You are not logged in.

#1 2017-09-23 03:30:56

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

QGIS

Wprawdzie jest ogólny wątek o wizualizacjach ( https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=18960), ale brakuje mi wątku konkretnie na temat QGIS:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/QGIS

W tej chwili najbardziej interesuje mnie korzystanie z bazy danych:

1. Czy ma ktoś doświadczenie jaka jest różnica w wydajności przy korzystaniu bezpośrednio z pliku PBF a bazą Postgres+PostGIS? Chodzi mi głównie o zestaw danych dla Polski - ten PBF ma już prawie 1 GB.

2. Zdaje się, że QGIS nadal nie umie korzystać z hstore:

https://issues.qgis.org/issues/3989

To bardzo ogranicza możliwość korzystania z danych. Czy jest jakieś sensowne wyjście, żeby nie trzeba było ręcznie dodawać kolejnych tagów przy importowaniu przez osm2pgsql?

Offline

#2 2017-09-23 07:20:06

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,507

Re: QGIS

kocio wrote:

Czy jest jakieś sensowne wyjście, żeby nie trzeba było ręcznie dodawać kolejnych tagów przy importowaniu przez osm2pgsql?

Może widoki, albo tags->'klucz' as "klucz" w kwerendach?
Ja kiedyś używałem QGIS-a z PostGIS-em i irytujące bylo to, że za KAŻDYM otworzeniem okna dodawania warstwy on sprawdzał je na nowo (typ i liczbę obiektów). To niedorzeczne.

Last edited by RicoElectrico (2017-09-23 07:21:13)

Offline

#3 2017-09-23 10:56:34

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

Irytuje mnie, że wystarczy przesunąć niechcący myszką obrazek, a program renderuje od początku, zamiast tylko go przesunąć. Natomiast licznik obiektów można wyłączyć albo włączyć - chyba że masz na myśli sprawdzanie w tle, a nie to, co pokazuje.

tags->'klucz' as "klucz" nie działa chyba, bo to pierwsze czego spróbowałem, skoro już się tego naumiałem w osm-carto. A jak robić widoki - możesz rozpisać przykładowy ciąg poleceń? Bo to brzmi sensownie.

Offline

#4 2017-09-23 11:02:17

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,507

Re: QGIS

kocio wrote:

Natomiast licznik obiektów można wyłączyć albo włączyć - chyba że masz na myśli sprawdzanie w tle, a nie to, co pokazuje.

Chodzi mi o okienko, gdy się podłączasz do bazy. On musi każdą tabelę przeanalizować, żeby wiedzieć co tam jest.
Może w nowszych wersjach tego nie ma, nie wiem.

Last edited by RicoElectrico (2017-09-23 11:03:22)

Offline

#5 2017-09-23 11:23:13

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

No dość długo to trwa jak klikam żeby po prostu dodać warstwę, nawet jeśli już wcześniej dodałem z tego samego źródła, tylko z innym filtrem, i to też mnie dziwiło.

Offline

#6 2017-09-23 14:26:17

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

Zverik napisał wtyczkę Walking Papers do QGIS. Chodzi o drukowanie roboczych mapek do nanoszenia danych z terenu - tu jest krótki opis jak się tego używa:

https://www.openstreetmap.org/user/Zverik/diary/41851

Offline

#7 2017-10-08 18:42:07

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

Eksperymentalna wtyczka do obsługi kafelków wektorowych w QGIS:

http://plugins.qgis.org/plugins/vector_tiles_reader/

Podobno też eksporty danych z OSMaxx zawierają od razu styl dla QGIS:

https://osmaxx.hsr.ch/pages/downloads/

Offline

#8 2018-01-27 20:34:26

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

24 funkcje nadchodzącej wersji QGIS 3.0 zebrane w jednym wpisie:

