Nederlandse tools, controle, communicatie, voorlichting.

Zelf kom ik tot de conclusie dat tools heel belangrijk zijn voor je workflow, controle en communicatie (voorlichting).
Stoeiend met de mogelijkheden die er zijn, zie ik dat er meer mogelijk is, beter, makkelijker kan, wat uiteindelijk de kwaliteit van Openstreetmap ten goede komt.

De community heeft al enkele zaken opgepakt in de loop der jaren.
Van Josm styles, presets en plugins, maar ook websites voor controle.

Wat is er nog meer mogelijk en waar kunnen we het ons gemakkelijker maken?

Van naar, de verbinding tussen is zo’n aspect. Communiceren met anderen.

Daarom heb ik het volgende geschreven op TALK-NL.

Talk-nl October 2019 JOSM plugin “Ga naar” ontwikkeling. Zie enkel reacties.

Waarom eerst daar, tools ontwikkelen vraagt kennis, er is altijd geschetst, dat, dat meer een kanaal is waar programmeurs zitten.

Enkele zullen het al gelezen hebben.
Voor andere is Talk-nl niet het kanaal, wat veel bezocht wordt.

De openingstekst: JOSM plugin “Ga naar” ontwikkeling.

Wat denken jullie?

Spui je ideeën!

Toevallig ben ik, op vrijwillige basis, bezig om de terugmeld API van het Kadaster in een JOSM plugin te gieten.
Vooralsnog primair gericht op de BAG, maar de API ondersteunt ook BRT, BGT en KLIC, dus moet vrij eenvoudig mogelijk zijn dit uit te breiden naar die registraties.

Het is nogal wat werk (ben niet heel vertrouwd met Java en probeer hiermee mijn vaardigheden wat op te vijzelen), maar ik ben nu bijna zover dat ik de terugmeldingen kan weergeven in JOSM.
Ik zal me wel vergissen, maar een nieuwe melding maken lijkt me dan niet zoveel werk meer (initieel ben ik niet van plan om de file upload te implementeren aangezien ik dat zelf eigenlijk nooit gebruik, maar wie weet ooit).

De reden om hieraan te beginnen is om de workflow van de BAG imports gemakkelijker te maken en gelijk in JOSM een terugmelding te kunnen doen als je rariteiten tegenkomt ipv naar een bagviewer of verbeterdekaart site de situatie op te zoeken en alsnog te melden.
Ook gelijk in JOSM kunnen zien of er al een melding is gedaan lijkt me erg handig.

Op die bagviewer een terugmelding toen vereist ook het invullen van nogal wat personalia (iedere keer) en daar was ik ook wel een keer klaar mee en was al van plan die site te reverse engineeren toen PDOK dus met deze terugmeld API kwam in een nieuwsbrief laatst waarna ik aan het werk getogen ben :wink:

Een JOSM plugin voor de BAG terugmelding is erg handig. Nu zet ik vaak een note op het gebouw als deze bv. 2x in de BAG staat.
Van mijn BAG terugmeldingen ben ik ondertussen het overzicht verloren omdat de verwerking 1 week tot meer dan een half jaar kan duren (afhankelijk van de gemeente).

BGT gebruik ik niet omdat die te langzaam bijgewerkt wordt. De satellietfoto’s zijn veel aktueler. Het kan wel een jaar duren voordat bv. verlegde beken correct in de BGT komen.

Ben je bekent met de Tag2Link plugin? Tag 2 Link geeft de mogelijkheid om bepaalde zaken via het context menu in het tag venster van JOSM rechtstreeks in een browser te openen (bv een wikipedia pagina als de wikipedia tag is ingevuld).
Een deel van wat je omschrijft zou je kunnen doen via deze plugin. Momenteel heeft deze plugin als specifiek Nederlandse functies om een pandcontour te open in de bagviewer en monumentale panden met de ref:rce tag aan cultureelerfgoed.nl te linken.

Ik ben laatst door het Satelliet data portal gevraagd, wat er aan de site verbeterd kan worden, gebruiksvriendelijker.
Mijn reactie was de lat/lon zoom, marker, lokale layer te kunnen gebruiken als permalink om te communiceren.

Wat is er mooier als je vanuit Josm, selecteer node, “Ga naar” de satelietdataportaal, op locatie gelijk het laatste locale beeld in de browser ziet. (de onderbalk met locale layers zichtbaar) Kan je vrij direct checken of de omgeving aan verandering onderhevig is. ( nu nog niet mogelijk)
Met permalink, link geven aan community leden geven, kijk hier is wat verandert, of de link doorgegeven bij een melding aan een instantie, kijk hier.

Je bent met het zetten van snelheden in een woonwijk bezig, geupload, dan is het mooi als je naar de pagina van Peewee kan gaan, http://mijndev.openstreetmap.nl/~peewee32/maxspeed/Maxspeed.htm?map=surface&zoom=18&lat=52.14482&lon=5.3931&layers=B000FFFFFFFFFFFFTFFFFFFFFFF ingezoomd kijken of alles goed staat, zo kun je kort op je workflow een key value in het gebied controleren.

Dit zou misschien ook direct mogelijk zijn naar de Overpass site, een script met een kleurstyle. (Moet nog even onderzocht worden).

Zo worden deze ontwikkelde sites nog waardevoller, beter bruikbaar. Gevolg misschien meer van deze sites.

Een gezamenlijk Nederlands xml txt bestand opgebouwd met alle overpass scripts er in. Om de Nederlandse specifiek combinaties te bekijken., of wereldwijde scripts, maar misschien ook je persoonlijke script, die zo makkelijk oproepbaar is. Ieder zijn interesse gebied.

Dus niet allen BAG BGT, maar vele andere mogelijkheden.

Ik het voorafgaand aan dit schrijven al wat bekeken.
Deze is mij bekend, uitgaande van een key tag. Wat in mijn optiek niet altijd het uitgangspunt is om “naar” te gaan.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/Tag2Link

Zo zit er in Plugin → UtilsPlugin2
Open custom URL?
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/JOSM/Plugins/utilsplugin2#Use_custom_URL_.28Shift.2BH.29

Lat/lon maar als de url RD coordinaten bevat. X Y.

Al met al kwam ik tot de conclusie dat het meer passend voor Nederlandse omstandigheden moest zijn. Persoonlijke invulling.

Misschien kunnen we de initiatieven van Sander H tot een breder gebruik laten uitgroeien.
En nu al denken aan mogelijke andere koppelingen.
Sander heeft nu kennis van andere gedachten die leven, dit zal wellicht zijn kijk op eigen werk beïnvloeden, keuzes, die hij maakt.

Een lijst produceren met elkaar, waar we naar toe willen om het te bekijken.

Bijvoorbeeld controle halteplaatsen https://haltebeheer.nl/#15.2/52.369994/4.883192
Ik was laats een wijk aan het bewerken, ligt die halte er nog wel? Een indicatie.
XML lijst onder het kopje Openbaar vervoer, Halteplaatsen

etc etc.
**
Wat zijn zinvolle lat/ lon urls van kaarten, die we kunnen gebruiken?**

Er zijn contacten met de Overheid, dit is in een pril stadium om wellicht tot iets te komen.
Het idee sprak hun aan.
Daar zijn ontwikkelingen waar men ook graag meldingen voor terug krijgt.
We zullen zien.

Een belangrijk punt!

De andere manier blijft een mogelijkheid.

Inmiddels heb ik de plugin gemaakt en wordt deze gebetatest in het BAG forum. Hoe meer testers hoe beter, dus indien er mappers zijn die ook mee willen testen kunnen ze me een berichtje sturen.