OpenStreetMap Forum

The Free Wiki World Map

You are not logged in.

#1 2018-08-22 06:58:45

Lynx86
Member
Registered: 2018-08-21
Posts: 6

"Masowa" edycja danych OSM

Witajcie,
to mój pierwszy post na forum więc pragnę się przywitać. Na co dzień zajmuje się GISem i mapami i OSM wykorzytuję każdego dnia więc od pewnego czasu chcę by mój wkład mógł pomóc w tworzeniu lepszej mapy.

Pytanie:
Czy jest możliwość edycji "automatycznej" lub "pół-automatycznej" kilkudziesięciu tysięcy obiektów (a może nawet kilkuset tysięcy?).
Już tłumaczę: poprzez analizy teledetekcyjne udało mi się dokonać pomiaru licznych obiektów budowlanych (np. budynki w Krakowie).

Dane pochodzą z dwóch źródeł - dane LIDAR z nNMPT oraz dane z modeli terenu wykreowanych przy użyciu drona. Na zasadzie "zone statistics" jestem w stanie do pobranych z OSM danych o budynkach przypisać im średnią / medianę / najwyższą wartość wysokości budynku w danej lokalizacji. Tym samym w programie GISowym mam dane SHP z tysiącami poligonów pobranych z OSM z przypisaną daną wysokościową. Chciałbym następnie "zwrócić" te dane do systemu wraz z wysokością - zamiast edytować każdy budynek osobno.
Po co? Uważam że wizualizacje miast 3D oparte o faktyczne dane wysokościowe są bardzo ważnym narzędziem przy projektowaniu i planowaniu przestrzeni. Co więcej dane z OSM można wczytać do Blendera czy SketchUP by tworzyć bardziej zaawansowane wizualizacje. Przy rzeczywistych wysokościach budynków (do których mamy dostęp) powyższe programy dadzą o wiele lepszy efekt.

Pytanie jak tego dokonać unikając edycji każdego budynku z osobna? Zacząłem odkrywać JOSM ale będę wdzięczny za podpowiedź. Ewentualnie mogę przygotować paczkę danych SHP z object_id z OSM oraz atrybutem wysokości i ktoś może to podmienić - jeśli to bardziej skomplikowana sprawa. Z góry dzięki za pomoc.

Offline

#2 2018-08-22 17:07:03

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Cześć,

Ciekawa inicjatywa, ale mam do ciebie dwa pytania na wstępie:

- Czy te dane są na licencji umożliwiającej wykorzystanie ich w OSM? Jeśli to twój prywatny projekt, to oczywiście ty decydujesz, ale jeśli były robione na zlecenie albo w ramach pracy to może być różnie.

- Czy te wysokości są mierzone względem poziomu gruntu czy w jakiś inny sposób?

Offline

#3 2018-08-22 18:00:44

Lynx86
Member
Registered: 2018-08-21
Posts: 6

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Dzięki za odpowiedź.

Nie ma tu kolizji z elementami licencyjnymi OSM, przynajmniej zgodnie z tym co udało mi się wyczytać.

Generalnie w przypadku działań lokalnych (kilkadziesiąt - kilkaset hektarów) po przelotach dronowych można wygenerować model pokrycia terenu. Zależnie od użytego oprogramowania można łatwiej lub trudniej wyciągnąć z niego wysokość poszczególnych obiektów. Jeśli dysponujemy modelem terenu - możemy odjąć jeden od drugiego i zostaną nam tylko obiekty powyżej, w przypadku terenów płaskich (nizinnych) możemy spokojnie określić wysokość gruntu i odjąć ją od wszystkich obiektów na modelu; możemy też stworzyć profil przez obiekty i zweryfikować dane wysokościowe.

https://www.mapsmadeeasy.com/maps/publi … 00c03ddb36 tu na przykład mamy fragment zobrazowania z drona - po wyborze w panelu warstw - Elevation możemy zobaczyć jakie wysokości mają poszczególne obiekty (bezwzględną), ale bez większego trudu można otrzymać wysokość względną i zaktualizować ją dla wszystkich budynków w zasięgu.