https://north-road.com/2017/12/24/24-da … -features/

Offline

#9 2018-01-27 21:35:01

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,507

Re: QGIS

Ciekawe, czy z 2.x zostawili funkcję crashowania co 10 minut... lol

Offline

#10 2018-01-27 23:11:58

jendrusk
Member
From: Bialsko-Biała
Registered: 2012-08-07
Posts: 291

Re: QGIS

Bry

RicoElectrico
- powiesiłem już kilka tysięcy psów na QGIS ale mi nie kraszuje co 10 minut a potrafię robić dość duże projekty.
- Okienko "Dodaj warstwę PostGIS" odpalane z przycisku ze słoniem z lewej faktycznie sprawdza dlatego używam go tylko do dodania nowej bazy do QGIS - później używam tylko zarządzania bazami w menu głównym lub pasku narzędzi baz danych - w ten sposób oszczędzasz kilka godzin dziennie.
Kocio
- co do wydajności pbf<>baza się nie wypowiem bo używam tylko bazy.
- Nie da się "tylko przesunąć" widoku w QGIS, bo on renderuje tylko to co ma widoczne aktualnie, więc tego co ma za ekranem fizycznie nie ma smile
- na pewno działa tags -> 'klucz' as klucz - jeśli nie w samym zapytaniu to możesz w ten sposób zdefiniować widok po stronie bazy (CREATE VIEW ble AS SELECT row_number() over() as gid, ble, ble, way from ble where ble=ble;)  i ten widok wyświetlać... co więcej QGIS w oknie sql-a ma przycisk tworzący widok z aktualnego zapytania więc klikasz, podajesz nazwę i twoje zapytanie pojawia Ci się jakby to była kolejna tabela w bazie.
- przy pracy na bazie kluczowe są indeksy - przede wszystkim przestrzenne (using gist(way)) - możesz je też utworzyć z QGIS w zarządzaniu bazami - menu tabela->edytuj tabelę. Dodatkowo zasadne jest tworzenie indeksów zgodnych z widokami każdej warstwy - całość znacznie po tym przyspiesza... co fajne to hstore też się ładnie indeksują.
- co do przesuwania - v18 ma już możliwość zablokowania skali (na dole w pasku statusu) - wtedy rolka działa jako powiększenie nie dotykając skali co powoduje że raz pobrane dane nie są pobierane kolejny raz przy powiększaniu czy przesuwaniu.

Przepraszam, że tak hasłowo... czas nagli smile

Offline

#11 2018-03-05 03:42:24

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

Wyszła nowa wersja QGIS - 3.0 Girona:

http://blog.qgis.org/2018/02/23/qgis-3- … -released/

Offline

#12 2018-03-29 21:22:22

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

W czerwcu w Krakowie szykuje się I spotkanie QGIS-owców:

http://www.qgis.pl/spotkania/2018/

Jest też do pobrania dość świeży, bo zeszłoroczny podręcznik do QGIS (na CC BY-SA), w którym na stronach 38-42 są informacje na temat OSM:

https://suw.biblos.pk.edu.pl/resourceDe … &rId=75823

Offline

#13 2018-03-29 22:25:00

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

A tu skrótowy opis nowości w wersji 3,0 - też po polsku:

http://alinagerlee.pl/qgis-3-0/

Offline

#14 2018-03-29 22:27:37

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,507

Re: QGIS

Najfajniejsze chyba jest z tego wszystkiego ulepszone ręczne etykietowanie. Ale mi po jednej przypiętej etykiecie przestało działać >.<

Offline

#15 2018-07-23 19:23:26

Adamqus1
Member
Registered: 2017-12-31
Posts: 9

Re: QGIS

Witam wszystkich

Jakiś czas temu bawiłem się troszkę w tym programie i powiem szczerze ze spodobało mi się to ale ze względu na przyczyny niezależne ode mnie musiałem chwilę przestać. Jednak wracam i od razu trafiłem na problem

Ale od początku
Jakis czas temu pobrałem sobie QGIS i zainstalowałem wtyczkę open Layers plugin oraz Inasafe bo bylo mi to potrzebne do Drukowania map i Kiedys pisałem taki post :

"Witam Potrzebuje pomocy.W programie QGIS, po zaimportowaniu mapy dowolnego miasta klikam:
„Wtyczki”, następnie INASAFE i „OpenstreetMap downloader”. Następnie w Panelu warstw edytuję mapę.

