Stedenatlas Jacob van Deventer

Iedereen die in kaarten is geïnteresseerd zou ook deze atlas moeten kennen:

De bron van deze kaarten bevindt zich in de Biblioteca Nacional España en tot mijn verrassing zijn die kaarten gewoon via internet in hoge resolutie beschikbaar (onder CC-BY-NC-SA):
Atlas II
Atlas III
Atlas I is niet meer beschikbaar want die is in de loop van de geschiedenis verloren gegaan.

Op de betreffende pagina’s kun je via de groene pijl linksboven de gehele atlas in één keer als PDF downloaden.
Je kunt de kaarten bv. ook in JOSM als laag gaan gebruiken om te zien hoe het huidige stratenplan afwijkt (of soms helemaal niet) van dat van 1550.
Leerzaam materiaal.

Dat is mooi spul! Bedankt!

Prachtig spul, maar het valt denk ik niet mee om dit in JOSM als laag te gebruiken? Of kun je de plattegronden makkelijk georefereren?

Kaarten uit 1800-1900 zijn al ingewikkeld om enigsinds nauwkeurig te georeferencen. Het zou mij niks verbazen als deze atlassen significante vervormingen bevatten. Ze zijn wel prachtig getekend, en uiterst gedetailleerd. :slight_smile:

In de door mij genoemde atlas is op een aantal pagina’s een poging gedaan om de kaarten van Jacob van Deventer op de huidige stadskernen te projecteren. Dat is vooral gedaan om te laten zien dat van die oude stadskernen (Delft, Amsterdam) nog verrassend veel is terug te vinden in het huidige stratenplan. Maar het lijkt me verder vrij zinloos om een kaart uit 1550 te gebruiken om het huidige OSM bij te werken, en dat is wat ik ook met mijn opmerking bedoelde: leerzaam ja, nuttig nee.

Ik heb digitaal een hele “stapel” oude kaarten van Venlo en die van Jacob van Deventer is daar een van.
En die klopt heel goed hoor. Zonder total station deden ze al heel leuke dingen toen :slight_smile:
Ik denk dat ze veel deden met meetlint en een geodriehoekje.

Later is een kaart gemaakt met een grove fout. Helaas is die laatste kaart veel gecopieerd dus er zijn nogal wat kaarten met die fout :frowning:

Heb je misschien tips voor digitale oude kaarten van Horst e.o.?
Ik heb de Kuyperkaarten (https://www.invroegertijd.nl/limburg/venraij/kuyperkaart-1867) en de eerste kadasterkaarten (beeldbank.cultureelerfgoed.nl) gevonden op internet.

Tranchot
Ik geloof dat ik de kaart van Venlo met 'tig screenshots in volle resolutie heb binnengehaald en daar een paar uurtjes mee bezig ben geweest :open_mouth:

In Firefox kun je met Shift-Ctrl-M een virtueel schermformaat instellen, bijvoorbeeld 6000 × 4000 px.
En dan kun je rechtsboven met het fototoestelknopje “Een schermafbeelding van de viewport maken”.
Die uit de kluiten gewassen screenshot komt in je documentenmap en kun je dan nabewerken. Ik gebruik Gimp.

Een stukje van een Franse kaart uit 1809:

De hoogtes die onze Franse collega’s hebben aangegeven zijn “andersom”. Hoe hoger een punt is, hoe lager het getal. Het bastion heeft hoogte (of laagte?) 90. De gracht rechts daarvan heeft hoogte of laagte 99. Dit zijn geen schrijffouten; de hele kaart is op deze manier opgebouwd. Het lijkt alsof ze een nulpunt hebben gekozen in de lucht ergens.
Weet iemand meer over deze manier van karteren? Ik zou de hoogtes kunnen gebruiken in een model van Venlo als ik weet hoe het werkt.