fietsroutes in het grensgebied

In Nederland gebruiken we network=rcn voor het fietsknooppuntennetwerk. Als je de regionale routes op openfietskaart.nl bekijkt, is dat lekker overzichtelijk.
In Duitsland wordt network=rcn gebruikt voor een verzameling losse routes. In Emmerich lijkt dat dan een beetje een warboel. Op zich is dat niet zo erg, maar daar is sinds enige tijd ook het knooppuntensysteem zoals we dat hier kennen ingevoerd. Als ik die ga toevoegen, is dat op zo’n manier te doen zodat die wel op openfietskaart.nl verschijnen, maar de andere verdwijnen?

Een ander mogelijk probleem is de Via Romana die van Nijmegen naar Xanten loopt. Een duits gedeelte is al als een rcn ingevoerd. Als het in Nederland op dezelfde manier gedaan wordt, gaan de lijntjes kriskras door de knooppunten routes lopen.

Misschien rcn routes met een name tag anders gaan behandelen op openfietskaart.nl?

Ik wil dit ook wel in het Duitstalige forum ter sprake brengen, maar ik zou eerst willen weten hoe men er hier over denkt.

Wat je ook verzint richting Duitsland, het mooiste is om iets algemeens te verzinnen. Een uitzondering bakken op basis van een naam lijkt me op lange termijn niet houdbaar. Laat staan dat er meer fietskaarten (kunnen) zijn dan openfietskaart.

Als dat betekent dat we juist voor de knooppunten om moeten taggen (network=cnn?), so be it? Een name=* op knooppuntroutes ontraad ik toch al; zie recente eerdere discussie over knooppuntentagging.

Wat vinden de Duitsers ervan?

Zie http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?pid=66139

Dus de netwerk relations gebruiken als je alleen de knooppuntroutes wilt hebben. Ik zie dat onder andere voor Noord-Holland de link naar de relaties ook op de wiki staat (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Nederlandse_Fietsroutes). Ik zal het vanaf nu ook gaan bijhouden, voor als we dat nog ooit op die manier willen doen.

Wimmel

Ooit? Dat doen we nu al, hoor, in sommige gebieden. Zie onderaan op http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Cycle_Node_Network_Tagging

Ik bedoelde met ooit het moment dat bijvoorbeeld openfietskaart.nl daar gebruik van gaat maken. Nu worden ook de routes getoont die niet in een relatie staan. Dus het is nu niet van invloed op het renderen van de kaart.

Aha. Ik denk dat wat dat betreft er niet snel een verandering zal zijn op openfietskaart.nl. De informatie uit de network-relatie is nu nog niet beschikbaar in de mapnik database, en het doel van de kaart is om elke fietsroute te renderen, of die nu in een network-relatie zit of niet.

Toch jammer dat ze in Duitsland een eigen taggingvariant verzinnen. Name ipv note, bijvoorbeeld. Ik heb al een comment achtergelaten op de http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Radwegenetze discussiepagina.

Nog een interesante vraag op het duitse forum. Waarom gebruiken we network=lcn voor de lokale rondritten? (Zie ook http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Nederlandse_Fietsroutes#Lokale_rondritten)). Die rondritten hebben toch niets met elkaar te maken, dus de term netwerk is dan toch niet van toepassing? Of zit er toch enige logica in de losse routes?

In ieder geval in mijn omgeving sluiten deze lokale rondritten op elkaar aan. Ze trekken een aantal km samen op, zodat je over kunt stappen op een ander rondje.

Trouwens, wat willen zij dan gebruiken voor een lokaal, op zichzelf staand, rondje?

Het was niet zo dat ze iets anders wilden, het was alleen maar een opmerking waardoor ik even verder ging denken.

Maar ik ga in het weekend wel gewoon beginnen met de knooppuntenroutes in Duitsland, en het net zo mappen als ik het hier gewend ben. Als er toch nog een keer iets veranderd moet worden, kan het natuurlijk altijd nog aangepast worden.

Het lijkt erop dat het duitse knooppuntennetwerk bij het fietsroutenetwerk stadsregio arnhem nijmegen hoort, zie
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/File:Emmerich_knotenpunkt_3_info.JPG. Maar de bewegwijzering is heel anders…

Niet dat dit veel uitmaakt overigens. Ik ga het gewoon mappen zoals het op de bordjes staat. En ik kan de netwerkrelatie van Arnhem/Nijmegen opzoeken om de duitse routes aan toe te voegen.

Wat een interessant geval!

Als je deze helemaal netjes in kaart brengt, kan het een voorbeeld zijn voor andere duitse knooppuntennetwerken.