Następnie daję widok i cały zasięg i drukuję plik w PDF."




Teraz robiąc to dokładnie tak samo jak kiedyś podczas klikania INASAFE i OpenstreetMap downloader wyskakuje mi taki błąd:

INASAFE Open Street MAP ERROR
Error downloading http://osm.inasafe.org/roads-shp?bbox=2 … sion=4.4.0 - server replied: INTERNAL SERVER ERROR

Mogę podać screna

Bardzo zależy mi na tym aby coś na to poradzić a nie wiem jak sad(
Już nawet pobrałem QGIS w najnowszej wersji ale Wtyczki Inasafe, potrzebnej do tego aby pobrać siatkę dróg z INASAFE do QGIS i potem edytować warstwy jeszcze nie ma sad(, jest tylko do starszych wersji. Kompletnie nie wiem o co chodzi z tym błędem.


Czy ktoś pomoże ?? sad((((

Offline

#16 2018-07-23 21:02:01

RicoElectrico
Member
From: Trójmiasto
Registered: 2012-07-01
Posts: 1,507

Re: QGIS

Obawiam się, że nie. Masz błąd po stronie ich serwera. Oni najwyraźniej trzymają własną kopię danych OSM.
W związku z tym pytanie na tym forum to trochę jak skarga do pisarza, że dostało się książkę z krzywo zadrukowanymi stronami. wink

Wpisałem w Google "inasafe support" i pierwsze co dostałem z brzegu: http://inasafe.org/for-users/get-help/

A, i na przyszłość - moim zdaniem pisanie duplikatów postów jest w niezgodzie z netykietą. Masz przycisk "raportuj" - możesz go użyć nawet na swoich postach i poprosić o przeniesienie / usunięcie w miarę potrzeb.

Last edited by RicoElectrico (2018-07-23 21:04:14)

Offline

#17 2018-07-25 10:06:14

Adamqus1
Member
Registered: 2017-12-31
Posts: 9

Re: QGIS

Dziękuję za odp. Na przyszłość będę uważał na regulamin.

Jeśli chodzi o mój problem to nie pozostaje mi nic innego tylko format bo na innym komputerze jest wszystko ok smile

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję za odp

Offline

#18 2019-03-25 13:54:41

Iga | Yanosik
Member
Registered: 2017-04-12
Posts: 19

Re: QGIS

Ogłoszono termin II spotkania użytkowników QGIS. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 25-26.06.2019 w Poznaniu wink

http://www.qgis.pl/spotkania/2019/
https://www.facebook.com/events/2255437954515741/

Offline

#19 2019-05-09 18:46:50

kocio
Administrator
From: Warszawa
Registered: 2013-09-04
Posts: 3,379
Website

Re: QGIS

Info o konferencji QGIS - trochę zdubluję, ale temat odpowiedniejszy:

https://forum.openstreetmap.org/viewtop … 62#p748262

Offline

#20 2019-05-11 19:36:32

Olga | Yanosik
Member
From: Poznań
Registered: 2015-04-23
Posts: 281

Re: QGIS

Ruszyła rejestracja na warsztaty i konferencję Qgis 25–26 czerwca 2019 r. w Poznaniu.
http://www.qgis.pl/spotkania/2019/

Offline

#21 2020-04-11 12:58:14

sorbovit
Member
Registered: 2014-09-04
Posts: 225

Re: QGIS

Mam takie pytanie do znawców QGISa.
Czy można z NMT na Geoporalu (tego 1x1) uzyskać rysunek warstwicowy dla jakiegoś dowolnie wybranego terenu w kraju?
Jeżeli tak to jakich wtyczek należy użyć? Może jest gdzieś jakiś tutorial?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB