Hrvatske podloge od sad dostupne kao standardni slojevi u editorima

https://osm-hr.org/2019/10/31/hrvatske-podloge-od-sad-dostupne-kao-standardni-slojevi-u-editorima/

Podloge o kojima je prethodno pisano su od sad dostupne kao standardni slojevi koje je potrebno samo odabrati među ponuđenima u iD, Vespucci, Go Map!!, Potlatch 2 i JOSM editorima. Više nema potrebe za ručnim unošenjem adrese servera i slojeva.
JOSM slojevi

To će olakšati korištenje tih podataka, što korisnicima početnicima, što iskusnim korisnicima iz drugih krajeva koji uređuju ovo područje. U JOSM-u je potrebno aktivirati dostupne slojeve sa liste, dok se U iD-u automatski učitaju slojevi dostupni za to područje.
iD slojevi u Zagrebu

Ortofoto Grada Zagreba je označen kao najbolji za to područje tako da se on automatski učitava u iD-u kad se odabere opcija edit, što je vidljivo po * uz taj sloj.
iD slojevi u Kninu

Obratite pažnju na to da su svi ortofoto materijali cenzurirani tako da su objekti od interesa zamaskirani kao okolno zelenilo. To je vidljivo promjenom na neku od standardnih satelitskih podloga, ali čak i promjenom između različitih ortofoto podloga jer su snimane različitih godina, a tokom godina su se mjenjale zone cenzure.

Obratite pažnju i na različite godine snimanja, te ih uspoređujte. Na nekim starijim snimkama objekti se mogu lakše razaznati nego na novijim, naprimjer radi boljeg kontrasta snimke. Položaji objekata također mogu odstupati jer su snimani pod određenim kutom u različitim godinama, tako da i njih usporedite na više snimaka.

Sretno mapiranje!

Edit 1: U prethodnom paragrafu spomenuto je odstupanje položaja objekata, evo dodatnog objašnjenja. Odstupanje se odnosi na položaj krova građevine u odnosu na mjesto gdje građevina dodiruje tlo i kod viših građevina je na nekim mjestima uočljivije. Nas interesira položaj objekta na tlu tako da uvijek označavamo tu poziciju, ali više o tome u jednom od sljedećih tekstova. Do tog odstupanja dolazi zbog niskog leta aviona, pa tako objekti točno ispod aviona izgledaju uspravno, dok objekti na rubovima snimaka izgledaju nakošeno.

Edit 2: Pomaci podloga, s kojima smo se svi dobro upoznali koristeći satelitske snimke, su ovdje drastično manji tako da ih se slobodno može zanemariti. NIje potrebno pomicati podloge i namještati ih na GPX logove.