Γενική Συζήτηση/General Discussion

Για να συμμαζευτεί λίγο το φόρουμ, σας παρακαλώ οι γενικές συζητήσεις να συνεχιστούν/μεταφερθούν εδώ

οδηγίες κτλ καλύτερα στο wiki, όπου υπάρχουν και πιο πολλές δυνατότητες (εικόνες, πίνακες, διαγράμματα)

επίσης θα μπορούσαμε να έχουμε ένα post μόνο για ψηφοφορίες (μόνο ψήφοι και αποτελέσματα, όχι συζήτηση)

για τα ποστ με παραπλήσια θεματόλογια θα πρότεινα την συγχώνευσή τους

For the forum to be a bit tidy, could you please talk here instead?

i believe the wiki is much better for instructions, as it provides many more options (images, tables, diagrams)

we could also create a post dedicated to polls (votes and results, no conversation)

for post with similar topics we could merge them

τζάμπα μιλάω μου φαίνεται…ας κάνουμε νέο post για το καθετί

συμφωνήσαμε για ονόματα οδών στην ονομαστική βάση προορισμών αγνοώντας όμως την πορεία της ΕΟ (πχ ο δρόμος Λαμία - Νέο Μοναστήρι - Καρδίτσα όπου χωρίς να στρίψουμε μεταβαίνουμε στην ΕΟ30, οπότε και ονομάζουμε όλο τον δρόμο Λαμία - Καρδίτσα ασχέτως αριθμού)

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα ονόματα σύμφωνα με τους αριθμούς τότε δεν μπορούν να είναι στην ονομαστική…ίσως είναι το μοναδικό πράγμα που συμφωνώ με τον map-finder…είναι και πιο σωστό από πολλές απόψεις, είναι και στην ίδια πτώση με τις δημοτικές οδούς…ακόμα και σε navigators είναι πιο σωστό “στρίψτε στην Αθηνών - Λαμίας”

Για τους αριθμούς ΕΟ έχω αναφέρει τις απόψεις μου, καθαρά εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα

Για τους παράδρομους έχουμε συμφωνήσει σε “Παράπλευρη Οδός”, όλα τα άλλα είναι άσχετα, παράδρομος τελείως μπακαλίστικο, ref SR01 κτλ όχι, απλά όχι (αν θέλετε nat_ref)

Δεν έχω μεγάλο πρόβλημα αν τα ονόματα είναι στην γενική, εφόσον το αποφασίσουμε αυτό.
Έχω όμως μεγάλο πρόβλημα όταν δεν εφαρμόζονται αυτά που αποφασίσαμε.

Όμως να υπενθυμίσω στην κοινότητα τους κύριους λόγους βάση των οποίων αποφασίσαμε την ονομαστική:

  1. Τα ΦΕΚ. Η επίσημες ονομασίες του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου είναι στην ονομαστική. Και είπαμε ότι εφόσον το κράτος θεωρεί οτι η ονομαστική είναι η σωστή επιλογή, τότε έπρεπε να κάνουμε το ίδιο.

  2. Η Γραμματική. Τα ονόματα των οδών είναι κύρια ονόματα. Το κύριο όνομα έχει νόημα στην γενική όταν χρησιμοποιείται μαζί με ένα ουσιαστικό. Πχ η η φράση “οδός Αθηνών-Κορίνθου” έχει νόημα διότι το ουσιαστικό είναι παρών.
    Όταν αποφασίσαμε οτι δεν θα χρησιμοποιούμε το ουσιαστικό (οδός), αποφασίσαμε οτι τα ονόματα θα είναι στην ονομαστική. (Αθήνα-Κόρινθος). Βέβαια μπορεί να πει κάποιος ότι το οδός εννοείται, όμως στον γραπτό λόγο κανονικά δεν εννοείται τίποτα. Τέλος πάντων.
    Αυτό είναι το γραμματικά σωστό.

Τι θα αλλάξει με την γενική? Πάλι προορισμούς θα χρησιμοποιούμε, που αντί για την ονομαστική θα είναι στην γενική. (εκτός αν εννοείς κάτι άλλο).

Για τους αριθμούς: Οι αριθμοί είναι σημαντικοί και είναι αυτοί που έχει ορίσει το κράτος. Αν ξεφύγουμε απο αυτόν τον κανόνα τότε θα γίνει μπουρδέλο ο χάρτης. Θα βάλουμε και ένα κόκκινο φωτάκι και θα λέμε τσικάκι, πισωλητό, απο πάνω, 20 ευρώ. Περάστε!! :slight_smile:
Τους αριθμούς επίσης τους χρησιμοποιούμε για να συνεννοούμαστε και μεταξύ μας.

Και το σημαντικότερο, ο κάθε χρήστης του χάρτη πρέπει να έχει την ευχέρεια να μάθει (και να δει) την επίσημη αρίθμηση των οδών εφόσον το επιθυμεί.
Επίσης όταν κάποιος θέλει να δεί την επίσημη διαδρομή μιας ΕΟ ή ΕΠ ξέροντας μόνο την αρίθμηση της, να μπορεί να έρθει και να δει την επίσημη διαδρομή της εδώ στο OSM, και να λέει οτι το OSM τα “σπάει!!!”
Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

ΥΓ Αν διαφωνείτε με τις θέσεις της κοινότητας για την χρήση της ονομαστικής, τότε πρέπει να ξαναψηφίσουμε (τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου). Αν είναι έτσι, τότε, JayCBR άνοιξε ένα νήμα με ένα καλά διατυπωμένο ερώτημα (που να μην παίρνει θέση), και μετά να καλέσουμε την κοινότητα να ψηφίσει.
Προτείνω να κάνεις ένα νήμα μόνο, όπου το πρώτο ποστ θα περιέχει το ερώτημα, και μετά τις δυο φράσεις, “ονομαστική: 0” και “γενική: 0”. Στα επόμενα ποστ θα γίνεται συζήτηση, και όποιος λέει ψηφίζω τάδε, θα ενημερώνεις απλώς τα νούμερα στο πρώτο ποστ.

Αν επιτρέπεται,μια γνώμη.
Καλό θα είναι ο κάθε δρόμος να έχει το δικό του μοναδικό προσδιοριστικό όνομα που θα τον ταυτοποιεί σε αναζητηση με οποιονδήποτε τρόπο.
Πχ καλό το «Πάροδος»,«Παράπλευρη οδός», «Συνδετήρια οδός» κλπ, αλλά το χρήσιμο και αρκετό είναι το «Πάροδος τινός», Παράπλευρη τινός»,«Συνδετήρια τινός».

Και κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στον τρόπο με τον οποίο χαράσσονται στο χάρτη οι διαδρομές των δρόμων, ειδικά για τις διασταυρώσεις.
Εκεί όπου υπάρχει αμφιβολία, θα μπορούσε να λαμβάνεται το παράδειγμα χαρτογραφήσεων εναλλακτικών συστημάτων.

@nikospag όχι δεν θα γίνει μπουρδέλο χωρίς νούμερα, δική σου άποψη είναι αυτή, έχω ήδη εκφράσει τις απόψεις μου για την κλάση του δρόμου ανάλογα με τους προορισμούς που εξυπηρετεί.

Η ΕΟ2 Κρυσταλλοπηγή - Θεσσαλονίκη είναι trunk επειδή εξυπηρετεί αυξημένη κίνηση συνδέοντας 3-4 νομούς, είναι E-road, οδηγεί σε άλλη χώρα και δεν υπάρχει κοντινός αυτοκινητόδρομος…όπως έχουμε συζητήσει παλιότερα (στην ίδια κατηγορία ανήκει η ΕΟ Λάρισας - Τρικάλων - Ιωαννίνων, η Θερμοπυλών - Ιτέας - Αντιρρίου, η Λάρισας - Κοζάνης κτλ)

αν χρησιμοποιήσουμε γενική, το όνομα δεν θα είναι τόσο συγκεκριμένο, θα αφορά πιο πολύ τον τελικό προορισμό (πχ ΕΟ1 αντί να λέγεται Αθήνα - Χαλκίδα, Λόγγος - Καμμένα Βούρλα κτλ να λέγεται όλη Αθηνών - Λαμίας), πιστεύω καταλαβαίνετε τον τρόπο σκέψης

όσον αφορά τις διασταυρώσεις και το διαχωρισμό ρευμάτων κυκλοφορίας υπάρχουν τα πάντα στο κεντρικό wiki (χωρίζουμε ρεύματα κυκλοφορίας μόνο αν υπάρχει φυσικό εμπόδιο, νησίδα κτλ ενώ διασταυρώσεις τις κάνουμε απλές με φανάρια και στοπ σε node πριν τη διασταύρωση με direction=forward/backward κτλ)

Ανάλογα με τους προορισμούς που εξυπηρετεί? Τι σημαίνει “ανάλογα”? Με τι κανόνες θα γίνεται αυτό? Με γενικές φράσεις?
Οι χαρτογράφοι μας χρειάζονται στέρεους κανόνες και όχι τις απόψεις σου, που όντως τις είχες πει, και σου έλεγα ότι θέλω ΚΑΝΟΝΕΣ.

Αυτό που είπες τώρα είναι η απόδειξη της “γενικούρας” που θέλεις να ισχύσει στον χάρτη μας. Για αυτό ο χάρτης έχει ήδη γίνει μπουρδέλο.

Αυτό είναι από τις μεγαλύτερες χαζομάρες που άκουσα. Κάνε το, και μετά θα καταλάβεις ότι είναι το ίδιο πράγμα.
Και τώρα θα μπορούσε να λέγεται Αθήνα-Λαμία.
Αλλά δεν με πειράζει αυτό. ο τρόπος σκέψης σας με πειράζει.

Εφόσον νομίζετε οτι έχετε τις γνώσεις και να τις εφαρμόσετε στον χάρτη, τότε κάντε το. Εγώ θα κάνω πέρα.

Και πριν φύγω, ψηφίζω “γενική”.

ΑΠΟΧΩΡΩ, και σας αφήνω να κάνετε ότι θέλετε.
Άν με χρειαστείτε ξέρετε που να με βρείτε.

έχω αναφέρει τους ΚΑΝΟΝΕΣ παλιότερα πολύ συγκεκριμένα, απλά επιλέγεις να κρατάς αυτή την αρνητική στάση

και γι αυτό επίσης υπάρχουν συγκεκριμένοι και κανόνες και σχετική λίστα

ωραία συμπεριφορά, Ω Ρ Α Ι Α

Πληροφοριακά, ο Map-Finder πρόσθεσε nat_ref=Ε.Ο.x σε αυτοκινητόδρομους, με αποτέλεσμα πολλά ways αυτοκινητοδρόμων να έχουν και nat_ref και ref. (EDIT: Τα διόρθωσε ο ika-chan)
Πχ https://www.openstreetmap.org/way/477816234/history (ο χρήστης “deleted” είναι ο πρώην George_Ath, και νυν Map-Finder).

Σχόλια από μένα σε παρατήρηση που μου έκανε ο ika-chan, και εντόπισα αυτό το θέμα: https://www.openstreetmap.org/changeset/69326934

Άνθρωποι σαν τον Map-Finder (πρώην George_Ath), λόγω της βλακείας και έλλειψης σεβασμού που τους διακατέχει, οδηγούν αυτήν την κοινότητα προς διάλυση.

Βέβαια δεν φταίει μόνο ο Map-Finder. Διότι σαν νέος χρήστης απλώς έβλεπε τα nat_ref που έβαλε ο JayCBR σποραδικά, και θεώρησε σωστό να τα βάλει και αυτός.
Δηλ ηθικός αυτουργός είναι ο JayCBR που “μπέρδεψε” τον νέο χρήστη. (για αυτό επιμένω για στέρεους κανόνες, και το nat_ref δεν ήταν στους μέχρι τώρα κανόνες).

Βέβαια ο Map-Finder, ως κλασσικός βλάκας που νομίζει ότι είναι έξυπνος (εξυπνάκιας), δεν είδε ότι ο JayCBR ΔΕΝ έβαλε nat_ref σε αυτοκινητόδρομους.
(και δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει ως νέος χρήστης, και βαριέται να διαβάσει, και κάνει και υποδείξεις-παρατηρήσεις, και παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς να ξέρει τι του γίνεται, και για αυτό τον λέω βλάκα-εξυπνάκια)

Όμως για να είμαι δίκαιος ο Map-Finder δεν βανδάλισε τον χάρτη με το νέο όνομα του, αλλά μόνο με το παλιό. (μάλλον έμαθε κάτι από τα τότε posts μας).
Όμως, η πράξη του να αλλάξει username και να ξαναμπεί εδώ μέσα προσπαθώντας να υποδυθεί κάποιον άλλον είναι απολύτως καταδικαστέα, και καταδεικνύει το ποιος είναι. (δηλ ο βλάκας-εξυπνάκιας που έλεγα πιο πριν, και που νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τους πάντες).

Βασικά υποψιαζόμασταν (ο JayCBR και εγώ) ότι ο George_Ath και ο Map-Finder είναι το ίδιο άτομο, για αυτό έστειλα αναφορά για τον Map-Finder σε έναν από τους admins προς επιβεβαίωση.

EDIT: Να δώσω άλλη μια απόδειξη της εξυπνακίστικης σκέψης του Map-Finder.
Σε ένα ποστ προθυμοποιήθηκε να καταγράψει μια μικρή διαδρομή, και του είπα:
“Έχε υπόψιν σου ότι λόγω ανακρίβειας του GPS καλό θα ήταν να την καταγράψεις 4-5 φορές για να πάρουμε τον μέσο όρο.”
Και αντί να ρωτήσει τί εννοώ με την λέξη ανακρίβεια, εφόσον δεν γνωρίζει τι είναι η ανακρίβεια του GPS (η οποία κατά μέσο όρο 10-15 μέτρα), απάντησε πάλι με εξυπνάδα:
*“Έχω την συσκευή καταγραφής (το κινητό δηλαδή) αριστερά από το τιμόνι και χρησιμοποιώ την δεξιά λωρίδα, έτσι ώστε το στίγμα να συμπίπτει με το μέσο του πλάτους του οδοστρώματος.”
*Νομίζει δηλαδή ότι αν θα βάλει το GPS ένα μέτρο αριστερά ή δεξιά θα αυξήσει την ακρίβεια του ή ότι θα έχει καμιά αξιοσημείωτη διαφορά, και νομίζει ότι έκανε έξυπνη σκέψη για να την μοιραστεί μαζί μας, προσπαθώντας να μας αποδείξει ότι είναι έξυπνος!!! Αυτός είναι ο ορισμός του βλάκα-εξυπνάκια.
Και να πω κάτι που λέω και στους μαθητές μου (επειδή διδάσκω Φυσική σε παιδιά): “Ο έξυπνος μαθητής κάνει έξυπνες ερωτήσεις”.

Για όλα αυτά φεύγω από την κοινότητα.
Γεια σας, φεύγω και ξαναπάω στο Humanitarian OpenStreetMap Team όπου είμαι πιο χρήσιμος.
(αν με χρειαστείτε στείλτε πμ)

ΥΓ. Δεν θα απαντήσω σε κανένα σχόλιο του Map-Finder, ως σαν να μην υπάρχει αυτός ο χρήστης.

The only change I made yesterday was to add back the original number for the A1, but I ran into a roadblock because Sanwer’s map editor had gone rogue and deleted valid data, and I just asked the DWG to fix the problem since I don’t know how to deal with a cryptic 412 error regarding relation 4016746 with way 631972012.

@nikospag
Διαφωνώ με την απόφασή σου να φύγεις, αυτό μόνο κακό κάνει, ουσιαστικά πετυχαίνεις το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα ήθελες. Είμαστε λίγοι και είσαι από τους πιο έμπειρους editors. Εκτός από τα edits συμμετέχεις και εδώ και συμβουλεύεις για ότι χρειαζόμαστε.

@Map-Finder
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο αυτονομήθηκες και δε λειτουργείς σύμφωνα με την κοινότητα. Αν θέλεις να κάνεις μία αλλαγή που δεν είσαι σίγουρος ή που είναι σημαντική, κάνε μία συζήτηση εδώ, συμβουλέψου κάποιους πιο παλιούς editors και μετά πράξε αναλόγως. Δε βγαίνει κάπου αν ο καθένας τραβάει τη δική του πορεία. Είμαστε εδώ γιατί έχουμε ένα κοινό χόμπυ. Ας συνεργαστούμε, για να έχουμε ένα καλύτερο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Άλλη μία ηλιθιότητα του Map-Finder. https://www.openstreetmap.org/changeset/68873873#map=17/37.93472/23.63719 (διαβάστε το σχόλιο)

I think it is lanes:bus:backward=1 and oneway:bus=no. access:lanes:backward=* can be removed since oneway=yes implies that.

In any case, the tagging scheme itself is a mess, according to https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Bus_lanes#Which_scheme_to_use.3F .

λοιπόν οτιδήποτε ξεφεύγει από αυστηρή χαρτογράφηση πρέπει να σταματήσει, προσωπικά θα διαγραμμίσω απαντήσεις μου που είναι off-topic, θα πρότεινα να κάνετε το ίδιο, με τελικό σκοπό την διαγραφή τους (εντολή s, ώστε να φαίνεται έτσι)

Disagreed. lanes:bus:backward=1 and oneway:bus=no, says that buses are not permitted in the direction of this one-way road and that there is an opposite lane where buses are permitted. It does not imply that all other vehicles are not permitted in the opposite bus lane.
access:lanes:backward=no and bus:lanes:backward=designated must be used for this.

According to https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:oneway, oneway=yes with oneway:bus=no means that the oneway restriction does not apply to buses, and buses may go in either direction.

According to that exact above wiki page: “oneway:moped=no for a one-way streets where mopeds are allowed to drive in the opposite direction”. It says “allowed”. (replace mopeds with buses).
Anyway, this does not explicitly restrict other vehicles to access the opposite bus lane. But in our case, other vehicles are not allowed to access the opposite bus lane.
Believe me, i have studied in depth the keys that i have used.

And even if oneway:bus=no indeed implies that there is a two way road only for buses and one way for all other vehicles, it does not render in devices that can render lanes. I have just checked that in a simulator, but anyone can see that too in josm if he enable the “Lane and Road Attributes” paint style.

Κανείς δεν αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας. Ο άνθρωπος σου μίλησε με βάση του πως λειτούργησες εσύ εδώ μέσα. Και αν θέλεις να επιτεθείς σε κάποιον, να επιτεθείς μόνο σε μένα και σε κανέναν άλλον. Και την “θεωρία συνωμοσίας” την ξεκίνησα δημόσια εγώ (αν και το υποψιάζονταν και άλλοι).
Λοιπόν, εδώ είμαι, κάνε επίθεση σε μένα, και μόνο σε μένα, ελεύθερα.
Το ότι άλλαξες usernames είναι σίγουρο, και μην ξεχνάς ότι είμαι μηχανικός υπολογιστών. Και αυτό φυσικά σημαίνει ότι ίσως μπορώ να καταλάβω αν άλλαξες usernames.
Είσαι πολύ άτυχος που έπεσες στην περίπτωση.
Εδώ είμαι λοιπόν…αν και είχα αποφασίσει να μην σου απαντάω, δεν πρόκειται να επιτρέψω επιθέσεις σε άλλους που δεν φταίνε, Εγώ φταίω . Κάνε επίθεση σε μένα ελεύθερα.

Εντάξει, γίνατε φιλαράκια αλλά μην το παρατραβάς.
Να μείνετε στην ανταλλαγή ψήφων και φιλοφρονήσεων, μέχρι εκεί.
Από εκεί και πέρα, όποιος αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα σε εμένα, οφείλω να του απαντήσω προσωπικά και όχι σε εσένα.
Να στο κάνω λιανά και με quote:

Ειδάλλως να στα στέλνει με pm να τα κάνεις copy-paste από τον λογαριασμό σου.
Όσο για την ειδίκευσή σου, είναι ό.τι πιο άσχετο έχει να κάνει με το να με κατηγορείς πως βρήκες πως άλλαξα όνομα.
Αλίμονο σε αυτούς που μεταδίδεις την παιδεία σου!

το bulling εσύ το κάνεις…θα πρεπε να σε αγνοούμε πλήρως