Grenspalen en grens-relaties

Ik wil (met een grenspalen-hobbygroep waar ik lid van ben) wat meer grenspalen gaan taggen op Openstreetmap
Dat kan met de tag historic=boundary_stone (ook al zijn op de Nederlands-Belgische grens de hoofdpalen niet van steen en op de Nederland-Duitse grens de meeste palen niet historisch :D)

Een aantal dingen heb ik daarbij niet heb kunnen vinden (en misschien moet ik daarvoor internationaal vragen):

  • Horen de grenspalen in de grensrelatie(s)? Ik zou zeggen: semantisch wel, maar ik kan me voorstellen dat het allerlei problemen geeft met data consumers.
  • Hoe om te gaan met “dubbele” grenspalen, bijv die aan beide zijden van een rivier staan?

Gevoelsmatig zou ik zeggen dat ze niet in een grensrelatie horen, want een tijdje geleden kwam ik toevallig eens over een weg waar de grens op OSM links vd weg lag en de grenspaal rechts van het landweggetje lag. Omdat grenzen ‘heilig’ zijn in OSM ben ik er maar vanaf gebleven en om de grenspaal uit te graven en aan de andere kant vd weg te zetten, ging me ook wat ver. :wink:

Grenspalen zijn onderheving aan de verandering in natuur en geen vast gegeven. Ze kunnen zo doende beter geen onderdeel zijn van de boundary ways. Hun positie is inmiddels mogelijk niet meer waar zij initieel zijn ingemeten en wat internationaal erkent is als de grens.

Als je boundary_stone nodes tegenkomt die niet op de juiste plaats staan, en onderdeel zijn van een boundary way, kan je de node uit de way halen met de Disconnect Node from Way (Alt+J) optie in JOSM en naar de juiste positie verplaatsen zonder de geometrie van de boundary way aan te passen.

De functie van grenspalen wordt natuurlijk minder en minder met de ontwikkeling van geavanceerder meet- en GPS-methoden. In die zin zou de term historic wel passen :slight_smile:

De tijd dat je een grensgeschil kon ‘afdwingen’ door naar de rechte(?) lijn tussen twee stenen of palen te verwijzen is lang voorbij - het illegaal gekochte krat bier in België over deze lijn tillen: helaas, voorbije tijd,

En inderdaad twee grenspalen aan weerszijden van de Maas, terwijl de grens over het diepste punt van de Maas loopt…heb het meegemaakt dat een caféhouder aan de Belgische kant van de Maas bij het uitbouwen van zijn pand doodleuk de grenspaal in zijn tuin een tiental meter verplaatste. Geen haan die er naar kraaide.

Maar, zonder grenspalenhobbyist te zijn: ik vind ze belangrijk genoeg om bij te houden en ze zouden best wat prominenter op de standaardkaart zichtbaar mogen zijn :slight_smile:

Wat een lol was dat … als jochie over een paadje stiekum naar Duitsland … spannend als een jongensboek.

historic=boundary_stone is bv. ook gebruikt voor grenspalen die tussen het Land van Kessel en het Land van Cuijk staan.
Het zijn voornamelijk (of allemaal?) replica’s.
Er loopt bij Venray een wandelroute tussen Wilbertsputpaal en de Vredepaal langs een aantal palen.

Ik heb ook een rits grenspalen in de database gezet. Nooit heb ik ze aan de grenslijn vastgemaakt.
Ik geef ze deze tags:
height
historic
material (meestal concrete)
name (het nummer dat er op staat)

Klinkt als een haalbare kaart. Er zijn toch al lijsten van? Ik heb ook 's iets van een hobbyist op het web gezien die alle grenspalen en grensovergangen fotografeerde en dokumenteerde. Was jij dat misschien?

Zelf heb ik de gehele rand van Nederland afgefietst, zoveel mogelijk op de grens (ja dwars door de bossen en velden als het enigszins kon). Dus ik ben er heelveel tegengekomen. Als ik toen al OSM was geweest had ik ze er zeker ingezet!

Je streeft naar 100% neem ik aan?

PS je zou ze misschien in een aparte relatie kunnen zetten en daar overkoepelende informatie inzetten. Alle grenspalen bij elkaar zie ik na mijn fietstocht wel als een route die in het veld gemarkeerd is. De grenspalenroute.
Of is dit vloeken in de OSM-kerk?

Beter om boundary=marker te gebruiken, en eventueel er een historic=yes bij te voegen, want heb over dit onderwerp al eens een discussie gehad. Meer info van een grensmarkering over positie en dergelijke hier. :wink:

Ik heb op een deel van grens Belgie/Nederland er enkele al gemapt → https://overpass-turbo.eu/s/Ei5

Dank je Henke, ik heb daar zelf ook al op gereageerd, maar was dat helemaal vergeten.
Heb je toestemming van Eef om de coördinaten op zijn site te gebruiken? (Ze vallen onder het databankrecht!)

Daarnaast zou ik zelf zeggen dat je de stenen niet als “name=be/nl 84” maar als “ref=84” moet taggen, en dan een relatie waaruit blijkt dat dit de NL-BE grens is. Zie ook NITNO.

Ik wil ook wel helpen met stenen toevoegen!
En als we dan toch bezig zijn, ook de juiste vorm en materiaal toevoegen. Voor de BE/NL hoofdstenen zou ik zeggen

boundary=marker
historic=yes
format=conus
format:top=flame  (voor de "vlag" bovenop)
material=iron
year=1843
ref=<nummer>
source=http://www.grenspalen.nl
description=Nederlands-Belgische Grens (alleen als de stenen niet in een relatie zitten)

En voor de tussenstenen


format=squared_stone
format:top=pyramidal
material=stone

Ik heb je Overpass-query aangepast en daaruit blijkt dat niet altijd dezelfde manier van taggen wordt gebruikt: veel historic=boundary_stone (rood gevuld), en veel boundary=marker (groen randje) en enkele zelfs beiden (zie palen 198-200).

Tijd dus om dit te uniformeren en het verhaal af te maken! :slight_smile:

Ik heb toendertijd gemaild met Eef, Rien en Alfred (grenspalen.nl) , en ze waren erg positief erover. :wink:

Ha, dank voor die info , diegenen die dat wil corrigeren wat ik ‘mistaggged’ heb, geen bezwaar … :wink:

Ik heb na een tijdje effe ‘gestopt’ met die grensmarkeringen te mappen, omdat er toen nog geen goeie coordinaten van die andere grensmarkeringen waren …

Ook , om het dan toch ‘zo goed mogelijk’ te doen, zouden er blijkbaar minstens 2 coordinaten ‘voorradig’ moeten zijn:stuck_out_tongue:

En i.v.m. mijn vraag hier om een key:boundary=marker aan te maken, en er niemand op reageerd, heb ik die dan maar zelf daarjuist bijgevoegd op dat template:wink: