You are not logged in.

#1 2019-09-26 12:08:18

mpele
Member
Registered: 2012-02-25
Posts: 271

Коришћење наводника у називима

Да ли је на неки начин уређено коришћење наводника у називима? Рецимо, неки су уносили ОШ Вук Караџић, а други ОШ "Вук Караџић".

Могли бисмо ово да стандардизујемо. Ја предлажем варијанту без наводника.

Offline

#2 2019-09-26 16:22:54

Branko Kokanovic
Member
Registered: 2017-10-02
Posts: 163

Re: Коришћење наводника у називима

Nemam neko jako misljenje ni za jedno ni za drugo. Evo par razmisljanja na temu:

* mislim da bi "on-the-ground-truth" trebalo da odredjuje ovo, tj. ono sta stvarno pise na objektu/skoli
* ako ne idemo sa "on-the-ground-truth", onda bi pravopisnije bilo sa navodnicima
* ako cemo jos pravilnije, treba da budu nasi navodnici „” - https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0 … 1%86%D0%B8
* ja bih ipak zamenio pravilnost sa pragmaticnoscu i ne bih razmatrao domace navodnike, posto geocoder-i ne znam da li znaju da se snadju sa njima
* svaki iole dobar normalizator/geocoder treba da izbacuje navodnike, tj. da ih ignorise, tako da neka odluka o kojoj ovde pricamo, ma kakva bila, ne treba da utice na funkcionalnost ijednog programa, vec samo na vizuelizaciju. Evo npr. Nominatim zna da izbaci i nase navodnike i da nadje takve skole
* ja sam koristio i jedno i drugo, kako mi se cinilo lepse u tom trenutku:)
* ako idemo sa navodnicima, mozemo sutra da ih zongliramo kako hocemo, npr. da prepravljamo iz "" u „”, da dodajemo alt_name i sl. Ako idemo bez navodnika, svaka dodatna informacija je izgubljena.
* Cesto sam vidjao da ni nema potrebe za navodnicima. Npr: name=restoran "Bla" je bolje da je name=Bla. Za osnovne skole i dr. mislim da treba da ostavimo (cim nije amenity ili prefix) jer je onda vise u duhu srpskog jezika

Sve u svemu, funkcionalno ova odluka ne utice mnogo (mislim), a meni konkretno je malo lepse sa navodnicima (i da - znam da ne treba tagovati za renderer!). Evo primer jedne slike gde ima oba, ako nekom pomogne za odlucivanje:) Mada, spreman sam da bude kako god, nisam nesto "ostrascen" za ijedno od ova dva.

Slika za skidanje

navodnici.png

Last edited by Branko Kokanovic (2019-09-26 16:24:16)

Offline

#3 2019-09-26 17:55:11

Pedja
Member
From: Užice, Serbia
Registered: 2012-03-22
Posts: 582
Website

Re: Коришћење наводника у називима

Pravopis kaže damogu navodnici ai ne moraju ako je iz konteksta očigledno. To znači da ako je pun naziv Osnovna škola "Vuk Karadžić" onda može i bez navodnika a ako je samo "Vuk Karadžić" onda moraju navodnici.

Mislim da treba pisati pun naziv jer na mapi ne mora biti očigledno da se radi o školi (ikonica ne mora biti pregledna ili prepoznatljiva) ili o kakvoj školi se radi. Što se navodnika tiče, ako se piše pun naziv, može a i ne mora. E sad, da li insistirati da bude jednobrazno, bolje je ali kako isterati to?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB