You are not logged in.

#1 2019-10-11 22:50:43

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 39

Awaria Serwera

Chciałem sobie poedytować dziś trochę mapę tak jak to zwykle robię na podstawie własnych śladów GPS. wchodzę w zakładkę ślady GPS a tam coś takiego "     Application error
The OpenStreetMap server encountered an unexpected condition that prevented it from fulfilling the request (HTTP 500)

Feel free to contact the OpenStreetMap community if your problem persists. Make a note of the exact URL / post data of your request.

This may be a problem in our Ruby On Rails code. 500 occurs with exceptions thrown outside of an action (like in Dispatcher setups or broken Ruby code).  Może ktoś coś wie co się stało dlaczego i na jak długo ?  W tym momencie OSM edytowanie na OSMie traci dla mnie sens . Nie potrafię bez śladów GPS.:|

Offline

#2 2019-10-12 16:36:02

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,262

Re: Awaria Serwera

Zawsze jako opcję zapasową możesz wczytać ślad bezpośrednio do edytora.
Właściwym miejscem na zgłoszenie błędu jest https://github.com/openstreetmap/operations/issues

Offline

#3 2019-10-12 17:42:19

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 39

Re: Awaria Serwera

[RicoElectrico] "Zawsze jako opcję zapasową możesz wczytać ślad bezpośrednio do edytora ...."

  Widzę że j maraf24 już tam wątek założył odnośnie tej awarii  jeden gość odpowiedział nawet  że u niego działa sad .

Niestety ja nie jestem  Gitowcem grzybowym big_smile (GIT HUBA) ha ha   Nie zarejestrowałem się tam to nie mogę mu podziękować 

Wiem też jak ślad  przesłać. Przesyłanie nadal działa pod adresem
https://www.openstreetmap.org/traces/new   ale niestety w żaden sposób nie da się wgranych śladów zobaczyć i edytować.

Spróbuj sam czy u ciebie ten adres też odpowie błędem:    https://www.openstreetmap.org/traces   ja próbowałem już na kilku przeglądarkach z telefonem włącznie i nic.
  Dzięki za odpowiedź choć jak na razie problem pozostaje nierozwiązany . Dla mnie brak możliwości edytowania własnych  śladów GPS oznacza definitywny koniec przygody z OSMem sad  Taki mały przykład tych ścieżek narysowanych na podstawie śladu GPS nie widać na foto podkładzie.  https://www.openstreetmap.org/#map=18/52.00022/15.15173 i wątpię nawet w to czy lidar pokazujący rzeźbę  terenu jest w stanie je wykryć.  Pozdro smile

Last edited by km2bp (2019-10-12 17:50:25)

Offline

#4 2019-10-12 21:28:52

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,481

Re: Awaria Serwera

Problem ma rozwiązanie - ustaw w swoim profilu osm locale na en-US lub en-GB i ślady zaczną działać.

Bez tego bedą działać dopiero za jakiś czas, gdy się tłumaczenia zaktualizują.

Last edited by maraf24 (2019-10-12 21:30:03)

Offline

#5 2019-10-12 23:03:59

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 39

Re: Awaria Serwera

Dzięki maraf24 w zamian za pomoc przejadę się z GPSem i aparatem po tak zwanym Parku "Alola" w Zielonej Górze  i jeszcze raz potwierdzę brak tego:   https://goo.gl/maps/QCtDFYfosbGepLuJ9 i być może istnienie tego  https://goo.gl/maps/qB3poTpZ28FeoTD48  bo wiem że toczysz małą wojenkę z jednym mało-pokornym uparciuchem.

Offline

#6 2019-10-13 11:09:38

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,481

Re: Awaria Serwera

maraf24 wrote:

Bez tego bedą działać dopiero za jakiś czas, gdy się tłumaczenia zaktualizują.

Źródło problemu było w kodzie openstreetmap-website, które liczbę punktów śladu zmieniało na string. W efekcie tłumaczenie z pluralizacją nie mogło prawidłowo działać - choć dałoby się je przerobić tak, by błąd nie występował.

Teraz trzeba czekać na wprowadzenie zmian na serwer.

Offline

#7 2019-10-13 12:39:37

km2bp
Member
Registered: 2016-12-11
Posts: 39

Re: Awaria Serwera

[maraf24]
"Teraz trzeba czekać na wprowadzenie zmian na serwer."     Ale znalazłeś proste rozwiązanie które działa. Wystarczyło że u ustawieniach swojego konta na OSM zmieniłem język z pl. na en. Jeszcze raz dzięki.

Last edited by km2bp (2019-10-13 12:40:00)

Offline

#8 2019-10-14 00:42:34

maro21
Member
From: Wrocław
Registered: 2018-03-06
Posts: 104

Re: Awaria Serwera

To ja częściowo się do tego przyczyniłem, poprawiając tłumaczenie, aby poprawnie odmieniał punkty/punktów w zależności od ich liczby ;-]

W samym tłumaczeniu nie było błędu, ale dzięki temu udało się znaleźć inny błąd :)

I fajnie, bo dzięki temu poprawili te nieszczęsne przecinki przy liczbach - teraz jest poprawnie 1657 punktów, zamiast 1,657 punktów.

Przed zmianą było "22 punktów", "1,234 punktów" itd.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB