczytać . Podzielam to co Piotr Konefał  tam pisze na temat genialnego JOSMa cholernie denerwującego. Bawiłem się nim i nawet  udało mi się pobrać obszar który chce edytować oraz uruchomić własny ślad GPS ale za nic nie potrafię znaleźć gdzie jest nakładka ze zdjęciami Mapillary bez której nie potrafię edytować, bo zastępuje wszelkie notatki. Może JOSM jest dobry dla osób edytujących zza biurka ale ja zbieram unikatowe dane w terenie których nie można eksportować z żadnej urzędowej bazy danych, weryfikuję też to co zostało narysowane na podstawie foto-podkładu z aktualnym stanem faktycznym.  W zasadzie mógłbym to robić tylko na podstawie samego śladu GPS i zdjęć ale dokładny podkład  pozwala na większą precyzję tego co się rysuje każdy wie że nawet najdokładniejszy ślad GPS trochę szwankuje. Żeby potem ktoś nie musiał niedokładnie wyrysowanych gryzmołów poprawiać.  A  w taki własnie sposób używam edytora ID  https://youtu.be/mqfksFGhFc0?t=160

Offline

#15 2020-02-23 18:56:04

painkill
Member
Registered: 2012-09-29
Posts: 66

Re: Awaria Geportalu

Co do mapillary, to chyba pierwsze musisz wejść w ustawienia -> wtyczki (tu pobrać listę wtyczek <Pobierz listę> ). Wpisać w wyszukiwanie mapillary albo przeciągnąć paskiem i zaznaczyć wtyczkę. Nie pamiętam czy trzeba restartować JOSM. I później w Podkładach masz do wyboru Mapillary i Warstwa obiektów Mapillary.

Offline

#16 2020-02-23 23:50:13

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 61

Re: Awaria Geportalu

Nie jestem uparciuchem który kurczowo trzyma się swych nabytych przyzwyczajeń i nie próbuje czegoś nowego zwłaszcza że tyle osób to zachwala.

Tak chciałem bardzo dołączyć do elitarnego grona zaawansowanych maperów  edytujących w JOSM. Pod koniec tekstu jest  film na którym pokazałem jakie problemy napotkałem. W drugiej jego części tego filmu pokazuję działanie prostego intuicyjnego edytora ID który od czasu gdy zaczynałem swą przygodę z OSM  bardzo mocno i  korzystnie ewoluował. Tym co z przyzwyczajenia edytują w JOSM proponuję zapoznać się z jego nowymi rozszerzonymi możliwościami które jeszcze większe są  w innych krajach.  Przykładowo dla Norwegi jest dostępne w edytorze ID aż 17 różnych warstw podkładu w tym aż dwie  z geo-radaru lidar.  Dodatkowo jest dostępne 20 różnych nakładek i jakby tego było mało jeszcze 3 dodatkowe nakładki ze zdjęciami.  A tutaj link do filmu:  https://drive.google.com/open?id=1cSpyC … oiB0ES289n 
Być może JOSM faktycznie jest dużo lepszy od ID i moje subiektywne odczucia są błędne ale edytuję dla przyjemności i wolę już do końca pozostać  amatorem niż przechodzić przez te wszystkie problemy i łamigłówki jakie dostarcza ten wspaniały reklamowany JOSM.  Szkoda moich nerwów.  Pozdrawiam wszystkich i czekam,  może się doczekam aż geoportal w ID znów zacznie działać. smile

Last edited by km2bp (2020-02-24 00:11:39)

Offline

#17 2020-02-24 01:37:26

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 155

Re: Awaria Geportalu

Żaden edytor nie jest lepszy czy gorszy. Zależy pewnie do którego się ktoś przyzwyczaił. To prawda, że nie wszystko można zrobić w iD. Nie można cofnąć zmian, przywrócić obiektu, nie można zrobić importu czy masowych zautomatyzowanych zmian, ale to nie znaczy że iD jest dla początkujących, a JOSM dla elitarnych zaawansowanych mapujących.

Offline

#18 2020-02-24 14:58:43

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 337

Re: Awaria Geportalu

WMS został z tego co widzę podniesiony - przynajmniej ja znów mam dostępny podkład Geoportal 2: Orthophotomap w ID smile

Offline

#19 2020-03-04 19:57:52

VA00
Member
Registered: 2017-08-06
Posts: 28

Re: Awaria Geportalu

Znowu padł?

Offline

#20 2020-03-04 22:26:22

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 155

Re: Awaria Geportalu

U mnie działa cool

Offline

#21 2020-03-05 12:07:44

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 61

Re: Awaria Geportalu

Dla Lubuskiego nie działa znowu sad . Sprawdzę popołudniu jeszcze bo od dawna było tak że w godzinach pracy urzędów bardzo cię mulił i najdogodniej było edytować w nocy i dni wolne od pracy.

Offline

#22 2020-03-10 19:14:44

VA00
Member
Registered: 2017-08-06
Posts: 28

Re: Awaria Geportalu

Nie wiem czemu w Chrome kafelki ładują się, po czym zaraz znikają i pojawiają się rozmyte. Sprawdziłem, że w innych przeglądarkach tego efektu nie ma. Wygląda to na jakiś wadliwy mechanizm ładowania z wyprzedzeniem. Czy ktoś wie, jak to wyłączyć/naprawić?


EDIT: na innych przeglądarkach to samo, ale po dłuższym czasie użytkowania.

Last edited by VA00 (2020-03-10 19:56:36)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB