Hoogten van gebouwen herleiden uit AHN?

Hallo,

Hier een relatief nieuwe gebruiker: ik heb in een grijs verleden al wel 's een paar edits gedaan en hoop er met de mooie StreetComplete-app binnenkort nog wat meer bij te dragen.

Bij het bekijken van mijn hometown Deventer viel het me op dat alle gebouwen even hoog zijn. Nou begreep ik dat het AHN-hoogtebestand (ook al besproken op https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=32187)) tegenwoordig ‘open data’ is. Betekent dat dat het misschien toegestaan en mogelijk zou kunnen zijn de hoogten van gebouwen uit het AHN te herleiden?

Ik wil hier wel aan meewerken maar een mooie eerste stap leek me hier eens na te vragen of dit misschien al eens geprobeerd is of dat het om de een of andere reden niet mag of kan. Ik ben benieuwd!

Welkom.

Maar: de hoogte van gebouwen valt niet uit ANH af te leiden.

Verder zijn in OSM niet alle gebouwen even hoog: de afmetingen op grondniveau worden weergegeven (uit de BAG) en wordt niets over de hoogte beweerd, wat iets anders is dan beweren dat alle gebouwen even hoog zijn!

Vraag jezelf bovendien af wat de toegevoegde waarde is van het mappen van gebouwhoogtes - zo je daar al over beschikt.

Dank je!

Niet direct, nee. Maar als we de hoogte van het gebouw vergelijken met de hoogte van een nabij gelegen straat is dat misschien al een aardige benadering?

Tsja, dat is natuurlijk waar, maar https://osmbuildings.org/?lat=52.256265314365&lon=6.16011679172516&tilt=10&zoom=18 ziet er toch nogal plat uit zo…

Uh, ok?

Frank Steggink heeft op de OSM/OSGeoNL nieuwjaarsborrel 2015 een presentatie gegeven over de combinatie AHN en BAG om gebouwhoogtes te bepalen. Zie ook zijn site met een leuk filmpje.

Heel tof inderdaad! Weten we waarom het er nooit van gekomen die data in OSM te importeren? Gewoon geen tijd? Ik zal hem eens een berichtje sturen.

Wat Google doet is ook niet meer normaal.
Hetgeen ze klaarspelen vind ik ongelooflijk!
Hoogtedata combineren met foto’s uit een vliegtuig en het dan nog eens vrijwel perfect op elkaar leggen, inclusief gevels.
Petje af! :slight_smile:

Dat Google het zo mooi kan is natuurlijk geen reden om in OSM geen hoogtedata te verwerken.

Het is zeker knap, maar ik heb nu wel meer het gevoel dat ik een game zit te bekijken dan luchtfoto’s als ik ga inzoomen. Niet dat het gebruikt mag worden in OSM (hebben we ook niet nodig met PDOK), maar de hele nieuwe opzet, zorgt niet voor betere details. Ik dacht eerst dat het iets te maken had met Datenschutz, omdat het mij voor het eerst opviel in Duitsland, maar langzaam maar zeker blijkt het op steeds meer plekken te veranderen in een gamelandschap.

Hoogte is wel te achterhalen van gebouwen. En nog beter, dat wordt al gebruikt door de overheid. Probleem van AHN is dat het eens in de 3-4 jaar wordt ververst. Dat is niet snel genoeg. Dus ligt de focus nu meer om de hoogte met andere technieken te achterhalen . Maar daar mag ik niks over zeggen. Sorry.

Dit is hoe snel AHN wordt ingenomen:
http://www.ahn.nl/common-nlm/voortgang-inwinvluchten-ahn-2017.html

Inwinjaren:
http://www.ahn.nl/common-nlm/inwinjaren-ahn2–ahn3.html

De focus van wie?

Waarschijnlijk is de overheid met iets heel geheimzinnigs bezig om de hoogte van gebouwen de bepalen :wink: :D.

Je houdt het in ieder geval wel spannend Jimmiiee :sunglasses: :D.

Er zijn op de webpagina van het kadaster en overheid wel datasets te downloaden met CC-BY 3.0 licentie:
https://www.kadaster.nl/-/3d-gebouwhoogte-nl
https://www.pdok.nl/nl/producten/pdok-downloads/basisregistratie-topografie/3d-gebouwhoogte-nl
https://www.kadaster.nl/gebouwen
https://data.overheid.nl/data/dataset/3d-gebouwhoogte-nl

Sommige wilden niet openen toen ik het probeerde, maar dat is wellicht tijdelijk geweest ivm het tijdstip (tussen 4-6 uur zijn geliefde back-up tijden bij de overheid).

Op de website van het ministerie van BiZa kun je zelfs een verzoek doen om ze te openbaren. Zelf heb ik wel eens een kaart van RWS gezien, met OSM als bron, waarop de actuele rijsnelheden op wegvakken te zien was (zoals bij Google). Lijkt me ook wel eens wat om voor OSM te maken, maar helaas ontbreekt mij daar de kennis voor. :roll_eyes:
Wellicht is het wel mogelijk om gewoon bruikbare data aan te vragen voor OSM, als we met de bestaande sets niets kunnen doen.

Hah al deze reacties. Hebben jullie nooit met innovaties gewerkt, 80% van wat er wordt ontwikkeld mag je niet delen. Het punt is dat het al gebeurt, en AHN3 is zelfs ingedeeld in verschillende categorieën. Je kan de daken van alle huizen openen en al die pointclouds hebben xyz coordinaten.

m.a.w. geen nieuwe techniek van inwinning.

Het kan eenvoudig zo:
Hoogte gebouwen = AHNruw-AHNmaaiveld

Ja, ik heb een mail gehad, maar heb hem totaal over het hoofd gezien. De belangrijkste reden dat ik de door mij berekende gebouwhoogtes niet heb geïmporteerd is tijdgebrek. Ook heb ik de gemiddelde als de maximale hoogte berekend, dus welke gebruik je? Natuurlijk heb ik ook de maaiveldhoogte berekend. Misschien wil je e.e.a wel opdelen naar building parts. Verder heb ik mijn zorgen over de onderhoudbaarheid van geïmporteerde data. Wat als er een BAG update plaatsvindt? Ook is de AHN niet heel erg actueel. Het gebied onder Rotterdam is nu al 10 jaar oud, ingewonnen in 2008.

Kortom, het is erg veel werk en de toegevoegde waarde is in mijn optiek minimaal. Het is immers een crime om OSM met basisregistraties en dit soort data in sync te houden. Een tijdje geleden heb ik om deze reden ook een verzoek om te helpen met de import van BGT-data afgewezen. Als iemand over nut en noodzaak een andere mening is toebedeeld, staat hij vrij om zijn gang te gaan, maar zonder mijn ondersteuning. Ik heb een CSV op mijn site staan met pand ID’s (zonder voorloopnullen! :O) en hoogtes (min=maaiveld, avg=gemiddeld, max=maximaal). Misschien ga ik dit bestand ooit nog een keer actualiseren met de AHN3. Deze is immers beschikbaar t/m 2016, dus ongeveer half af, maar dit heeft geen prioriteit.

https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=61600

Voordat iemand/meerdere met nieuwe tools aan de gang gaat. En ieders zijn eigen hoogte van gebouwhoogte bepaald berekend/geschat.

Is het dan wenselijk het uit 1/dezelfde bron te halen?