Pravila oko zloupotrebe unоšenja izmena

Danas sam primetio da je neko vidikovac Kobilica, označio kao Draganin vidikovac.

Ispravio sam na tačan naziv. Šta se dešava ako korisnik opet bude hteo da upiše netačan naziv?

https://www.openstreetmap.org/node/6419411185

Ne znam da li sam dovoljno pozvan da odgovorim na ovo pitanje, ali ajde da probam. Prvo, kao i svako drugo javno mesto (wikipedia, forumi…) prvo treba da pretpostavis najbolje namere druge strane i njegovo glediste. To znaci, u ovom konkretnom slucaju, da cupakabra mozda zna ovo mesto bolje od tebe, ili zna prethodni naziv, ili u njegovom selu ga ovako zovu… To je generalno pravilo u bilo kojoj online diskusiji:) E, sad, OSM, kao i svako drugo javno mesto, kao i svaki WC uostalom, vrvi od vandala, da se razumemo, ali to ne znaci da prvo treba da pomislis da je cupakabrino pravo ime Dragana ili da mu se devojka zove Dragana:) Onda pogledas koliko on ima izmena. U ovom slucaju je 1, pa to smanjuje cupakabrin kredibilitet. Ali ta izmena ima i drugi vidikovac dodat, a on nije “izmenjen”, nego je novododat, pa mozda covek nesto i zna sta prica. Onda bih pogledao i kad je napravio izmenu. Ako je skoro, ima smisla poslati mu poruku i prodiskutovati - “druze, napravio si ovu izmenu, ali da znas da sam je ja vratio. Zanima me gde si cuo da se zove Draganin, ja mislim da se zove…”, kontas vec… Ako nije skoro, samo izmeni kao sto si uradio. U principu, od najmanje cimanja ka najvise cimanja je:

  • ne radi nista:)
  • promeni i ne javljaj nikom nista
  • promeni i posalji poruku
  • ako neko uporno vraca, pa ti vracas nazad (edit war), onda treba prodiskutovati na forumu i javiti se ovde. Uvek je dobro imati ground truth (neku sliku putokaza, obelezje imena vodopada sa lica mesta), a mozda i neki google link, ili nesto iz republickog geodetskog zavoda/nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka, da ti podrzi tvrdnju da si u pravu.

Ja sam uglavnom radio nesto od ova tri, naravno u zavisnosti koliko sam uveren u to sto radim, i na osnovu ovih drugih stvari iznad. Ti u ovom slucaju mozes da radis kako ti mislis - OSM je ipak javna, otvorena stvar:) Nadam se da sam pomogao bar malo!

Hvala jos jednom ovo je bilo detaljno. Najbolje je ovakve stvari resavati dogovorom ako je moguce.

Taj deo Fruske gore dobro poznajem i u ovom slucaju nema nikakve sanse da se taj vidikovac zove Draganin. Razlog da ovako oznaci vidikovac zna samo cupakabra, mozda je pogresio ili je mislio da je ovako nesto simpaticno.

Toponimi za Frusku goru su vec dugo u upotrebi. Pre desetak godina kada je objavljena knjiga i mapa vodopada autor je novootrkivenim
vodopadima dao imena. Neka su vezana za naziv potoka ili lokaciju a nekoliko imaju imena po onome ko ga je pronasao ili po imenu drage osobe.

Pogledao sam sta je cupakabra editovao, druga tacka koju je oznacio je PTT odmaraliste Brankovac koje je iznacio kao vidikovac. Na mestu odmaralista nema vidikovca ali ima ako se ka istoku ide ka mestu koje se zove “livade Brankovac” ali on to nije oznacio.

Ako si siguran da si u pravu a taj je baš uporan da menja na pogrešno, kada ispraviš u napomeni upotrebi ključnu reč “vandalisation”. To će da uključi neka crvena svetla.