W przypadku wykorzystania danych LIDARowych dla większych obszarów możemy zaktualizować na podobnej zasadzie całe miasto. Pytanie jak sprawnie przenieść te wysokości dla kilkuset budynków za jednym razem wink

Offline

#4 2018-08-22 20:42:49

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Wybrać budynki z bazy wraz z położeniem punktów wchodzących w ich skład jest łatwo:

http://overpass-turbo.eu/s/Bio

Warto jeszcze sprawdzić czy nie ma przesunięcia, a potem można np. w centroidzie każdego budynku sprawdzać wartości i pokombinować na ile to dokładnie działa na małej próbce.

Samo wrzucanie potem tagów z wysokością powinno być technicznie proste, np.:

https://help.openstreetmap.org/question … 8850#38850

Tu są ogólne uwagi dotyczące masowych edycji:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Automated_edits

Offline

#5 2018-08-23 11:32:49

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Tu jest ciekawy artykuł Tordanika sprzed 5 lat o generowaniu mapy powierzchni na podstawie próbek wysokości - akurat dla celów renderowania 3D, ale tu się też może przydać do wyliczania wysokości gdy teren nie jest idealnie płaski:

http://tobias-knerr.de/publications/the … 0Knerr.pdf

Offline

#6 2018-08-23 12:24:58

Lynx86
Member
Registered: 2018-08-21
Posts: 6

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Ok, dzięki zapoznam się z treściami i dam znać wink
Bo etap przypisania wysokości (centroida / mediana / moda / średnia poligonu) jest faktycznie bardzo prosty.
Do napisania później i dzięki za odpowiedzi!

Dajcie tylko proszę znać jaka waszym zdaniem wysokość obiektu byłaby optymalna (komin lub kalenica (najwyższy punkt), średnia z obrysu, czy najczęstsza wartość z obrysu).

Last edited by Lynx86 (2018-08-23 12:40:24)

Offline

#7 2018-08-23 13:29:27

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Zdecydowanie ta najwyższa:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key … _buildings

możesz od razu dodawać tag source:height=*, żeby było łatwiej to weryfikować (np. ktoś kiedyś przyjdzie z miernikiem laserowym i poprawi poszczególne budynki).

Daj znać jak poszły próby na niewielkiej populacji - dopiero z tego można wyciągnąć jakieś wnioski jak to sensownie zrobić hurtem.

Offline

#8 2018-08-23 14:14:14

Lynx86
Member
Registered: 2018-08-21
Posts: 6

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Profil przez teren, atrybuty z pobranych danych + tabela atrybutów z wartością wysokości maksymalnej
2Db7Iy3O35AbqYkwOM7Gl3uQswGYavuvqlskSEZ86HDxDKRdY580RCAjAgZQZbLQES4ZXp4SyH_ocnEhNuVjG_8MSNJ9alnLsdPIttBdnMeZM8EmD7dSchzKK-lc6o9gd47HN1mV74nFZ7lWLtayYiiq9W0HXoEjfHt1lL4upd85jWxw_mEaJuFoUb-cXQoUpUtQl6LQqsXMMW_Lurp-RaD6GpHAnjUbBwt5GMUgQOVLmgMaY6nn8tM4oVBxr_AjTryt06eq8Ex_IKDr3brEAqDJ5ZcQiIVM2ugsIqUlIb-7-8UfrASN_ERLyRfE0JPqgq4VohSJr_5GcNxXo-LldaEBpUi46SSEpjiI59MTavigJq4wvScZ-y_JVoCWBpAXQs8poQd8UI_GZ-SWQJB2v4NxFNtjQ684j82On11159fqc-lPx6oafXvYVVMkgcu-cKle40mQIeNkUy_E_WL5ChQzPMjhz4YagJGU4onYJhjiGAdRDQKvQT0JEyvvPmCHeB2DetQUEyKESV9YDMLjYIdfBp1VajTWOJj58AfuSFvlePEaVdcptubbGdWm8ixFJuC9KmChzPP2kboNlmoksaGp4upx2SuURgB05ijl=w1398-h851-no

Tu nie w kolorach, ale B&W - widoczne nadbudówki, kominy
aO682UkH_6F9IvVqRwgvMP2m30JP3X2IEn5In-sBy1DgTOpd_FoupBPJVCUxX7auQK_T-_3PW80Tl1RRR9VYhDD0-aU55SG_zOocU3NmSMTlnaoHws98bxyjTzaui8KD1tWj0zAmeUqb7f0sfF3nwL2cd_8eKgHGA-oZvuBipV9cCGQ9lOjz8QTLAFbFtGoM9_04Ou93XMeSXK7GgkJwX_5I76Ekd9bHkdmgoxeYDWR6lxn56LVe46bjmtP3gn023GjG3WnQhdFeKUV6SfKE-eTJvGoFT9HtX6j5tPFT78upbCeVZ5HF0M4FeGjIN4LZk8GW42wAIb1e5BQ5iEuLnseJxJJe0LIsWLTIYCMX8aY8ENG__-sEd-EvWZhfbibef6oLTDr2IDC4y9zslfy026Ln0MbvpPbIVO9uKT0Q72xd_7D6ddne7oI1kq56s8jPyydKi48Y3PJDDZLG2gy2ouhunqwrP08RifXS1ReUiNLj_cLfopNAxLlQwNQFqeey4uEr63mH0Lje3kymOjWNqxujkkkryFNwypUec7DgtzVtOGk9-JYZURmr1yf_iqvB_9W6kyvXnBxfzPQRejblSZy8U0b6HHRVRjJI35BX=w967-h499-no

z podkładem WMTS ortofoto geoportal / transparency 50%
Aji6v5HXOH3VAz8kpBpKmOYQBA-IL8GvX9EqL5a37tkmRrAFWgx4076OuG7OcG5b9eEvCmMnZ8kAdp6rDZ9NkauOPr-PCPtu1y39yqFUyDYImsRxUwE4Tsdk0ejSihXpx_wAex6mgL8c4M5C-li-XOjeDbPjMD2a8Vf2pxz_T8hnSkBnG7-cqrNncLnGC57eqTmfNyGHU_e-gooMdQAV7AaS-JwxvpxYyABgiNVCqEXLXOY5VPqn0AGpLzLTQHFCEpOD4gjldIWrlVz2ak_xP6IxeFfFapi_D2DJ8UQHX3kW02AK5dwQHPrkTZCBTYeaZoPta0adcB4RfXJHbTyZT4FuQDmPOtMhcLHhqHDuPrv-_VWtMOBgjbhoDyCwcmctSUYL8MrmXYs4OHoww6rO-Q1JJCLCY--TqnAs7EnB-mjmpB6_QxsWvNB3CBq0SYMlxUml4cobUot8-_WiGLsIBg5qR95t0heCWxJb0NMpYOv175zKhYxvfRrFTyJ5nuoipX9Wehpgl-HXtsLzXC71Jkjms6tOin-TM7txIhMUPLa42hRh9jiaLpDjLBTS11BwQNQdGN8k1IwPXmuATn0mtRcNUJ2ZAwGG8Z6BMRXc=w914-h400-no

Te same obiekty widoczne na widoku 3D google maps.
https://www.google.com/maps/@50.0575594 … a=!3m1!1e3

Wygenerowanie centroidy dla każdego budynku też mam zrobione więc jej uzyskanie nie jest problemem.

Offline

#9 2018-08-23 14:34:06

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Fajnie to wygląda i sensownie. Jak już dodasz to podrzuć link, popatrzę sobie w Kendzi3D, a może także w jakimś stylu 3D, jeśli się szybko zaktualizuje.

Offline

#10 2018-08-23 14:56:35

Lynx86
Member
Registered: 2018-08-21
Posts: 6

Re: "Masowa" edycja danych OSM

hmm... jeśli nie przegryzę się przez overpass'a i to "technicznie proste wrzucenie" które podlinkowaliście, to będę prosił po weekendzie o pomoc z przejściem tej ścieżki, lub podeślę chętnemu SHP'a z centroidami budynków w wysokościami, które ktoś może spróbować załadować.
Pozdrawiam!


Gdyby ktoś jednak wcześniej chciał: paczka ZIP z centoidami dla kilkudziesięciu budynków
https://drive.google.com/open?id=1ctnNV … 2GD1GMPTYh

Last edited by Lynx86 (2018-08-23 15:04:45)

Offline

#11 2018-08-23 15:06:39

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Ten link do Overpassa zawiera w komentarzu kod, który się wrzuca do kreatora - on już sobie to rozwija. Zasadniczo ustawiasz okienko na interesujący cię obszar, w kreatorze podajesz tylko "building=*" (czyli wybierz dowolne budynki w tym obszarze), a następnie uruchamiasz i dostajesz dane do obróbki. Ja akurat ograniczyłem do Złotna, ale to tylko żeby pokazać że da się wybrać precyzyjnie.

Dawaj znać jak ci idzie.

Offline

#12 2018-08-23 15:12:36

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,243

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Lynx86 wrote:

Wygenerowanie centroidy dla każdego budynku też mam zrobione więc jej uzyskanie nie jest problemem.

Jak sobie radzisz z budynkami, których centroid nie leży w środku (np. w kształcie L lub O)?

Online

#13 2018-08-23 15:48:00

Lynx86
Member
Registered: 2018-08-21
Posts: 6

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Hm... w zamyśle myślałem że da się uniknąć centroid - realizowałem analizę w QGIS poprzez zonal statistics ->
https://gis.stackexchange.com/questions … rk-exactly z wartością max
i na podstawie tej funkcji wyciągałem wysokość, gdzie wykorzystywałem cały obrys budynku.

Natomiast (o czym nie pomyślałem przy eksporcie dla Was teraz) faktycznie przy nietypowym kształcie jak L czy S może punkt uciekać poza obrys.

W moim zamyśle - nie wiem czy słusznym - kluczem do połączenia danych powinno być osm_id (takie skrzywienie z systemów bazodanowych) - gdzie jest ono o ile rozumiem unikalne i można na jego podstawie dodać 'height' obiektu do obiektu (jakiś join / spatial-join). Jak dla mnie nic nie stoi na przeszkodzie eksport poligonów https://drive.google.com/open?id=1JQcQg … QJ-wZzOPm_ które jedynie trzeba byłoby wyczyścić z miejsc gdzie powstały nowe obiekty (nowe osiedla których nie ma w danych z pokrycia terenu - ale to jest nie aż taka ilość pracy.

Last edited by Lynx86 (2018-08-23 15:48:38)

Offline

#14 2018-08-24 11:24:57

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Faktycznie osm_id jest unikalne i też bym po tym identyfikował obiekty, z tym, że nie masz bezpośredniej komunikacji z bazą, tylko przez API, które przyjmuje dane XML, stąd konieczność używania narzędzi do edycji XML zamiast SQL:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/API_v0.6

Offline

#15 2018-08-27 17:49:15

Ludwik
Member
Registered: 2008-07-15
Posts: 9

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Zerknijcie jeszcze na to: https://www.geoportal.gov.pl/o-geoporta … orzystania W komunikacie napisali: "Modele budynków są dostępne bezpłatnie do powszechnego wykorzystania." - sądzicie, że można traktować to jako zgodę na wykorzystanie w OSM?

Offline

#16 2018-08-27 21:24:35

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 250

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Ludwik wrote:

sądzicie, że można traktować to jako zgodę na wykorzystanie w OSM?

Ja bym powiedział, że tak, ale jeśli chcesz ostatecznie rozwiać wątpliwości to :

"W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Wydziałem Fotogrametrii i Teledetekcji GUGiK odpowiedzialnym za produkcję przedmiotowych modeli 3D budynków"

Offline

#17 2018-08-27 21:34:32

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,243

Re: "Masowa" edycja danych OSM

szydzio wrote:

"W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Wydziałem Fotogrametrii i Teledetekcji GUGiK odpowiedzialnym za produkcję przedmiotowych modeli 3D budynków"

Trzeba to pytanie odpowiednio sformułować, bo jeśli coś im powiesz o ODbL, to pewnie zgłupieją. tongue

Online

#18 2018-08-28 11:39:53

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,285
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

O, super! Ja też rozumiem, że to jest jasna zgoda także na wykorzystanie w OSM.

Offline

#19 2018-09-08 22:02:33

Mateusz Konieczny
Member
Registered: 2013-09-22
Posts: 1,440

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Lynx86 wrote:

Czy jest możliwość edycji "automatycznej" lub "pół-automatycznej" kilkudziesięciu tysięcy obiektów (a może nawet kilkuset tysięcy?).
Już tłumaczę: poprzez analizy teledetekcyjne udało mi się dokonać pomiaru licznych obiektów budowlanych (np. budynki w Krakowie).

Jest taka możliwość jednak na pewno należy zacżąć od czegoś na dużo mniejszą skalę by mieć pewność że nie pojawaiają się jakieś niespodziewane problemy.

Offline

#20 2018-09-11 14:42:20

Zmianowy
Member
Registered: 2014-11-15
Posts: 146

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Jakby kto mógł, to hurtowo przydałoby się pozmieniać nazwę Bank Zachodni WBK na Santander.

Offline

#21 2018-09-11 20:33:48

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 250

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Zmianowy wrote:

Jakby kto mógł, to hurtowo przydałoby się pozmieniać nazwę Bank Zachodni WBK na Santander.

Samą podmianę tagu name dla obiektów z wartościami np. BZ WBK (186  obiektów) lub Bank Zachodni WBK (105 obiektów) mogę zrobić od ręki, pytanie tylko na jaką wartość ?
Oficjalny komunikat na stronie banku głosi, iż „7 września 2018 roku Bank Zachodni WBK S.A. zmienił nazwę na Santander Bank Polska S.A.“ a baner na głównej stronie że „Bank Zachodni WBK to teraz Santander Bank Polska“.
Zatem chyba raczej „Santander Bank Polska“ a nie samo „Santander“ ?
Pytanie też co z obiektami, które mają w nazwie jednocześnie też oddział - mamy pewność, że po zmianie marki oddziały pozostaną tak samo numerowane ?
Czy po prostu wszystko jak leci zmienić tylko na Santander Bank Polska ?

Last edited by szydzio (2018-09-11 20:39:12)

Offline

#22 2018-09-11 22:51:31

Zmianowy
Member
Registered: 2014-11-15
Posts: 146

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Jak szukam banku, wpisuję miasto i "Santander" i znajduję. Mnie to wystarczy i tak też już raz zmieniłem nazwę, a jak komuś mało, niech sobie dopisze więcej.

Offline

#23 2018-09-12 10:54:16

rmikke
Moderator
From: Warszawa
Registered: 2014-11-14
Posts: 1,684
Website

Re: "Masowa" edycja danych OSM

IMHO name="Santander Bank Polska", w short_name="Santander" (żeby się wyszukiwało po samym "Santander"), a z numerami oddziałów to bym założył, że reset. Lepiej żeby się dawało łatwo znaleźć po nazwie, niż się wstrzymywać, aż ktoś posprawdza na miejscu.

W drugiej kolejności ręcznie posprawdzać na stronie Santandera który oddział gdzie i pouzupełniać name=* żeby zawierało oddział.

Offline

#24 2018-09-12 20:03:19

szydzio
Member
Registered: 2016-07-28
Posts: 250

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Dziś przejeżdżałem koło dawnej placówki BZWBK i faktycznie po rebrandingu na szyldzie naściennym jest tylko wielkie "Santander".
Zatem najwłaściwiej będzie chyba jednak name=Santander + official_name=Santander Bank Polska.

Offline

#25 2018-09-12 20:38:50

maraf24
Member
From: Wrocław
Registered: 2015-03-07
Posts: 1,456

Re: "Masowa" edycja danych OSM

Hurtowo można dodać official_name oraz old_name.
Name dopiero po zmianie szyldu na placówce.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB